Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #343 από KERBEROS
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ
Εως 70% φθηνότερη θέρμανση με βιομάζα
Αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με τη χρήση καυσίμων στερεής βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ενας λέβητας που καίει πυρη­νό­ξυλο αποσβένει το κόστος αγο­ράς σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.

Αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με τη χρήση καυσίμων στερεής βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Με την υπουργική απόφαση στόχος είναι αφενός η απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας (pellets και άλλα) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και αφετέρου η θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου ελέγχου των εκπεμπόμενων καυσαερίων απ' αυτές τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένας λέβητας πυρηνόξυλου αποσβένει την αξία αγοράς του σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.

Μετά την απόσβεσή του, επιτυγχάνουμε μείωση των λειτουργικών μας εξόδων τουλάχιστον 70% σε σχέση με έναν λέβητα πετρελαίου και 60% σε σχέση με έναν λέβητα φυσικού αερίου.

Πρότυπα
Αναλυτικότερα, με τη νέα υπουργική απόφαση, η οποία αναθεωρεί ύστερα από 18 χρόνια το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, επιτυγχάνονται τα εξής:

Αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με τη χρήση καυσίμων στερεής βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλη την επικράτεια.
Υιοθετούνται αυστηρά και ολοκληρωμένα πρότυπα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των εγκαταστάσεων θέρμανσης που χρησιμοποιούν καύσιμα στερεής βιομάζας.
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις λειτουργικές απαιτήσεις, καθώς και θέματα σχετικά με τη συντήρηση - ρύθμιση των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού.
Εκσυγχρονίζονται διατάξεις του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις.
ΕΘΝΟΣ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #355 από KERBEROS
Το επιχειρησιακό πλάνο αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Κώστας Παπαλός.

Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αντικατάσταση της χρήσης του πετρελαίου με αποδεδειγμένα φθηνότερες εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Πρόκειται να εφαρμοστεί σε δυο προσεκτικά επιλεγμένους πυρήνες σημαντικής ενεργειακής κατανάλωσης από το σύνολο των δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο πρώτος είναι το Κολυμβητήριο και ο δεύτερος το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας τα οποία όπως τόνισε ο Δήμαρχος σύντομα θα θερμαίνονται με καύση βιομάζας (pellets).

Η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να εξασφαλίσει στο δήμο έσοδα της τάξης του 30% χάρις στην περιστολή των δαπανών από τη λειτουργία των δύο κτιρίων σε σύγκριση με τα έξοδα που απαιτούνταν μέχρι τώρα λόγω της ακριβότερης τιμής του πετρελαίου.

Newsbomb

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #411 από KERBEROS
Διπλασιασμό των επενδύσεων ΑΠΕ παγκοσμίως ως το 2020, "βλέπει" έκθεση του Bloomberg

Διεθνή
Ενεργειακή Πολιτική
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

21/11/2011 08:00

Διπλασιασμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, που από τα 195 δισ. δολάρια το 2010 αναμένεται να φτάσουν στα... 395 δισ. δολάρια το 2020, με την είσοδο στον παγκόσμιο χάρτη νέων παικτών όπως η Ινδία, η Μ. Ανατολή, η Αφρική και η Λ. Αμερική, "βλέπει" έκθεση της διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής αναλύσεων σε θέματα ενέργειας Bloomberg Energy Finance.

Στην έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Global Renewable Energy Market Outlook», παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εξελίξεις που αναμένεται να διαμορφώσουν την πράσινη παγκόσμια αγορά ως το 2030, όταν δηλαδή σύμφωνα με τους συντάκτες της, το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ διεθνώς, θα έχει εκτιναχθεί στο... μισό περίπου τρισεκατομμύριο δολάρια (460 δισ. για την ακρίβεια) ! Σαν αποτέλεσμα, σε 20 χρόνια από σήμερα, το 15,7% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας του πλανήτη θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών), όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 ήταν 12,6%.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων, η έκθεση προβλέπει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον τομέα των ΑΠΕ για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά με συνεχώς μειούμενο μερίδιο στις παγκόσμιες επενδύσεις, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την παροχή οικονομικών κινήτρων, εξαιτίας των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζουν. Έστω πάντως και με μειούμενο ρυθμό, η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά θα συνεχιστεί και μετά το 2015, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ έως το 2020.

«Βλέπει» Ινδία, Μ. Ανατολή, Αφρική, Λ. Αμερική

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αποτελεί και η πρόβλεψη ότι το 2014 θα είναι το έτος κατά το οποίο η Κίνα θα ξεπεράσει την Ευρώπη στον τομέα των ΑΠΕ, με ετήσιες επενδύσεις λίγο κάτω από τα 50 δισ. δολ. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, αύξηση αναμένεται να παρουσιαστεί στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με προβλεπόμενα ποσοστά αύξησης της τάξης του 10%-18% ετησίως κατά την περίοδο έως το 2020. Όσον αφορά στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η έκθεση προβλέπει διαρκή επιβράδυνση, με τις συνολικές τους επενδύσεις να φτάνουν τα 50 δισ. δολ. το 2020.

Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ, σύμφωνα με την έκθεση η μείωση του κόστους θα τονώσει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση από πλευράς ανάπτυξης (τη πρώτη θέση κατέχουν τα υπεράκτια αιολικά) καθώς από 51GW εγκατεστημένης ισχύος το 2010 θα φτάσει στα… 1.137GW το 2030 ! Μια τέτοια αύξηση, σύμφωνα με την έκθεση, θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια κάθε χρόνο, με μέσο όρο ετήσιου κόστους πάνω από τα 130 δισ. δολ. από το 2010 έως το 2030, σε σχέση με τα 86 δισ. δολ. του 2010. Ο τομέας της αιολικής ενέργειας (χερσαία και υπεράκτια αιολικά) θα συνεχίσει να επεκτείνεται και θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 140 δισ. δολ. το 2020 και 206 δισ. δολ. ετησίως από το 2030 – το αντίστοιχο ποσό για το 2010 ήταν στα 82 δισ. δολ.

Νέοι παίκτες στα αιολικά, άνοδος στη βιεονέργεια


Παράλληλα, η έκθεση προβλέπει ότι στον τομέα των αιολικών θα αναδειχθούν νέες αγορές όπως η Λατινική Αμερική, η Τουρκία, η Αφρική και η Αυστραλία. Σε αυτές τις χώρες, αναφέρει η έκθεση, η ανάπτυξη ευνοείται από μια σειρά παράγοντες όπως η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και η τάση για διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος.

Τέλος, αύξηση των επενδύσεων αναμένεται και στον τομέα της βιοενέργειας. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε βιοκαύσιμα, βιομάζα και μετατροπή αποβλήτων σε ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί από τα 14 δισ. δολ. το 2010 στα 80 δισ. δολ. το 2020 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και κατά την επόμενη δεκαετία.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #483 από KERBEROS
BIOMAZA:Αυξάνει η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου αγριαγκινάρας από τον Όμιλο Apollo Capital Group και των θυγατρικών του εταιριών Ελληνική Βιομάζα Α.Ε. και Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε. με τον απολογισμό να μετρά 7.000 στρέμματα που έχουν σπαρθεί και 300 αγρότες περίπου που συμβλήθηκαν με την εταιρία και ήδη πληρώθηκαν με 50 ευρώ το τόνο.
Η εταιρία δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2010 οπότε και ανακοίνωσε την εγκατάσταση δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση βιομάζας από την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας στο Βελεστίνο.

Ήδη για το πρώτο εργοστάσιο δυναμικότητας 1 MW υπάρχουν οι άδειες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ έχουν εκδοθεί και οι όροι σύνδεσης με την ΔΕΗ και αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων – οι οποίοι και έχουν κατατεθεί – από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του, ενώ θα δρομολογηθούν οι εργασίες και για την κατασκευή πλέον του δεύτερου εργοστασίου δυναμικότητας 5 MW, σύμφωνα με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Η τροφοδοσία των σταθμών θα γίνεται από την πρώτη ύλη που θα παράγουν οι αγρότες που θα συμβληθούν με την εταιρεία καθώς σύμφωνα και με τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Αλέξανδρο Ευσταθίου δεν θα γίνεται σε καμία περίπτωση εισαγωγή πρώτης ύλης από φτηνές περιοχές, όπως μέχρι σήμερα γινόταν από την Ινδία, Ουκρανία και Γεωργία, αλλά θα είναι αποκλειστικά αυτοπαραγόμενη.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου για όλες τις εργασίες που έγιναν το διάστημα που πέρασε, σπορά, χωματουργικές εργασίες, μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.λ.π. απασχολήθηκαν αποκλειστικά και μόνο τοπικές επιχειρήσεις. «Από την αρχή δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε μόνο την τοπική οικονομία. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι, γι’ αυτό σε όλες τις εργασίες απασχολήθηκαν μόνο επιχειρήσεις από τη Μαγνησία», επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου.

Στην πρώτη καλλιεργητική περίοδο σπάρθηκαν 7.000 στρέμματα και συμβλήθηκαν με την εταιρία 300 αγρότες από την περιοχή, ενώ ήδη υπάρχει πρόταση συνεργασίας από ιταλική ιδιωτική εταιρία ρεύματος η οποία και ζητά 100.000 το μήνα για 20 χρόνια! «Το θέμα είναι να σπαρθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στρέμματα, γιατί ήδη υπάρχουν οι προσφορές για διοχέτευση της βιομάζας και πρέπει να υπάρχει η αναγκαία παραγωγή» σημειώνει ο κ. Ευσταθίου.

Πάντως οι αγρότες που αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο βγήκαν κερδισμένοι καθώς τον πρώτο χρόνο της παραγωγής τους πληρώθηκαν από την εταιρία με 50 ευρώ το τόνο. Τονίζεται πως το προϊόν συλλέγεται από τον αγρότη και η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1.200 – 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 - 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα, ενώ συχνά οι στρεμματική απόδοση φτάνει και τα 3.000 κιλά.
www.paseges.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #625 από KERBEROS
Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής από Βιομάζα 500 KW στην Καρδίτσα

Στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου προχωρά η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Το σχέδιο περιλαμβάνει: αγορά εκτάσεως για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500 KW από βιομάζα, προκήρυξη για την προμήθεια εξοπλισμού, υποβολή φακέλου στη ΔΕΗ και υπογραφή σύμβασης με την εταιρία, υπογραφή συμβάσεων με συνεργαζόμενους προμηθευτές (αγρότες, δήμοι, δασικοί συνεταιρισμοί) και προκήρυξη επιλογής κατασκευαστικής εταιρίας για τα έργα πολιτικού μηχανικού.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων ενεργειών, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Tύπου του διοικητικού συμβουλίου, συνεχίζεται η διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό και συγκεκριμένες ομάδες, εστιάζοντας στην καμπάνια εγγραφής νέων μελών και τη δημοσιοποίηση των στόχων της ΕΣΕΚ, που είναι: η αξιοποίηση βιομάζας με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα μέσω της ενθάρρυνσης των αγροτών να χρησιμοποιήσουν τη συμπαραγόμενη θερμική ενέργεια για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας (θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ξήρανση πρωτογενώς παραγόμενων προϊόντων κ.ά.)

Δημοσιεύθηκε στηνΒιομάζα

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #708 από KERBEROS
Η αγορά pellets στην Ευρώπη – Μία σύνοψη

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος PELLETS@LAS για το 2008, στην Ευρώπη (EE-27 και Νορβηγία, Ελβετία) αξιοποιούνται συνολικά περίπου 8.064.000 τόνοι pellets (πέλλετς).
Η ποσότητα αυτή συνεπάγεται πως περίπου 35 GWh ενέργειας παράγονται ετησίως από πρώτη ύλη το ξύλο. H ετήσια παραγωγή pellets ανήλθε στους 7,5 εκατομμύρια τόνους, περίπου.Πρέπει, όμως, να επισημανθεί πως τα σχετικά δεδομένα μερικώς βασίζονται σε εκτιμήσεις και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να παρατηρούνται αποκλίσεις από τις προαναφερθείσες τιμές.
Περίπου το 60% των παραγόμενων pellets χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σε εγκαταστάσεις μικρής (οικιακής) κλίμακας. Οι σημαντικότερες χώρες παραγωγοί αυτού του είδους pellets ήταν η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία. Το υπόλοιπο 40% συνιστά χαμηλότερης ποιότητας pellets και αξιοποιείται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία και η Σουηδία κατέχουν σημαντικό μερίδιο της συνολικής παραγωγής. Σημαντικοί παραγωγοί χαμηλής ποιότητας pellets είναι, ακόμη, το Βέλγιο και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Εσθονία.
Επίσης, μπορεί να εκτιμηθεί πως η κατανάλωση υψηλής ποιότητας pellets στον τομέα της θέρμανσης κτιρίων (κυρίως στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία και στη Δανία) είναι περίπου ίση με την κατανάλωση των pellets χαμηλής ποιότητας που αξιοποιούνται κυρίως στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία). Διαπιστώνεται πως η ευρωπαϊκή ζήτηση για υψηλής ποιότητας pellets επί του παρόντος καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, ενώ η χρήση των pellets χαμηλής εξαρτάται εν μέρει από τις εισαγωγές από χώρες όπως ο Καναδάς και η Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα, από το Σχήμα 1 φαίνεται πως η Γερμανία και η Σουηδία (1,46 και 1,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αντίστοιχα) αποτελούν μακράν τους μεγαλύτερους παραγωγούς pellets. Σημαντική, ακόμη, παραγωγική δραστηριότητα παρατηρείται για την Ιταλία και την Αυστρία (650 και 626 χιλιάδες τόνους ετησίως, αντίστοιχα) και, ακολούθως, για την Λετονία, την Φινλανδία, την Πολωνία, την Εσθονία και το Βέλγιο. Από την άλλη υπάρχουν μερικές χώρες που δεν παράγουν pellets (Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κύπρος) ή παράγουν πολύ μικρές ποσότητες, κάτω των 50.000 τόνων ετησίως (Νορβηγία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσέχικη Δημοκρατία, Ιρλανδία και Ουγγαρία). Η Ελλάδα, συγκεκριμένα, παρήγαγε 27.800 τόνους pellets.
Σε ότι αφορά την κατανάλωση pellets, η Σουηδία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη με 1,85 εκατομμύρια τόνους το 2008 και ακολουθούν κατά σειρά η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία. Από την άλλη η Εσθονία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ουγγαρία δεν αξιοποίησαν καθόλου (ή σχεδόν καθόλου) τα pellets, ενώ η Σλοβακία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία και η Τσέχικη Δημοκρατία χρησιμοποίησαν ποσότητες κάτω των 20.000 τόνων ετησίως.
Πιο συγκεκριμένα, στη Σουηδία η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση pellets ανήλθε, για το 2008, στα 200 περίπου κιλά. Η Δανία παρουσιάζει αντίστοιχη υψηλή τιμή, με 193 κιλά περίπου. Εν συνεχεία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβενία παρουσιάζουν υψηλές τιμές κατά κεφαλήν κατανάλωσης pellets εύρους από 55 (Σλοβενία) έως 86 κιλά (Βέλγιο). Τέλος σημειώνεται πως σε αρκετές χώρες (Μάλτα, Εσθονία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ισπανία, Τσέχικη Δημοκρατία, Βουλγαρία, Πορτογαλία και Ελλάδα) η κατά κεφαλήν κατανάλωση pellets είναι από 0 έως 1 κιλό.
Συνοψίζοντας πρέπει να αναφερθεί πως η Ευρωπαϊκή αγορά των pellets χαρακτηρίζεται από σημαντική ανομοιογένεια. Για παράδειγμα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η αγορά των pellets έχει αναπτυχθεί σε πολύ καλά επίπεδα. Αντίθετα, οι αγορές της Ανατολικές Ευρώπης μόλις τώρα παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης.
Επίσης, σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στην κατανάλωση των pellets. Σε μερικές χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία, τα pellets αξιοποιούνται αποκλειστικά για τη θέρμανση κατοικιών. Αντίθετα σε άλλες χώρες (π.χ. στην Ολλανδία) χρησιμοποιούνται κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή. Στη Σουηδία και σε μερικές άλλες χώρες οι δύο προαναφερθέντες τομείς αξιοποίησης φαίνεται να αναπτύσσονται ισόρροπα.
Οι χώρες στις οποίες η παραγωγή pellets είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εγχώρια κατανάλωση (π.χ. Γερμανία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) διαδραματίζουν το ρόλο του εξαγωγέα προς τις χώρες που ισχύει το αντίθετο (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο).



Το ανωτέρω κείμενο συντάχθηκε στηριζόμενο στα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος PELLETS@LAS (www.pelletsatlas.info) και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την ευγενική παραχώρησή τους.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet, Skaragiannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.141 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ