Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #6146 από KERBEROS
Ανοίγω αυτό το θέμα, προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός των άρθρων ή των κειμένων, που αφορούν την επικαιρότητα στον χώρο της ενέργειας.


Φωτεινό μονοπάτι μέσα στην κρίση τα φωτοβολταϊκά


Υπάρχουν και φωτεινά σημάδια οικονομικής δραστηριότητας μέσα στην κρίση; Σίγουρα είναι λίγα, αλλά ένα από αυτά φωτίζεται από το φως του ήλιου και συνδέεται με την έντονα αναπτυσσόμενη αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Πρόκειται για τα συστήματα που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό.

Το 2011, παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό κλίμα, η ισχύς των φωτοβολταϊκών που εγκαταστάθηκαν ήταν διπλάσια από την ισχύ όλων των συστημάτων που υπήρχαν στην Ελλάδα στις αρχές του 2011. Πάνω από 400 MWp τοποθετήθηκαν το 2011, ενώ προηγουμένως τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα μόλις ξεπερνούσαν τα 200 MWp. Στο τέλος του 2011 το κοντέρ έγραφε 605 MWp, όταν έξι χρόνια πριν, το 2006, η Ελλάδα διέθετε μόλις 6,7 MWp.

Τα φωτοβολταϊκά, μια σχετικά νέα τεχνολογία, ωριμάζουν ταχύτατα και ταιριάζουν πολύ στην ηλιόλουστη Ελλάδα.
«Το 2011 ήταν μια χρονιά με έντονη ανάπτυξη των μικρών οικιακών συστημάτων, που έφτασαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια να κατέχουν μερίδιο 15 - 20%. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2011 είχαμε την εγκατάσταση μεγαλύτερων συστημάτων (μεγέθους πάνω από ενός MW). Ετσι σήμερα διαθέτουμε όλα τα μεγέθη», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Ψωμάς, περιβαλλοντολόγος και σύμβουλος στρατηγικής του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Πίσω από αυτήν τη δυναμική ανάπτυξη βρίσκεται η εξασφάλιση υψηλών εγγυημένων τιμών αγοράς του ρεύματος από τη ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι εάν θα εξακολουθήσει κάτι τέτοιο και το 2012, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας σε όλα τα επίπεδα. Για να μην υπάρξει πισωγύρισμα απαιτούνται μέτρα στήριξης. Η πιθανή πτώση των τιμών μπορεί να αντισταθμιστεί με αύξηση των συστημάτων που θα εγκατασταθούν το 2012, λένε οι εκπρόσωποι εταιρειών. Ο ήλιος δεν θα σβήσει το 2012. Θα μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερη ενέργεια απ’ αυτόν;

Αποδοτική και «καθαρή» επένδυση τα πάνελ στις ταράτσες σπιτιών
Υπάρχουν σήμερα αποδοτικές και ρεαλιστικές επενδύσεις για όποιον έχει ακόμα ένα μικρό κεφάλαιο στην άκρη; Σε πείσμα του κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί, οι εκπρόσωποι του κλάδου των φωτοβολταϊκών τονίζουν ότι η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην ταράτσα των σπιτιών ή των πολυκατοικιών μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτική.

Πέρα από τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας, τα οικιακά φωτοβολταϊκά μπορούν να επιφέρουν σημαντική οικονομική ενίσχυση στον ιδιοκτήτη. Κι αυτό, χωρίς δέσμευση πολύτιμης γης και χωρίς να πλήττεται το τοπίο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα είναι οι πλέον ανώδυνες για το ευρύτερο περιβάλλον εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οταν μιλάμε για οικιακά φωτοβολταϊκά αναφερόμαστε σε συστήματα που δεν υπερβαίνουν σε ισχύ τα 10 KWp. Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις και στον βαθμό που ο ιδιοκτήτης εξαντλήσει τη δυνατότητα ισχύος (10 KWp) αρχίζει λίγο πάνω από τις 20.000 και μπορεί να φτάσει τις 35.000 ευρώ. Βεβαίως, μπορεί να προχωρήσει και σε μικρότερες εγκαταστάσεις.

Ενα σύστημα σε μικρή σχετικά ταράτσα, 50-70 τ.μ., με νότιο προσανατολισμό και κλίση 30 μοιρών, ισχύος 3,5 - 5 KWp, μπορεί να στηθεί με λίγο πάνω από 12.000 ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα, ακόμα και ο ΦΠΑ και το κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ανάλογα με την τεχνολογία και τις διαφορετικές προτάσεις, η επένδυση θα περιλαμβάνει από 16 ώς 25 φωτοβολταϊκούς συλλέκτες.

Το σύστημα αυτό είναι επεκτάσιμο, δηλαδή στο μέλλον μπορούν να προστεθούν επιπλέον φωτοβολταϊκά πάνελ. Ο κάθε κάτοχος οικιακής εγκατάστασης υπογράφει ένα συμβόλαιο με τη ΔΕΗ για την πώληση της ενέργειας που θα παράγει.

Η δεδομένη σήμερα τιμή πώλησης της οικιακής κιλοβατώρας στη ΔΕΗ είναι 0,5225 ευρώ, εγγυημένη για 25 έτη (με πρόβλεψη ετήσιας αύξησης κατά το 25% του πληθωρισμού). Αν και πολλοί έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο μείωσης κατά ένα ποσοστό της τιμής αυτής για τους μικροεπενδυτές που θα μπουν αργότερα στο «παιχνίδι», η επένδυση εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα.

Στο παράδειγμα της επένδυσης των 12.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πωληθεί στη ΔΕΗ μπορεί να φτάσει από 2.500 έως 4.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης σε 3-5 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται πολύ υψηλές ετήσιες αποδόσεις. Ας σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στα μικρά φωτοβολταϊκά είναι από εκείνες που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες για κάποιον που δεν έχει το αναγκαίο κεφάλαιο.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τα συστήματα ηλιακής ενέργειας έχουν θετική συνεισφορά στο περιβάλλον. Εχει υπολογιστεί ότι η ετήσια λειτουργία ενός κιλοβάτ φωτοβολταϊκών αποτρέπει την έκλυση κατά μέσο όρο 1,3 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, για την απορρόφηση του οποίου απαιτούνται δύο στρέμματα δάσους ή περίπου 100 δέντρα.
Για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο, χρειάζονται 2,2 βαρέλια πετρελαίου. Αποφεύγοντας 1.300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο είναι σαν να βγαίνει εκτός κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο που διανύει 7.000 χιλιόμετρα.

20.000 αιτήσεις από αγρότες
Το καλοκαίρι του 2010 δινόταν μεγάλη μάχη για μια θέση «κάτω από τον ήλιο», με χιλιάδες αγρότες να αναζητούν διέξοδο στην οικονομική καχεξία μέσω της… καλλιέργειας ηλιακών πάνελ στα χωράφια τους. Σήμερα, και παρότι οι αιτήσεις για εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων έφτασαν τις 20.000, είναι πολύ λίγα (μερικές δεκάδες) αυτά που λειτουργούν.

Η βασική αιτία βρίσκεται κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης.

Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονικού ορίου έναρξης λειτουργίας των αγροτικών φωτοβολταϊκών, καθώς λόγω των καθυστερήσεων πολλά αγροτικά ηλιακά συστήματα κινδυνεύουν να χάσουν την αδειοδότησή τους.

«Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει όλα τα δεδομένα ώστε να βοηθηθούν όλα τα έργα, ενώ προτίθεται να εξετάσει εκ νέου τις προθεσμίες που ισχύουν για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά», είπε πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος «παρά τα κίνητρα και τη σαφή προτεραιότητα που έδωσε το Δημόσιο, τα έργα των αγροτικών φωτοβολταϊκών δεν ωριμάζουν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε».

Ενα δεύτερο πρόβλημα στον αγροτικό τομέα είναι αυτό που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Αν και το 2010 είχε δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στο 1% των εδαφών αυτών, το 2011 η ρύθμιση αυτή ανατράπηκε. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για τις ΑΠΕ, δεν έλυσαν το πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να ξεμπλοκάρουν τα έργα.

Βαριά η «σκιά» της οικονομικής ύφεσης
Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών επισκιάζονται από το «χαμηλό βαρομετρικό» της οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Οι αρνητικές επιπτώσεις εμφανίζονται σε δύο κυρίως πλευρές: αφενός καταγράφεται περιορισμένη ρευστότητα, με αποτέλεσμα πολλά έργα να έχουν μείνει στον αέρα, αφετέρου αναμένεται η μείωση της τιμής αγοράς της ηλιακής κιλοβατώρας.

«Σύντομα αναμένεται να υπάρξει μία διόρθωση σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας για τους νεοεισερχόμενους. Αν η διόρθωση αυτή είναι εύλογη και λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς (περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, υψηλότερα επιτόκια και μικρότερη διάρκεια δανεισμού, υψηλή φορολογία, επενδυτικό ρίσκο και μεγάλοι και συχνά απρόβλεπτοι χρόνοι ωρίμανσης των έργων), τότε μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει τη βιωσιμότητα της αγοράς.

Αν υπάρξουν δραστικές περικοπές, χωρίς αναγνώριση των πραγματικών συνθηκών και προβλημάτων της αγοράς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει έντονη ανάσχεση στον μόνο τομέα της οικονομίας που ανθεί εν μέσω κρίσης», σημειώνει στην «Κ» ο περιβαλλοντολόγος κ. Στέλιος Ψωμάς.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη να αποφευχθούν φορολογικές εκπλήξεις πάσης φύσεως, έτσι ώστε να εδραιωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. «Σήμερα υπάρχει ανασφάλεια στους επενδυτές (κυρίως στους ξένους), οι οποίοι είτε δεν έρχονται καθόλου, είτε αποχωρούν από τη χώρα», σημειώνουν.

Εντός του 2012 θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατανομή ανά τεχνολογία ΑΠΕ για την επίτευξη των εθνικών στόχων ώς το 2020. Τα φωτοβολταϊκά έχουν δυναμική ανάπτυξη και φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους στόχους.

Ετσι, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ζητά να πολλαπλασιαστεί η συμμετοχή των ηλιακών πάνελ και από 2,2 γιγαβάτ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, να ανέβει στα 6 γιγαβάτ ή 12% της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2020. Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι στην περίπτωση αυτή οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ ώς το 2020 από 1,5-2 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε 40.000 ώς το τέλος της δεκαετίας από 18.000 που είναι οι άμεσες και έμμεσες σημερινές θέσεις εργασίας.

Δυναμική άνοδος σε όλο τον κόσμο
Εκρηκτική ήταν η άνοδος των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε διεθνές επίπεδο το 2011, δίνοντας την εικόνα ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου παραγωγικού και ενεργειακού κλάδου. Η άνοδος των φωτοβολταϊκών στηρίζεται αφενός στη στροφή ολοένα και περισσότερων κρατών στην αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας και αφετέρου στην εξέλιξη της τεχνολογίας, που βελτιώνει αποφασιστικά την απόδοση των συγκεκριμένων συστημάτων.

Το 2011, σε διεθνές επίπεδο, εγκαταστάθηκαν περί τα 27,7 GWp φωτοβολταϊκών, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της Ευρώπης. Το 2011 το προβάδισμα πήρε η Ιταλία, στην οποία τοποθετήθηκαν συστήματα ισχύος 9 GWp, ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε μια σταθερή δύναμη του κλάδου, η Γερμανία (7,5 GWp). Δυναμικά μπαίνει και η Κίνα στο παιχνίδι της ηλιακής ενέργειας (2 GWp), ακολουθούν οι ΗΠΑ (1,6 GWp), η Γαλλία συμπληρώνει την ευρωπαϊκή τριάδα κορυφής (1,5 GWp), η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η Ιαπωνία, δεν μπορούσε να λείπει (1,1 GWp), ενώ αρκετά εντυπωσιακό ήταν και το ντεμπούτο της «πρωτάρας» στο σύστημα της εγγυημένης τιμής πώλησης, Βρετανίας (700 MWp).

Στη σκιά αυτής της ανόδου, το 2011 καταγράφηκε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών παραγωγής υλικών για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ πολλοί μίλησαν για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Το αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τη γρήγορη πτώση των τιμών, ενώ υπήρξε και ένας κύκλος συγχωνεύσεων και αποχωρήσεων από τον κλάδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελετητών της αγοράς σε διεθνές επίπεδο, η τάση συγχωνεύσεων και αποχωρήσεων θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2012. Το κόστος των συστημάτων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της χρονιάς και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί. Γενικά αναμένεται οι χώρες εκτός Ευρώπης να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Από την άλλη βέβαια και η αγορά φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζει το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμης ρευστότητας, με αποτέλεσμα πολλά έργα, που έχουν αποφασιστεί και εγκριθεί, να υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν, χωρίς να δουν τον ήλιο.


Καθημερινή

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by jnet.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #6171 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Έρχονται οδηγίες από τη ΔΕΗ για τους πελάτες της Energa και της Hellas Power


Απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους πελάτες της Energa και της Hellas Power, οι οποίοι πλέον ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, θα δώσει σήμερα με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αναμένεται να κληθούν από την Εισαγγελία τις επόμενες ημέρες με την ιδιότητα των υπόπτων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το «κενό» που μένει στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζονται να το καλύψουν άλλοι εναλλακτικοί πάροχοι. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέληξε στις αποφάσεις που συμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καταναλωτών. Για θέματα, όμως, που έχουν να κάνουν με το τέλος ακινήτων και τους άλλους φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, ίσως χρειαστούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, χθες, έγινε στη ΡΑΕ η ακρόαση των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο διαδικασιών που μπορεί να επιφέρουν οριστική ανάκληση της αδείας. Οι εταιρείες θα κληθούν εκ νέου να απαντήσουν εγγράφως στις αιτιάσεις. Οι εταιρείες, που σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσωπούνται από το νομικό γραφείο Φλογαίτη- Σιούτη, επιμένουν στη θέση ότι στους δεσμευμένους λογαριασμούς υπάρχουν τα ποσά, αμφισβητούν το ύψος της οφειλής προς το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ και επιρρίπτουν ευθύνες στις στρεβλώσεις στην αγορά.

Τα δύο απανωτά πορίσματα του επικεφαλής της αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ. Παναγιώτη Νικολούδη φαίνεται ότι είναι καταπέλτης, ενώ γίνεται και λόγος για ενέργειες και παραλείψεις και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΣΜΗΕ. Τα πορίσματα αποδίδουν ηθική αυτουργία στους επιχειρηματίες Βασίλη Μηλιώνη της Ηellas Power και Αχιλλέα Φλώρου της Εnerga και κατηγορούν τις εταιρείες ότι εισέπραξαν τους λογαριασμούς του ρεύματος από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν στο ΔΕΣΜΗΕ ποσά 130 εκατ. ευρώ, καθώς και τέλη και φόρους προς το Δημόσιο, τους δήμους κ.λπ.

Διαρροές
Επίσης, αναφέρεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο διαπιστώθηκαν εντονότατες και συχνές διαρροές προς την Ελβετία χρημάτων των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, με αντίστοιχα εμβάσματα 42 εκατ. ευρώ και 47 εκατ. ευρώ.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Μηλιώνης δηλώνει ότι η παρουσία του στην εταιρεία έληξε στις 13 Νοεμβρίου με την πώληση στο ρωσο-αραβικό fund Worldwide Energy και ότι τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας έως τότε ήταν πάντα κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες.

Imerisia.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #6282 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Φωτοβολταϊκά αγροτών: έρχεται νέα παράταση


Νέα παράταση, κατά ένα μήνα, εξετάζει το ΥΠΕΚΑ για την προθεσμία συμβάσεων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών σταθμών των επαγγελματιών αγροτών, έπειτα από σχετική παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr, το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης.

Σημειώνεται ότι, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ή δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αυτό το διάστημα η δεύτερη παράταση πρακτικά ισχύει, καθώς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ συνεχίζει να παραλαμβάνει χρήματα από αγρότες – επενδυτές φωτοβολταϊκών για τις σχετικές συνδέσεις.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #6285 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Πώς θα κερδίσετε 4.000 ευρώ από την ταράτσα σας

Συμφέρει να βάλω τώρα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα του σπιτιού μου; Διαβάστε πως μπορείτε να βγάζετε περίπου 4000 ευρώ τον χρόνο καθαρά από τη στέγη ή την ταράτσα σας και αποφασίστε.

Βέβαια το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει τις εγγυημένες τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια το εισόδημα όσων θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό. Την ίδια στιγμή όμως, η επένδυση που απαιτείται για να μπουν τα panels στην στέγη μειώνεται καθώς ο ανταγωνισμός σπρώχνει τις τιμές ολοένα και χαμηλότερα.

Το fpess.gr έχει στα χέρια του μια προσφορά εταιρείας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε ταράτσα ονομαστικής ισχύος 8 kWp (σ.σ η μέγιστη ισχύς που επιτρέπεται να βάλουμε στα νοικοκυριά μας είναι 10 kWp). Αυτό το σύστημα, μπορεί να παράγει περίπου 10.640 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση. Για το 2012, η τιμή πώλησης της κάθε κιλοβατώρας στο σύστημα έχει οριστεί στα 0,5225 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα παράγει ετήσιο εισόδημα 5559 ευρώ. Υπάρχει ένα σενάριο: το υπουργείο Περιβάλλοντος να μειώσει περαιτέρω την τιμή πώλησης στα επίπεδα στα οποία κανονικά θα πρέπει να διαμορφωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2013 (0,49638 ευρώ ανά KWh). Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το ετήσιο εισόδημα του συγκεκριμένου συστήματος θα μειωθεί στα 5281,5 ευρώ σε ετήσια βάση.

Με βάση την προσφορά που έχει στα χέρια του το fpress.gr, το κόστος της επένδυσης διαμορφώνεται περίπου στις 22.000 ευρώ. Αν υποτεθεί ότι καλύψετε αυτή την επένδυση κατά 50% με ίδιους πόρους και κατά 50% με δάνειο (διάρκειας 80 μηνών και με επιτόκιο 9%) θα συμβούν τα εξής:

• Αν η συμφωνημένη τιμή πώλησης διαμορφωθεί στα 0,49638 ευρώ ανά Kwh (που είναι και η τιμή που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 εκτός και αν αλλάξουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος) τότε για τους πρώτους 80 μήνες και μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο, θα έχετε μηνιαίο εισόδημα 253,4 ευρώ. Το σύστημα θα αποδίδει κάθε μήνα 440,1 ευρώ. Από αυτά, τα 186,7 ευρώ θα πηγαίνουν στην τράπεζα για την καταβολή της δόσης. Μετά τους 80 μήνες, η μηνιαία απόδοση θα επανέλθει στα 440,1 ευρώ. Συνολικά στην 25ετία (τόσο διαρκεί η σύμβαση για την πώληση του ρεύματος) θα εισπράξετε 132.037 ευρώ. Αν αφαιρεθεί και το κόστος της επένδυσης καθώς και οι τόκοι του δανείου, θα εισπράξετε καθαρά 106.000 ευρώ ή περίπου 4.244 ευρώ ετησίως.

fpress.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #6286 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Τρίμηνη προθεσμία στους πελάτες της Εnerga και της Hellas Power


H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διευκρίνισε πως η ΔΕΗ δεν μπορεί να ζητήσει εγγύηση από τους καταναλωτές που επέστρεψαν σε αυτήν μετά την παύση λειτουργίας της Energa και της Hellas Power, για το διάστημα που τους προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια ως «προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου».

Συγκεκριμένα όρισε το διάστημα αυτό στους τρεις μήνες, έπειτα από τη λήξη του οποίου οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ή θα χρησιμοποιήσουν άλλον προμηθευτή.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών η οποία γίνεται με υπουργική απόφαση:

Δεκαπέντε ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας των τριών μηνών η ΔΕΗ θα πρέπει να ενημερώσει τους καταναλωτές για την υποχρέωσή τους να επιλέξουν προμηθευτή.

Σε αυτό το διάστημα, οι καταναλωτές χρεώνονται με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ και έχουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Θα πρέπει να εξοφλούν το λογαριασμό 21 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής του και να πληρώνουν τέλη, φόρους ή εισφορές κάθε είδους που επιβάλλονται και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος κατά την κείμενη νομοθεσία (φόρους στην ενέργεια, δημοτικά τέλη και τέλος ακινήτων).

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την τήρηση της σύμβασης συμψηφισμού και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των ακινήτων τους που πιθανώς έχουν οι καταναλωτές.


Newsbomb.gr.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #6452 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Οι Πετρελαϊκές Τιμές στο Επίκεντρο των Ανατιμήσεων στην Ελληνική Αγορά


Η μέση άνοδος των βιομηχανικών τιμών των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα το 2011 έφτασε το 8,6%, έναντι μέσου πληθωρισμού στη χώρα 3,3%.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε σύγκριση με το έτος 2005, οι βιομηχανικές τιμές σε απόλυτα μεγέθη ήταν 31% υψηλότερες. Έτσι, φαίνεται ότι η ελληνική βιομηχανία, παρά τη δραματική μείωση της παραγωγής της, έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την παράδοξη σε συνθήκες ύφεσης αύξηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η ανάλυση των στοιχείων που διαθέτει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αποκαλύπτει μια διαφορετική αλήθεια, διότι οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας αύξησαν οριακά τις εργοστασιακές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, ενώ ορισμένοι κλάδοι παρουσίασαν μείωση τιμών.

Η μέση αύξηση του 8,6% οφείλεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της στην αύξηση των διεθνών τιμών σειράς προϊόντων και, κυρίως, του κλάδου της εξαρτημένης από τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου βιομηχανίας καυσίμων και άλλων πετρελαιοειδών. Τα προϊόντα αυτού του κλάδου, που εισφέρουν άνω του 25% του συνολικού ελληνικού βιομηχανικού τζίρου, ανατιμήθηκαν το 2011 κατά 27,3%. Ο επόμενος κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν η βιομηχανία βασικών μετάλλων, οι τιμές των οποίων επίσης καθορίζονται, σε μεγάλο βαθμό, από διεθνείς παράγοντες. Οι μέσες τιμές της βιομηχανίας βασικών μετάλλων, δηλαδή χαλκού, αλουμινίου και σιδήρου, αυξήθηκαν τον χρόνο που πέρασε κατά 7,7%.

Δύο, μόνο, είναι οι λοιποί μεταποιητικοί κλάδοι που παρουσίασαν άνοδο τιμών άνω του 5% το 2011: η βιομηχανία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και η βιομηχανία υφαντικών υλών αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους κατά 6,9% και 5,7%, αντιστοίχως.

Ο κλάδος με τον οποίο ο Έλληνας καταναλωτής έρχεται περισσότερες φορές καθημερινά "αντιμέτωπος", η βιομηχανία τροφίμων, παρουσιάζει αύξηση των μέσων τιμών των προϊόντων της, την ίδια αυτή περίοδο, κατά 3,15%.

Επίσης, ένας άλλος κλάδος που έχει μεγάλη σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, η βιομηχανία φαρμάκων, παρουσιάζει μείωση των μέσων τιμών των προϊόντων της την ίδια αυτή περίοδο, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά 4,2%. Ακόμη, η βιομηχανία τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων, που είναι καθημερινός σύντροφος εκατομμυρίων πολιτών, μετά την ανατιμολόγηση στην οποία προχώρησε εμφανίζει ανάλογη μείωση τιμών: 5,0%.

Προσοχή, όμως, οι τιμές άνω των 3.000 εγχωρίως παραγομένων βιομηχανικών προϊόντων 1.500 επιχειρήσεων που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ, είναι οι καθαρές τιμές, αυτές που εισπράττει η βιομηχανία, χωρίς τον ΦΠΑ και άλλες παρόμοιες επιβαρύνσεις και βέβαια δεν περιλαμβάνουν το μεταφορικό και εμπορικό κόστος και το κέρδος που προστίθεται μαζί με τις προαναφερθείσες επιβαρύνσεις στις λιανικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

Έτσι, μπορεί ο Ελληνας καταναλωτής να προμηθεύεται ακριβότερα ένα προϊόν, αλλά η βιομηχανία παραγωγής του να το πουλά φθηνότερα.

Η επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις βιομηχανικές τιμές των προϊόντων των 24 μεταποιητικών κλάδων την περίοδο Ιανουαρίου 2011 - Δεκεμβρίου 2011 δείχνει ότι, παρά την άνοδο των καθαρών τιμών των ενεργειακών πετρελαϊκών προϊόντων κατά 27,3%:

* Στα ποτά σημειώθηκε αύξηση τιμών κατά 1,5%.

* Στα είδη ένδυσης η αύξηση ήταν 0,9%.

* Στα δερμάτινα είδη και τα υποδήματα η αύξηση ήταν 4,2%.

* Στα είδη ξυλείας σημειώθηκε αύξηση τιμών κατά 0,5%.

* Στα είδη χάρτου η αύξηση τιμών ήταν 3,6%.

* Στις εκτυπώσεις οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2%.

* Στα χημικά, όπου οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών ανατιμήθηκαν, σημειώθηκε άνοδος τιμών κατά 3,9%.

* Στα πλαστικά υπήρξε αύξηση τιμών επίσης κατά 3,9%.

* Στα μη μεταλλικά ορυκτά οι τιμές αυξήθηκαν μόνο κατά 0,2%.

* Στα μεταλλικά προϊόντα η αύξηση των τιμών ήταν 0,3%.

* Στα ηλεκτρονικά και οπτικά σημειώθηκε αύξηση τιμών κατά 0,1%.

* Στα μηχανήματα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%.

* Στα μηχανοκίνητα οχήματα οι τιμές σημείωσαν αύξηση 0,95%. .

* Στον λοιπό εξοπλισμό μεταφορών σημειώθηκε αύξηση τιμών κατά 1,3%.

* Στα έπιπλα οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,8%.

* Στα λοιπά μεταποιημένα προϊόντα σημειώθηκε αύξηση των τιμών κατά 1,8%.

* Στις δραστηριότητες επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων η αύξηση των τιμών ήταν 1%.

Σε σύγκριση με το έτος 2005, οι βιομηχανικές τιμές σε απόλυτα μεγέθη το 2011 ήταν υψηλότερες, ανά κλάδο:

* Κατά 16,2% στα τρόφιμα.

* Κατά 17,2% στα ποτά.

* Κατά 1,3% στα καπνικά προϊόντα.

* Κατά 9,6% στις υφαντικές ύλες.

* Κατά 4,3% στα είδη ενδυμασίας.

* Κατά 13,3% στα είδη δέρματος.

* Κατά 17,6% στην ξυλεία.

* Κατά 18,7% στα χαρτικά.

* Κατά 12% στις εκτυπωτικές υπηρεσίες.

* Κατά 73,9% στα πετρελαιοειδή.

* Κατά 16,6% στα χημικά.

* Κατά 18,6% στα πλαστικά.

* Κατά 21,1% στα μη μεταλλικά ορυκτά.

* Κατά 37,7% στα βασικά μέταλλα.

* Κατά 21,8% στα μεταλλικά προϊόντα.

* Κατά 6,4% στα ηλεκτρονικά.

* Κατά 66,9% στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

* Κατά 10,5% στα μηχανήματα.

* Κατά 10,4% στα μηχανοκίνητα οχήματα.

* Κατά 17,9% στον λοιπό εξοπλισμό μεταφορών.

* Κατά 12,3% στα έπιπλα.

* Κατά 25,9% στα λοιπά μεταποιημένα προϊόντα.

* Κατά 15,8% στις υπηρεσίες επισκευής και εγκατάστασης μηχανών.

Αντιθέτως, οι τιμές στα φάρμακα ήταν κατά 6,5% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του έτους 2005.Energia.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.173 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ