Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9072 από KERBEROS
Χτίζοντας το Μέλλον της Ενεργειακής Εξοικονόμησης στα Ελληνικά Σπίτια



Ο Γιάννης σκέφτεται να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, αλλά η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθιστώντας δύσκολη μια επένδυση εγκατάστασης θερμομονωτικών κουφωμάτων ή ηλιακών συλλεκτών.

Σήμερα, ίσως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Πολύ σύντομα, όμως, θα μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα πιο εύκολα, ψάχνοντας για τις καλύτερες δυνατές τιμές σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου 1100 υποψήφιων προμηθευτών και εμπόρων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πώς; Μέσω του προγράμματος "Χτίζοντας το μέλλον", το οποίο μετά από κάποιες καθυστερήσεις, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιώργος Αγερίδης (σ.σ. το πρόγραμμα, που αναμένεται να καλύψει στην πρώτη φάση -διάρκειας δύο χρόνων- περίπου 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια, εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ, με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του ΚΑΠΕ).

Όχι επιδότηση, αλλά μεγάλες εκπτώσεις, σε σχέση με τις τιμές της αγοράς

"Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία δεν δίνει επιδότηση σε κανέναν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, που θα βοηθάει τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή εμπορικών καταστημάτων να έρθουν σε επαφή με την κατασκευαστική βιομηχανία και τους προμηθευτές και εγκαταστάτες π.χ. μόνωσης ή κουφωμάτων, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν πιστοποιημένα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από οποιαδήποτε έκπτωση. Μάλιστα, ακολούθως θα γίνεται και δωρεάν έλεγχος της εφαρμογής. Ήδη, έχουμε εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικές ενώσεις, που εκπροσωπούν περίπου 1000 μέλη, αλλά και με 80 ανεξάρτητες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι, με το που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, θα υπάρχουν σε αυτή περίπου 1100 έμποροι, προμηθευτές και εγκαταστάτες" υπογράμμισε ο κ.Αγερίδης.

Όπως διευκρίνισε, οι προμηθευτές θα ωφελούνται με τη σειρά τους από τη δωρεάν προβολή (διαφήμιση) που θα λαμβάνουν χάρη στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ήδη, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα διανεμηθούν στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις αυτοκόλλητα και αφίσες, ενώ θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) προς τις ιστοσελίδες τους, μέσω του site (σάιτ) του προγράμματος.

Στην ίδια ιστοσελίδα, που θα είναι προσβάσιμη πληκτρολογώντας τον τίτλο του προγράμματος με λατινικούς χαρακτήρες, θα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και ενημέρωση για βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα.


- ΑΠΕ -

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9073 από KERBEROS
INFACOMA: Δεν Αρκούν τα Τρέχοντα Προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Ελληνικά Κτίρια


Αποφασιστικά θα πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια στην Ελλάδα, καθώς «δεν αρκούν 20.000 παρεμβάσεις σε κατοικίες και 3.000 σε εμπορικά κτίρια, ούτε οι επτά που σχεδιάζονται σε δημόσια για να ΅'Αχτίσουμε το μέλλον'Α'Α, όταν 3,5 εκατ. κτίρια αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν θερμομόνωση».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας σε εκδήλωση της Infacoma 2012, o αντιπρόεδρος β΄ του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Χάρης Αλεξόπουλος, κάνοντας αναφορά στα μέτρα «εντυπώσεων και όχι ουσίας» -όπως ισχυρίστηκε- του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον», που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ.

Κατά τον ίδιο, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί τη σημαντικότερη αναπτυξιακή παράμετρο της επόμενης δεκαετίας, όχι μόνο λόγω των υποχρεώσεων από τη νομοθεσία ή των αυξημένων πιέσεων για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως εξαιτίας της ανάγκης για μείωση του λειτουργικού κόστους στέγασης (ενοίκιο-ενέργεια) των Ελλήνων, βασικό ζητούμενο, εν μέσω κρίσης.

«Για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης, η χώρα δαπανά ετησίως 2 δισ. ευρώ. 'Αρα, ένας ρεαλιστικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας, της τάξης του 20%-25% στη θέρμανση, σημαίνει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως», είπε ο κ.Αλεξόπουλος, που είναι και διευθύνων σύμβουλος της Δομοτεχνικής ΑΕ.

Προκειμένου να τονωθεί περαιτέρω η αγορά, ο κ.Αλεξόπουλος πρότεινε -μεταξύ άλλων- τη θέσπιση μειωτικού συντελεστή στον υπολογισμό αντικειμενικών αξιών ακινήτων, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και την κατάργηση του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων μέσω λογαριασμών ΔΕΗ. Παράλληλα, εισηγήθηκε μείωση -σε κάθε περίπτωση όχι αύξηση- των αντικειμενικών αξιών και επέκταση του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ'Α οίκον».

Τόνισε ακόμη ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να επεκταθεί στη χρηματοδότηση νέων ενεργειακών κτιρίων, για κατοικία και εμπορικές χρήσεις.

«Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής δεν θα ήταν μόνον η εξοικονόμηση ενέργειας [...]και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Το σημαντικότερο είναι ότι [...]το απλό νοικοκυριό θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί σε μια ίδιας επιφάνειας καινούρια βιοκλιματική κατοικία, με το στεγαστικό κόστος (ενοίκιο/ενέργεια) μειωμένο μέχρι κατά 50%» κατέληξε.


Nea Energia

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9074 από KERBEROS
Ηλίανθος: Η αξιόπιστη λύση των ενεργειακών καλλιεργειών»


Στα πλαίσια της πληρέστερης ενημέρωσης των καλλιεργητών ηλίανθου, πάνω στην ορθή εφαρμογή της καλλιεργητικής τεχνικής και την αποφυγή λαθών ή αστοχιών που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, αλλά και την παρουσίαση μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ορισμένων ασθενειών που έκαναν την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα.
Η ημερίδα με θέμα «Ηλίανθος: Η αξιόπιστη λύση των ενεργειακών καλλιεργειών» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 10.00 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).

Στα λίγα χρόνια παρουσίας των ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας, με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων, ο ηλίανθος αναδεικνύεται η πιο αξιόπιστη λύση στη φαρέτρα των ενεργειακών καλλιεργειών του αγρότη, προσφέροντας ικανοποιητικό εισόδημα με λίγη εργασία και ελάχιστη ή μηδενική άρδευση.

Ομιλητής στην ημερίδα θα είναι ο κ. Άνθιμος Αναστασιάδης, γεωπόνος του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, ειδικός στην καλλιέργεια του ηλίανθου.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας στο τηλέφωνο 25210-58175.


drama.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9075 από KERBEROS
Σε υψηλά εννεαμήνου οι τιμές του αργού


Σε υψηλά εννεαμήνου ανήλθαν σήμερα στην Ασία οι τιμές του πετρελαίου, αγγίζοντας τα 105 δολ./βαρέλι, υπό τη σκιά της απόφασης της Τεχεράνης να σταματήσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες.

Στη Νέα Υόρκη στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευσης του ΝΥΜΕΧ το αργό έφθασε στα 104,99 δολ./βαρέλι (μεσημέρι ώρα Σιγκαπούρης) ενώ νωρίτερα ανήλθε στα 105,21 δολ./βαρέλι, την υψηλότερη τιμή από τον περασμένο Μάιο. Στο Λονδίνο το brent ενισχυόταν 1,52 στα 121,10 δολ./βαρέλι.

Την Κυριακή η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι σταματά τις πωλήσεις αργού στις βρετανικές και τις γαλλικές εταιρείες. Στις 4 Φεβρουαρίου ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν είχε προαναγγείλει ότι θα σταματήσουν οι εξαγωγές αργού προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι εξαγωγές αργού σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες σταμάτησαν, θα πουλάμε το πετρέλαιό μας σε νέους πελάτες» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου Αλιρεζά Νικζάντ.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο να σταματήσει την εισαγωγή αργού από το Ιράν από την 1η Ιουλίου, εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9076 από KERBEROS
ΠΑΝΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ <<ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ>> ΨΗΦΙΣΜΑ


Εμείς, οι πολίτες του ακριτικού νομού της Δυτικής Μακεδονίας, του νομού Καστοριάς, με αυτό το ψήφισμα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, για το ότι αισθανόμαστε ότι αντιμετωπιζόμαστε από την κεντρική εξουσία, σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Ζούμε σε μια περιοχή η οποία μαστίζεται από την ανεργία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανεργία ξεπέρασε το 25% και αγγίζει το 30%. Οι απλοί πολίτες αλλά και επιχειρήσεις της περιοχής, όσες δεν έβαλαν λουκέτο, με δυσκολία ανταπεξέρχονται στα καθημερινά έξοδα τους.

Οι λόγοι είναι γνωστοί. Οι αυξημένοι συντελεστές Φ.Π.Α. , η έκτακτη φορολόγηση, οι αυξημένες δαπάνες για τη θέρμανση, κ.α.. Ζούμε έναν από τους ψυχρότερους χειμώνες, των τελευταίων δεκαετιών.

Το θερμόμετρο από το Νοέμβρη, έχει <<κολλήσει>> κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα οι ανάγκες μας για θέρμανση, να είναι υπέρμετρα αυξημένες.

Ακόμη και ο τουρισμός, στον οποίο εναποθέσαμε τις ελπίδες μας και βοηθά στην οικονομική ρευστότητα της περιοχής, αυτούς τους μήνες παρουσιάζει ύφεση, λόγω του αποκλεισμού της περιοχής μας εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Είναι γνωστό, πως στην περιοχή μας ο χειμώνας κρατάει έως και 8 μήνες, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως τα νησιά.

Επιμένουν όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες, να μας συμπεριφέρονται με άδικο άδικο και βάρβαρο τρόπο, φορτώνοντας στους ώμους μας, το βάρος της φορολόγησης του πετρελαίου.

Η εξίσωση σχεδόν, της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, που ενδεχομένως να ισχύει ήδη για κάποιες επιχειρήσεις, τις οδηγεί στη σίγουρη καταστροφή. Περιμένουμε την εξίσωση αυτή και για τα νοικοκυριά μας, για να οδηγηθούμε στη σίγουρη εξαθλίωση.

Τα παιδιά μας στα σχολεία παγώνουν, στην προσπάθεια να εξοικονομήσουμε το πανάκριβο πετρέλαιο, μη γνωρίζοντας αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει θέρμανση, μιας και οι χρηματοδοτήσεις των δήμων είναι ανεπαρκείς. Από την άλλη η πολιτική της εξαθλίωσης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων που έχει φέρει μειώσεις μισθών, χαράτσια , μείωση του αφορολόγητου κ.α. κάνει από πολύ δύσκολο έως αδύνατο ν΄ ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες για θέρμανση.

Συνοψίζοντας, η υπερβολική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση, οδηγούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, στην οικονομική εξαθλίωση. Είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για τη θέρμανση, στα οποία δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Για όλα αυτά ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ!!! εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και απευθύνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς, να άρουν αυτή την αδικία από τους ώμους, ενός δοκιμαζόμενου νομού, διαφορετικά θα επιβεβαιωθούν οι υποψίες μας ότι όντως είμαστε ξεχασμένοι. Καστοριά, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012-02-17

Προσυπογράφεται από : Συλλόγους – Συνδέσμους – Σωματεία – Ομίλους – Φορείς – Ενώσεις – Λέσχες Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9077 από KERBEROS
ΑΠΕ και εργασιακές προοπτικές


Ευρωπαϊκή έκθεση με θέμα «Η κατάσταση της Ανανεώσιμης Ενέργειας στην Ευρώπη» εντοπίζει σημαντική άνοδο στην κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και εντυπωσιακή αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε 12,4% ανήλθε το 2010 το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη των 27 έναντι 11,5% το 2009. Παράλληλα, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχολεί περισσότερους από 1,1 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 25% από το 2009 στο 2010. Το νούμερο αυτό αντικατοπτρίζει την εργασία μόνο στην ανανεώσιμη ενέργεια και όχι σε άλλες “πράσινες” επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση αποβλήτων ή οι μεταφορές.

Η βιομάζα (273,000), τα φωτοβολταϊκά (268,110) και τα αιολικά (253,145) είναι οι τρεις κορυφαίοι σε απασχολούμενους υπαλλήλους τομείς ΑΠΕ στην Ευρώπη, ενώ το βιοαέριο (52,810) και τα ηλιοθερμικά (49,845) καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Η αύξηση στην απασχόληση αντιστοιχεί στην αύξηση της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και στο γεγονός ότι το 68% της νέας ισχύος στην Ευρώπη προήλθε από τον αέρα και τον ήλιο. Η πλειονότητα των “πράσινων” θέσεων εργασίας ήταν στη Γερμανία (361.360) κυρίως στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Δεύτερη με μεγάλη διαφορά ερχόταν η Γαλλία, με περίπου τις μισές θέσεις και ακολουθούσαν Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία. Η Ελλάδα βρέθηκε στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ με 2.920 εργαζομένους να απασχολούνται στον κλάδο των ΑΠΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων στα φωτοβολταϊκά (4.250 ), αλλά και στους κλάδους της ενέργειας από βιομάζα (3.000 άνθρωποι), στην αιολική ενέργεια (1.570 ) και στα βιοκαύσιμα (300 ).

“Μπορεί η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα, όμως θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πως από το 2009 η χώρα έχει υπερτετραπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της, και αυτό ίσως είναι μόνο η αρχή.”


ΑΠΕ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.142 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ