Εγκατασταση και δοκιμη τζακιου Pan71k thermo 30 kw

Περισσότερα
8 Χρόνια 7 Μήνες πριν #147645 από sdiotis
Καλησπέρα σας

Προ ημερών έκανα την μετατροπή του ανοικτού τζακιού μου (γωνία) σε τζάκι - καλοριφέρ. Ο υδραυλικός μου πρότεινε τον PAN71K THERMO 30 KW για το σπίτι μου που είναι 160 τ.μ. μονοκατοικία, με μέτρια μόνωση μόνο στην ταράτσα και για σύνδεση στο υπάρχον λεβητοστάσιο που λειτουργούσε με πετρέλαιο.
Εργάστηκε το συνεργείο 4 μέρες και έκανε τις εξής εργασίες:

1. Γκρέμισμα του παλιού τζακιού εντελώς και αποκομιδή των μπαζών (η απομόνωση του χώρου για τη σκόνη, έγινε με δική μου πρωτοβουλία και υλικά).
2. Τοποθέτηση του λέβητα - τζακιού στη θέση που υπήρχε το ανοικτό τζάκι.
3. Σύνδεση της προσαγωγής του λέβητα με χαλκοσωλήνα Φ28 που βγαίνει στον εξωτερικό τοίχο.
4. Σύνδεση της επιστροφής του λέβητα μέ ίδιο σωλήνα στον ίδιο εξωτερικό τοίχο.
5. Σύνδεση στον σωλήνα επιστροφής μίας τρίοδης θερμικής βαλβίδας.
6. Σύνδεση των δύο σημείων μεταξύ τους με ίδιο σωλήνα (bypass) μέσω της θερμικής βαλβίδας.
7. Σύνδεση στην προσαγωγή του κυκλοφορητή (HANSA 25-65) ώστε έτσι σπρώχνει το ζεστό νερό προς το υπάρχον λεβητοστάσιο που είναι 30 μέτρα μακριά (ακριβώς απέναντι διαγώνια) και ετσι παρεμβάλεται συνολικό μήκος 60 μ. σωλήνων.
8. Σύνδεση του σωλήνα επιστροφής στην τρίοδη θερμαστατική βαλβίδα.
9. Τοποθέτηση τάπας στην υποδοχή του λέβητα για βαλβίδα εκτόνωσης.
10. Εξαέρωση στους δύο σωλήνες (προσαγωγής και επιστροφής).
11. Σύνδεση κυκλοφορητή σε πίνακα ελέγχου με μικρή οθόνη που δείχνει τη θερμοκρασία του νερού.
12. Κάλυψη με γυψοσανίδα του λέβητα από κάτω μέχρι το ταβάνι με γυψοσανίδα.
13. Επειδή πρόσεξα ότι δεν είχε τοποθετήσει μόνωση με πετροβάμβακα μέσα σπό τον εξωτερικό τοίχο, το επισήμανα και πήγα μόνος μου και προμηθεύτηκα τον πετροβάμβακα και τον τοποθέτησε με την παρατήρηση "... δεν είναι απαραίτητος...".
14. Αντικατάσταση της καμινάδας με ανοξείδωτη αμόνωτη στο τμήμα που βγαίνει στην ταράτσα και εκεί βγαίνει 1,5 μ. και μαζί με μισό μέτρο κάτω από την ταράτσα γίνεται 2 μέτρα συνολικά.
15. Η δοκιμή έγινε με μερικά ψιλά ξερά και τρία πιο χοντρά ξύλα.
16. Σε διάστημα περίπου 20 λεπτών η φωτιά είχε φουντώσει και η θερμοκρασία σύντομα έφθασε τους 55 βαθμούς οπότε ξεκίνησε ο κυκλοφορητής. Η θερμοκρασία όμως ανέβαινε συνεχώς και σύντομα έφθασε τους 98 βαθμούς οπότε ο ηλεκτρονικός πίνακας άρχισε να δίνει ηχητικό σήμα μπίπ - μπιπ, η οθόνη έδειχνε "High" που αναβόσβυνε και κυκολοφορία προφανέστατα δεν υπήρχε στο νερό. Στο λεβητοστάσιο δεν έφθασε το ζεστό νερό σαν να δούλευε ο κυκλοφορητής στο κενό. Τοτε ο υδραυλικός αποσύνδεσε το αυτόματο εξαεριστικό στο τέρμα της στήλης των 30 μ. του ζεστού νερού και ταυτόχρονα ξεβίδωσε τη βίδα του κυκλοφορητή οπότε έβγαινε αέρας καυτός και μετά από λίγο ατμός. Ο σωλήνας του ζεστού στο μεταξύ είχε πεταχτεί προς τα έξω σαν λάστιχο στα κενά μεταξύ των στηριγμάτων. Το μανόμετρο στο λεβητοστάσιο, έδειχνε 2 bar πίεση από 1,5 που είχε ρυθμιστεί. Μετά από λίγο έπαψε να βγάζει σύνεφα ατμού από το ζεστό σωλήνα στο λεβητοστάσιο οπότε ξανασύνδεσε το αυτόματο εξαεριστικό και φάνηκε να γίνεται κάποια κυκλοφορία αφού μερικά (τα πιο κοντά) κυκλώματα άρχισαν να ζεσταίνονται και τα αντίστοιχα σώματα επίσης. Αυτό που κατάλαβα από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι κινδύνεψα πραγματικά από έκρηξη ή κάνω λάθος? Σε ερώτησή μου γιατί δεν έβαλε βαλβίδα εκτόνωσης στο ζεστό νερό κοντά στο λέβητα, η απάντηση ήταν ότι εκτονώνει στο λεβητοστάσιο όπου υπάρχει στο λέβητα πετρελαίου βαλβίδα εκτόνωσης.
Μετά από όλα αυτά και με βάση τα όσα διαβάζω τα τελευταία 2 χρόνια για τους λέβητες στερεών καυσίμων εύλογα νομίζω μου δημιουργούνται τα ερωτήματα:
1. Είναι σωστά συνδεδεμένος ο κυκλοφορητής? Μήπως έπρεπε να είναι στην επιστροφή και να σπρώχνει το κρύο νερό στο λέβητα?
2. Μήπως η μή τοποθέτηση βαλβίδας εκτόνωσης παραβιάζει κάθε κανονισμό ασφάλειας και με θέτει σε κίνδυνο?
3. Μήπως Θα πρέπει να το δει άλλος τεχνικός μήπως και διορθώσει τα ενδεχόμενα στραβά?
Πάντως σε επικοινωνία μου με τον αρμόδιο του εργοστασίου (είναι στη Θεσσαλονίκη) μου επισήμανε ότι ο κυκλοφορητής έπρεπε να βρίσκεται στην επιστροφή και να σπρώχνει το κρύο νερό στο λέβητα, επίσης ότι απαιτούνται δύο βαλβίβες εκτόνωσης 3 bar για σιγουριά μήπως δεν λειτουργήσει η μία και επίσης ότι η κανινάδα έπρεπε να έχει ελάχιστο μήκος 4 μέτρα.
Επειδή ευτυχώς δεν εξόφλησα τον υδραυλικό που το ανέλαβε, μπορείτε να μου μεταφέρετε ανάλογη εκόνα αν έχει κάποιος επίσης τις απόψεις σας?

Ευχαριστώ πολύ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 7 Μήνες πριν #147648 από χρηστος8
Για να απαντησει καποιος πρεπει να ξερει τι τζακι εβαλες...
Καμια αναφορα αν πληρει προδιαγραφες ΕΝ 13229...
Καμια αναφορα αν ειναι συνεχομενης καυσης...
Αλλοι το δινουν με αποδοση 75%...αλλοι με 80%...οτι να ναι...
Καμια αναφορα αν ειναι τζακι ανοιχτου δοχειου διαστολης η κλειστου...
Πως γινεται να ειναι 30 KW και να καιει 5,5 κιλα την ωρα...5,5 Χ 4,2KW (κιλο ξυλα) = 23,1 kw...
Με 60 μετρα συνολικων σωληνωσεων πρεπει να εχεις καταπληκτικες μονωσεις...αν δεν εχεις :S
Θα εχεις σιγουρα καταπληκτικες απωλειες...
Απο την εμπειρια μου σαν υδραυλικος πιστευω πως στο τελος του επομενου χειμωνα η θα το ξηλωσεις η θα σταματησεις να το δουλευεις...

Σου ευχομαι καλη τυχη...θα την χρειαστεις...



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 7 Μήνες πριν #147650 από sdiotis
Καλησπέρα

Σ' ευχαριστώ Χρήστος8. Ο λέβητας που τοποθετήθηκε είναι ο Pan71k thermo 30 kw. Μετά από έρευνα που έκανα κάλεσα τον υδραυλικό και συμφώνησενα κάνουμε τα εξής:
1. Αλλαγή του κυκλοφορητή από τον 25/65 σε 30/80.
2. Αλλαγή θέσης κυκλοφορητή από την έξοδο του λέβητα στην είσοδο (πάνω στην τρίοδη).
3. Τοποθέτηση δύο βαλβίδων εκτόνωσης 3bar και μία θερμική στους 90 ή 95 βαθμούς στην έξοδο.
4. Προσθήκη δύο βανών στα άκρα του κυκλοφορητή.
5. Προσθήκη ενός τεμαχίου 2 μ. καμινάδας στην ταράτσα.
6. Κανονίζω να αγοράσω μόα μπαταρία αυτοκινήτου (60ΑΗ) και ένα inverter 12V DC/220V AC και να συνδέει το λέβητα σε αυτό (κυκλοφορητή και πίνακα ελέγχου) σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ΔΕΗ μέσω αυτομάτου μεταγωγικού διακόπτη.
Ελπίζω μετά από αυτά να μπορώ να το λειτουργήσω. Βέβαια μελλοντικά θα προσθέσω και ένα δοχείο αδρανείας 500 λίτρα στο υπάρχον λεβητοστάσιο για να καλύψω τα σκαμπανεβάσματα της καύσης.

Σε ότι αφορά τη στήλη με τα 30 μέτρα είναι μονωμένες οι σωλήνες αλλά σε εξωτερικό τοίχο (κάτω από μαρκίζα) είναι τα 15 μέτρα. Τα υπόλοιπα είναι σε κλειστό χώρο.

Ακόμα δεν βρήκα πληροφορίες για το αν θα πρέπει να είναι μονωμένη η καμινάδα πάνω από την ταράτσα.

Τέλος, να πω ότι το ανοικτό τζάκι ελάχιστες μέρες δεν άναψε τον προηγούμενο χειμώνα. Ήταν αναμένο συνεχώς και το λειτουργούσα με αερόθερμο ιδιοκατασκευή που έφτιαξα με σωλήνες (κάτι σαν αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά με περίπου 200 euro). Συνολικά έκαψα 10 τόνους ξύλα, ξερή ελιά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Μήνες πριν #156325 από geodag
Καλησπερα φιλε....εμεινες ευχαριστημενος απο το PAN71K της PANTHERMICA??

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 2 Μήνες πριν #156344 από Savvas
Το δοχείο αδρανείας, πιστεύω ότι δεν είναι καλή ιδέα να το τοποθετήσεις. Αν είχες λέβητα τότε ναι θα ήταν χρήσιμο, το τζάκι είναι άλλη υπόθεση. Ποτέ δεν το γεμίζεις σαν ένα λέβητα και το αφήνεις να κάψει. Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με βάση τη σταδιακή τροφοδοσία.
Ή που θα σου δημιουργήσει προβλήματα (πολύ αργή απόκριση συστήματος και ανάγκη ενός "θερμαστή" να ρίχνει συνέχεια ξύλα στο τζάκι κάθε τόσο, πίσσες στο τζάκι, επιπλέον απώλειες κτλ), ή που πρέπει να χαλάσεις δυσανάλογα πολλά χρήματα για διατάξεις αυτοματισμού ελέγχου της ροής.
Η συμβουλή μου είναι να μην το κάνεις και να μάθεις τη λογική λειτουργίας ενός υδραυλικού τζακιού. Μην το θεωρείς πως είναι το ίδιο με ένα λέβητα σε μηχανοστάσιο που τον γεμίζεις ξύλα μέχρι πάνω και φεύγεις.

Το τζάκι που πήρες έχει σερπαντίνα απόρριψης θερμότητας ασφαλείας, ώστε να το συνδέσεις σε σύστημα με κλειστό δοχείο διαστολής? Αν όχι, τότε πιθανά να έχεις δυνητικά πρόβλημα. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος αυτό που το κάνουν στην Ελλάδα.
Στο τζάκι (και τους λέβητες) η εκτόνωση σε περίπτωση υπερθέρμανσης δεν πρέπει να γίνεται με απόρριψη νερού (άρα πτώση της πίεσης), αλλά με απόρριψη θερμότητας. Οι βαλβίδες ασφαλείας απόρριψης πρέπει να είναι η τελευταία κρίσιμη γραμμή άμυνας και όχι η πρώτη. Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στο διάγραμμα φάσεων πίεσης - θερμοκρασίας του νερού.


Η καμινάδα πάνω απο την ταράτσα αν είναι inox πρέπει να είναι μονωμένη ή χτισμένη περιμετρικά για να μην υγροποιούνται τα καπναέρια και σου τρέχουν μέσα στην καμινάδα και το τζάκι. Η απάντηση λοιπόν είναι ξεκάθαρα ναι.
Συνημμένα:
Last edit: 7 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Μήνες πριν #156348 από geodag

Savvas έγραψε: Το δοχείο αδρανείας, πιστεύω ότι δεν είναι καλή ιδέα να το τοποθετήσεις. Αν είχες λέβητα τότε ναι θα ήταν χρήσιμο, το τζάκι είναι άλλη υπόθεση. Ποτέ δεν το γεμίζεις σαν ένα λέβητα και το αφήνεις να κάψει. Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με βάση τη σταδιακή τροφοδοσία.
Ή που θα σου δημιουργήσει προβλήματα (πολύ αργή απόκριση συστήματος και ανάγκη ενός "θερμαστή" να ρίχνει συνέχεια ξύλα στο τζάκι κάθε τόσο, πίσσες στο τζάκι, επιπλέον απώλειες κτλ), ή που πρέπει να χαλάσεις δυσανάλογα πολλά χρήματα για διατάξεις αυτοματισμού ελέγχου της ροής.
Η συμβουλή μου είναι να μην το κάνεις και να μάθεις τη λογική λειτουργίας ενός υδραυλικού τζακιού. Μην το θεωρείς πως είναι το ίδιο με ένα λέβητα σε μηχανοστάσιο που τον γεμίζεις ξύλα μέχρι πάνω και φεύγεις.

Το τζάκι που πήρες έχει σερπαντίνα απόρριψης θερμότητας ασφαλείας, ώστε να το συνδέσεις σε σύστημα με κλειστό δοχείο διαστολής? Αν όχι, τότε πιθανά να έχεις δυνητικά πρόβλημα. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος αυτό που το κάνουν στην Ελλάδα.
Στο τζάκι (και τους λέβητες) η εκτόνωση σε περίπτωση υπερθέρμανσης δεν πρέπει να γίνεται με απόρριψη νερού (άρα πτώση της πίεσης), αλλά με απόρριψη θερμότητας. Οι βαλβίδες ασφαλείας απόρριψης πρέπει να είναι η τελευταία κρίσιμη γραμμή άμυνας και όχι η πρώτη. Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στο διάγραμμα φάσεων πίεσης - θερμοκρασίας του νερού.



Η καμινάδα πάνω απο την ταράτσα αν είναι inox πρέπει να είναι μονωμένη ή χτισμένη περιμετρικά για να μην υγροποιούνται τα καπναέρια και σου τρέχουν μέσα στην καμινάδα και το τζάκι. Η απάντηση λοιπόν είναι ξεκάθαρα ναι.

Καλημερα? η καμιναδα θα πρπει να ειναι μονομένη και χτισμενη ολη απο κατω απο το τζακι μεχρι το καπελο πανω η μονο απο την σκεπη και πανω?? ρωταω γιατι εγω προκειται να βγαλω καμιναδα απο το 1ο στο 4ο δηλαδη σχεδον 8-10 μετρα καμιναδα....ποσο περιπου ειναι το κοστος της καμιναδας??ευχαριστω!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.071 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ