Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #30444 από KERBEROS
Έξι στα 10 πρατήρια δε θα διανείμουν πετρέλαιο θέρμανσης


"Καταλαβαίνουμε το αίτημά σας, όμως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχουν χρήματα και είναι αδύνατη η παροχή οποιασδήποτε ταμειακής διευκόλυνσης", ήταν η απάντηση που εισέπραξαν προ ημερών οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ενόψει της πρεμιέρας της διανομής του diesel θέρμανσης την επόμενη εβδομάδα.

Ως γνωστόν το κύκλωμα της αγοράς (εταιρείες εμπορίας, διανομείς, βενζινοπώλες) εξαιτίας της αύξησης του ΕΦΚ θα κληθεί να διαχειριστεί και να βρει επιπλέον κεφάλαια κίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που υπό τις παρούσες συνθήκες οι εταιρείες αδυνατούν να επωμιστούν και το τραπεζικό σύστημα δε χρηματοδοτεί ή χρηματοδοτεί με όρους που καθιστούν ασύμφορη την πώληση του πετρελαίου. Έτσι οι εταιρείες προσήλθαν στο Οικονομικών ζητώντας να γίνει μια ταμειακή διευκόλυνση, δηλαδή ο αυξημένος φόρος να πληρώνεται, με την είσπραξη του ποσού από τον πελάτη και όχι να προκαταβάλλεται όπως συμβαίνει σήμερα.

Η αρνητική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου, πάντως δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά. Οι εταιρείες θα λειτουργήσουν φέτος το θέρμανσης απολύτως τοις μετρητοίς στις συναλλαγές τους, χωρίς να χορηγούν καθόλου πιστώσεις στους πελάτες τους, είτε της λιανικής, είτε της χονδρικής (πρατήρια και έμποροι).

Στην πράξη βεβαίως από τις ίδιες τις εταιρείες διακινείται μικρό ποσοστό του τζίρου (κάτω από 5%) και ο κύριος τζίρος πραγματοποιείται μέσω διανομέων και πρατηρίων. Και εκεί το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς θα πρέπει να αγοραστεί τοις μετρητοίς το πετρέλαιο άρα, όποιος έμπορος ή βενζινοπώλης θελήσει φέτος να μπει στην αγορά του θέρμανσης, πρέπει να εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα αυξημένα κεφάλαια κίνησης. Όλα αυτά σε μία αγορά που μαστίζεται από ύφεση (-30% οι πωλήσεις στην διετία), έλλειψη ρευστότητας και φέσια.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της αγοράς, εκτιμάται ότι περίπου έξι στα δέκα πρατήρια, δε θα καταφέρουν φέτος να μπουν στην αγορά του θέρμανσης, εξέλιξη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το χάρτη της αγοράς. Και αυτό γιατί πολλά πρατήρια στηρίζουν την ύπαρξή τους στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης και άρα τα φετινά προβλήματα πιθανόν να θέσουν σε δοκιμασία ακόμη και την ίδια τη λειτουργία τους.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος εκτιμάται ότι στην αγορά δε θα είναι εφικτό για τις εταιρείες, τα πρατήρια και τους διανομείς να κάνουν ευκολίες πληρωμής στους πελάτες τους, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ανταγωνισμός στο θέρμανσης εντείνεται, η τιμή του προϊόντος θα είναι κατά 40-50% αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι εξαιτίας του φόρου και οι εναλλακτικές για τους καταναλωτές πληθαίνουν.

www.energypress.gr/news/Exi-sta-10-prath...petrelaio-thermanshs

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #30655 από stergiosbik
Τα κοινόχρηστα της αυτόνομης θέρμανσης κατανέμονται σωστά;

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=6037

Eξαιρετικα χρησιμο νομιζω!!!

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #30660 από stergiosbik

Οικονομική Θέρμανση - Βρείτε ποια σας ταιρίαζει


www.buildnet.gr/default.asp?pid=356&la=1&catid=322&artid=6047

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #30816 από KERBEROS
Μηδενικές παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης


Η διαφορά είναι τεράστια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτήν την εποχή ο κάθε πρατηριούχος είχε από τουλάχιστον 5 – 6 μέχρι μερικές δεκάδες παραγγελίες από πελάτες του.

«Αλλες χρονιές περίπου μία εβδομάδα πριν από τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχαμε 25 – 30 παραγγελίες. Σήμερα δεν έχω ούτε μία στο πρατήριό μου. Το τετράδιο είναι λευκό και, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση ούτε μετά τις 15 Οκτωβρίου. Οι όποιες παραγγελίες γίνουν δεν πρόκειται να ξεπεράσουν σε ποσότητα τα 100 – 200 λίτρα. Το αποτέλεσμα θα είναι να ταλαιπωρηθεί ο καταναλωτής και το κράτος να εισπράξει ένα μεγάλο μηδενικό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιάννης Μαγλουσίδης.

«Τα μόνα αιτήματα που έχουμε είναι από πελάτες μας οι οποίοι στράφηκαν σε άλλες μορφές θέρμανσης, για να πάρουμε πίσω το πετρέλαιο που τους έμεινε από πέρσι. Οχι μόνο δεν έχουμε κάποια παραγγελία, αλλά ούτε και ερωτήσεις από τους καταναλωτές. Τέτοιον καιρό άλλες χρονιές είχαμε κλείσει ήδη την πρώτη μέρα από παραγγελίες, δηλαδή είχαμε 20 έως 40 παραγγελίες ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε πρατηρίου», ανέφερε από την πλευρά του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

Κινητοποιήσεις

Σε συμβολική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα θα προχωρήσουν σήμερα στις 11 το πρωί οι διακινητές του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Αγιος Χριστόφορος», Σπύρο Μελίδη. Παράλληλα, στην Αθήνα θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Οπως ανέφερε ο κ. Μελίδης στον «Α», σε αυτήν τη φάση δεν επιλέχθηκε από τους επαγγελματίες του κλάδου η απεργία ως μορφή κινητοποίησης, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν κι άλλες αντιδράσεις. «Δεν “πετάμε στα σύννεφα”. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο η κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Ελπίζουμε, όμως, ότι, μόλις δουν τα καταστροφικά αποτελέσματα στον καταναλωτή και στα ταμεία του κράτους, θα επαναφέρουν του χρόνου την προηγούμενη τιμή», είπε ο κ. Μελίδης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Μαγλουσίδη, και σήμερα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στο Κιλκίς, τη Χαλκιδική και την Αλεξανδρούπολη, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων έκαναν με τα βυτιοφόρα τους πορεία σε κεντρικούς δρόμους και κατέθεσαν στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Στη σημερινή τους κινητοποίηση οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αναμένεται να τονίσουν μεταξύ άλλων ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα επιφέρει άνοδο της παραβατικότητας και της λαθρεμπορίας στον κλάδο και θα ζητήσουν, αν παραμείνει το μέτρο, να επιστραφεί ολόκληρος ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης στους καταναλωτές.

(Αγγελιοφόρος, 10/10/2012)

www.thermansipress.gr/thermansi/%ce%bc%c...%cf%85-%ce%b8%ce%ad/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #30818 από KERBEROS
Καταργούν τα καλοριφέρ στις πολυκατοικίες λόγω πετρελαίου


Να σφαγίσουν τα σώματα του καλοριφέρ στα διαμερίσματά τους ή ακόμα και να τα αφαιρέσουν, λόγω της επικείμενης εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, φαίνεται να ζητούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, πρέπει να αποφασιστεί αυτό από τη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων. Όλα αυτά ενώ ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα, η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, με τις τιμές να διαμορφώνονται μεταξύ του 1,35 και 1,40 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι σήμερα οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων, έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και απειλούν να μην διακινήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φορολογικά - τελωνειακά ζητήματα.


www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=6095

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #30819 από KERBEROS
Ήρθαν λογαριασμοί ρεύματος με "χαράτσι" και στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών


Σε ταλαιπωρία εξαναγκάζονται χιλιάδες διαχειριστές πολυκατοικιών, οι οποίοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι έχει χρεωθεί χαράτσι στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών που διαμένουν.

Σημειώνεται, ότι στους λογαριασμούς αυτούς, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ξεκάθαρα η ένδειξη "κοινόχρηστοι χώροι" και η νομοθεσία προβλέπει ότι οι χώροι αυτοί απαλλάσσονται από το χαράτσι, έχει βεβαιωθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αυξάνοντας και το λογαριασμό του ρεύματος.

Τα λάθη αυτά έγιναν με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης που είχε η ΔΕΗ για κάθε "ρολόι" και όσοι εντόπισαν τα "λάθη" θα πρέπει να τρέξουν για να αποδείξουν ότι ο χώρος που ηλεκτροδοτείται είναι κονόχρηστος και άρα το τέλος θα πρέπει να διαγραφεί.

Για να αποδείξουν, τον κοινόχρηστο χώρο, οι διαχειριστές θα πρέπει να συλλέξουν μια σειρά από δικαιολογητικά. Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν ένα κατάστημα της ΔΕΗ για να ελέγξουν αν στο αρχείο της επιχείρησης υπάρχει στα στοιχεία της παροχής ο ειδικός κωδικός που αφορά σε κοινόχρηστους χώρους. Αν υπάρχει αυτή η ένδειξη και το χαράτσι βεβαιώθηκε τότε θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι πράγματι οι χώροι που φορολογήθηκαν είναι κοινόχρηστοι. Στη συνέχεια τη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να την προσκομίσουν στην εφορία για να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του χαρατσιού.

Στην περίπτωση, που δεν υπάρχει η σχετική ένδειξη για κοινόχρηστο χώρο στο αρχείο της ΔΕΗ τότε, αρχίζει η περιπέτεια του διαχειριστή. Ο διαχειριστής θα πρέπει πρώτα να λάβει μια βεβαίωση μηχανικού για το γεγονός ότι πρόκειται για κοινόχρηστους χώρους στην οποία θα αναγράφεται και η επιφάνεια των κοινόχρηστων χώρων. Το κόστος για τη βεβαίωση μπορεί να φτάσει έως και 150 ευρώ. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει τη βεβαίωση του μηχανικού στο δήμο. Μετά ο δήμος θα πρέπει να χορηγήσει μία βεβαίωση περί κοινόχρηστων χώρων. Τη βεβαίωση αυτή θα πρέπει στη συνέχεια ο διαχειριστής να υποβάλλει στη ΔΕΗ. Μετά η ΔΕΗ θα πρέπει να χορηγήσει μία βεβαίωση η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στην εφορία που ανήκει το ακίνητο μαζί με μια αίτηση απαλλαγής από το ΕΕΤΗΔΕ. Η εφορία μπορεί να απαλλάξει αμέσως την πολυκατοικία από το τέλος αλλά μπορεί η απάντηση να πάρει και μερικές εβδομάδες. Υπάρχει όμως και η περίπτωση η εφορία να ζητά από τον διαχειριστή να πληρώσει το τέλος και μετά να τα βρει με το δημόσιο.

Οπότε προσοχή στο κοινόχρηστο ρεύμα. Ελέγξε, αν στο κοινόχρηστο ρεύμα έχει βεβαιωθεί φέτος χαράτσι που δεν υπήρχε πέρυσι.


www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=6094

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.297 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ