Τοποθέτηση τζάκι ενεργειακό

Περισσότερα
3 Χρόνια 2 Μήνες πριν #172570 από dryianni
Απαντήθηκε από dryianni στο θέμα Re:Re:Τοποθέτηση τζάκι ενεργειακό

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε: Στέργιο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια .το να είναι απο εσάς που είστε απο την πρώτη στιγμή σε αυτό το φόρουμ έχουν διπλάσια αξία για μένα . dryianni ξέρω ότι υπάρχει ευρωπαϊκή νόρμα για τις καμινάδες .Δεν ήξερα ότι υπάρχει και στην Ελλάδα νόμος. Μόλις παράγγειλα την έκδοση που αναφέρεις και θα μου έρθει σήμερα κιόλας να τον διαβάσω .Αν αναφέρει όμως αυτό που λες απορροφητήρα ή σαλίγκαρο είναι το λιγότερο λάθος και επικίνδυνο. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος όλα αυτά τα μοτέρ (επειδή δεν είναι σόμπα πέλλετ που θα κόψει και το καύσιμο και απλά θα σβήσει) αρχικά   φράζουν τους αγωγούς με αποτέλεσμα να μπουκώσει η καμινάδα και να βγάλει όλον τον καπνό στο σπίτι και δεύτερον αν υπάρχει ελκυσμός γιατί η καμινάδα έχει ζεσταθεί και υπάρχει διαφυγή από την φτερωτή του καπνού θα έχει σαν αποτέλεσμα να καεί το πηνίο του .

Δεν αναφέρει ούτε καν τη λέξη βεντιλατερ. Γράφει "μηχανικά μεσα".
Μάλιστα αναφέρει πως απαγορεύεται τέτοιου είδους όδευση, όπως και η σύνδεση πέραν της μίας εστίας στην ίδια καπνοδόχο.
Κατ' εξαίρεση και μόνο για υφιστάμενα κτίρια -όπως του φιλου που μοιράζεται εδώ το πρόβλημά του- τόσο οι ορθές γωνίες όσο και οι 2 ή και περισσότερες εστίες στην ίδια καπνοδόχο, επιτρέπονται μόνο με απαγωγή καυσαερίων με μηχανικά μέσα.
Όσο για τις διακοπές ρευματος, δεν πρόκειται για κατι περισσότερο επικινδυνο από τη διακοπή λειτουργίας του κυκλοφορητή σε ένα υδραυλικό τζάκι.
Αφ' ενός αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με την παρουσία κατάλληλου UPS, αφ' ετέρου ή καπνοδόχος μπορεί να κάνει, έστω μειωμένο, φυσικό ελκυσμό χωρίς ρευμα. Ο κυκλοφορητής, από την άλλη, δεν κάνει καμμία κυκλοφορία χωρίς ρεύμα.

Υ.Γ: Η σχετική ΤΟΤΕΕ υπάρχει δωρεάν στο διαδίκτυο. Τα δε εδάφια περί συνδέσεων καπναγωγων και σχεδιασμού καπνοδόχων,.αποτελεί επεξήγηση των σχετικών παραγράφων του κεφαλαίου θέρμανσης του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 2 Μήνες πριν #172583 από Adrianiotis
Απαντήθηκε από Adrianiotis στο θέμα Re:Re:Τοποθέτηση τζάκι ενεργειακό
Καλησπέρα σας,

Φτιάχνουμε σπίτι σε χωριό στο οποίο οι γονείς μου θα πηγαίνουν σίγουρα το 1/3 του χρόνου. Σκεφτόμαστε να βάλουμε ενεργειακό τζάκι για θέρμανση. Ήθελα να ρωτήσω αν το βεντιλατέρ του τζακιού κάνει θόρυβο ο οποίος να είναι ενοχλητικός. Επίσης να πω ότι το τζάκι και η καμινάδα θα "εξέχουν" έξω από το σπίτι, έχει μείνει δηλαδή άχτιστος ο τοίχος στο συγκεκριμένο σημείο για να τοποθετηθεί το τζάκι και μετά να χτιστεί. Απλά αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε αν η λύση του βεντιλατέρ είναι η κατάλληλη ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση

Ευχαριστώ πολύ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 2 Μήνες πριν #172586 από ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
dryianni έδωσα 35 ευρω για ενα βιβλιαράκι του 86 (μάλλον εχει αξία γιατί είναι συλλεκτικό 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣) 50 σελίδων που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έχουμε σε ισχύ μια τέτοια τεχνική οδηγία και δεν έχει βγει μια νεότερη . τέλος πάντων πες μου την παράγραφο που αναφέρεσαι γιατί από το πρωί δεν μπορώ να την βρω .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 2 Μήνες πριν #172587 από ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Adrianiotis το μοτέρ αν δε θέλεις να κάνεις διανομή σε κρεβατοκάμαρες είναι ΑΧΡΗΣΤΟ. και ναι κάνει θόρυβο . αν θέλεις διανομή σε κρεβατοκάμαρα βάζεις ενδιάμεσο μοτέρ υψηλών θερμοκρασιών που κάνει το 1/3 σε θόρυβο και πάει 5 φορές μακρύτερα και με περισσότερα κυβικά από ότι ενα ενσωματωμένο μοτέρ πάνω στο τζάκι .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 2 Μήνες πριν #172588 από dryianni
Απαντήθηκε από dryianni στο θέμα Re:Re:Re:Τοποθέτηση τζάκι ενεργειακό

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε: dryianni έδωσα 35 ευρω για ενα βιβλιαράκι του 86 (μάλλον εχει αξία γιατί είναι συλλεκτικό 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣) 50 σελίδων που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έχουμε σε ισχύ μια τέτοια τεχνική οδηγία και δεν έχει βγει μια νεότερη . τέλος πάντων πες μου την παράγραφο που αναφέρεσαι γιατί από το πρωί δεν μπορώ να την βρω .

Καλημέρα.
Θα ψάξω τα κιτάπια μου και θα ενημερώσω. Στο μεταξύ, με λίγο ψάξιμο στο forum, θα βρείτε τις αναφορές μου στα σχετικά εδάφια, απαντώντας σε σχετικά προσφατη ερώτηση μέλους επι αιτιάσεων γείτονά του για ενόχληση από καυσαέρια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 3 Χρόνια 2 Μήνες πριν #172608 από dryianni
Απαντήθηκε από dryianni στο θέμα Re:Re:Re:Τοποθέτηση τζάκι ενεργειακό
Καλημέρα και πάλι .

Η νομοθεσία επί του σχεδιασμού καπνοδόχων -και "ενεργειακών"/κλειστού θαλάμου- τζακιών ορίζεται από τον Κτιριοδομικό Κανονισμό (ΦΕΚ 59/Δ/03-02-1989), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Link για το νόμο εδώ , αναλυτική λίστα τρποποποιήσεων (δεν αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα) εδώ .
Στο άρθρο 27 (Θέρμανση) και συγκεκριμένα στην παράγραφο  3.3.2 αναφέρεται:
"Για τις καπνοδόχους των θερμαστρών στερεών, υγρών ή αερίων καυσίμων, ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 2.4.2.8 για τις καπνοδόχους λεβήτων κάτω των 25 kw για τις κεντρικές θερμάνσεις" (τα τζάκια κλειστού θαλάμου αντιμετωπίζονται όπως οι ξυλόσομπες -θερμάστρες στερών καυσίμων- καθώς υπάρχει άλλη παράγραφος για τα τζάκια, όπου στον Κτριριοδμικά, ως τέτοια χαρακτηρίζονται τα παλιά, ανοικτά).
Με τη σειρά της, η παράγραφος 2.4.2.8 ανφέρει:
"Για λέβητες θερμικής ισχύος κάτω των 25 kw, όταν τοποθετούνατι μέσασ στις κατοικίες, εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΤΟΤΕΕ 2421/86 μέρος 2ο".

Κι ερχόμαστε στα σχετικά εδάφια της εν λόγω Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. (Δ' έκδοση, 2001 - μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη εδώ ).

Άρθρο 4 - Απαγωγή Καυσαερίων (Σελ. 51 /73 )

4,2 Καπνοδόχος είναι το σύνολο των δομικών στοιχείων που εξασφαλίζουν την απαγωγή της καύσης των λεβήτων στον αέρα πάνω από τις στέγες. Η καπνοδόχος μπορεί να βρίσκεται μέσα στην οικοδομή ή πάνω σε κάποιο εξωτερικό τοίχο ή και σε κάποια απόσταση από το κτίριο.
4,3 Καπναγωγός (Σελ. 53 / 75)
Είναι το τμήμα του συστήματος της απαγωγής των καυσαερίων που συνδέει το λέβητα με την καπνοδόχο (η περίπτωση του φίλου μας, όπου λέβητας είναι το τζάκι και καπνοδόχος είναι το κάθετο εξωτερικό τμήμα μέχρι την οροφή).
(Σελ. 54 / 76)...Τα τεμάχια που συνθέτουν τον καπναγωγό (ή το σωλήνα καυσαερίων) πρέπει να παρουσιάζουν κλίση προς τα πάνω, όπως απομακρύνονται από το λέβητα. Η κλίση αυτή στους μεταλλικούς αγωγούς πρέπει να είναι τουλάχιστον 15% και στους κτιστούς τουλάχιστον 10%.

Τα παραπάνω ως προς καπναγωγούς/καπνοδόχους αναφέρoνται και στο άρθρο 27, παρ. 2.4.2.4 και 2.4.2.7 του Κτιριοδομικού Καονισμού.
Σε ό,τι αφορά στην απαγωγή των καυσαερίων "με μηχανικά μέσα", η φράση αυτή αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, παρ. 2.4.2.2. Στην Τ,Ο,Τ,Ε,Ε, εξειδικεύετεαι στη σελ. 52 / 74, ως εξής:
"Σε νέα κτίρια επιτρέπεται η σύνδεση περισσοτέρων λεβήτων σε μία καπνοσδόχο εφ' όσον εξασφαλισθεί βεβιασμένη ροή των καυσαερίων."
Πιο κάτω (σελ. 53 / 75) εξειδικεύονται αυτά τα "μηχανικά μέσα" ή μέσα "βεβιασμένης ροής":
"Σε ειδικές περιπτώσεις, επίσης όταν η κατασκευή αρκετά υπερυψωμένης καπνοδόχου δεν είναι δυνατή, επιτρέπεται η έξοδος των καυσαερίων πάνω από τη στέγη. (Αυτό μπορεί να γίνει με αύξηση του τεχνητού ελκυσμού, με αύξηση της ταχύτητας των καυσαερίων, με αναεμιστήρα καυσαερίων ή με προσθήκη ειδικού ακροφυσίου).

Ελπίζω να βοήθησα...
Last edit: 3 Χρόνια 2 Μήνες πριν by dryianni.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ