D.I.Y.: χτιστό τζάκι - πατέντα by filosofos

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49133 από barbanikos
Τα σέβη μου για την δουλειά σου και το αποτέλεσμα.
Καλές καύσεις και καλό χειμώνα να έχουμε όλοι μας.

Invicta Insert 800Vt turbo
Και τα μυαλά στα κάγκελα….
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": filosofos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49470 από i-xanthi
Απαντήθηκε από i-xanthi στο θέμα D.I.Y.: χτιστό τζάκι - πατέντα by filosofos
Φιλε Φιλοσοφε καλησπερα...
Πριν λιγο μου κοινοποιησαν το νημα σου και ομολογω οτι ειμαι κι εγω της πατεντας σαν κι εσενα!!!
Κατ αρχην ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΟΥ!!!!
Αν δεις το δικο μου post εδω
www.energ.gr/j15/index.php?option=com_ku...4560&Itemid=53#48046
θα καταλαβεις οτι κατι αντιστοιχο προσπαθω να φτιαξω και εγω αλλα χωρις προυπαρχον τζακι, οποτε η βοηθεια σου θα ειναι για μενα πολυτιμη.
1. Θα ηθελα λοιπον να σε ρωτησω πιο πολυ για την πορτα που κατασκευασες και ειδικοτερα για τα σιδερα που αγορασες: Παχος (ποσα mm;), τυπος (τι τυπου διατομης ειναι;), οι μεντεσεδες και το χερουλι ειναι κατι ειδικο; και αν γινεται να μου περιγραψεις πως ακριβως τα εφτιαξες (αν εχεις και φωτο εισαι ο Θεος μου!).
2. Επισης για το τζαμι...παχος και τυπος και επειδη λες οτι αντεχει 1000 βαθμους αναρωτιεμαι αν μπορει να γινει και με τζαμι μικροτερης αντοχης (πχ 500 βαθμων)
3. Αλλο θεμα ειναι τα υλικα μονωσης που χρησιμοποιησες. Λες για σιλικονη μαυρη, μπορεις να δωσεις λεπτομερειες;κατι αλλο;
4. Και τελος για το κοντρολερ της θερμοκρασιας και το μοτερ για τον αερα. ποσο σου βγηκαν και το μοτερ τι κυβικων και θορυβου ειναι;
Αν μπορεις θα ηθελα να μου πεις και απο που προμηθευτηκες ολα τα υλικα και σε τι τιμες γιατι μαλλον θα ερθω προς Θεσσαλονικη για 1-2 βδομαδες και εχω σκοπο να αρχισω να προμηθευομαι οτι χρειαζεται. Αν τα παρω απο Ξανθη εχω την εντυπωση οτι θα με σφαξουν!
Οπως καταλαβες μ ενδιαφερει κι εμενα να το φτιαξω μονος και με το λιγοτερο δυνατο κοστος.
Ευχαριστω εκ των προτερων.
Γιαννης-Ξάνθη

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49647 από Gdevil
Απαντήθηκε από Gdevil στο θέμα D.I.Y.: χτιστό τζάκι - πατέντα by filosofos
Φιλόσοφε,
καταρχήν συγχαρητήρια και από εμένα.
Πολύ οικονομική και όμορφη δουλειά που έχεις κάνει.
Τώρα μιάς και κάπου διάβασα σε ένα πόστ σου ότι ίσως ασχοληθείς ώστε να το εξελίξεις πιό πολύ θα ήθελα να σου γράψω και τις δικές μου σκέψεις.
Μέχρι στιγμής έχεις κάνει κάποια βήματα για την δημιουργία ενός ενεργειακού τζακιού.
τα εξής :
1) Κλειστή πόρτα (άρα όχι υπερβολικός αέρας στον χώρο κάυσης, άρα όχι υπερβολικό κάψιμο ξύλων)
2) Εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων
3) Ανοίγματα για είσοδο πρωτογενή αέρα στον χώρο καύσης

Αυτά που φαντάζομαι ότι μπορείς να βελτιώσεις είναι τα εξής
α) να προσαρμόσεις ένα μεταλικό κινητό πηχάκι ώστε τα ανοίγματα που έκανες χαμηλά στην πόρτα να μπορείς να τα ανοιγοκλείνεις ανάλογα με το πόσο έντονη καύση θέλεις.
β) Αγορά μοτέρ πιό δυνατού. Οι 104 βαθμοί νομίζω είναι πάρα πολύ. Αν βάλεις ένα πιό δυνατό μοτέρ θα παίρνεις παραπάνω ενέργεια. Πχ εσύ τώρα παίρνεις 100 κυβικά (φαντάζομαι) στους 104 βαθμούς. Αν πάρεις 300 κυβικά ή 500 κυβικά με ένα πιό δυνατό μοτέρ τότε η θερμοκρασία του αέρα που θα βγάζουν θα είναι μεν μικρότερη αλλά όχι αναλογικά. Η εναλλαγή θερμότητας από τα καυσαέρια στον αέρα που ζεστένεις για το σπίτι θα γίνεται πιό αποδοτικά.
γ) Είσοδο αέρα στον εναλάκτη σου έχεις από έξω. Στα πολά κρύα (αν και προσωπικά πιστεύω πάντα) καλύτερο θα ήταν να είναι από μέσα. για 2 λόγους. Πρώτον αποδοτικότερη λειτουργία (άλλο είσοδος 20 βαθμοί άλλο μείον τρεις) Δεύτερον πάλι αποδοτικότερη λειτουργία ! (όσα κυβικά αέρα βάζεις στο σπίτι άλλα τόσα βγαίνουν από τις όποιες χαραμάδες του σπιτιού. Δηλαδή είναι σαν να έχεις ένα ανοιχτό παράθυρο και να αφήνεις να φεύγει έξω η ζέστη).
δ) Ανακλαστήρας. Ίσως να πετύχεις κάποιο επιπλέον κέρδος σε απόδοση αν προσαρμόσεις μία μεταλική πλάκα (διαστάσεις αδυνατό να σου προτείνω αλλά αν ξεκινήσεις με μία ψευτολαμαρίνα θα σου είναι εύκολο να καταλήξεις στο τελικό μέγεθος μικραίνοντάς την) 5-6 πόντους κάτω από τον εναλάκτη σου. Αυτή η πλάκα θα σου κρατάει τις φλόγες και την ζέστη στον χώρο καύσης και έτσι θα έχεις καλύτερη καύση.
ε) Αυτό που γράφεις και εσύ. Διπλά πλαινά (εγώ θα γράψω και πίσω) τοιχώματα που στα οποία θα μπαίνει αέρας, θα ζεσταίνεται και θα βγαίνει. Όπως το φαντάζομαι εγώ το καλύτερο θα ήταν μία κατασκευή μεταλική σφραγισμένη που θα ακολουθεί τις εσωτερικές διαστάσεις τουυ τζακιού σου και θα έχει μία είσοδο από την μία πλευρά και μία έξοδο από την άλλη.
στ) Ίσως η κυριότερη βετλίωση έρθει αν καταφέρεις να κάνεις δευτερογενή καύση. Δηλαδή να καίς τον καπνό. Υπάρχει πολύ ενέργεια στον καπνό που φεύγει από την καμινάδα. Τα ενεργειακά τζάκια δεν καπνίζουν σχεδόν καθόλου από την καμινάδα τους. Και έχουν και πολύ λιγότερες επιστρώσεις καπνίλας στην καμινάδα. Αρα πολύ λιγότερο καθάρισμα.
Για να το πετύχεις αυτό θέλεις αφενός να γίνει το α) που σου γράφω και αφετέρου (θα στο γράψω σε μία σειρά αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει) να φέρεις αέρα που θα έχει ζεσταθεί πολύ, ακριβώς κάτω από τον εναλάκτη σου. Αυτός θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει η καύση του καπνού.
Για να δείς τι εννοώ αν δεν το έχεις υπόψιν σου βάλε στο google δευτερογενής καύση εστίας (stove secondary combustion)
Σόρρυ αν σε ζάλισα

ΥΓ1 @ i-xanthi πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να κάνεις ένα δικό σου θέμα ώστε να μπορούν να σου γράψουν με λέπτομέρειες όποιος έχει κάτι να σου προτείνει.
Εξαρχής νέο θέμα εννοώ, όχι ποστ σε ήδη υπάρχον θέμα. (φιλική άποψη)

ΥΓ2. Μιά ερώτηση έχω φιλόσοφε. Γράφεις

filosofos έγραψε: ..........
οπως φαινεται απο την εικονα το καζανακι εχει δυο εξοδους φ100 μεγεθους,η μια εξοδος με την σωληνα καταληγει στην περσιδα που εκανα και η αλλη φευγει πανω στην καμιναδα σε ελικοειδης μορφη μεχρι το υψος του κλαπετου οπυ εκει εχει ανοιχτει τρυπα πλαγιως της καμιναδας και τοποθετειται το μηχανακι αερα.
.....

Κατάλαβα καλά ότι μέσα στην καμινάδα σου έχεις βάλει σε κάποιο μήκος να περνάει σωλήνα που πάει αέρα στην είσοδο του εναλάκτη σου?
Αν ναί αυτή η σωλήνα δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα στον καθαρισμό της καμινάδας?
Και πάλι αν ναι, έχεις βάλει κατάλληλη σωλήνα ώστε να μην φθαρεί - τρυπήσει - οξειδωθεί και καταλήξεις να βάζεις καυσαέρια αντί για καθαρό αέρα στην είσοδο του εναλάκτη σου?
Και τέλος πως έχεις κάνει τις ενώσεις στην είσοδο και έξοδο του εναλάκτη? Αυτές (αν πάλι έχω καταλάβει καλά) βρίσκονται σε περιβάλλον μεγάλης θερμοκρασίας και καυσαερίων.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Gdevil.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": i-xanthi

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49839 από filosofos
Απαντήθηκε από filosofos στο θέμα D.I.Y.: χτιστό τζάκι - πατέντα by filosofos
Καλησπερα σε ολους,μολις γυρισα απο τις 4 ημερες διακοπες μου και αναψα το τζακι καθοτι η θερμοκρασια καθιστικου-τραπεζαριας ηταν 16 βαθμοι(ειχα ξεχασει με ανακληση ενα παραθυρο).στις 19.00 μπηκαν τα ξυλα και αυτην την στιγμη 22.00 εχω 22,5 βαθμους,με χαλαρη πλεον καυση ξυλου.
Ευχαριστω τους "ανησυχους" φιλους για τα καλα τους σχολια,υποσχομαι αυριο να απαντησω αναλυτικα στον φιλο απο ξανθη και να κανω εναν εποικοδομητικο διαλογο με τον Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #50079 από filosofos
Απαντήθηκε από filosofos στο θέμα D.I.Y.: χτιστό τζάκι - πατέντα by filosofos
Φιλε γιαννη επειδη οι ερωτησεις σου ειναι πολλες θα σου απαντησω με βαση την σειρα που τις θετεις επιγραμματικα ομως.
1:Δεν εχω παχυμετρο γιαννη αλλα απο τις εικονες θα καταλαβεις.κασωμα και πορτα απο στρατζαριστο 4cm φαρδος και 2 cm υψος,μεσαιο πηχακι για τα τζαμια στην προσοψη 1,5 cm φαρδος και 1 υψος,μικρο πηχακι συμπαγες του 1 ποντου.Μεντεσεδες για ηλεκτροκολληση,θα ζητησεις στο μαγαζι που θα αγορασεις τα σιδερα,εχουν ετοιμους.τα χερουλια ειναι απο παλια πορτα που προσαρμοστηκαν με πατεντα.
2:το τζαμι ειναι πυριμαχο κεραμικο οπως εχουν οι κουζινες,κατοπιν παραγγελιας 57 ευρω αν θυμαμαι καλα και τα δυο,για παχος θα ρωτησεις στο μαγαζι που θα τα παραγγειλεις,τα εχω τοποθετημενα και δεν μπορω να τα μετρησω τωρα με ακριβεια.
3:μαυρη πυριμαχη σιλικονη αντοχης εως 1500 βαθμων,την ζητας σε καταστημα με τα εν λογω υλικα.κανεις επαλλειψη τις σχισμες που θες να κλεισεις καθως και τα σημεια ενωσεων,αφηνεις να στεγνωσει πολλες ωρες και εισαι ετοιμος για καυση
4:το κοντρολερ θερμοκρασιας ειναι αυτοματο,θα το χρειαστεις οπωσδηποτε(πριν ειχα αναλογικο κατι σαν dimmer και μου ειχε βγαλει την πιστη)δεν ξερω για τιμη καθως ηταν δωρο.παντως ειναι ελληνικης κατασκευης olympia electronics μεθωνη πιεριας το εργοστασιο τους.
5:το μοτερ ηταν απο τα μεγαλυτερα που ειχε στο μαγαζι και ειχε γυρω στα 60 με 70 ευρω δεν θυμαμαι ακριβως,ο θορυβος δεν με απασχολει γιατι το εχω εξω και δεν ακουω τιποτα αλλα τα κυβικα δεν τα θυμαμαι και δεν μπορω να το δω τωρα γιατι βρεχει και ειναι πολυ ψηλα.
Για τις τιμες εχω γραψει στην παρουσιαση του θεματος στην αρχη και η αγορα εγινε σε διαφορα μαγαζακια της πιεριας περυξ.
Αυτα φιλε μου για σενα,ελπιζω να βοηθησα,καλο ψαξιμο και καλη δημιουργια,αναμενουμε να επανελθεις με φωτο τη







ς δουλειας σου και για οποιαδηποτε αλλη πληροφορια μην διστασεις
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": i-xanthi

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #50080 από filosofos
Απαντήθηκε από filosofos στο θέμα D.I.Y.: χτιστό τζάκι - πατέντα by filosofos
Η τελευταια φωτο ειναι η θερμοκρασια αερα στην εξοδο της περσιδας που εχω καταφερει να φτασω με την χτεσινη χρηση τζακιου

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.082 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ