Ενεργοποίηση νέου μέλους
Επειδη υπάρχει πρόβλημα στην αποστολή email ενεργοποίησης νέου μέλους στείλτε Viber μήνυμα στο 6945100102 με το όνομα χρήστη που θέλετε ενεργοποίηση.
Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις
- jnet
- Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Διαχειριστής
KERBEROS έγραψε: ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ
* ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Βήμα πρώτον: προσανατολισμός στο Νοτιά
Δεν θέλει κόπο ούτε στοιχίζει μια περιουσία. Για την ακρίβεια, δεν στοιχίζει σχεδόν τίποτα. Αντίθετα, αν έχει προηγηθεί μελετημένος σχεδιασμός, η τσέπη μας θα επωφεληθεί από την πρώτη κιόλας μέρα. Γιατί το καλοκαίρι δεν θα χρειαζόμαστε κλιματιστικά, ενώ το χειμώνα το σπίτι μας θα ζεσταίνεται σε ποσοστό 60% έως και 70% από τον ήλιο.
Το λέει το όνομά της: η βιοκλιματική αρχιτεκτονική λαμβάνει υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής και αξιοποιεί τα στοιχεία της φύσης, για να εξοικονομήσει μέρος της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κτιρίων που σχεδιάζονται με βάση τις αρχές της. «Κάθε βιοκλιματικό σπίτι επιφυλάσσει τις δικές του εκπλήξεις», εξηγεί η αρχιτέκτονας Τάνια Τογανίδου-Βαρδουλάκη. «Δεν πρόκειται για φασόν κατασκευές, γιατί κάθε περιοχή και κάθε οικόπεδο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Κι αυτό είναι το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που καλείται να το σχεδιάσει. Ζυγίζεις τις παραμέτρους και τα δεδομένα και συνεργάζεσαι με τους ανθρώπους που θα κατοικήσουν».
Αφού λοιπόν συμφέρει, γιατί δεν χτίζουν όλοι οι Ελληνες τα σπίτια τους έτσι; «Γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει αυτή την επιλογή. Πιστεύει ότι είναι ακριβή, οπότε δεν τη συζητά καν», λέει η αρχιτέκτονας-μηχανικός Ελλη Γεωργιάδου. «Ωστόσο, αυτοί που ξέρουν, έρχονται σε μας με τα μάτια κλειστά. Γι’ αυτό και ο κλάδος μας δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν σε βιοκλιματικό σπίτι είναι -δυστυχώς- μέχρι στιγμής συγκριτικά λίγοι, αλλά επειδή τους ενδιαφέρει το θέμα, ψάχνουν και μας βρίσκουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας…».
ΠΟΣΟ;
Η κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού μπορεί να στοιχίσει όσο και ενός συμβατικού, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ/τ.μ. Oπως και σε ένα συμβατικό σπίτι, από εμάς εξαρτάται πόσα χρήματα θα ξοδέψουμε. Π.χ., η επιλογή τεντών αντί ηλεκτρονικών μεταλλικών περσίδων είναι πιο οικονομική. Αντίστοιχα, η αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης ενός απλού εξωτερικού θερμοκηπίου (ενδεικτική τιμή 3.000-5.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια) μπορεί να επιτευχθεί με την επιλογή οικονομικότερων υλικών στο μπάνιο ή στην κουζίνα, κ.ο.κ.
Υπολογίστε μια επιβάρυνση στην αμοιβή του αρχιτέκτονα-μηχανικού, που και αυτή εξαρτάται από το γραφείο που θα επιλέξετε. Στην αμοιβή συμπεριλαμβάνεται τόσο η μελέτη όσο και η επίβλεψη της οικοδομής. Εκ των πραγμάτων, η επίβλεψη κατά την ανέγερση βιοκλιματικών κτιρίων είναι πιο απαιτητική, συνεπώς να αναμένετε μια προσαύξηση της τάξης του 30% κατά μέσον όρο.
Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ
Είναι ευκολότερος ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού σπιτιού σε ημιαστικές περιοχές, γιατί μέσα στις πόλεις η ρυμοτομία (και κατ’ επέκταση ο προσανατολισμός δρόμων και οικοπέδων) είναι συγκεκριμένη. Αν π.χ. το οικόπεδο βρίσκεται σε δρόμο προσανατολισμένο δυτικά- ανατολικά, είναι δύσκολο να τοποθετηθεί η μεγάλη πλευρά του κτιρίου στο Νότο ώστε το σπίτι να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα των μεγάλων νότιων ανοιγμάτων (παραθύρων) τους χειμερινούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά, βιοκλιματικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
1. Ανοίγματα στο Νοτιά
Μια βασική αρχή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι ο προσανατολισμός. Με προϋπόθεση την καλή μόνωση, τα μεγάλα νότια ανοίγματα ευνοούν τη διείσδυση του ήλιου τον χειμώνα, διατηρώντας τους εσωτερικούς χώρους θερμούς. Για να συσσωρεύσουμε την ηλιακή ενέργεια, χρησιμοποιούμε υλικά με θερμοσυσσωρευτικές ικανότητες, π.χ. τα συμπαγή κεραμικά τούβλα. Η προσθήκη παθητικών ηλιακών συστημάτων, π.χ. ηλιακών θερμοκηπίων, με κατάλληλη ηλιοπροστασία το καλοκαίρι, συμβάλλει σημαντικά, όπως και η απρόσκοπτη κυκλοφορία του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, η οποία επιτυγχάνεται με τη σωστή διάταξη των χώρων του σπιτιού στη νότια πλευρά. Οσο περισσότεροι τοίχοι υπάρχουν, τόσο δυσκολεύεταιο ‘ αέρας να κυκλοφορήσει. Αντίστοιχα, πρέπει τα ανοίγματα στο Βοριά να είναι μικρά ή η δυτική πλευρά κλειστή.
2. Φυλλοβόλα και τέντες
Οσο και να προσπαθήσουμε να δροσίσουμε τους εσωτερικούς χώρους, δεν θα τα καταφέρουμε αν δεν σκιάσουμε τα σημεία από τα οποία μπαίνει ο ήλιος. Επειδή το καλοκαίρι ο ήλιος κινείται ψηλά, μπορούμε να «προστατεύσουμε» τη νότια πλευρά με μικρά προστεγάσματα (π.χ. πέργκολες) και τη δυτική-ανατολική με κατακόρυφα σκίαστρα (π.χ. κατακόρυφες τέντες). Αποτελεσματική λύση, αν διαθέτουμε κήπο, είναι η φύτευση φυλλοβόλων και πλατύφυλλων δέντρων. Το χειμώνα που ρίχνουν τα φύλλα τους, επιτρέπουν τη διείσδυση του ήλιου, ενώ το καλοκαίρι απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, ρίχνοντας την εξωτερική θερμοκρασία και προσφέροντας σκιά.
3. Νυχτερινός αερισμός
Ο νυχτερινός αέρας ψύχει τους τοίχους, διατηρώντας την εσωτερική θερμοκρασία στους 23, 25 ή το πολύ 27 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της μέρας τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά.
Αυτό είναι ίσως το μοναδικό στοιχείο που απαιτεί τη συμμετοχή των κατοίκων του. Μια έξυπνη, όσο και παλιά, ιδέα είναι το εσωτερικό αίθριο. Πρόκειται για έναν κήπο που λειτουργεί σαν επέκταση του σαλονιού. Τη νύχτα, κλείνουμε την εξωτερική περίμετρο του σπιτιού και ανοίγουμε τα εσωτερικά με θέα στο αίθριο παράθυρα. Αυτό αναλαμβάνει το ρόλο «παγίδας ζεστού αέρα», με αποτέλεσμα το σπίτι να «εκτονώνει» τη ζέστη του στο χώρο του αιθρίου.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Το βιοκλιματικό σπίτι της οικογένειας Παπούλια στη Ραφήνα
Ο Ανδρέας και η Ελενα Παπούλια δεν είχαν ιδέα περί βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, μέχρι που έτυχε ένα σπίτι που τους άρεσε να είναι βιοκλιματικό. Αναζήτησαν την αρχιτέκτονα-μηχανικό που το είχε σχεδιάσει όταν πια αποφάσισαν να χτίσουν τη μονοκατοικία τους στη Ραφήνα. Σήμερα εξοικονομούν έως και 50% πετρέλαιο, ενώ το καλοκαίρι η χρήση κλιματιστικού περιορίζεται σε ένα υπνοδωμάτιο της κατοικίας, η οποία καλύπτει επιφάνεια 224 τ.μ. «Εγκατασταθήκαμε πριν από 3 χρόνια. Δεν έχουμε τοποθετήσει ακόμα τέντες, που θα προστάτευαν το σπίτι περισσότερο το καλοκαίρι, αλλά και πάλι ελάχιστες φορές χρειαζόμαστε κλιματισμό», εξηγούν. «Το σπίτι εξάλλου διαθέτει εξαιρετική θερμομόνωση».
Εξωτερικά τίποτα σχεδόν δεν προδίδει ότι πρόκειται για βιοκλιματικό κτίσμα. Η μόνη ένδειξη είναι το γυάλινο θερμοκήπιο της νότιας πλευράς με το οποίο γειτνιάζει μια μικρή κατασκευή που παραπέμπει σε στέρνα. «Τους χειμερινούς μήνες ο ήλιος διεισδύει στους εσωτερικούς χώρους μέσα από τα τζάμια του θερμοκηπίου και τμήμα του «αποθηκεύεται» στο πάτωμα (συμπαγές κεραμικό τούβλο με μεγάλη θερμοχωρητικότητα), ζεσταίνοντας τον αέρα. Γεμίζοντας τη στέρνα με νερό, η υδάτινη επιφάνειά της λειτουργεί ανακλαστικά σαν καθρέφτης, αυξάνοντας την ηλιακή ακτινοβολία που περνά μέσα από το τζάμι», σημειώνει η αρχιτέκτονας-μηχανικός Τάνια Τογανίδου-Βαρδουλάκη. Παρατηρούμε ότι οι εσωτερικές σκάλες κοντά στο θερμοκήπιο είναι μεταλλικές και όχι από συμπαγές υλικό. «Ετσι εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα».
Τα μεγάλα ανοίγματα στο νότιο τμήμα του σπιτιού, που χαρακτηρίζεται από μεγάλους ενιαίους χώρους, σε συνδυασμό με την «κλειστή» βόρεια και δυτική πλευρά, ακολουθούν επίσης μια από τις θεμελιώδεις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Για τον καλό δροσισμό του σπιτιού το καλοκαίρι, η κατοικία διαθέτει μαλκάφ, τον λεγόμενο «πύργο ανέμου». Πρόκειται για ένα φρεάτιο ασανσέρ, χωρίς τον ανελκυστήρα, με λοξή σκεπή, με λεία τοιχώματα για να μην απορροφά υγρασία και με ανοίγματα στις κατευθύνσεις που φυσάει ο άνεμος. Ο αέρας μπαίνει από ψηλά και χάρη στην κλίση της σκεπής κατευθύνεται προς τα κάτω. Κατεβαίνοντας χάνει θερμοκρασία (ανά 10 μέτρα ψύχεται κατά 10 βαθμούς) και, ψυχρός πια, διοχετεύεται, μέσα από τα ανοίγματα στη βάση του μαλκάφ, στο εσωτερικό του σπιτιού.
«Το μόνο επιπρόσθετο έξοδο ήταν τα τζάμια του θερμοκηπίου, μια επιβάρυνση 1,5% στο συνολικό κόστος κατασκευής», λέει ο Ανδρέας Παπούλιας. «Αντιλαμβάνεστε ότι η απόσβεση έγινε πολύ σύντομα με την εξοικονόμηση πετρελαίου. Σε ένα συμβατικό σπίτι θα καταναλώναμε τα διπλάσια λίτρα για θέρμανση το χρόνο…».
Info: Βιοκλιματικοί Αρχιτέκτονες
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων, T 210 32 15 146
Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής, T 210 32 43 782
* ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΠΕ: Η φύση στη θέση της… ΔΕΗ
Μέχρι πρόσφατα, τα συστήματα που εξοικονομούσαν σημαντικές ποσότητες καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας συνδύαζαν το όφελος για το περιβάλλον με το όφελος για την τσέπη μας. Σήμερα, που η τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει, παραμένουν άραγε οι «οικολογικές περγαμηνές» το μοναδικό κίνητρο; «Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει κανείς, θα πρέπει να έχουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας», σύμφωνα με τον μηχανολόγο Ξενοφώντα Ζήση. Οι σημερινές χαμηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, που οφείλονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν θα αυξηθούν κατακόρυφα μόλις αυτή ξεπεραστεί. Από την άλλη, η απαραίτητη από την Ε.Ε. ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων φέρνει και στην ελληνική αγορά μια λογική αποτίμησης της οικονομικής αξίας των ακινήτων με βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά. «Σε πρώτη φάση, κρίνεται κυρίως από το αν το σπίτι επιτυγχάνει καλή εξοικονόμηση, δηλαδή αν είναι καλά μονωμένο• είναι όμως σίγουρο ότι σε μία δεκαετία θα συνυπολογίζονται και οι τεχνολογίες ΑΠΕ», λέει ο κ. Ζήσης.
Για να κατασκευάσει κανείς μια τέτοια κατοικία, μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικούς, όπως είναι ο κ. Ζήσης, οι οποίοι πραγματοποιούν μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλα τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών. «Επιλέγουμε τον καλύτερο συνδυασμό τεχνολογιών για τη συγκεκριμένη κατοικία και το μικροκλίμα της περιοχής», τονίζει ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, μηχανολόγος που αναλαμβάνει επίσης παρόμοιες ενεργειακές μελέτες. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να αποταθεί σε κάποια από τις εταιρείες που εμπορεύονται συστήματα ΑΠΕ, οι οποίες αναλαμβάνουν τόσο την εγκατάσταση όσο και την επίβλεψη της λειτουργίας τους. Με τη βοήθεια των δύο ειδικών, καταγράψαμε τα πλεονεκτήματα και τα ενδεικτικά κόστη της κάθε τεχνολογίας.
1. Παράγοντας ρεύμα από ΑΠΕ
Αν η κατοικία βρίσκεται σε ημιαστική περιοχή με ισχυρούς ανέμους, μια ανεμογεννήτρια ισχύος 3-4 KW μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού. Αν η περιοχή είναι πυκνοδομημένη αλλά επικρατεί ηλιοφάνεια, το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί με φωτοβολταϊκά πάνελ ή η παραγωγή ρεύματος να γίνεται αποκλειστικά από τον ήλιο. Το σπίτι μπορεί είτε να διασυνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ είτε να διατηρηθεί αυτόνομο, αποθηκεύοντας την περίσσεια της παραγόμενης ενέργειας σε ειδικές μπαταρίες.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Οταν το δίκτυο βρίσκεται σε τέτοια απόσταση ώστε τα τέλη σύνδεσης να είναι υψηλά (όταν πρέπει να τοποθετηθούν 2-3 κολόνες), η λύση της αυτόνομης κατοικίας είναι συμφέρουσα. Παράλληλα, ο οικονομικός προϋπολογισμός μένει ανεπηρέαστος από τα σκαμπανεβάσματα των τιμολογίων του ρεύματος.
«Μια αυτόνομη κατοικία αποκλειστικά με φωτοβολταϊκά θα χρειαστεί περίπου μία εικοσαετία για να κάνει απόσβεση της επένδυσης», λέει ο κ. Ζήσης. Ο κ. Θεοφύλακτος συμβουλεύει πάντοτε τη σύνδεση με το δίκτυο: «Ετσι, υπάρχει μια εφεδρική λύση στην περίπτωση που το κτίριο χρειάζεται ρεύμα το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να παραγάγει».
ΠΟΣΟ: Για ένα αυτόνομο νοικοκυριό 120 m2 η ανεμογεννήτρια με τον υπόλοιπο εξοπλισμό θα κοστίσει γύρω στις 7.000 ευρώ, με χρόνο απόσβεσης τα 7-10 χρόνια.
Για ίδιου μεγέθους σπίτι το κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε ρεύμα, μπορεί να φτάσει στα 30.000 ευρώ. Τα νούμερα είναι διαφορετικά αν η κατοικία είναι συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ και πουλά το ρεύμα που παράγει στην επιχείρηση ηλεκτρισμού ή το ΔΕΣΜΗΕ. Με βάση την επιδότηση της κιλοβατώρας που ισχύει για τις ΑΠΕ, ο χρόνος απόσβεσης για τις ανεμογεννήτριες μειώνεται στο μισό, ενώ στα φωτοβολταϊκά ελαττώνεται έως και στα οκτώ χρόνια. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν τα γραφειοκρατικά έξοδα και εμπόδια. Με βάση πάντως πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, η αδειοδότηση θα γίνεται με ένα μόνο δικαιολογητικό.
Info: Ελληνική Επιστημονική Επιτροπή Αιολικής Ενέργειας ( www.eletaen.gr ), Τ 210 36 36 791 Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ( www.helapco.gr ), Τ 210 95 77 470
2. Ζεσταθείτε από τον ήλιο
Η αρχή λειτουργίας των θερμικών ηλιακών συστημάτων δεν διαφέρει από εκείνη του θερμοσίφωνα: ειδικοί συλλέκτες εκμεταλλεύονται τη θερμότητα του ήλιου για να ζεστάνουν νερό και να το κυκλοφορήσουν στο σύστημα θέρμανσης. Συνήθως επιλέγεται ενδοδαπέδιο σύστημα (σωλήνες που εγκαθίστανται στο δάπεδο και διατρέχουν τους εσωτερικούς χώρους). Καλύπτουν περίπου το 40% της κάτοψης του κτιρίου, ενώ το σύστημα διαθέτει μία επιπλέον θερμαντική πηγή για χειμωνιάτικες περιόδους με παρατεταμένη συννεφιά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια – το σύστημα διατηρεί το σπίτι ζεστό για 2-4 ημέρες χωρίς ήλιο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μπορεί να καλύψει περισσότερο από το μισό των ενεργειακών αναγκών. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό φτάνει το 50%, ενώ στην Αττική ο ήλιος μπορεί να συμβάλει έως 70% στη θέρμανση. Τα θερμικά ηλιακά συστήματα παρέχουν, επίσης, άφθονο ζεστό νερό.
ΠΟΣΟ: Η αγορά και η εγκατάσταση κοστίζουν περίπου 300 ευρώ/τ.μ., δηλαδή για κατοικία 120 m2 η δαπάνη είναι στα 35.000 ευρώ. Απόσβεση: σε 10 χρόνια.
Info: Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας ( www.ebhe.gr ), Τ 210 21 12 591
3. Το υπέδαφος θερμαίνει ή ψύχει το σπίτι
Η τεχνολογία της «αβαθούς γεωθερμίας» βασίζεται σε ένα δίκτυο από υπόγειους σωλήνες. Το σύστημα που θερμαίνει ή ψύχει το κτίριο (συνήθως ενδοδαπέδιοι ή επιτοίχιοι αγωγοί) εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το υπέδαφος παραμένει σε μια σταθερή θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ελεύθερος χώρος στο οικόπεδο για να γίνουν οι γεωτρήσεις• 100 m2 στις οριζόντιες γεωτρήσεις και 40 m2 αν το υπόγειο σύστημα σωλήνων εγκατασταθεί κατακόρυφα.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Περιορισμός του κόστους για την ψύξη και τη θέρμανση της κατοικίας – με μεγαλύτερη μείωση στις περιοχές όπου επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες. Μετά το χρόνο απόσβεσης, η δαπάνη θέρμανσης είναι το 50% του κόστους του πετρελαίου. Αποτελεί επίσης φθηνότερη και πιο υγιεινή λύση δροσισμού σε σχέση με τα κλιματιστικά.
ΠΟΣΟ: Κοστίζει γύρω στα 30.000-40.000 ευρώ. Χρόνος απόσβεσης: 10 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η γεωθερμία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στην Ελλάδα, με συνέπεια να έχει μειωθεί το κόστος επένδυσης.
Info: Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τμήμα Γεωθερμίας ( www.cres.gr ), Τ 210 66 03 300
4. Βιομάζα: επιστροφή στο μέλλον
Μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για θέρμανση είναι η χρήση ενεργειακών τζακιών ή ενός κεντρικού λέβητα που θα καίει βιομάζα, όπως καυσόξυλα. Σήμερα διατίθενται στην αγορά πέλετς (συσσωματώματα από πριονίδια ξύλου ή γεωργικά κατάλοιπα), που μειώνουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση σε ξυλεία.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Οι ενεργειακές σόμπες δεν θυμίζουν σε τίποτα τις κλασικές ξυλόσομπες που γέμιζαν το χώρο με κάπνα• η τροφοδοσία τους γίνεται αυτόματα, ενώ διαθέτουν ρύθμιση θερμοκρασίας ώστε η λειτουργία τους να προγραμματίζεται ηλεκτρονικά. Η θερμική απόδοση των πέλετς φτάνει το 90%, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με άλλες τεχνολογίες θέρμανσης εξασφαλίζοντας πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
ΠΟΣΟ: Η τιμή μιας σόμπας με πέλετς ξεκινά από τα 2.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχοι λέβητες είναι 20% ακριβότεροι από τους καυστήρες πετρελαίου. Χρόνος απόσβεσης: περίπου 3 χρόνια. Μετά, το κόστος θέρμανσης φθάνει το 30-40% του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου.
Info: Στο Διαδίκτυο θα βρείτε πολλές εταιρείες που εμπορεύονται καυστήρες και σόμπες βιομάζας. Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τμήμα Βιομάζας ( www.cres.gr ) Τ 210 66 03 300.
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
1. Με μια ανεμογεννήτρια, η κατοικία μπορεί να μετατραπεί σε μικροπαραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με χρόνο απόσβεσης 7-10 χρόνια.
2. Τα θερμικά ηλιακά συστήματα εξοικονομούν χρήματα (και ρύπους) από τη θέρμανση έως και κατά 70%.
3. Ενα οριζόντιο δίκτυο από υπόγειους σωλήνες μπορεί να θερμάνει ή να δροσίσει τους εσωτερικούς χώρους πολύ πιο φθηνά. Ετσι η απόσβεση του συστήματος δεν ξεπερνά τη δεκαετία.
4. Οι σόμπες πέλετς ή τα ενεργειακά τζάκια λειτουργούν με κόστος που δεν ξεπερνά το 40% της τιμής του πετρελαίου.
5. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι ιδανικός για το πότισμα κήπων χωρίς κατανάλωση πόσιμου νερού. Ενα σύστημα βιολογικού καθαρισμού μπορεί επίσης να ανακυκλώνει τα «γκρίζα νερά», ώστε να καταλήγουν στα καζανάκια. Ετσι, εξοικονομείται έως και 30% από το νερό που καταναλώνει μια κατοικία.
* ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η εξοικονόμηση νερού είναι απλή υπόθεση
1. ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα στο υπόγειο οποιουδήποτε κτιρίου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατευθυνθούν οι υδρορρόες σε μια υπόγεια δεξαμενή, η οποία είτε θα κατασκευασθεί από τσιμέντο είτε θα αγοραστεί έτοιμη.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Ακόμη κι αν χρησιμοποιούνται μόνο για το πότισμα κήπων ή το καθάρισμα εξωτερικών χώρων, εξοικονομούν σημαντικές ποσότητες νερού. Με μια απλή φίλτρανση, το βρόχινο νερό, που είναι καλύτερης ποιότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, κάτι που σημαίνει μικρότερη χρήση χημικών ουσιών, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και εξοικονόμηση πόσιμου νερού που φθάνει στο 90%.
ΠΟΣΟ: Το κόστος κατασκευής ξεκινά από τα 1.500 ευρώ, όμως για την απόσβεσή τους θα χρειαστούν 7-10 χρόνια, αφού η τιμή πώλησης του νερού από την ΕΥΔΑΠ είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη. «Με τα ολοένα εντονότερα προβλήματα ανομβρίας, η τιμή αυτή αναμένεται να αυξηθεί, φθάνοντας ίσως στα επίπεδα της Γερμανίας• εκεί, πάντως, ο χρόνος απόσβεσης δεν ξεπερνά την τριετία», λέει ο κ. Ζήσης.
Info: Ζητήστε από τον αρχιτέκτονά σας να την συμπεριλάβει στα σχέδια.
2. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Επεξεργάζεται τα λύματα και το φιλτραρισμένο νερό χρησιμοποιείται για το υπόγειο πότισμα του κήπου. Τέτοια συστήματα είναι άοσμα και εύκολα στη συντήρηση, με την προϋπόθεση ότι στο σπίτι θα χρησιμοποιούνται βιοαποικοδομήσιμες ουσίες, όπως βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Η εγκατάσταση είναι οικονομικά συμφέρουσα όταν η κατοικία βρίσκεται μακριά από το αποχετευτικό δίκτυο και η μόνη εναλλακτική λύση είναι η κατασκευή ενός στεγανού βόθρου. Ακόμη όμως και στην περίπτωση σύνδεσης με την κεντρική αποχέτευση, τα «γκρίζα νερά» από το νεροχύτη και το νιπτήρα μπορούν να καταλήγουν σε μια μικρή μονάδα βιολογικής επεξεργασίας έτσι ώστε, μέσω διαφορετικών σωληνώσεων, να καταλήγουν στο καζανάκι. Με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση νερού που φτάνει μέχρι και το 30%».
ΠΟΣΟ: Ενα σύστημα που θα επεξεργάζεται όλα τα λύματα της κατοικίας ξεκινά από 3.000 ευρώ. Η τιμή για μία μικρή μονάδα επεξεργασίας των «γκρίζων νερών» είναι 800 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος εγκατάστασης των διπλών σωληνώσεων.
Info: Στο Διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πολλές εταιρείες.
* ΥΛΙΚΑ
Υπάρχουν λύσεις χωρίς χημικά
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί μεγάλη γκάμα οικοδομικών προϊόντων, τα οποία όχι μόνο είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον αλλά και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ενοίκων του. Μάλιστα βρίσκουν ολοένα μεγαλύτερη απήχηση, καθώς «σήμερα ο Ελληνας γνωρίζει πλέον ότι πολλά από τα συνθετικά οικοδομικά υλικά, που χρησιμοποιούνται ευρέως, απελευθερώνουν πτητικές ενώσεις οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», λέει η κ. Μυρτώ Κολίρη, αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος. «Συνήθως αυτά τα υλικά είτε χρειάζονται μεγάλη ενέργεια για να παραχθούν είτε προκαλούν σημαντική μόλυνση του περιβάλλοντος, γεγονός που αρχίζει και στη χώρα μας να θεωρείται μειονέκτημα».
Η κ. Κολίρη τονίζει, ωστόσο, ότι η έννοια του οικολογικού οικοδομικού υλικού δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με την έννοια του «φυσικού» ή του «λιγότερο βιομηχανοποιημένου». «Για να χαρακτηρισθεί ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, θα πρέπει να πληροί επίσης και άλλα κριτήρια, όπως να είναι ανακυκλώσιμο ή να έχει αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας κ. Θάνος Στασινόπουλος, επισημαίνοντας ότι τελικά η χρήση είναι αυτή που θα καθορίσει αν ένα προϊόν είναι όντως «πράσινο». «Ολοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πιο φυσικό υλικό από το ξύλο, πόσο όμως περιβαλλοντικά ωφέλιμο θα είναι να χρησιμοποιούμε προϊόντα ξύλου τα οποία δεν συντηρούμε τακτικά, με συνέπεια να χρειάζονται συχνά αλλαγή;»
Με τη βοήθεια των δύο ειδικών, λοιπόν, καταγράψαμε εναλλακτικές προτάσεις για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας.
BΕΡΝΙΚΙΑ
Στην ελληνική αγορά διατίθενται φυσικά βερνίκια συντήρησης ξύλου, με τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ το κιλό. Επίσης, κυκλοφορεί εμποτισμένη ξυλεία που έχει υποστεί κατεργασία με οικολογικά υλικά. Υπάρχουν όμως και βερνίκια όχι απολύτως φυσικά, αλλά απαλλαγμένα από πολλά τοξικά, που είναι πολύ φθηνότερα.
ΜΟΝΩΣΗ
Η συμβατική λύση είναι τα προϊόντα εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS), τα οποία συνήθως κατεργάζονται με χημικά που καταστρέφουν το όζον. Αν και υπάρχουν προϊόντα XPS που δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αμιγώς οικολογικά υλικά, όπως το βιοπολυμερές από καλαμπόκι (biofiber), το οποίο κοστίζει 5-12 ευρώ ανά τετρ. μέτρο. Μια εναλλακτική λύση είναι ο ηρακλίτης, ο οποίος αποτελείται κυρίως από ξυλόμαλλο και κοστίζει περίπου όσο η XPS – πιο συγκεκριμένα 7-14 το τετρ. μέτρο, ανάλογα με το πάχος. Ακόμη, φυσικά υλικά με θερμομονωτικές ιδιότητες είναι η τζίβα, η κυτταρίνη και ο φελλός, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα θερμομόνωσης από κάνναβη (7-9 ευρώ ανά τετρ. μέτρο) και μαλλί προβάτου (9-15 ευρώ ανά τετρ. μέτρο).
ΣΟΒΑΔΕΣ – ΜΠΟΓΙΕΣ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές οικολογικές μπογιές και σοβάδες, τα οποία μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα χρωματοπωλεία. Η τιμή του πλαστικού είναι η ίδια. Στη λαδομπογιά η τιμή είναι περίπου 2,5 ευρώ παραπάνω από τη συμβατική.
ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
Εκτός από ακριβότερα, τα ξύλινα παράθυρα χρειάζονται ανά τακτά διαστήματα συντήρηση. Το αλουμίνιο, αντίθετα, είναι πιο ανθεκτικό, ενώ η τιμή των παραθύρων από το συγκεκριμένο μέταλλο ξεκινά από τα 375 ευρώ το τετρ. μέτρο, μαζί με τα διπλά τζάμια. Επίσης, το αλουμίνιο επιτρέπει και την κατασκευή κουφωμάτων με θερμοδιακοπή, η οποία μπορεί να αυξήσει το κόστος τους έως και κατά 30%, αλλά προσφέρει καλύτερη θερμική μόνωση. «Αυτά που δεν θα πρέπει να επιλέγονται είναι τα παράθυρα από PVC, υλικό που αλλοιώνεται με το χρόνο», λέει η κ. Κολίρη. Αλλωστε, καλό είναι το PVC να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις κατοικίες, επειδή η κατεργασία του γίνεται με χημικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, ενώ με την καύση του απελευθερώνονται διοξίνες.
ΠΛΑΚΑΚΙΑ
Η καλύτερη λύση είναι τα πλακάκια από κεραμικά υλικά, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν κόλλες για πλακάκια με φυσικά συστατικά. Οι τιμές τους κινούνται γύρω στα 15 ευρώ το κιλό.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΥΛΕΙΑΣ (ΠΟΡΤΕΣ – ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ)
Επειδή η λύση του μασίφ ξύλου είναι πολύ ακριβή, συνήθως χρησιμοποιούνται υλικά από ίνες ξύλου, όπως νοβοπάν ή MDF. Στα προϊόντα αυτά συχνά χρησιμοποιούνται ρητίνες ουρίας-φορμαλδεΰδης, οι οποίες ενοχοποιούνται για αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να επιλέγει κανείς νοβοπάν και MDF κλάσης Ε1, δηλαδή χαμηλής εκπομπής σε φορμαλδεΰδη. Μια καλή λύση είναι επίσης το OSB, δηλαδή ξυλόπλακες που κατεργάζονται χωρίς παράγωγα φορμαλδεΰδης. Η τιμή του ξεκινά από 5 ευρώ ανά τετρ. μέτρο.
ΔΑΠΕΔΟ
Με το ξύλο να αποτελεί την πιο διαδεδομένη λύση, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φελλό ή λινόλαιο, το πρώτο κυρίως σε σημεία που δεν πατιούνται συχνά, αφού δεν είναι πολύ ανθεκτικό, ενώ το δεύτερο στους πιο κοινόχρηστους χώρους. Η τιμή του λινόλαιου είναι γύρω στα 11,5 ευρώ ανά τετρ. μέτρο, ενώ του φελλού στα 35 ευρώ.
των Αλ. Μανδράκου, Κ. Δεληγιάννη – ΟΙΚΟ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.