Yπάρχουν καλά & κακά υλικά κατασκευής κουφωμάτων;;

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #135878 από woodenframes
Είναι εύκολο να αντιληφθούμε πόσο χαώδες φαίνεται το φάσμα των επιλογών, που έχει ένας υποψήφιος αγοραστής κουφωμάτων, ο οποίος κτίζει για πρώτη φορά.

Η πληθώρα των σειρών αλουμινίου, οι συντελεστές των τζαμιών, οι τύποι ανοίγματος, τα κουφώματα από pvc, τα ξύλινα κουφώματα, οι βαφές και οι αποχρώσεις όλων αυτών, ο τρόπος εφαρμογής στο κτίσμα, γίνονται παράγοντες προς διερεύνηση, ικανοί να μπερδέψουν ακόμη και αγοραστές με κάποια τεχνική εμπειρία. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η τακτική των επαγγελματιών του χώρου, να κατηγορούν τα υλικά κατασκευής, που είτε δεν διαθέτουν, είτε σε πολλές περιπτώσεις, δεν γνωρίζουν ούτε τις βασικές προδιαγραφές τους.

Στην πραγματικότητα αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε, είναι πολύ λιγότερα, σε σύκριση με αυτά που έχουμε διαθέσιμα επιλέγοντας κουφώματα. Τρείς απλοί κανόνες, αποτελούν το θεμέλιο πριν ιεραρχίσουμε τις παραμέτρους επιλογής.
-Κανόνας πρώτος: “Οι σωστές λύσεις συνήθως είναι πάνω από μία”.
Για παράδειγμα, κάποιος που λατρέυει το ξύλινο κούφωμα, δεν θα απολαύσει λιγότερο τη διαμονή του σε ένα καλομελετημένο ξενοδοχείο με κουφώματα αλουμινίου, τα οποία καλύπτουν επαρκώς τις ενεργειακές και αρχιτεκτονικές ανάγκες του συγκεκριμένου κτιρίου.
-Κανόνας δεύτερος: “Όλες οι λύσεις πρέπει να απαντούν στις απαιτήσεις του αγοραστή”.
Στο προηγούμενο παράδειγμα η λύση του αλουμινίου ήταν πιθανότατα σωστή. Ομως ταυτόχρονα η λύση αυτή θα δέσμευε χωρίς λόγο και για πολύ χρόνο, τον πελάτη που προτιμά το ξύλο σαν υλικό.
-Κανόνας Τρίτος: “Ξεκινήστε από την απόχρωση”.
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το να αποσαφηνίσουμε σε ποια απόχρωση θα θέλαμε τα παράθυρα του κτιρίου μας, είναι μιά καλή αρχή για να επιλέξουμε το υλικό κατασκευής τους. Αυτό, γιατί κάθε υλικό, έχει το δυνατό του σημείο σε σχέση με τη μέθοδο βαφής του και την αντοχή της τελικής επιφάνειας. Ετσι μία πολύ μοντέρνα αρχιτεκτονική εφαρμογή δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τις δυνατότητες των ξυλίνων κουφωμάτων λόγω βαφής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα ξύλινα παράθυρα δεν έχουν πολύ αξιόπιστη τελική επιφάνεια. Αντίστροφα τώρα, η επιλογή ενός καλού κουφώματος αλουμινίου, βαμένο σε απόχρωση ξύλου, αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτισης, σε σχέση με την αντοχή του, συκρινόμενο με ένα ξύλινο κούφωμα.
Το παραπάνω κριτίριο είναι τόσο σημαντικό, που μπορεί να μας οδηγήσει ακόμη και σε συνδυασμό υλικών (υαλοστασίου και εξωφύλλου). Αποφασίζοντας λοιπόν υλικό κατασκευής κουφωμάτων με κριτήριο την επιθυμητή απόχρωση και την αντοχή της βαφής του, περνάμε πιο εύκολα στην επόμενη ομάδα κριτιρίων, τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο ανοίγματος και τους μηχανισμούς, το είδος της υάλωσης, τις πιστοποιήσεις της μονάδας παραγωγής και φυσικά το κόστος.

Συμπερασματικά, η ποιότητά του τελικού προϊόντος εξαρτάται από τον συνδιασμό των παραπάνω παραγόντων και όχι αποκλειστικά από το υλικό κατασκευής του. Δεν υπάρχουν λοιπόν καλά και κακά υλικά κατασκευής, αλλά υπάρχουν καλά και κακά κουφώματα.
Last edit: 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν by theoilia.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #135889 από stergiosbik
Δηλ. αν καταλαβα καλα μας λες οτι ενα κουφωμα αλουμινιου αν βαφτει σε αποχρωση ξυλου δεν αντεχει,ενω αμα ηταν λευκο θα αντεχε; :ohmy:
Για να μαθαινουμε δηλ. οχι τιποτα αλλο! :lol:

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #135895 από theoilia
φίλε woodenframes επέλεξες να μας συστηθείς με ένα διαφημιστικό κείμενο.Θα σε παρακαλέσω να ρίξεις μια ματιά στους όρους χρήσης και κανόνες λειτουργίας του Energ

φέτος καίμε πετρέλαιο...


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #135897 από mastoras
Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει τέλειος τρόπος τοποθέτησης οποιονδήποτε είδος κουφωμάτων στο κτίσμα.
Απο την ημέρα που σταμάτησε η τεχνική των "λαμπάδων" περιμετρικά μάρμαρα στα ανοίγματα του κτίσματος, τελείωσε και η στεγανοποίηση των κουφωμάτων.
Δεν υπάρχει ούτε ένα κούφωμα τοποθετημένο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στεγανότητας.

Τα παλαιότερα χρόνια για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, τοποθετούσαν τα αβαφα ξύλινα κουφώματα στο τούβλο ακόμα, και στην συνέχεια με το σοβάτισμα των τοίχων τα στεγανοποιούσαν. Μετά ακολουθούσε μια επίπονη εργασία στοκαρίσματος και βαφής της κάσας του κουφώματος, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει σήμερα λόγω βιομηχανοποίησης των έτοιμων κουφωμάτων.

Οπότε σήμερα βλέπουμε πανάκριβα κουφώματα, με χίλιες προδιαγραφές και τύπους που υπόσχονται τα χίλια καλά. Στην τοποθέτηση τους, και για την στεγανοποίηση τους, χρησιμοποιείται ο γνωστός αφρός και η σιλικόνη. Δύο υλικά άσχετα μεταξύ τους, που μόνο για αυτήν την δουλειά δεν προορίζονται, είναι μη εφαρμόσιμα για στεγανοποιήση αρμών τοιχοποιίας λόγω των μεγάλων κενών μεταξύ των κουφωμάτων.

Παρόλα αυτά όλοι τηρούν "σιγή ιχθύος" και επόμενο είναι γιατί δεν υπάρχει λύση.

Αυτός που θα εφευρέσει....μάλλον η εφεύρεση υπάρχει, και θα βγάλει στην αγορά "ποδιές" και "λαμπάδες" από μάρμαρο με θερμοδιακοπή, θα γίνει ο μεγιστάνας της οικοδομής παγκοσμίως. :lol:



Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #135898 από mastoras
Τέλεια λύση όπως είπαμε δεν υπάρχει, μπορεί όμως να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στην μόνωση των κουφωμάτων και στους μικρούς αρμούς, εάν προτιμήσουμε να "δώσουμε" την δουλειά σε έναν εξειδικευμένο τεχνίτη, η σε έναν καλό επιβλέποντα μηχανικό που θα επιμεληθεί να μας φτιάξει σωστά το σπίτι μας.

Αλλά βλέπετε όλοι σας.........κάποτε...... προτιμήσατε να αναλάβετε την επιμέλεια της κατασκευής μόνοι σας, για να γλυτώσετε ένα χρηματικό ποσό το οποίο στην συνέχεια το κάνατε ταξιδάκι αναψυχής στο Παρίσι. Τώρα ζήστε όλη την ζωή με τα χίλια προβλήματα που βγάζει η κακή κατασκευή της κατοικίας σας.

Κουφώματα που "χάσκουν", πατοσύφωνα που δεν στραγγίζουν, στέγες που στάζουν, μυρμήγκια στις κουζίνες, φουσκώματα στις βαφές και στους σοβάδες...παντού....μέσα και έξω...πάνω και κάτω. Βανάκια στα υδραυλικά που στάζουν και έχουν φρακάρει από καινούργια ακόμα. Αρμοί δαπέδων ξεπατωμένοι, μυρωδάτες αποχετεύσεις, οξειδωμένος σιδηρός οπλισμός πλάκας, χωνευτές υδροροές τοποθετημένες από αγρότες που την άνοιξη έσπερναν τα σιτάρια, και τα καλοκαίρια έχτιζαν σπίτια με φθηνές τιμές. Μετά είδαν και οι αλλοδαποί εργάτες τους ότι έχει ψωμί η δουλειά και ξεκίνησαν να μάθουν τέχνη "στου κασιδιάρη το κεφάλι"

Και έτσι σήμερα βλέπουμε ωραιότατα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, με χίλια κατασκευαστικά προβλήματα...μικρά η μεγάλα.

Αυτά :) ...αφιερωμένο σε αυτούς που μου έχουν υπερηφανευθεί κατά καιρούς ότι "Εγώ το σπίτι το έφτιαξα μόνος μου"
Στην κουμπάρα μου που έχει κρεμαστές χέστρες, και πλακάκι των 80ευρώ το μέτρο, αλλά προσέλαβε αλλοδαπό για να τις τα τοποθετήσει.
Στον κ Γιάννη που επιμελήθηκε μόνος του την αγορά των κουφωμάτων, και σήμερα στην ηλικία των 80χρονών σφουγγαρίζει πατώματα όταν βρέχει.
Στο ξάδερφο Γιώργο που έφαγε τους πανάκριβους σοβάδες των ταβανιών στο κεφάλι.


Στον Ορέστη που έχει μόνιμα την ευωδία του ποταμού Γάγγη στο πανάκριβο μπάνιο του, και στον Βασίλη που όταν φυσάει η μεζονέτα του θυμίζει ταινία του Χίτσκοκ.
Σήμερα μου λέει "ρε Δημήτρη δεν επέμενες, μόνο δύο φορές μου είπες ότι πρέπει να κλείσουμε τα κενά της στέγης.

Τώρα όμως είναι αργά.........και όλα αυτά που γράφω είναι θέματα προβληματισμού για τους επόμενους ιδιώτες που θα αποφασίσουν να φτιάξουν το σπίτι μόνοι τους.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #135901 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Μάστορα, σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο, γιατί ως γνωστόν..... "έκαστος στο είδος του και ο ..."

Έχεις δει πολλούς επιβλέποντες να ασχολούνται με την αγορά/τοποθέτηση κουφωμάτων, με αγορά τοποθέτηση πλακιδίων/μαρμάρων ... με το σύστημα θέρμανσης/ψύξης? Με την ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση?

Κάνουν μια μελέτη έτσι για να περάσει πολεοδομία, και μετά έχει ο θεός.... αυτοσχεδιάζουν ... και ότι βγάλει το καζάνι. Και εβίβα στις καροτιέρες.... βάζουνε και τα κρουστικά και όποιον πάρει ο χάρος. Κόβουμε και μερικά σιδεράκια, δε θα πέσει το ριμάδι αν κόψουμε και κανένα σιδεράκι.....

Πληρώνονται την επίβλεψη... και... έχουν κυβίσει ποτέ την πλάκα? Έχουν κάνει προμέτρηση βάρους του σιδηρού οπλισμού? Πάνε στη μάντρα πριν φορτώσει ο γερανός να ζυγίσουν? Είναι κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του οπλισμού? Τηρούν με ευλάβεια τις επικαλύψεις? Είναι την ώρα της σκυροδέτησης στο έργο? Ελέγχουν τα δελτία αποστολής της βαρέλας? Παίρνουν δοκίμια και παρευρίσκονται όταν γίνεται η θλίψη τους?

Για να μην πω το άλλο? Ποιός εφαρμόζει το ΕΝ-206? Ξέρεις πόσοι υπογράφουν μελέτες για παραθαλάσσια κτίσματα με C20/25 με Ν/Τ=0.65 έως 0.75 και 260 kg τσιμέντου ανά κυβικό?

Και μετά μου λές εσύ... να επιβλέψει το σουβατζή για να κάνει πεταχτό πριν τους χοντρούς σοβάδες. Ή ότι βάλανε αφρό για τα κουφώματα. Αυτά, διορθώνονται σε ένα βαθμό? Στις κολώνες όμως ...? Θα βάλει μετά τους αποστατήρες για να έχει επικάλυψη?

Αυτά βλέπει ο κοσμάκης, και κάνει ότι μπορεί. Από μόνος του. Όχι ότι είναι σωστό, αλλά για να γίνει ΕΠΙΒΛΕΨΗ, πρέπει να ΠΛΗΡΩΘΕΙ x 10 το κόστος της μελέτης. Και κανείς δεν τα δίνει τα χρήματα αυτά.
Last edit: 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.086 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ