Προβληματικό τζάκι - Μηδέν απόδοση

Περισσότερα
1 Χρόνος 2 Μήνες πριν - 1 Χρόνος 2 Μήνες πριν #179761 από yiannio12
Καλημέρα σε όλους και πολλά συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται σε αυτή τη σελίδα!

Ας πω κι εγώ τον πόνο μου μήπως και βελτιωθεί κάπως η απόδοση στο τζάκι μου..

Πρόσφατα μετακόμισα σε άλλο σπίτι όπου προϋπάρχει εγκατεστημένο τζάκι περίπου μία δεκαπενταετία χωρίς παρεμβάσεις απ'όσο μπορώ να καταλάβω. Έχει μαντεμένια εστία, ανοιγόμενη πόρτα από μπροστά, υποτειπώδες κόφτη, τάμπερ και καθόλου μόνωση στο θερμοθάλαμο ή στη γυψοδανίδα. Φέρνει εξωτερικό αέρα μέσα στην εστία από κάτω (κάτω από το κουτί που μαζεύει τις στάχτες), έχει μία μικρή ρυθμιζόμενη περσίδα εισαγωγής 12x3 κάτω από την πόρτα και έχει δύο περσίδες εξαγωγής Φ100 σε χαμηλό σημείο (140cm από το δάπεδο). Πιο ψηλά τίποτα.  
Κατά τη λειτουργία του, οι περσίδες εξαγωγής βγάζουν αέρα σε θερμοκρασία....δωματίου, άντε 1-2 βαθμούς ψηλότερα.
Πήγα ψηλά, άνοιξα τρύπα στη γυψοσανίδα να δώ τί γίνεται και ανακάλυψα ότι σε όλο το πλάτος της πόρτας, πάνω από την κάσα υπάρχει ένα άνοιγμα πλάτους περίπου 1,5cm. Μετά το είδα κι απ''εξω.
Απ'όσο καταλαβαίνω, ο κρύος αέρας του δωματίου περνάει από αυτό το άνοιγμα, δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί καθόλου και εξέρχεται από τις Φ100 περίπου στην ίδια θερμοκρασία.
Παραθέτω τις φωτογραφίες από μέσα, πιστεύω θα καταλάβετε ακριβώς τί γίνεται. Στη φωτογραφία 1 φαίνεται και αυτό το άνοιγμα που λέω από μέσα και στη φωτογραφία 5 από έξω.
Θεωρητικά έαν κλείσω αυτό το άνοιγμα περιορίζοντας την εισαγωγή αέρα δεν θα αναπτυχθεί υψηλότερη θερμοκρασία σε αυτόν τον υποτειθέμενο θερμοθάλαμο? Και αν στη συνέχεια ανοίξω τρύπες σε ψηλότερο σημείο από τις υπάρχουσες δεν θα αποδώσουν τουλάχιστον λίγο καλύτερα από τώρα?
Από την άλλη σκέφτηκα και το ότι ίσως με αυτή την παράλογη λογική να κατασκευάστηκε εφόσον δεν υπάρχει ίχνος μόνωσης, για να κρυώνει ο θάλαμος και να μην πάρει φωτιά καμιά γυψοσανίδα...(αντί να μονώσουν τη γυψοσανίδα ας πούμε..)

Προφανώς επειδή το σπίτι δεν είναι δικό μου, δεν θέλω να ασχοληθώ με δαπανηρές επεμβάσεις, μετατροπές κλπ, παρακαλώ τα φώτα σας για το αν μπορεί αυτό το πράμα να αποδώσει λίγο καλύτερα ή απλά να το καίω μόνο με ανοιχτή την πόρτα καμιά Κυριακή για το χάζι??

Σας ευχριστώ πολύ!
Συνημμένα:
Last edit: 1 Χρόνος 2 Μήνες πριν by yiannio12.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.063 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ