Με αφορμή μια πρόσφατη ανάρτηση μου στο Facebook, αποφάσισα να γράψω και εδώ στο forum λίγα λόγια με βάση αυτά που συναντάμε στην καθημερινότητά μας στον χώρο της οικοδομής, και συγκεκριμένα στον τομέα του τζακιού και των καμινάδων.Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θεωρώ κρίσιμα – είναι το περίφημο “σπιράλ καμινάδας”.
1) Στην Ελλάδα, σπιράλ καμινάδας δεν υπάρχει. Αυτό που αρκετοί τοποθετούν, είναι απλώς αεραγωγός, όχι κατάλληλος για απορρόφηση καυσαερίων ή αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν έχει καμία πιστοποίηση να μπαίνει σαν καμινάδα .Άρα κλείνει εδώ το θέμα σπιράλ καμινάδα .
Πάμε στο θέμα μας μαύρος χάλυβας ή ινοξ .
2) Για ποιον λόγο, εδώ και 24 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το τζάκι, αποφεύγω την τοποθέτηση ίνοξ καμινάδας μέχρι τη δεύτερη γωνία;
Η απάντηση φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που παραθέτω. Σε πραγματικό περιστατικό, η καμινάδα πήρε φωτιά, το ίνοξ μαλάκωσε, και λόγω των 13 μέτρων καμινάδας από πάνω (βάρος και θερμοκρασία), το οριζόντιο κομμάτι υποχώρησε και στράβωσε.Η πελάτισσα είχε ήδη πέσει για ύπνο — ευτυχώς ξύπνησε εγκαίρως και βγήκε από το σπίτι, αποφεύγοντας τα χειρότερα.Δεν θα σχολιάσω σε αυτή τη φάση την
ύπαρξη καλωδίων μέσα στον θερμοθάλαμο, ούτε τη
μη ύπαρξη θερμομόνωσης — που από μόνα τους είναι σοβαρά θέματα ασφάλειας.Επιπλέον, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη καμινάδων:
- Η μία έχει πάχος 0.4 mm
- Η άλλη έχει πάχος 20 mm
Το αποτέλεσμα;
- Η λεπτή καμινάδα στραβώνει, αλλάζει χρώμα και χάνει τις μηχανικές της ιδιότητες — ακόμα και χωρίς να πάρει φωτιά.
- Η ποιοτική καμινάδα των 20 mm απορροφά περισσότερη ενέργεια, διατηρεί τη σύστασή της ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν στραβώνει, και κυρίως προστατεύει το σπίτι σε περίπτωση φωτιάς.
Και κάτι ακόμα σημαντικό: Επειδή αυτή η καμινάδα συγκρατεί τη μεγαλύτερη θερμική ενέργεια στο χαμηλότερο σημείο, επιτρέπει στα επόμενα μέτρα της καμινάδας (π.χ. τα κατακόρυφα) να διατηρούνται
χωρίς αλλοιώσεις για πάντα.