Ενεργειακό τζάκι - Πέλλετ - Λέβητας ξύλου?

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #130579 από Savvas
Ο αδερφός μου τα έκανε ανάποδα. Ξεκίνησε με ένα αερόθερμο τζάκι κασέτα πριν 2.5 χρόνια όταν γεννήθηκαν οι κόρες του. Όταν μετά απο 1.5 χρόνο ο γιατρός τους έβαλε χέρι γιατί τα κορίτσια και αυτός εμφάνισαν σημάδια άσθματος (ποιότητα και ξηρότητα αέρα) τότε έβαλε τον ξυλολέβητα και βελτίωσε την ποιότητα της θέρμανσής τους.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #130583 από nikolas p
γεια και χαρα στους φιλους
φιλε eightball2020, πρωτα μηνυματα ετουτα που γραφω, αλλά κατι οτι παρακολουθω το φορουμ καιρο, κατι οτι ειμαι μηχανικος (οχι ενεργειακος μηχανολογος, αλλά σχετικος που ομως δεν ειχα ασχοληθει ποτε σοβαρα μεχρι τωρα με το θεμα θερμανσης σπιτιου) θελω να σου πω τη γνωμη μου γιατι θα ειναι αδικο με τοσα λεφτα και τσαμπα ξυλα να πας σαν το αρνι για "σφαξιμο"!
1) τσαμπα ξυλο --> μονοδρομος η λυση ξυλου
2) το κλασικο σου τζακι, βγαλε το απο το μυαλο σου σε σχεση με την θερμανση σπιτιου. ή αστο οπως εχει ή γκρεμισε το αν το θες διαφορετικο, οτι και να κανεις απλα το ξεχνας σαν λυση
το λεω αυτο γιατι η λυση της ενεργειακης κασετας θα σου φαει λεφτα απο το προυπολογισμο σου τα οποια δεν ειναι ενα χιλιαρικο πανω-κατω αλλά τουλαχιστον τα διπλα αν θες σωστη δουλεια, αεραγωγους κλπ και μιλω για αεροθερμο, αν σκεπτεσαι υδραυλικο πας αρκετα παραπανω. και στα δυο θα πρεπει να γεμιζεις πολυ συχνα.

ειναι καλυτερα η φωτια να ειναι εκτος κατοικιας, και στο λεω εγω που εχοντας ενεργειακη κασετα με μοτερ, καθε χρονο ριχνω και ενα βαψιματακι στο χωλ και στις εξοδους των αεραγωγων. ποσο μαλλον οταν εχεις μικρο παιδι να αναπνεει ολη τη μερα μεσα στο σπιτι

3) θες μια λυση που να σε καλυπτει ολικα με λιγα γεμισματα για να μην κανεις τον θερμαστη. αρα παμε, αφου τα ξυλα ειναι μονοδρομος, σε ξυλολεβητα με μεγαλο δοχειο αδρανειας για να σε ανεξαρτητοποιει απο το συνεχες γεμισμα. συναδελφος απο οτι ειδα εδω μεσα, με μεγαλο δοχειο αδρανειας, περνανε και 2 μερες ανετα μεχρι να ξαναναψει το λεβητα.

αφου το πλαφον σου ειναι καλο, πας για καλο μηχανημα. οχι πανακριβο γιατι απο ενα σημειο και μετα, το λιγο καλυτερο το πληρωνεις πολυ περισσοτερο οπως γινεται παντα και παντου.

στη θεση σου, ή θα πηγαινα σε εναν σωστο επαγγελματια οπως ο κ. σαμαρας που ειναι και μηχανολογος και θα του ελεγα: "φιλε εχω αυτα, τι μπορουμε να κανουμε?" και θα ηξερα οτι θα εκανε αυτο που επρεπε γιατι ο ευχαριστημενος πελατης ειναι παντα μια ανεξοδη και σιγουρη διαφημιση, ποσο μαλλον που ειναι δημοσιο προσωπο μεσα στο φορουμ, ή θα ρισκαρα λιγο παραπανω και θα επελεγα μονος μου κατι καλο οπως ο καυστηρας της buderus. δεν ειναι θεμα το μηχανημα, το θεμα ειναι ο μαστορας- μηχανικος -πες τον οπως θες, να ξερει τι κανει οταν θα ερθει να στο εγκαταστησει. ποιο ειναι το σχεδιο του, γιατι ειναι αυτο που ειναι, πως θα το υλοποιησει κλπ

η λογικη μου λεει πυρολυτικο, αφου μπορεις να βαζεις στην ακρη ξυλα για την επομενη χρονια.
αν ομως αυτο δε σε βολευει, πας και σε απλο.
η λογικη μου παλι λεει οτι επιλεγεις τουλαχιστον εναμισυ με δυο κυβικα δοχειο αναμονης (ενα ή δυο δοχεια) , και τελειωνεις με εναν καλο καυστηρα. θα τον γεμιζεις μια φορα τη μερα, (απο τη στιγμη που τα νερα στην αναμονη εχουν πιασει την σωστη θερμοκρασια). θερμοστατικες κεφαλες στα σωματα, ενας συγχρονος λεβητας ακομα και μεγαλυτερος απο οτι σου προτεινουν , ετσι κι αλλιως τσαμπα πρωτη υλη εχεις και τελος!

απο τη στιγμη που εχεις τσαμπα ή πολυ φθηνη την πρωτη υλη, αποψη μου, μην δεις το θεμα ηλιακος (ως υποβοηθηση του λεβητα) γιατι και εκει θα σου φυγουν λεφτα χωρις λογο. ριξε τα λεφτα ειτε στο δοχειο αναμονης, ειτε στους αυτοματισμους του λεβητα

δεν ξερω αν τα λεω σωστα, ο κ. σαμαρας αλλά και οι εμπειροι φιλοι και συναδελφοι εδω μεσα θα ξερουν καλυτερα, ομως λογω του οτι υπηρξα κατασκευαστης μηχανηματων (σε αλλο τομεα) για χρονια και μπορω να καταλαβω την σωστη δουλεια και την σωστη αποψη, μην βιαστεις να αγορασεις οπως πχ πηγαινες σφαιρα να κανεις κουτουραδα οπως σου προτεινε ο γνωστος σου "μαστορας". καλα σου ειπαν οι συναδελφοι εδω

καλη αποφαση ευχομαι ;)
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by nikolas p.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #130604 από eightball2020
Θα απαντήσω σε όλους,καταρχήν είμαι απλός καταναλωτής,όταν ξεκίνησα να ψάχνω για το πως θα φτιάξω το παλιό σπίτι του πατέρα μου βγήκαν τα μάτια στο κομπιούτερ απο το διάβασμα,όπως και τώρα, άξιζε όμως, σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές αλλά μερικά απο τα όσα μου λέτε μου φαίνονται κινέζικα(θα ρωτήσω πιο κάτω και ας φανώ χαζός).
Φίλε savvas αν δεν έγινε σωστή εγκατάσταση το θεωρώ λογικό αυτό που λες,πολλοί εδώ έχουν αερόθερμο και δεν έχουν θέματα,και εγώ έχω αλλεργικό άσθμα, το καλοκαίρι πχ έχω θέμα με το αιρκοντισιον το χειμώνα όχι,βέβαια έχω συμβιβαστεί μαζί του και το καταπολεμώ με περπάτημα και σωστές αναπνοές,γιαυτό σαν αρχική ιδέα είχα ενα λέβητα ξύλου(με 4000 κομπλε) και ένα ενεργειακο φυσικής ροής(με 1200).

Φίλε Χρήστο τι εννοεις οτι πρέπει να την προσέξω αν δεν έχω ρεύμα?

Φίλε nicola όταν λές μεγάλο δοχείο αδράνειας δλδ πόσο? Μου λες 1,5 με 2 κυβ δοχείο αναμονής (1 η 2 δοχεία), δλδ το δοχείο αδράνειας κ δοχείο αναμονής είναι ίδιο,δεν τα καταλαβαίνω αυτά,δλδ ποια είναι η λειτουργεί α τους,έχω μια ιδέα αλλά φοβάμαι να την διατυπώσω μην με πάρετε με τις πέτρες. Δλδ αποθηκεύουν ζεστό νερό έτσι ώστε να έχει στην αναμονή τον λέβητα ξύλου και να μην γεμίζω κάθε τρεις και λίγο? Θερμοστατικές κεφαλές τι ακριβώς κάνουν?
Οι θερμίδες του σπιτιού μου είναι 24000 θερμίδες και ακούω ότι για ένα τζάκι αερόθερμο σε 105 τμ(που είναι και το δικόμου) θές περιπου 14kw ενω για λέβητα θες παραπάνω kw αυτο δεν μπορω να το καταλάβω.
Όταν δεν είσαι τόσο του κλαδου δυσκολεύεσαι να επιλέξεις μιας και δεν ξέρεις τι κάνει το καθένα.
Π.χ όταν ήταν να επιλέξω αυτοκίνητο δεν το σκέφτηκα και πολυ,Mitsubishi και έχεις το κεφάλι ήσυχο και μακρυα απο συνεργεία για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Είμαι ανθρωπος που εκτιμώ την βοήθεια και πραγματικά σας ευχαριστώ όλους για τα όσα μου λέτε,δεν θέλω να κάνω λάθος επιλογή γιατι θα τα βρεί μπροστά ο μικρος μου γιος και να με συγχωρείτε για τις χαζές ερωτήσεις.
Κάποιος άλλος που πηγα μου είπε για τον mavil μιας και αυτόν πωλούσε,με ηλεκτρονικό ταμπλο και μοτερ ασφαλείας στο πλάι και και και,εδω τα χαρακτηρηστικά του mavil-sa.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%...%BB%CE%BF%CF%85-eco/ , βέβαια όταν του είπα για τον buderus μου είπε ότι πάς σε άλλη τιμη και ότι τον φέρνει αν τον θέλω,και σκέφτομαι γιατι αφου έχεις καλύτερον δεν μου τα προτείνεις και ασε σε μένα την απόφαση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #130612 από Savvas
Δεν ήταν θέμα κακής εγκατάστασης, η κασσέτα δεν αφήνει πολλά περιθώρια λάθους στην εγκατάσταση σε αντίθεση με τα foyer. Απλά η αερόθερμη θέρμανση με τις τοπικά υψηλές θρμοκρασίες αέρα και την ξηρότητα που του επιβάλει, δεν προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες άνεσης κα υγιεινής.

Πάντως θα σου επισημάνω ξανά ότι 24.000Kcal είναι υπερβολικά πολλές για ένα σπίτι 100τμ με τόσο καλή μόνωση που λες (σκεπή, κέλυφος, θερμοδιακοπές). Μάλλον σου έχουν βάλει μεγάλα σώματα για τις πραγματικές ανάγκες του σπιτιού. Αυτό είναι καλό απο την άποψη ότι μπορείς να θερμαίνεσαι με συνεχόμενη θερμανση και χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής ( 60-70 oC) Μην υπερδιαστασιολογήσεις το λέβητα σου, γιατί αν εξαιρέσεις στην αρχή που το σπίτι είναι κρύο και τραβάει, όταν ζεσταθεί και ισορροπήσει θα πρέπει να του προσφέρεις μόνο τις απώλειες που αυτό έχει για να έχεις σταθερή θερμοκρασία. Εξού και η ανάγκη για δοχείο αδρανείες που θα αποθηκεύει το περίσευμα της ενέργειας καθώς οι λέβητες ξύλου δεν έχουν λογική λειτουργίας on-off αλλά συνεχούς λειτουργίας με χαμηλότερες θερμοκρασίες στα νερά.
Επίσης αν έχεις σώματα 24.000Kcal να ξέρεις ότι αυτό είναι υπολογισμένο κατα πάσα πιθανότητα για την αιχμή με θεμροκρασίες 90oC. Εσύ με το λέβητα θα έχεις 65-70oC οπότε υπολόγισε περίπου 40% χαμηλότερα. Δηλαδή τα σώματα θα σου δίνουν περίπου 14.000Kcal/h στο χώρο. Μπορείς φυσικά να πάρεις και παραπάνω αν ανεβάσεις τη θερμοκρασία του νερού, αλλά οι λέβητες ξύλου δε δουλεύονται με αυτό τον τρόπο.

Συμπερασμα, βρες τις πραγματικές απώλεις του σπιτιού (που δεν είναι 24.000Kcal/h) και βάλε το σωστό (μικρό δηλαδή) λέβητα, μη σε ψήσει κανένας φωστήρας και πας να βάλεις 35-40.000Kcal γιατί και πιο πολλά θα χαλάσεις, και πιο πολύ ξύλο θα καις και η θέρμανσή σου δεν θα είναι ομαλή όπως πρέπει και θα ψάχνεις μετά για δοχεία αδρανείας μεγέθους ολυμπιακής πισίνας ;)
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #130626 από nikolas p

eightball2020 έγραψε: Δλδ αποθηκεύουν ζεστό νερό έτσι ώστε να έχει στην αναμονή τον λέβητα ξύλου και να μην γεμίζω κάθε τρεις και λίγο? Θερμοστατικές κεφαλές τι ακριβώς κάνουν?
Οι θερμίδες του σπιτιού μου είναι 24000 θερμίδες και ακούω ότι για ένα τζάκι αερόθερμο σε 105 τμ(που είναι και το δικόμου) θές περιπου 14kw ενω για λέβητα θες παραπάνω kw αυτο δεν μπορω να το καταλάβω.
Όταν δεν είσαι τόσο του κλαδου δυσκολεύεσαι να επιλέξεις μιας και δεν ξέρεις τι κάνει το καθένα.


μην νομιζεις φιλε μου, ολοι στα τυφλα παμε στην αρχη μεχρι να μαθουμε σιγα-σιγα απο την εμπειρια των αλλων.
ναι, αυτο κανουν (κι εγω δεν ξερω καλα ποια η διαφορα τους τουλαχιστον στην ορολογια. γενικα στην καθομιλουμενη τα λενε μποϊλερ και νομιζω οτι η διαφορα τους ειναι στην συνδεσμολογια που κανουν. ας μας διαφωτισουν οσοι ξερουν). σωστα το σκεφτηκες.

οι θερμοστατικες κεφαλες ειναι φτηνες (περιπου 20 ευρω η καθε μια) και πανε πανω σε οποιο σωμα καλοριφερ θελεις. κρατουν το σωμα αυτο σε μια θερμοκρασια που ρυθμιζεις εσυ. αν ας πουμε εχεις ενα δωματιο που δεν το χρησιμοποιεις συχνα, τοτε κλεινεις την πορτα του , βαζεις για παραδειγμα την θερμοστατικη κεφαλη στους 15 βαθμους ( ενω το υπολοιπο σπιτι ας πουμε εχει 22) και οταν στω δωματιο αυτο η θερμοκρασια παει στους 15, το σωμα κλεινει σαν να το εκλεινες εσυ με το χερι. ετσι κανεις οικονομια αφου οι συνολικη αναγκη του σπιτιου σε θερμοτητα πεφτει και επιπλεον δεν παγωνει το δωματιο οπως αν να ειχες μονιμως κλεισμενο το σωμα αυτο. ετσι δεν εχεις προβλημα με υγρασιες, παγωνια κλπ. ετσι με αυτο το τροπο, μπορεις να εχεις το καθε δωματιο σε οποια θερμοκρασια επιθυμεις.

το σπιτι σου οπως σωστα λεει ο σαβας, αποκλειεται να εχει 24.000 αναγκη θερμανσης. εδω ο κ. σαμαρας καλυψε 500τμ σπιτι με 26.000 και μαλιστα παλιο! (ενταξει, με κορυφαιο λεβητα, σουπερ-ντουπερ αυτοματισμους κλπ)

εχει δικιο σε αυτα που λεει ο σαβας, απλα εσυ εχεις τσαμπα καυσιμη υλη. και βλέποντας το με τα ματια ενος "κρυουλιάρη" :P ανθρωπου οπως εγω, σκεφτηκα οτι και λιγο παραπανω να ειναι ο λεβητας, τσαμπα ξυλο εχεις, μπορει να θες κατι παραπανω ή παρα πολλα νερα ζεστα.

εγω μπορει να εχω κασετα 13kw σε σπιτι 105 τμ, αλλά ουτε τα 6-7 δεν χρησιμοποιω συνηθως. αν δεν το "φουντωσω", δινει φυσιολογικα πιο λιγο. ισως και κατω απο 3 πολλες φορες. ασε που συνηθως το ενα δωματιο ειναι κλειστο και αχρησιμοποιητο τις πιο πολλες μερες, οπως φανταζομαι γινεται σε πολλους.
οι 24.000kcal ειναι σιγουρα πολλες και ηδη ενας καυστηρας σε αυτη τη θερμαντικη ικανοτητα ισως ειναι ηδη υπερδιαστασιολογημενος για σενα. ο σαββας εχει δικιο
οταν το σπιτι μου ειναι στρωμενο με χαλιά και τα 105τμ ολα ανοιχτα, αν το φουντωσω, τοτε στα περισσοτερα σημεια του σπιτιου σκαω απο τη ζεστη παρα τις ισχυρες απωλειες μου. (αμονωτο κλπ)

καλο ειναι να αποφυγεις λοιπον την λυση αεροθερμων τζακιων λογω ξηροτητας που ερχεται απο τις υψηλες θερμοκρασιες του αερα.

υγ
α! και κατι ακομα. μπορει να λεει ενας λεβητας ή τζακι κλπ οτι ειναι ας πουμε 15 kw , και στην πραγματικοτητα να ειναι αρκετα πιο κατω, αφου ετσι κι αλλιως δεν υπαρχει καθεστως πιστοποιησης στην μπανανία που ζουμε. ετσι οι περισσοτεροι λενε καποια νουμερα για λογους ανταγωνισμου. αν βεβαια εχεις να κανεις με λεβητα απο σοβαρο κρατος, (αυστρια-γερμανια κλπ) τοτε αυτο που λενε αυτο ειναι.
γενικα επικρατει μπαχαλο και αυτος ειναι ενας ακομα λογος στο να πας σε "σιγουρες λυσεις" οπως αυτες που σου προτεινα...
οφ δε ρεκορντ, εχω στη κουζινα ενα παλιο κλιματιστικο της ελληνικης klimatair plus που λεει οτι ειναι 24.000btu :P συγκρινοντας την δουλεια που κανει στα 70 τμ του ενιαιου χωρου, με ενα daikin 24αρι σε παρομοια τετραγωνικα, ουτε 18.000 δεν πρεπει να ειναι :lol:
το ιδιο ισχυει και με τους λεβητες πανω κατω...
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by nikolas p.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #130637 από nikolas p
να συμπληρωσω ακομα, οτι μπορει οπως λεω στο αλλο θεμα με την κασετα, σημερα εγω προσωπικα να επελεγα σομπα πελλετ, αλλά το λεω επειδη και τα λεφτα μου ειναι λιγα, και τα ξυλα τα πληρωνω 100-120 ευρω τον τονο και επιπλεον οτι για να παω εκει που θα ειναι ο καυστηρας μου και να τον γεμισω θα πρεπει να βρεχομαι και μεσα στο κρυο. αν ειχα τσαμπα ξυλα, ας βρεχομουν, θα εβαζα ξυλολεβητα.
εχει προβλημα η διαρυθμιση του σπιτιου.
και επιπλεον οτι η υπαρξη καυστηρα ξυλου ειναι αλληλενδετη (αν θες να κανεις καλη δουλεια προκειμενου να μην γινεις θερμαστης μεσα στη νυχτα) με ενα μεγαλο δοχειο αρδανειας που ανεβαζει το κοστος σε επιπεδα παραπλησια ενος λεβητα πελλετ. εσυ που εχεις και ξυλα και χωρο, μην το σκεπτεσαι

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.084 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ