Τζάκια Ενεργειακά

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4970 από GeoTa
Απαντήθηκε από GeoTa στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

vaxevana έγραψε: Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να βρείς από πού πέρνει αέρα για το θάλαμο καύσης το τζάκι σου. Έπειτα θα πρέπει να κάνεις πατέντα για να φέρεις με σωλήνα αέρα από έξω σε εκείνο το σημείο (αν φυσικά είναι δυνατόν αυτό) . Νομίζω ότι ο Asteris περιγράφει κάτι ανάλογο που έκανε στο δικό του κάτω τζάκι.
Η σόμπα σου είναι pellet? αν ναι, από τα λίγα που είχα δεί κάποιες έχουν πρόβλεψη με είσοδο για να τους φέρεις εξωτερικό αέρα ... κάποιοι εγκαταστάτες μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να τον συνδέσεις ... εγώ θα το έκανα ...


Η σόμπα μου ειναιο ξυλόσοσμπα απλά παράδειγμα ήθελα να δώσω...Ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες!

Asteris έγραψε: Αν το τζάκι/σόμπα δεν έχει έτοιμη υποδοχή για παροχή εξωτερικού αέρα καύσης, τότε φέρνουμε έναν σωλήνα από εξωτερικό τοίχο, όσο πιό κοντά γίνεται στο σημείο εισόδου του αέρα καύσης. Στα τζάκια συνήθως είναι στην κάτω μπροστινή μεριά, στο κέντρο, όπου υπάρχουν γρίλιες με ρυθμιστικό. Αν φέρουμε τον σωλήνα ακριβώς από κάτω, τότε το τζάκι θα τραβάει μόνο του τον αέρα που θέλει.

Αν δεν μπει εισαγωγή αέρα, θα τραβάει από όπου βρει, κυρίως από χαραμάδες των κουφωμάτων και θα μας κρυώνει το σπίτι σε απομακρυσμένα σημεία, τα οποία θα ζεσταίνονται εξαιρετικά δύσκολα αφού θα είναι μακριά από το τζάκι.


Να σας υπενθυμίσω ότι το δικό μου τζάκι είναι μια απλή μαντεμένη εστία οπότε δεν έχει κάποια συγκεκριμένη υποδοχή/θέση για να ερχεται απ'έξω αερας..Το μόνο που παρατηρώ είναι κάτω από τη φάτσα της εστίας υπάρχει σχισμή μέσα από την οποία θα μπορούσε εξωτερικός αερας να εισελθει στην εστια..

Θα τραβήξω και βιντεο απο το τζάκι μου να σας δειξω τι εννοώ
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by GeoTa.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4971 από pantelis1973
Απαντήθηκε από pantelis1973 στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
παιδια ερωτηση..
Ποιες οι διαφορες στην θερμανση μιας εστιας φυσικης ροης ή με την προσθηκη βεντυλατερ και μιας κασσετας της ιδιας ισχυς και των δυο. Δηλαδη ενα μπορουν να τοποθετηθουν και οι δυο χωρις να σκεφτω τα εργασιες,ποια θα ειναι η διαφορα τους? και ισως για να γινω κατανοητος περισσοτερο ποια η διαφορα-εκτος του βεντυλατερ- αυτων?
www.tzaki-shop.gr/nordica.html?page=shop..._id=5&category_id=18

www.tzaki-shop.gr/nordica.html?page=shop...id=24&category_id=16

Δεν κανει κρυο στην Ελλάδα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4973 από N1k0s
Απαντήθηκε από N1k0s στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Αρλούμπες σε λέει ... θέλει οξυγόνο , και όσο πιο κρύος είναι ο αέρας , τόσο πιο πολύ οξυγόνο έχει ανά όγκο ... και το οξυγόνο του εσωτερικού χώρου το χρειάζεσαι εσύ για να αναπνέεις ...

To pellet με έσωσε
τα τριπλά τζάμια θα με σώσουν ;
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by N1k0s.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4984 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

kavem έγραψε: γεια σας φιλοι του φορουμ
παρακαλώ θα ηθελα να κανω μερικες ερωτησεις γιατι βλεπω πολλους εδω μεσα με υψηλο επιπεδο γνωσεων---
θελω να τοποθετησω μια κασσετα στο τζακι μου που είναι απλο με πυροτουβλα για να ζεστανω ενα ενιαιο χωρο 70 τμ σε μεζονετα στην ανατολικη αττικη
1.είδα κασσετες με ενσωματομενο θερμοθαλαμο που περιβαλλει τον θαλαμο καυσης και κασσετες χωρις θερμοθαλαμο οπου ο τζακας τον δημιουργει με μονωτικα υλικα γυρω απο την παλια καμιναδα--- τι είναι καλυτερο??
2.σε μια εταιρια (devile γαλλικα)μου ειπαν εκτος απο την τρυπα για τους αεραγωγους χρειαζεται να ανοιξουν και μια τρυπα 40χ40 πανω απο το τζακι για να δουλεψουν (κοστος 800) ενω σε αλλη εταιρία ισπανικα carbel και
BROTI μου ειπαν θα δουλεψουμε απο κατω με κοστος 400 ε
3. ειναι προτειμοτερη η εξωτερικη εισαγωγη αερα ή να τραβαει απο τις γριλιες κατω απο τον θαλαμο καυσης
4.απο οτι καταλαβα διαβαζοντας τα εξαιρετικα post του asteris ,που μας προσφερει απλοχερα τις γνωσεις και τις συμβουλες του εχει εξαιρετικη σημασια η δευτερογενης καυση και η εκμεταλευση της θερμότητας--- των καυσαεριων ποιες κασσετες εχουν την δυνατοτητα αυτη ολοι οι πωλητες που ρωταω μου λενε ναι κανουν ????
ευχαριστω εκ των προτερω


Κασέτα, αγγλιστί Insert (σκέψου τις TDK, τι σχήμα είχαν) είναι η τετράγωνη που μπαίνει όπως είναι σε εστία πυρότουβλου. Συνήθως έχουν ανεμιστήρες, εισαγωγή αέρα στην κάτω μπροστινή μεριά, εξωτερικό θερμοθάλαμο γύρω από την εστία και έξοδο αέρα στην πάνω μπροστινή μεριά της κασέτας. Επίσης έχουν και εξόδους αέρα στην πάνω μεριά, από τις οποίες μπορείς να τραβήξεις αεραγωγούς στις πάνω περσίδες, ή άλλα κοντινά σημεία, διότι τα σχετικά μικρά ανεμιστηράκια δεν επιτρέπουν μεγάλες αποστάσεις ή δυνατές ροές.





Οι άλλες που έχουν σκεπή, δεν είναι κασέτες, είναι κλασικές εστίες, στα αγγλικά Foyers. Απαιτούν κλειστή μονωμένη κατασκευή από πάνω τους, συνήθως γυψοσανίδα με πετροβάμβακα, στο πάνω μέρος της οποίας βάζουμε περσίδα για έξοδο του αέρα και αντίστοιχη είσοδο στον χώρο κάτω από την εστία.



Υπάρχουν και τα ολοκληρωμένα συστήματα τζακιών, τα οποία είναι μια κλασική εστία, με πόδια, θερμοθάλαμο, δυνατό βεντιλατέρ από κάτω, αεραγωγούς από πάνω, διπλή πόρτα (και ανοιγόμενη και συρόμενη πάνω-κάτω), τα οποία οι ιταλοί τα ονομάζουν Monoblocco (μονοκόμματο θα το λέγαμε εμείς). Δυστυχώς αν και είναι τα πιό ολοκληρωμένα και έτοιμα για χρήση, απαιτούν σχεδόν γκρέμισμα του παλιού τζακιού για να μπουν, οπότε συνήθως προτιμώνται σε νέες κατασκευές και όχι σε μετατροπές.





Στις απαντήσεις τώρα, αν και τα έχω ξαναπεί.

1) Καλύτερες είναι οι κλασικές εστίες. Πιό γεροδεμένες. Η σκεπή που έχουν τραβάει καλύτερα. Αντέχουν περισσότερα KW έναντι ίδιου μεγέθους κασέτας. Είναι σχεδιασμένες για φυσική ροή, οπότε και για μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Εδώ το βάρος συνήθως ΠΑΙΖΕΙ ρόλο. Μιά κασέτα 110 κιλών, σε σχέση με μιά κλασική των 150, σημαίνει ότι είναι πολύ πιό αδύνατη σαν κατασκευή (και συγκεκριμένα σε πάχος). Μικρό πάχος εστίας σημαίνει ότι πιτσικάρει πιό εύκολα σε μεγάλες θερμοκρασίες. Για αυτόν τον λόγο κάποιες κασέτες έχουν μικρά kW, οι κατασκευαστές περιορίζουν την εισαγωγή ροή αέρα καύσης, που θα έδινε μεγάλες θερμοκρασίες και ισχύ, η οποία όμως θα διακινδύνευε και την ακεραιότητα της κασέτας. Τα μείον της κλασικής είναι ότι λόγω σκεπής δεν μπαίνει όπως είναι σε πυρότουβλο, θέλει γκρεμίσματα, δεν έχει ανεμιστήρα για βεβιασμένη ροή (μπαίνει φυσικά αν βάλεις εναλλάκτη θερμότητας), οπότε είναι πιό αργή η θέρμανση στην αρχή, αν δεν πάει η θερμοκρασία άερα στους 100 βαθμούς, δεν έχεις γρήγορη ροή και χωρίς ανεμιστήρα συνήθως έχει λιγότερη θερμότητα να πηγαίνει σε μακρινά σημεία του χώρου, αν και 50-60 τμ και η κλασική τα κάνει φούρνο, από κει και πέρα τίθεται θέμα.

2) Αν θες μόνο την κασέτα χωρίς πάνω περσίδες κλπ, συνήθως μπαίνει όπως είναι μέσα στην παλιά εστία και από μέσα από την κασέτα συνδέουν την καμινάδα χωρίς να γκρεμίσουν τίποτα.



3) Ναι, αν η κασέτα δεν έχει ειδική εισαγωγή εξωτερικού αέρα καύσης, δεν γίνεται αλλιώς.

4) Η δευτερογενή καύση δίνει μικρό ποσοστό αύξησης απόδοσης (3-4%). Αν το έχει η κασέτα σε λογικό κόστος, το προτιμάμε, κάνουμε και καλό στο περιβάλλον. Δεν πάμε όμως από μιά κασέτα 1000€ σε μιά άλλη των 2500€, μόνο για την δευτερογενή καύση, θα αποσβέσουμε σε 20 χρόνια. Άλλωστε η όλη ιστορία είναι μιά δίοδος αέρα και 10 τρύπες στην πίσω μεριά του τζακιού. Κόστος 50€ στον κατασκευαστή. Γιατί να το πληρώσω +500-1000€, για να κάνω μάγκα τον έμπορο/εισαγωγέα/εργοστάσιο?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": pantelis1973, kavem

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #5023 από kavem
Απαντήθηκε από kavem στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
σε ευχαριστω πολυ asteris για την απαντηση σου
απο οτι ειδα στο σπιτι σου (ειδα και τις φωτο) εχεις βαλει foyers (invicta )
φανταζομαι ειχες τζακι συμβατικο προ της αναβαθμισης
δεν με απασχολει να γινουν περισσοτερα μερεμετια στο παλιο μου τζακι αρκει η αποδοση του
να ειναι καλυτερη .ΤΑ εργατικα μαζι με τα υλικα ποσο σου στοιχισαν αν επιτρεπετε,και θα παρακαλουσα πολυ αν μενεις αττικη αν θα μπορουσες να μου δωσεις το τηλεφωνο του τεχνιτη
ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #5033 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Είχα ανοιχτά μαντεμένια, έβαλα δύο foyer, το ένα δίφατσο με εναλλάκτη, βεντιλατέρ και κοντρόλλερ και το άλλο σκέτο, φυσική ροή. 2400€ όλα μαζί τζάκια-τοποθέτηση. Μένω Θεσσαλονίκη...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kavem

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.485 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ