Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144944 από panosf01
Κατοπιν μεγαλης πορειας και βρισκομενοι στα μεσα του χειμωνα,θεωρω οτι ηρθε η ωρα να παρουσιασω την κατασκευη μου.Η περιπετεια μου ξεκινησε πριν 3 περιπου χρονια,και πριν γνωρισω το φορουμ αυτο,οπου βγηκα στην αγορα προς αναζητηση ενεργειακου τζακιου.Εχοντας μεγαλωσει με κλασσικο τζακι,δεν μπορουσα να δεχθω οτι οι ποσοτητες των ξυλων που εκαιγα πηγαιναν στο βροντο :S .Πραγμα που το γνωριζαμε απο πριν αλλα λογο της αυξησης του πετρελαιου αρχισε να μας απασχολει περισσοτερο.Το σπιτι μου λογο της διαρυθμισης του δεν σηκωνε δυστυχως αεροθερμο τζακι,διοτι πιστευα οτι δεν θα μπορουσα να διανυμω σχετικα ομοιομορφα την θερμοτητα.
Η λυση του υδραυλικου τζακιου ηταν μονοδρομος.Ετσι επισκευτηκα διαφορα καταστηματα ειδα αρκετα υδραυλικα τζακια απο κοντα αλλα δυστυχως απογοητευτηκα οι λογοι ηταν οι εξης:
1. Κανενα δεν μου γεμισε το ματι,σαν κατασκευη.Τα περισσοτερα μου φαινονταν σαν βαρελια με νερο,κοιτοντας το εσωτερικο τους εβλεπα την καμιναδα...Που ηταν οι διαδρομες τον καυσαεριων,πως ειναι δυνατον να εχουν αποδοση 70-80%?Οπτικα βεβαια ιδιως τα ιταλικα ηταν ομορφα.
2. Η τιμες στα υψη,τωρα νομιζω εχουν μειωθει αισθητα.
3. Δεν μπορουσα να παντρεψω τον λεβητα του πετρελαιου ,που δεν ηθελα εννοειτε να καταργησω ,με το τζακι,σε παραλληλη συνδεση παρα μονο με περιεργα κιτ με δυο κυκλοφορητες,επιπλεον κοστος, η μετατρεποντας και τα δυο σε ανοιχτο δοχειο διαστολης.Πραγμα που επισης δεν ηθελα λογο οξειδοσεων,συνεχης εξαερωσης κτλ.
Ετσι μπηκα στην διαδικασια να μαζεψω οσες πληροφοριες μπορουσα και να σχεδιασω μια δικη μου εστια.
Κατοπιν αναζητησης βρεθηκε εταιρια που ανελαβε την συγκολληση του λεβητα.


Αφου δοκιμαστηκε στα 4,5bar περιμενε ενα χρονο σκεπασμενο στην αυλη μεχρι που πηρα την αποφαση το καλοκαιρι που περασε να το ολοκληρωσω.














Καθε απορια-παρατηρηση δεχτη B)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144948 από liakjim
Απαντήθηκε από liakjim στο θέμα Re:Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos
Συγχαρητήρια!!!! Το πάνελ τί δείχνει?

Παρουσίαση εγκατάστασης τζακιού εδώ -> www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=57920&Itemid=384

Ορθός Τρόπος Δοκιμής Τύπων Μπρικέτας εδώ -> www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=58124&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144949 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Είσαι "σοβαρός" ? Έτσι περιμένεις να τη γλιτώσεις? Θα υπολογίζεις τουλάχιστον 100 φωτογραφίες ακόμα, από όλα τα στάδια.

Έλα σε πειράζω.... αλλά αρχίζω το βομβάρδισμα. Να δεις τελικά, που το μυαλό μου θα με βάλει στο τρυπάκι να ξεκινήξσω την κατασκευή του δικού μου foyer, με "από όλα"......

1) Ανοιγόμενη πόρτα?
2) Φ καμινάδας ?
3) Κόφτρα? Κόφτρες? Από τι υλικό?
4) Τάμπερ καυσαερίων? Χειροκίνητο σε όποια θέση θες? Αυτόματο?
5) Δευτερογενής καύση?
6) Αεροκουρτίνα?
7) Τασάκι στάχτης?
8) Το χερούλι της πόρτας καίει? Αν όχι... πως τα κατάφερες?
9) Πως ρυθμίζεις τον αερα καύσης? Τάμπερ με ντίζα?
10) Δείξε μας πως φέρνεις μέσα και κάτω από τα ξύλα τον αέρα καύσης.
11) Πάχος λαμαρίνας?
12) Πόσες θερμίδες καλύπτει?
13) Αεροκουρτίνα?
14) Οι περσίδες στη φάτσα είναι για εκτόνωση?
15) Τα όργανα τι μετράνε και τι δείχνουν στις φωτό?
16) Αυτές για αρχή.....

Και φυσικά, δουλεύει καλά? Είμαι σίγουρος ότι η απόλαυση της δημιουργίας ΔΕΝ περιγράφεται ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΤΑΙ. Αλλά ως υδραυλικό τζάκι, πως τα πάει?

Πάντα φιλικά... :) και φυσικά καλόκαυτο
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144953 από panosf01
Απαντήθηκε από panosf01 στο θέμα Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos
Ευχαριστω παιδια!Το πανελ το εφτιαξα απο οργανα λεβητοστασιου,εχει τεσσερα θερμομετρα,θερμοκρασιες νερου προσαγωγης επιστροφης ,θερμοκρασια καυσαεριων στην εξοδο του τζακιου και μετα τον εναλλακτη,υδροστατη που ρυθμιζει την θερμοκρασια που ανοιγει ο κυκλοφορητης και δυο ενδειχτηκες λυχνιες,η μια οτι δουλευει ο κυκλοφορητης και η αλλη ειναι συνδεδεμενη με εναν αλλο υδροστατη που ειναι ρυθμισμενος στους 85C ωστε να αναψει και να χτυπησει και ενα προηδοποιητικο μπιπερ.Δεν βρηκα κατι ετοιμο στην αγορα παρα μονο κοντρολερ ξυλολεβητων σε πολλαπλασια τιμη και χωρις να εχουν τις πληροφοριες που ηθελα,ετσι αναγκαστηκα να το φτιαξω μονος και αυτο με αναλογικα οργανα.
Πορτα ανοιγομενη που σφραγιζει καλα με υαλοκορδονα
Για την καμιναδα επελεξα Φ230 θα μπορουσα να την κανω και 250ισως με κλαπετο
Εισαγωγη αερα κατω απο το τασακι κουμπωτη με ταμπερ κρατκι,στο κλεισιμο του αερα μαυριζουν τα ξυλα και σχεδον σβηνει.
Κοφτρες 3 η πρωτη με βερμικουλιτη η πρωτη,ιδιο υλικο εχω χρησιμοποιησει και στον πατο,οι υπολοιπες λαμαρινα 3μμ.
Δευτερογενη κατεληξα να μην φτιαξω γιατι πιστευα οτι λογω της μεγαλης εστιας δεν θα ηταν εφικτη,αλλα τωρα σκεφτομαι να το δοκιμασω,καθως το τζακι μονο του αναφλεγει τα καυσαερια πολλες φορες...
Το χερουλι σε νορμαλ καυση το πιανεις με το χερι σου κανονικα.
Αεροκουρτινα στυλ ινβικτα με λιγοτερο κορδονι απο πανω.Βεβαια το τζαμι λερωνει πιο χαμηλα τα αιτια ειναι αλλου βεβαια..
Τελος εσωτερικα η λαμαρινα εχει παχος 6μμ ,εξωτερικα 5μμ και η σωληνες ειναι τουμπο.
Φωτο θα ανεβασω και αλλες χτες εκανα 2ωρες,ηταν η πρωτη φορα και δεν ηξερα την διαδικασια...
Ο υπολογισμος ηταν να βγει ο λεβητας περιπου 30000kcal.Πιστευω οτι το πετυχα η επιφανεια εναλλαγης ειναι περιπου 2,7τμ η χωρητικοτητα 100λιτρα νερο.Ειμαι πολυ ευχαριστημενος μενω στην παρνηθα και με τα πολλα κρυα εκαιγα συνολο μεχρι 35 κιλα ξυλα ζυγισμενα,για σπιτι 85τμ και εξωτερικες 2-3 βαθμους και εσωτερικες μεσο ορο 20-21.Με δυο αναματα ενα πρωι και ενα βραδι.
ΥΓ. Η χαρα της δημιουργιας ηταν δυο μηνες καθημερινη δουλεια,καθως ολα περασαν απο τα χερακια μου...
Η μονωση του σπιτιου σαν ειδικος πως σου φαινεται :S .Πλακα κανω ειναι το επομενο προτζεκτ...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144956 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Πάνο, σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αλλά έχω και άλλες ερωτήσεις.

ΓΜΤ, δεν το γλιτώνω το project, θα το φτιάξω και το δικό μου. Θα τα γράψω λίγο λακωνικά για να μην κουράζω και όχι σε στυλ διαταγής, μην παρεξηγηθώ:

1) Θα ήθελα μια φωτό του πάτου με βερμικουλίτη, από kratki 3άρης? Δε φοβάσαι μη σπάσει από τα ξύλα? Είναι εύθραυστος. Εκτός αν από κάτω έχει "υποστήριξη".
2) Βγάλε σε παρακαλώ μια φωτό τις κόφτρες, αν γίνεται να φαίνεται η διάταξή τους, ή κάνε ένα σκαριφηματάκι να το δούμε.
3) Επίσης, θα με ενδιέφερε πολύ να δώ κάποιες λεπτομέρειες από την εισαγωγή αέρα καύσης. Τελικά το κλαπέ kratki κάνει θαύματα, πραγματικά κλείνει τον αέρα. Ενδιάμεσες λειτουργικές θέσεις έχει? Ή πρακτικά είναι άνοιξε κλείσε? Από κάτω πώς μπαίνει ο αέρας καύσης? Έχεις κάνει τρύπες στον βερμικουλίτη?
4) Γενικά μετά τις κολλήσεις, έκανες τριψίματα με τροχό και γυαλόχαρτα φτερού? Στόκαρες καθόλου? Με τι στόκο? Αστάρωσες? Πως έβαψες? Με το χέρι? Με πιστόλι? Με έτοιμο σπρέυ? Αντέχουν τα χρώματα αυτά? Το φινίρισμα πως είναι γενικά?
5) Τα υαλοκόρδονά σου είναι μαλακά ή σκληρά? Μαλιαρά... ή λεία χωρίς να μαδάνε? Μη γελάτε ρε... όσοι έχουν πιάσει στα χέρια τους διάφορα υαλοκόρδονα καταλαβαίνουν τι εννοώ....
6) Λες ότι το τζάμι λερώνει χαμηλά και φταίει.... τα ξύλα σου είναι υγρά?

Σκέφτομαι να φτιάξω κάτι σε foyer. Αλλά θέλω και 2γενή (τι κόλημα και αυτό... :unsure: ) και σκέφτομαι να είναι και αυτή ρυθμιζόμενη με κλαπέτο. Αυτό είναι το εύκολο μάλλον...

Έχει ρε παιδια ιδέα κανείς τι είναι αυτό το anti-tar. Εμένα πιο πολύ μου μοιάζει με κόφτρα. Η ιδέα της διάχυσης αέρα σε ΟΛΗ την πλάτη πολύ μου αρέσει. Μου φαίνεται σωστή. Ειδικά αν η πλάτη έγερνε λίγο προς τα έξω....
Σταύρο και Δημήτρη (Φιλιπ/λε), θα δουλέψει μια τέτοια πλάτη τζακιού που θα διοχετεύει παντού αέρα για 2γενή?



Λογικά αυτή η πλάτη θα είναι χάλυβας ή μαντέμι ?

Αυτά τα ολίγα για τώρα... :blush: :blink: Καλόκαυτο και πάλι και καλές ζέστες.
Συνημμένα:
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144998 από panosf01
Απαντήθηκε από panosf01 στο θέμα Τζακι-Λεβητας ιδοκατασκευη by Panos
Ο βερμικουλιτης ειναι απο κρατκι 3εκ.Ειναι πολυ ευθραυστος οντος,αλλα παταει πανω σε λαμαρινα σε μια γωνια πισω εχει ραγισει αλλα δεν με νοιαζει μιας και μπορει να βγει και να αλλαχτει αν χρειαζεται.Για να βγαλω φωτο τις κοφτρες,εκει που ειναι,θελω ρομποτικη καμερα,οταν τις βγαλω να το καθαρισω θα τις βγαλω.Το τασακι-κουβας με την σχαρα θα τα ανεβασω να τα δεις ειναι απλες κατασκευες.Η πιο δυσκολη κατασκευη ειναι η πορτα,εφοσον ηθελα κρυφους μεντεσεδες.Στην πορτα λογω σχεδιασμου δεν υπαρχει πουθενα κοληση στην μπροστινη μερια κοπηκε με λειζερ στραντζαριστηκαν οι πλευρες,εγινε σαν ταψι και κοληθηκαν μονο οι γωνιες και οτι αλλο χρειαζοταν εσωτερικα.Για να βαφτει οντως θελει δουλεια αν εχεις κανει ηλεκτροκολληση,καλυτερη κολληση κανει η αργκον αλλα ποιος εχει,απο τροχο και τριψιμο και γιαλοχαρτα διαφορων τυπων.Χρωμα σε σπρει πυριμαχο καλη μαρκα ομως 800C και εγινε σαν εργοστασιακο.Σκεψου οτι εχω βαψει και την εστια μεσα και ακομα αντεχει...Δεν στοκαρα πουθενα γιατι φοβομουν οτι θα εσκαγε αλλωστε οπως προειπα δεν εχει πουθενα εμφανη κοληση.
Τα ξυλα μου ειναι ξερα.Αλλα σκεψου οτι αναβω το τζακι βαζοντας το συνολο σχεδον των ξυλων που θα καψω.Απο 12κιλα μεχρι και 22 κιλα εχω φτασει.Ως εκ τουτου πρεπει να ρυθμισω την καυση απο τα κλαπετα.Οταν κοβεις ομως πολυ αερα η καυσαερια το τζαμι μαυριζει.Επιπλεον η εστια ειναι μεγαλη και υδραυλικη οποτε ειναιδυσκολο να πυρολυθει η αιθαλη στο τζαμι.
Τελος για τον αερα του δευτερογενους εχω καταληξει οτι πρεπει να εχει πολλες εισοδους οχι μονο στην πλατη.Αν δεις πολλες εστιες,καλες,τον δινουν και απο μπροστα κοντα στο τζαμι.Το να πετυχεις τις σωστες διαμετρους στις οπες και θεσεις ειναι λιγο απιθανο..
Το αντιταρ θα ειναι καμια κοφτρα απο υλικο παρομιο με τον βερμικουλητη.Και μενα η κοφτρα μετα το αναμα απο τις θερμοκρασιες ασπριζει,αντιταρ ειναι :woohoo:
Η ιδεα να ειναι καλυμενη ολη η πλατη και να κυκλοφορει αερας για δευτερογενη απο πισω,οπως ειναι και στο τζακι σου,προσωπικα δεν μου αρεσει,κοβει πολυ απο επιφανεια εναλλαγης,δινεις πολλα για να παρεις λιγα και αν...
Φωτο θα προσπαθησω να ανεβασω,οταν λυθει το προβλημα στο σαιτ με τους ιους,χτες δεν με αφηνε το antivirus να μπω μεσα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.076 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ