Τα νέα των Καυσόξυλων

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #28585 από nivosgr
Απαντήθηκε από nivosgr στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων

KERBEROS έγραψε:



Γινεται να αγοραζω στη Θεσσαλονίκη και να καιω στην Αθήνα;;; :P

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #29008 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
Εισαγωγή καυσόξυλων λόγω κρίσης – Οργιάζει η λαθροϋλοτομία


Μέχρι και 500 τόνοι καυσόξυλων εισάγονται καθημερινά από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsit.gr, με προορισμό όλη την Ελλάδα.

Τα βουλγαρικά καυσόξυλα πωλούνται σε κυβικά, όχι σε τόνους, και έχουν χαμηλότερο κόστος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή του κυβικού που φτάνει τα 600 κιλά κυμαίνεται στα 50 με 60 ευρώ, ενώ ένας τόνος ξύλων στην Ελλάδα πωλείται μέχρι και 140 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος του τελωνείου Προμαχώνα, Νικόλαος Μιχαλούσης, η εισαγωγή και η πώληση των ξύλων είναι νόμιμη και οι μόνες παρατυπίες που έχουν αναφερθεί αφορούν τα έγγραφα διακίνησης των οχημάτων και όχι του εμπορίου

Οργανωμένα κυκλώματα στα Βαλκάνια

Κατακόρυφη αύξηση της χρήσης καυσόξυλων δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει αναγκάσει τα νοικοκυριά στις γειτονικές χώρες να εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό και το πετρέλαιο και να στραφούν στα ξύλα για θέρμανση.

Η κατανάλωση ξυλείας στα Βαλκάνια και μάλιστα παράνομης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Μάλιστα, πίσω από την παράνομη υλοτομία συχνά κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα, η αποκαλούμενη και “μαφία της ξυλείας”.

Στη Σερβία υπολογίζεται πως η κατανάλωση καυσόξυλων τα τελευταία χρόνια ανήλθε σε 12 εκατ. κυβικά μέτρα τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 2 εκατ. κ.μ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλα κράτη της περιοχής όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτομία σε πολύ φτωχές περιοχές όπως η ανατολική Ροδόπη οδηγεί σε οικολογική καταστροφή.
Πλήγμα η λαθροϋλοτομία στις Σέρρες

Στο μεταξύ, στο νομό Σερρών η λαθροϋλοτομία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς όπως τονίζει ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου, Βασίλειος Σίσκος, μόνο το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή του δήμου Σιντικής συνελήφθηκαν πενήντα παραβάτες να αφήνουν αγιάτρευτες πληγές σε δασικές εκτάσεις που δεν επιτρέπεται η κοπή ξύλων.

Το όρος Μπέλες ανίκανο να αμυνθεί δέχεται επιθέσεις από οργανωμένα κυκλώματα παράνομων λαθροϋλοτόμων.

Μέτρα σε Ήπειρο – Μακεδονία

Τη συνεργασία όλων και την εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική προστασία των δασών από φαινόμενα λαθροϋλοτομίας ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης από τις δασικές υπηρεσίες και τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών έχει στραφεί στην αγορά ξύλων για καύσιμη ύλη και κατήγγειλαν πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά Αλβανών που περνούν παράνομα τα σύνορα και υλοτομούν.

Ο Γενικός Γραμματέας στην τοποθέτησή του ζήτησε τον βέλτιστο συντονισμό και τη στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την αστυνομία και το Σ.Δ.Ο.Ε προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων.

Παράλληλα ζήτησε από τους Διευθυντές των Δασικών Υπηρεσιών:

-να εντατικοποιήσουν και να αυξήσουν τις περιπολίες στα δάση αλλά και στους χώρους συγκέντρωσης και εμπορίας καυσόξυλων ώστε να είναι εφικτός ο άμεσος έλεγχος καταγγελιών καθώς και ο εντοπισμός και η δίωξη των παραβατών

-να ζητούν όπου κρίνουν απαραίτητο τη συνδρομή της αστυνομίας για την αποφυγή επικίνδυνων περιστατικών μεταξύ των ίδιων και των παραβατών, άλλα και του Σ.Δ.Ο.Ε για τον εντοπισμό των εμπόρων που πουλούν προϊόντα παράνομης υλοτομίας.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...iQnt_DNIoacvljeaBg3g

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #29027 από ΑΛΕΚΟΣ
Απαντήθηκε από ΑΛΕΚΟΣ στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων

nivosgr έγραψε:

KERBEROS έγραψε:



Γινεται να αγοραζω στη Θεσσαλονίκη και να καιω στην Αθήνα;;; :P

στην ξανθη ειναι αυτο κ μεχρι στιγμης εχουνε 120τονος :P :P :P

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #29453 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
Τελικά τι είναι "ελεγχόμενη υλοτομία" ; (video)

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...hdvHTgMbeNOeeZAKqJDA

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #29964 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
Συνεχής η άνοδος της τιμής του καυσόξυλου


Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Αντώνης Φαναριώτης

Η κρίση που μαστίζει την χώρα ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν σε πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης, όπως τα καυσόξυλα. Η αγορά τους δεν κόστιζε πολύ. Πλέον όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και η τιμή τους εκτοξεύτηκε κατακόρυφα. Σίγουρα όμως και πάλι είναι πολύ πιο οικονομική μορφή θέρμανσης από το πετρέλαιο.

Πριν δύο χρόνια η αγορά ενός τόνου κόστιζε 110 €. Τώρα η τιμή έχει φτάσει ακόμα και τα 145 /τόνο. Στην Αθήνα είναι πολύ πιθανό φέτος, η τιμή να εκτοξευθεί στα 200 €/τόνο. Αυτή η διαφορά τιμής είναι αισθητή στην τσέπη του καταναλωτή. Η αυξανόμενη ζήτηση καυσόξυλων όμως οδήγησε σε αυτήν την αύξηση. Έμποροι κάνουν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό των παραγγελιών για τον επερχόμενο χειμώνα σε σχέση με τον περσινό.



Η αγορά καυσόξυλου φέτος εξελίσσεται σε χρηματιστήριο. Παρατηρείται πως η τιμή του αλλάζει κάθε εβδομάδα. Σε κάθε περιοχή υπάρχει και διαφορετική τιμή. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που τα ξύλα από τα ελληνικά δάση δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα η αγορά να κατακλυστεί από εισαγόμενα κυρίως από Βουλγαρία. Για τα εισαγόμενα καυσόξυλα υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για την ποιότητα τους και την δυνατότητα καύσης τους.


Οι καταναλωτές είναι καλό να προμηθεύονται εγκαίρως τα καυσόξυλα για να αποδίδουν το 100% και φυσικά να μην αγοράζουν χλωρά ξύλα. Επίσης πρέπει να ζυγίζουν οπωσδήποτε τις ποσότητες που αγοράζουν.


Η κρίση μας ανάγκασε να στραφούμε σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης λοιπόν, φυσικά με το αζημίωτο. Η τιμή των καυσόξυλων συνεχώς ανεβαίνει και θα συνεχίσει ανεβαίνει όσο η ζήτηση παρουσιάζεται τόσο μεγάλη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι καταναλωτές είναι να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...MGoA-cOCqL5gtS7DIR4g

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #30440 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
Η άλλη όψη του νομίσματος στην αύξηση της τιμής των καυσόξυλων



- Εύκολη η λύση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με την αύξηση της τιμής

- Να μην αγοράσουν για μια εβδομάδα ξύλα από την Βουλγαρία τα μέλη σας κυρία Γρηγορίου, για να δούμε αν θα ρίξουν τις τιμές οι Βούλγαροι

Σας είχαμε υποσχεθεί ως εφημερίδα, πως το θέμα με την τιμή στα καυσόξυλα θα το ψάχνουμε συνεχώς και θα σας δίνουμε νέα στοιχεία ώστε να είστε ενήμεροι, τόσο για την ποιότητα όσο και για τις τιμές αυτού του πολύτιμου, όπως αναδεικνύεται στις ημέρες μας, αγαθού. Ένα αγαθό που η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σε πλεόνασμα, ώστε εκτός από την κάλυψη της εγχώριας αγοράς, να εξάγει και σε γειτονικές χώρες, αλλά δυστυχώς η ανικανότητα του Ελληνικού Κράτους, μας έφτασε σε σημείο τέτοιο, ώστε το 70 με 80% των καυσόξυλων που φτάνουν στη χώρα μας, να είναι Βουλγαρικής ή Τουρκικής Προέλευσης.

Πριν λίγες ημέρες, η εφημερίδα μας αφουγκραζόμενη τον παλμό των καιρών και παρατηρώντας εκτός από την αύξηση στην ζήτηση των καυσόξυλων, την απόφαση του Συνεταιρισμού της Ξάνθης να ανεβάσει την τιμή στα 130 ευρώ τον τόνο, φιλοξένησε την πρόεδρο κυρία Γρηγορίου Χρυσούλα, η οποία εξέθεσε μια σειρά από στοιχεία που οδήγησαν αναγκαστικά στην λήψη αυτής της απόφασης για την αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων. Βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει και άλλη φορά, το νόμισμα έχει δυο όψεις και μέχρι σήμερα εμείς γνωρίσαμε την μια, γιατί η άλλη εμφανίστηκε έπειτα από συζητήσεις και σκέψεις ανθρώπων του επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τις κυρίας Γρηγορίου, η αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων βασίζεται σε κάποιους παράγοντες, εκ των οποίων ο κυριότερος είναι πως οι Βούλγαροι χονδρέμποροι, έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι και κόβουν αυτοί όσο θέλουν. Με απλά λόγια, οι κύριοι προμηθευτές της χώρας μας και της περιοχής μας ειδικότερα, σε καυσόξυλα, εκμεταλλευόμενοι την ραγδαία αύξηση στην ζήτηση, ανέβασαν τις τιμές εκβιαστικά, αναγκάζοντας τόσο τους τοπικούς Ξυλέμπορους όσο και τους καταναλωτές, να πληρώσουν τη νύφη πιο ακριβά από κάθε άλλη φορά.

Τι θα γινόταν όμως, αν οι ξυλέμποροι της Ξάνθης, σταματούσαν να παραγγέλλουν για μια εβδομάδα ξύλα από τους Βούλγαρους; Μήπως θα ανάγκαζαν τους μέχρι τώρα χονδρέμπορους και εκμεταλλευόμενους την κατάσταση εκβιαστές, να κατεβάσουν τις τιμές και να συμμαζευτούν;

Γιατί δεν θέτετε αυτό το σχέδιο σε εφαρμογή κυρία Γρηγορίου; Μήπως η εύκολη λύση ήταν να επιβαρύνετε την τσέπη των καταναλωτών για να καλυφτεί η αύξηση στην τιμή του χονδρεμπορίου; Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ένας τοπικός συνεταιρισμός, που αφουγκράζεται πιο εύκολα από το κράτος τον πόνο και τα προβλήματα του κόσμου, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι τελευταίες Κυβερνήσεις της χώρας; Δεν θέλει κόπο κυρία Γρηγορίου, αλλά τρόπο και εμείς σας τον δείξαμε. Τώρα είναι στο χέρι σας να τον εφαρμόσετε για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Σταύρος Βλαχόπουλος


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...37F3fHFgojuJVPp0F96Q

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.084 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ