Συζήτηση για πώληση καυσόξυλων κατ' όγκον

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #105015 από rivol
Εγώ πάντως προτιμώ την αγορά με τον όγκο και θα παραθέσω την ιστορία μου.

Πέρσι λοιπόν αγόρασα από έναν έμπορο της περιοχής μου (στην Λ. Αλίμου) ξύλα με 40% υγρασία τουλάχιστον.

Αγόρασα λοιπόν τον Οκτώβριο (καθυστερημένα το γνωρίζω) 4 τόνους δρυ και οξιά και μου έδωσε δώρο άλλα 400 κιλά, σύνολο δηλαδή 4400 κιλά. Η ζύγιση και η φόρτωση έγινε μπροστά μου σε ζυγαριές που έπαιρναν 200 κιλά. Η τιμή που πλήρωσα ήταν 760 € Τα 400 κιλά δώρου σίγουρα τα έκλεψε στο ζύγι αν όχι και παραπάνω γιατί αυτές οι ζυγαριές έχουν μια κατασκευή από μεταλλικό κάγκελο περιμετρικά για να συγκρατούν τα ξύλα και συνήθως στο πουλάνε σε κάθε ζύγι, (κάποτε σε κάποιον αλλο έμπορο η ζυγαριά του ισορροπούσε στα + 17 κιλά). Τον συγκεκριμένο έμπορο που αγόρασα τα δικά μου αυτήν την φορά δεν τον τσέκαρα.

Όταν λοιπόν έφερα τα ξύλα στο σπίτι και μιας και δεν μπορούσα να ελέγξω το βάρος τα ντάνιασα και τα κύβισα, το αποτέλεσμα ; 5 κυβικά τα οποία πλήρωσα 760 € δηλαδή 152 €/m³ και μην νομίζεται ότι εγώ είμαι η εξαίρεση που με έπιασε κορόιδο ο κακός έμπορος, όλοι το ίδιο κάνουν.
Λίγο αργότερα, την ίδια πάντα χρονιά και δεδομένου ότι τα ξύλα είχαν αρκετή υγρασία αγόρασα από άλλον έμπορο στην Βάρη αυτήν την φορά που είχε στεγασμένα και ξερά ξύλα 1,5 τόνους και πλήρωσα 260 €. Τα κύβισα και αυτά και είδα ότι είχα παραλάβει 1,6 κυβικά, δηλαδή 165 €/m³ αυτήν την φορά.
Πέρσι δηλαδή πλήρωσα 1020 € για υποτίθεται 5,9 τόνους η αν θέλετε για 6,6 κυβικά.

Φέτος αγόρασα 8 πραγματικά κυβικά και πλήρωσα 600 €

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι με το βάρος πέφτει πολύ κλέψιμο.

Αλέξης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #105016 από tas

valsam έγραψε:

Savvas έγραψε: Ναι κάνεις ένα λάθος στον υπολογισμό. Η συρίκνωση που αναφέρεις του χωρικού κυβικού μέτρου δεν είναι άξια αναφοράς.
Έτσι αν με 40% υγρασία αγοράσεις 1.000kgr ξύλα τότε όταν φτάσουν στο 20% θα έχεις 800kgr ξύλου κατάλληλου για καύση
Αν αγοράσεις 2,2 χ.κ.μ. τότε όταν αυτά χάσουν το 20% της υγρασίας τους, θα έχεις ΠΑΛΙ σχεδόν 2,2 χ.κ.μ. (και όχι 1,72) ξύλου κατάλληλου για καύση
(το λάθος που κάνεις είναι ότι η συρίκνωση λογω αφυδάτωσης είναι αμελητέα σε σχέση με τα υπάρχοντα κενά του στοιβαχτού.
Τέλος λάβε υπόψη σου ότι 20% απώλεια βάρους λόγω εξάτμισης νερού, δε σημαίνει και 20% μεταβολής του όγκου -στο συμπαγές κυβικό, στο χωρικό είναι ακόμα λιγότερο άξιο αναφοράς- καθώς το ειδικό βάρος του απολύτως ξερού ξύλου, είναι σημαντικά μικρότερο απο του νερού. ;)

Γιάυτο που λες εισαι σιγουρος φιλε δηλ. για την συρίκνωση λογω αφυδάτωσης οτι είναι αμελητέα ,γιατι εγω τις παλετες μου μερα με την μερα τις βλεπω να ξεξουφιαζουν,εχουν καθισει δηλ. παρα πολυ.


Από μέρα σε μέρα; Μήπως κάποιος γείτονας εφοδιάζεται για το χειμώνα; :whistle:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #105022 από Savvas
@Valsam

Είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτό που σου λέω, η μεταβολή όγκου στο στοιβαχτό χ.κ.μ. λόγω αφυδάτωσης δεν είναι σημαντική. Για τον καταναλωτή είναι στο όριο του μη μετρήσιμου. Κάτι της τάξης του 1%, οπότε δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να τη λάβεις υπόψη.

Αν τώρα εσύ βλέπεις σημαντική διαφορά στις δικές παλέτες, μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει...

Θα συμφωνήσω ότι στην πώληση ξύλων, το κλέψιμο που πέφτει είναι πέρα απο κάθε όριο. Επειδή ο κόσμος δεν το γνωρίζει καλά σαν καύσιμο (ειδικά στις πόλεις), με το κλέψιμο που κάνουν οι "έμποροι" χρεώνουν το ξύλο σαν να αγοράζαμε πετρέλαιο (χωρίς υπερβολή), απλά δεν μας φαίνεται γιατι τα αγοράζουμε λίγα, λίγα και είναι δύσκολο να υπολογίσεις και την εβδομαδιαία κατανάλωση.
Αν κάποιος όμως κάνει τις πράξεις θα δει ότι μαζί με τις αυξημένες τιμές και το τρομερό κλέψιμο, στις πόλεις το ξύλο έρχεται σαν πετρέλαιο.
(εγώ έχω βρει τρόπο και φέρνω τα ξύλα σε δόσεις απο το χωριό μου -που τα έχω τσάμπα απο τις ελιές- και έχω βρει την υγειά μου)
Last edit: 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #105037 από DOOM_NX

valsam έγραψε: Ας μου εξηγησει καποιος γνωστης ρε παιδια το εξης:
Γιατι συμφωνα με τον παραπανω πινακα αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι και μουσκεμα με 50% υγρασια να ειναι τα ξυλα καρασυμφερει η αγορα με τον τονο!
Αγορασα λεμε π.χ ξυλα με 40% υγρασια τα οποια απ'οτι καταλαβαινω πιανουν ογκο 578 χ.κ.μ στιβαχτα, τα ξυλα αυτα οταν θα φτασουν να εχουν υγρασια 20% θα πιανουν 453 χ.κ.μ,δηλ. τα αγορασα τα ξυλα με το κυβικο και μετα απο 5-6-10 μηνες εχω μεινει με 22% λιγοτερα ξυλα(νερο),αν ειναι ετσι τοτε συμφερει η αγορα με τον τονο γιατι τωρα οι περισοτεροι πωλουν 100 ευρω τον τονο τα υγρα(40% υγρασια)και 50-70 το χυδην η 70-80 το στιβαχτο,δηλ. αγοραζω 1 τονο ξυλα με τον τονο και οταν στεγνωουν το 20% θα εχω δοσει 100 ευρω για 800 κιλα η καλυτερα θα μου εχει κοστισει 125 ευρω ο στεγνος τονος,δηλ. εστω και με 55 ευρω που πηρα εγω ας πουμε το στιβαχτο κυβικο δηλ. 121 ευρω τα 2,2 κυβικα που βγαινει ο στεγνος τονος,μεσα μπαινω με τα μπουνια γιατι αυτα τα 2,2 στην πραγματικοτητα ειναι 1,72 κυβικα(οταν στεγνωουν και συρικνοθουν)αρα τα 2,2 στεγνα κυβικα μου κοστιζουν 157 ευρω!
Ετσι ειναι η κανω καποιο τραγικο λαθος στου υπολογισμους μου?

Ναι, κάνεις μεγάλο και τραγικό λάθος. Τα νούμερα στον πίνακα δείχνουν πόσα κιλά ζυγίζει ένα κυβικό μέτρο από:
1) κορμό δέντρου
2) στοιβαγμένων τεμαχισμένων κούτσουρων και
3) wood chips
για τα είδη:
α) Οξιά
β) Βελανιδιά
γ) Ερυθρελάτη
δ) Πεύκο
και για κάθε ποσοστό υγρασίας εκ των: 0%, 10%, 15%, 20%, 30%, 40%, 50%.

Για παράδειγμα, αν έχουμε 1 κυβικό μέτρο στοιβαγμένα ξύλα οξιάς, όταν η υγρασία τους πάει από 40% σε 30% τότε αυτό το κυβικό μέτρο θα ζυγίζει 83 κιλά λιγότερα, τα οποία αντιστοιχούν αποκλειστικά σε εξατμισμένο νερό.

Στον ίδιο οδηγό αναφέρεται πως τα ξύλα μέχρι να φτάσουν το ποσοστό υγρασίας 23% δε συρρικνώνονται καθόλου, καθώς το νερό που χάνεται είναι το ελεύθερο (ή απορροφημένο). Από το 23% και κάτω χάνεται το δεσμευμένο (ή κορεσμένο) που οδηγεί σε συρρίκνωση.



Ο πίνακας στο post του tas λαμβάνει υπόψιν τις διαφορές λόγω διόγκωσης και οι τιμές είναι διορθωμένες.

ΥΓ: Το 13% που αναφέρεται ως μέσο ποσοστό συρρίκνωσης του ξύλου είναι για τη μεταβολή υγρασίας M: 23% → 0% (ή u: 30% → 0%).

M: Υγρασία ως έχει
u: Υγρασία σε ξηρή βάση
Last edit: 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν by DOOM_NX.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #105041 από valsam
Απαντήθηκε από valsam στο θέμα Αγορά με τόνο ή κυβικό?

tas έγραψε:

Συγνωμη αλλα για εξηγηστε μου το εξης λιγο,στον πιο πανω πινακα η πρωτη στηλη αναφερει την υγρασια και η δευτερη που λεει m3 τον ογκο και η τριτη το βαρος του στιβαχτου σωστα?
Για την οξυα στην πρωτη στηλη αναφερει 50% υγρασια και διπλα γραφει 1117 και η τριτη γραφει 694,δηλ. εχουμε εναν ογκο 1,117(πανω απο κυβικο)οξυα οταν η οξυα εχει 50% υγρασια αυτα τα 1,117 ζυγιζουν 894 κιλα,σε πιο πανω μερος δηλ. για οξυα με 20% υγρασια γραφει το m3 730 και τα κιλα 453,δηλ, αυτο δεν σημαινει οτι τα 1,117 κυβικα οταν στεγνωσουν στο 20% υγρασιας θα φτασουν να ειναι 0,730 κυβικα και να ζυγιζουν 453 κιλα?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #105042 από tas
Απαντήθηκε από tas στο θέμα Αγορά με τόνο ή κυβικό?
Οχι, μη δίνεις σημασία σ' αυτή τη στήλη (m3). Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι τα κιλά/κυβικό χωρίς κενά, οπότε δεν χρησιμεύει σε τίποτα στους υπολογισμούς που κάνουμε. Ασε και τα "χύμα", ουσιαστικά μόνο τα στοιβαγμένα μας ενδιαφέρουν.
Δε μπορεί να έχουν χάσει τόσο όγκο τα ξύλα σου. Ή κάνεις λάθος ή ψάξου...
Last edit: 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν by tas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.101 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ