Τζάκια Ενεργειακά

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4300 από dimilaz
Απαντήθηκε από dimilaz στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Ευχαριστω για την απαντηση.
Το σπιτι μου ειναι 110τμ, την Dovre την εχει φιλος και ζεσταίνει 200τμ.
Η dovre θελει σχεδον καθημερινο καθαρισμα και χρησιμοποιεί ξερα ξυλα, εσυ που εχεις invicta αντιμετωπιζεις προβλημα με το λερωμα του τζαμιου?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4305 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Συνήθως ανά δύο μέρες το καθαρίζουμε και δεν τα λες και ξερά τα ξύλα μου, ούτε και υγρά, κάπου ενδιάμεσα. Και το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν σταματήσω να το καίω full το τζάκι, γιατί όταν πιάσει θερμοκρασία το σπίτι το τζάκι καίει πλέον στο μισό-2/3.

Θα βάλεις αεραγωγούς, ή η θερμότητα θα πάει μόνη της μέχρι τα δωμάτια? Θα έχεις διαφορές μέσα στο σπίτι. Ο φίλος σου τα 200 είναι σε μεζονέτα?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4308 από dimilaz
Απαντήθηκε από dimilaz στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Αεραγωγους για τα δωματια δε θα βαλω. Τωρα εχω ενα τζακι κλειστο της Καμινοτεχνικης , το οποιο το περασα πριν 8 χρονια και με ζεσταινει το σαλονι μου (60τμ) στους 21 και τα δωματια εχουν 17-18 βαθμους.
Το σπιτι του φιλου μου ειναι μεζονετα κατω (120τμ) εχει 24 βαθμους χαλαρα και πανω 20 βαθμους.
Αν καταλαβα καλα ολα τα τζακια - κασετες εχουν προβλημα με το λερωμα του τζαμιου, ο φιλος μου αν δεν το καθαριση το τζαμι μετα απο 2 μερες δεν μπορει να δει τη φλογα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4309 από pmet
Απαντήθηκε από pmet στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Και εγω ανα 2 ημερες περιπου το καθαριζω το τζαμι , δουλευοντας το 5 ωρες την ημερα περιπου . Αν το αφησω πανω απο 2 ημερες μετα θα ειναι ποιο δυσκολο το καθαρισμα . Το καλυτερο παντως καθαρισμα τι κανω με βρεγμενο πανι και σταχτη . Ενα υγρο που ειχα παρει , ειδικο και καλα , δεν εκανε τιποτα . Αλλες ιδεες για το καθαρισμα ?

Μακης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4316 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

dimilaz έγραψε: Αεραγωγους για τα δωματια δε θα βαλω. Τωρα εχω ενα τζακι κλειστο της Καμινοτεχνικης , το οποιο το περασα πριν 8 χρονια και με ζεσταινει το σαλονι μου (60τμ) στους 21 και τα δωματια εχουν 17-18 βαθμους.
Το σπιτι του φιλου μου ειναι μεζονετα κατω (120τμ) εχει 24 βαθμους χαλαρα και πανω 20 βαθμους.
Αν καταλαβα καλα ολα τα τζακια - κασετες εχουν προβλημα με το λερωμα του τζαμιου, ο φιλος μου αν δεν το καθαριση το τζαμι μετα απο 2 μερες δεν μπορει να δει τη φλογα.


Δεν έχουν όλες οι κασέτες πρόβλημα με το λέρωμα, πρόβλημα έχουν τα υγρά ξύλα. Αν κάψω μπριγκέτες (ή όταν στην αρχή της σεζόν που έκαιγα τα περυσινά ξύλα), δεν λερωνόταν το τζάμι, ήταν ελάχιστη η κάπνα που έβγαζε η καύση. Από κει και πέρα, ανάλογα την εστία, άλλα στις 2 μέρες, άλλα στις 3 (ή να το πω αλλιώτικα, άλλα στις 10-15 ώρες λειτουργίας, άλλα στις 20 κλπ). Όσο πιό σφραγισμένο είναι το τζάκι από αέρα, τόσο πιό εύκολα λερώνεται όταν η καύση γίνεται ατελής. Και ατελής γίνεται η καύση γιατί το ξύλο έχει υγρασία, θέλει παραπάνω οξυγόνο για να καεί, αλλά δεν το παίρνει αν δεν του το δώσουμε εμείς από την παροχή.

Έχω δύο φίλους με ελληνικά τζάκια, που δεν καθαρίζουν τζάμι ποτέ. Μπάζουν τόσο αέρα από παντού, που έχουν όσο οξυγόνο χρειάζονται για την καύση και η φλόγα "τρέχει" να φύγει προς την καμινάδα. Καμία αποδοτικότητα, ο περισσευούμενος αέρας κρυώνει την εστία και ρίχνει την απόδοση. Και φυσικά καίνε και τα διπλά ξύλα. Αν κάποιος σας πει έχω ενεργειακό τζάκι, ρωτήστε τον αν λερώνεται το τζάμι του. Αν ναι, τότε μάλλον είναι.


Ο φίλος σου με τα 240τμ, είναι νότια Ελλάδα? Με τι εξωτερική θερμοκρασία βλέπει 24 βαθμούς μέσα? Στο λέω αυτό, γιατί η 2510 είναι και αυτή μικρή σχετικά εστία, μόλις 10KW και με τόση ισχύ, είναι λίγο απίθανο να μπορέσεις να ζεστάνεις 240τμ σε βόρεια Ελλάδα όταν έξω έχει μηδέν βαθμούς. Δεν έχει να κάνει με την μάρκα, έχει να κάνει με την ισχύ. Αν το σπίτι αρκείται με 10kW, τότε θα ζεσταθεί με οποιαδήποτε πηγή δίνει 10kW (πραγματικά), μην πέφτετε σε παγίδες του τύπου τα Dovre αποδίδουν παραπάνω και είναι Νορβηγικά και άλλες τέτοιες τρίχες που λένε οι έμποροι. Οτιδήποτε επώνυμο με απόδοση πάνω από 70-75% και ισχύ 12kW, θα ζεστάνει μιά χαρά. Δεν χρειάζεσαι ένα βέλγικο που δηλώνει νορβηγικό και δεν χρειάζεσαι τον καλύτερο ποιότικά χυτοσίδηρο όπως δηλώνουν, γιατί αν τον είχε δεν θα ήταν 10kW, θα ήταν 16. Και φυσικά δεν χρειάζεσαι να δώσεις επιπλέον 500€. Αν θες δύναμη πάρε 14άρι Invicta (με max 28kW, όχι 12 σαν του ντεμέκ νορβηγικού), αν όχι πάρε Nordica που έχει και δευτερογενή καύση και ρυθμίσεις αέρα στο τζάμι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #4317 από vaxevana
Απαντήθηκε από vaxevana στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

tasos25 έγραψε: γεια σας και απο μενα γνωριζει καποιος συνφορουμιτης τα ενεργγειακα τζακια dovre σχεση τιμης αποδοσης η οτι αλλο


Πρίν από 2 χρόνια, τότε που δεν ήταν και πολύ της μόδας, διάφοροι γνωστοί μου γελούσαν που έψαχνα να βάλω ενεργειακό τζάκι σε καινούργιο σπίτι (μεζονεττα 105 τμ. + υπόγειο). Τελικά κατέληξα στο Dovre 2175 το 3φατσο, το οποίο μπορεί να γίνει και 2φατσο (ήθελα 2φατσο) μαζί τη δική του βάση και βεντιλατερ.
www.dovrepeisen.no/dovre/peisinnsatser.a...D=923&PlaID=0&ID=231
www.dovre.be/en-be/products/2175cb3sct(σε αυτό η πληροφορίες είναι στα αγγλικά ... το τζάκι μου δεν ήρθε με τις επενδύσεις της φωτογραφίας)
Η τιμή του με την τοποθέτηση και 1 αεραγωγό στο δωμάτιο από πάνω ήταν 3.250 € (χώρια η κουκούλα, μαρμαρα βάσης). Η επιλογή Dovre έγινε διότι είχα ακούσει πολύ καλά λόγια από γνωστούς που το είχαν βάλει αλλά και από εμπόρους, τόσο για την πιστοποίηση/απόδοση του προϊόντος όσο και για το μαντέμι του. Το 2175 ήταν καινούργιο μοντέλο τότε και το επέλεξα έναντι του 2180 διότι μου σύστησαν να βάλω εστία με κανονική (όχι max) απόδοση κοντά στα τετραγωνικά μου (χοντρικά 1 KW για 10 τετραγωνικά) ώστε να έχω οικονομία στα ξύλα (μεγαλύτερη εστια, περισσότερα ξύλα για να ανεβάσει θερμοκρασία, δυσκολότερα θα κάνει 2η καύση - καυσαερίων). Να σημειώσω ότι ήθελα να έχει 2η καύση οπωσδήποτε ώστε να έχω καλύτερη απόδοση και λιγότερα καυσαέρια στο περιβάλλον.
Πέρσυ η χρονιά πέρασε με πειραματισμούς και αρκετή απογοήτευση (κυρίως για την κάπνα στο τζάμι ... σε 2-3 μέρες δεν έβλεπες τίποτα). Τελικά μαζί με την φετινή μου εμπειρία κατέληξα στα εξής:
- Αν το καις κανονικά δεν χρειάζεται να ανάψεις καλοριφέρ. Θέλει όμως ξερά περσινά ξύλα και κυρίως οξιά. Η οξιά δίνει φλόγα και ανεβάζει θερμοκρασία επιτρέποντας και 2η καύση ανεβάζοντας το θέαμα(όλη η εστία γεμίζει φλόγες) και την απόδοση. Από κατανάλωση χρειάζεται γύρω στο 1 "κουτί" ξύλα (από αυτά τα μεταλλικά που πουλούν στο Carrefour για να βάζει ξύλα). Στα πολλά κρύα να θέλει λίγο παραπάνω. Θερμοκρασίες 23-25 κάτω 20-21 πάνω (στο δωμάτιο με τον αεραγωγό 23+).
Για την κάπνα στο τζάμι κατέληξα στα εξής: (τα έγραψα και στο άλλο forum):
1. Χρησιμοποίησε ως προσάναμμα κάτι κυβάκια που περιέχουν μόνο ξύλο, καπνίζουν λιγότερο. Βέβαια με χλωρά ξύλα, μάλλον θα χρειαστείς πιο βαρβάτο προσάναμμα (δαδί, άσπρα κυβάκια - παραφίνη => κάπνα).
2. Κατά το άναμμα και μέχρι να ανάψει καλά η φωτιά, άσε την πόρτα λίγο ανοικτή για να παίρνει περισσότερο αέρα και να βοηθήσεις την καύση. Θα πρέπει να ζεσταθεί η καπνοδόχος για να τραβάει καλύτερα.
3. Πριν από κάθε άναμμα σπατάλησε 1-2 λεπτά για να περάσεις με ένα χαρτί κουζίνας το τζάμι (όχι υγρό).
4. Σε μένα η ξερή οξιά (κάτω απο 20% υγρασία) βγάζει τέτοια φλόγα που πυρολύει τα πάντα, ακόμα και την κάπνα στο τζάμια ... όμως πρέπει να τη βρεις...
5. Για επιμελές καθάρισμα χρησιμοποιώ πια μόνο ένα βρεγμένα σφουγγάρι πιάτων, το οποίο βουτώ στην στάχτη. Αν κάποια σημεία δεν καθαρίζουν εύκολα χρησιμοποιώ ξύστρα, βέβαια μπορεί να χαράξω το τζάμι, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ...
6. Αν ανοίγοντας την πόρτα η φωτιά ζωντανεύει γρήγορα, τότε δεν έρχεται αρκετός αέρας στην εστία. Καθάρισε τις οπές κάτω στην "σχαρα" που φέρνει αέρα από έξω. Στο 2175 αέρας στο χώρο καύσης έρχετε από έξω σε 3 σημεία, από πάνω (που είναι πάντα ανοικτός) από το πλάι και από κάτω (τα ανοιγοκλείνεις εσύ με λεβιέδες ρυθμίζοντας την εισαγωγή αέρα -> ένταση της καύσης).

Φέτος που καίω μόνο οξιά και όχι και πολύ ξερή (πάλι φετινή είναι), το τζάμι λερώνεται αλλά ξανακαθαρίζει μόνο του. Όταν δε αποφασίσω να το καθαρίσω εντελώς γίνεται πολύ εύκολα (10 λεπτά δουλεια). Προχθές το καθάρισα μετά από 2+ μήνες ... Για να έχεις κανονική απόδοση και μικρή κατανάλωση θα πρέπει να έχεις χώρο απόθήκευσης ξύλων, και να καις περσινά ξύλα... αν ανοίγοντας την πόρτα ακούς χςςςςςς από το ξύλο τότε είναι χλωρό ... και εκείνη τη στιγμή βράζει ... η ζέστη που παράγεται από την όποια καύση χρησιμοποιείται από το ίδιο το ξύλο για να φύγει η υγρασία του ... και όχι για να σου ζεστάνει το σπίτι ... (όσο για κάπνα και πίσσα στην κανοδόχο ... την αφήνω ...)

Τέλος να σημειώσω ότι το 2175 βγάζει 4 αεραγωγούς, από τον κλειστό θερμοθάλαμό του (από όπου παίρνει αέρα μισό/μισό από εξω/μέσα). Το βεντιλατέρ του έχει 3 σκάλες, στην 1 ακούγεται ελάχιστα, αλλά στα πολλά κρύα για να σου ζεστάνει γρήγορα τον κρύο χώρο ανεβάζεις σκάλα. Επίσης το βεντιλατέρ είναι προσβάσιμο μέσα από την εστία (μπαίνει μέσα στην βάση της εστίας). Θα ήθελα βέβαια να είναι περισσότερο αυτόματο (π.χ. να αναβοσβήνει μόνο του ανάλογα με την θερμότατητα του αέρα που βγάζει) αλλά δεν μπορούσαμε να τα έχουμε όλα ... Θα ήθελα επίσης η πόρτα του να είναι και συρόμενη προς τα πάνω (όχι μόνο ανοιγόμενη προς τα έξω), αλλά αυτό στη Dovre θα με οδηγούσε σε 2180 και κόστος επίπλέον 1000+ ... Το καλό με την συρόμενη είναι ότι μπορείς να την αφήσεις 1 δάκτυλο ανοικτή και να πέρνει επιπλέον αέρα (προσωρινά πάντα για να βοηθήσεις τα χλωρά ξύλα να ξεκινήσουν καύση) ΧΩΡΙΣ να υπαρχει περίπτωση να σου φέρνει λίγη κάπνα στον χώρο. Τέλος θα ήθελα να έχει και συρτάρι στάχτης, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει.
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by vaxevana.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tasos25

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.961 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ