Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #145000 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Ok, περιμένω τις φωτογραφίες σου - ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ - μόλις μπορέσεις όμως.

Σχετικά με τον πάτο, είναι καλό να είναι από βερμικουλίτη, γιατί αντανακλά όλη τη θερμότητα μέσα στο θάλαμο καύσης και προς τους εναλλάκτες, που λογικά θα έχεις και από αυτούς κάπου ψηλά προς την καπνοδόχο.

Για να μην σπάει εύκολα, θα πρέπει λογικά να μην είναι από βερμικουλίη η σχάρα στο τασάκι, ή/και από κάτω να υπάρχει στήριξη υποστήριξη με λαμαρίνα ή/και λαμάκια.

Γενικά, από αυτά που έχω παρατηρήσει σε διάφορα τζάκια και τζακόσομπες, αέρα για τη 2γενή μπορεί κανείς να ψεκάσει όπου θέλει: Ψηλά, χαμηλά, στην πλάτη, στα πλαϊνά, ακόμα και στο "ταβάνι", κάτω δηλαδή από την πρώτη κόφτρα. Για να μην υπάρχει το πρόβλημα της μείωσης της επιφάνειας εναλλαγής που σωστά αναφέρεις, σκεφτόμουν να γίνει με στραντζαριστό , πχ. 30x30x3, ώστε να αφήνει "χώρο" και για την εναλλαγή θερμότητας.
Σημαντικό επίσης είναι (πιστεύω) ο 2γενής αέρας να ελέγχεται με κάποιο τάμπερ, όπως επίσης να προθερμένεται εφόσον είναι εφικτό. Μια καλή "περίπτωση" είναι ο χώρος κάτω ακριβώς από τον πάτο της εστίας, διότι ακριβώς πάνω από κει είναι η καρβουνιά, που σίγουρα έχει καλή θερμοκρασία.

Το τζάμι σου είναι κεραμικό, και σε τι θερμοκρασία αντέχει? Η αεροκουρτίνα σου (με μικρότερο υαλοκόρδονο) πάνω, λειτουργεί αποτελεσματικά? Τα υαλοκόρδονά σου είναι σκληρά ή μαλακά?

Ενδιαφέρον αυτό που λες με τις κολλήσεις. Πως γίνεται να μην υπάρχει εμφανής κόλληση? Είναι όλες από την "πίσω" πλευρά? Που κόλληλες (σε κάποιο μηχανουργείο) και πως σου εγγυήθηκαν για την ΜΗ-ΥΠΑΡΞΗ διαρροών? Με το ότι το είχες πρεσσαρισμένο για κάποιες μέρες?

Σε κουράζω και θα με βρίσεις.... αλλά μου έρχονται διάφορα.
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #145017 από panosf01
Απαντήθηκε από panosf01 στο θέμα Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos
Πατος απο κατω,φαινεται και ο ηλεκτροσυγκολλητης :woohoo: η κορη μου!


Πατος απο μεσα


Σχαρα



Τασακι


Εισαγωγη αερα,εκει που μπαινει το τασακι και απο πανω η σχαρα


Πρωτη κοφτρα antitar :lol:


Πορτα απο εξω


Πορτα περιμετρικα


Ολο το τζακι ειναι εναλλακτης εκτος απο τον πατο και την μπροστινη μερια.Παντου κυκλοφορει νερο με συγκεκριμενη διαδρομη.Κανεις δεν εγγυαται οτι δεν θα τρεξει παρα μονο τα τεστ.Ενας καλος ηλεκτροσυγκολητης το φτιαχνει ολο με την τσιμπιδα του.Εχω δουλεψει παλαιοτερα στην κατασκευη διυληστηριου και τυχαινει να γνωριζω μερικα πραγματα,σχεδον ολα φτιαχνονταν με ηλεκτροκολληση.Το μοναδικο τεστ που μπορεις να κανεις περα την οπτικη παρατηρηση,ειναι οι δοκιμες πιεσης.Δεν νομιζω πχ καμια εταιρια λεβητων να κανει ραδιογραφιες..Στην εταιρια σκεψου δεν γνωριζανε πως να το πιεσουν,επεσα σε ψιλοασχετους,τελικα κατεβηκα και το πιεσαμε μαζι.Το τζαμι ειναι κεραμικο 750C.Τα υαλοκορδονα ειναι απο τα αγρια,δεν εχουν παθει τιποτα ως τωρα,αλλα αλλαζουν και ευκολα.
Για την δευτερογενη τωρα εχω θα εβαζα στραντζαριστο 3*2 εκ με τρυπες η και πιο μικρο.Μεγαλυτερο ρολο πιστευω οτι παιζει η θερμοκρασια της εστιας και οχι τοσο η προθερμανση του αερα.Υπαρχουν τζακια που ο αερας βγαινει πισω απο τον βερμικουλητη,που ζεσταινεται εκει?Οταν η εστια ειναι μικρη και ειναι ντυμενη με αυτο το υλικο ολη,ειναι ευκολο να το πετυχεις με την προυποθεση οτι το καις φουλ.Μπορει καποια στιγμη να δοκιμασω με χαλκοσωληνα φ16,αν δεν κανει με αυτη δεν προκυτε να κανει,ο χαλκος εχει 6φορες αν θυμαμαι καλα μεγαλυτερη θερμικη αγωγιμοτητα απο τον χαλυβα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #145021 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Πάνο, καταρχήν σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου και για την υπομονή σου. Εγώ συνεχίζω την ανάκριση-κατασκοπεία, και όποτε ευκαιρήσεις, μου απαντάς.

Μου κάνει εντύπωση, πως τελικά αρκούν (μου φαίνονται λίγες σε σχέση με την παροχή) οι σχισμές που έχεις στο κουβαδάκι της στάχτης για την είσοδο αέρα, όταν η "παροχή" σου είναι Φ125 (ή μεγαλύτερη?).

Το κλαπέ της kratki, κλείνει καλά, έτσι? "Ενδιάμεσες" θέσεις έχει? Δηλαδή, όσο το ανοίγεις, ανεβάζει η ένταση της φλόγας? Ή στην πράξη είναι τέρμα κλειστό/τέρμα ανοικτό?

Τάμπερ καυσαερίων έχεις χειροκίνητο? ή αυτόματο με το κλείσιμο της πόρτας?

Όταν έχει πυρώσει, και το ανοίξεις για να βάλεις ξύλα, σου καπνίζει?

Γενικά το ανάβεις με τον τρόπο upside-down? Και ξύλα ΞΑΝΑφορτώνεις όταν τα πρώτα γίνουν καρβουνιά?

Ο βερμικουλίτης του πάτου είναι μονοκόματος? Εντάξει, βγαίνει με χνάρι, αλλά είναι μεγάλο κομμάτι.

Η πρώτη "anti-tar" κόφτρα, στηρίζεται σε δύο λαμάκια? Βλέπω καλά? Δε σου έχουνε κάνει κοιλιά τα λαμάκια από τη θερμοκρασία....??? (ερπυσμός λέγεται το φαινόμενο, να κάνουμε και λίγη επιστήμη υλικών... :ohmy:

Πάνω από την 1η κόφτρα από βερμικουλίτη, έχεις τίποτα τούμπο? Και μετά έχεις και άλλες κόφτρες? Μπορείς να κάνεις κανένα σκαριφηματάκι να δούμε τη διάταξή τους?
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #145031 από panosf01
Απαντήθηκε από panosf01 στο θέμα Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos
Οι γνωσεις και η εμπειρια ειναι για να μοιραζονται ;) .Η παροχη αερα ειναι Φ150.Οι σχισμες εχουν ισο εμβαδον περιπου.Το κουβαδακι ειναι κουβας,αρκετα μεγαλυτερο σε σχεση με τα εργοστασιακα τζακια.Ομοιως και η σχαρα.Το κλαπε του κρατκι κλεινει πολυ καλα και εχει ολες τις ενδιαμεσες θεσεις,δεν ειναι ον οφ.Βεβαια θελει προσοχη η ντιζα στις θερμοκρασιες.Ταμπερ καυσαεριων χειροκινητο-χειροποιητο απο βεργα 8μμ και λαμαρινα 5μμ.Το λαμακι ειναι λαμα 3μμ και δεν εχει παθει τιποτα,σκεψου οτι οι φλογες πολλες φορες το προσπερνανε,στιγμιαια το τζακι καιει με καταναλωση πανω απο 10kg/h,οποτε φανταζεσαι τι γινεται μεσα.Αλλα ετσι και αλλιως βγαινει για να βγει η πρωτη κοφτρα και στην συνεχεια και οι επομενες για να καθαριστει.
Παλαιοτερα το αναβα ετσι αλλα καθιστερουσε περισσοτερο,τωρα στρωνω κατω πευκα ριχνω προσαναμα πανω τους απο πανω ελιες και το αναβω.Σπανια να προσθεσω ξυλα,συνηθως τα βαζω ολα απο την αρχη,το τζακι ειναι λεβητας και λειτουργει διαφορετικα σε σχεση με ενα αεροθερμο 14kw.Για να το φορτωσω θελει λιγο προσοχη,σπανια αλλα εχει τυχει να καπνισει.Ο βερμικουλητης ειναι μονοκοματος τον σημαδεψα και τον εκοψα,μπηκε απο την πορτα,οταν τον βγαλω βεβαια θα βγει σε κομματια,δεν εχει παθει κατι ομως γιατι παταει σε πατο και τα ξυλα ουσιαστικα πατουν πανω στην σχαρα.
Πανω απο την πρωτη κοφτρα εχει σωληνες στους οποιους κυκλοφορει νερο οπως και περιμετρικα της εστιας,δες την πρωτη φωτο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #145034 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Σίγοyρα εσύ που το έφτιαξες ξέρεις καλύτερα, αλλά μου φαίνεται ότι οι 8 (?) σχισμές στην κορυφή του κουβά (τασάκι) δύσκολα κάνουνε σε σύνολο την επιφάνεια της μπουράκλας Φ150. Anyway....

Αυτό που σε ρωτάω για το κλαπέ της kratki, είναι αν στς ενδιάμεσες θέσεις, είναι και η ένταση της φλόγας ενδιάμεση.

Πολύ θα ήθελα πάντως, όταν με το καλό το καθαρίσεις, να δώ λίγο τη διάταξη από τις κόφτρς σου. Εγώ έχω σκεφτεί να βάλω 2 σειρές εναλλάκτες, κάτι τέτοιο δηλαδή:
Αριστερά είναι ο κώνος σε πλάγια όψη, και δεξιά σε πρόοψη. Με μπλέ οι εναλλάκτες, με κόκκινο οι κόφτρες και με πράσινο η πορεία του καπνού.

Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #145039 από panosf01
Απαντήθηκε από panosf01 στο θέμα Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos
Ετσι ειναι,εχει 6 σχισμες πλατους περιπου 2cm,το συνολικο εμβαδον ειναι περιπου ισο με του κυκλου διαμετρο 15cm.To κλσπε της κρατκι μπορει να ρυθμιση την φλογα σε ολες τις ενδιαμεσες θεσεις,με μια μικρη καθυστερηση φυσικα,αρκει οπως εχουμε πει να σφραγιζει καλα η πορτα.Την μεγαλη παροχη αερα αλλωστε την χρειαζομαστε στο αναμα μονο αργοτερα,οταν αναπτυχθει η θερμοκρασια καυσης,το κλαπε ειναι πανω απο το ημιση κλειστο.Στο κλεισιμο τα ξυλα μαυριζουν και σχεδον σβηνει.Στο σχεδιο σου να πω οτι δεν χρειαζεται το τζακι να εχει κονο απαραιτητα,η δευτερη κοφτρα εχει ιδια φορα με την δικια σου η πρωτη εχει αναποδη κλιση,η τριτη ειναι περιπου οριζοντια,αν το φτιαξεις ετσι εχω την εντυπωση οτι θα καπνισει.Σε μενα ο καπνος δεν πηγαινει προς τα κατω και παλι αν δεν το χειριστω καλα στο φορτωμα μπορει να καπνισει,γιατι ειναι πολυ πνιγμενο πιστευω.
Ενα πολυ σημαντικο θεμα ειναι να προβλεψεις οι κοφτρες να μπορουν να βγουν για να καθαριζεται..Πραγμα που μου φαινεται αδυνατο ετσι οπως το βλεπω,μεχρι να βρω την καταλληλη διαταξη με παιδεψε αυτο.
Τελος μπορεις να χρεισιμοποιησεις λιγοτερους κοιλοδοκους-εναλλακτες,στα εργοστασιακα εχουν 1,2 το πολυ 3 αν ειναι πλατια η εστια,και με κλιση οχι οριζοντιοι.Αν δουλευεις ηλεκτροκοληση δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο να το κατασκευασεις.Το μονο δυσκολο ξαναλεω ειναι η πορτα,και αυτο αν θες να μην φαινονται μεντεσεδες να εχει κορδονια κτλ.Τα περισσοτερα τζακια που ειναι επενδεδημενα με πλακες,μια τετοια κατασκευη απο λαμαρινα ειναι και συνηθως 3μμ.
Αν ερθεις Αθηνα πολυ ευχαριστως να ρθεις να το δεις απο κοντα και αναμενο.
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by panosf01.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.073 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ