Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #88164 από giogud

KERBEROS έγραψε: Επένδυση 17,5 εκατ. ευρώ για μoνάδα Βιομάζας στη Ζαγορά


ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler!


Η βιομάζα ως καύσιμη ύλη θα εξασφαλίζεται, όπως προαναφέρθηκε, από τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και από τους υλοτόμους και θα αγοράζεται από τη μονάδα στην τιμή των 50 ευρώ τον τόνο.

Από τη σε 24ωρη βάση λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τη βιομάζα θα προκύψουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας και σε πρώτη φάση όπως εκτιμάται θα απασχοληθούν οκτώ άτομα, με προοπτική αύξησης των θέσεων απασχόλησης.



ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler!


Βλέπω τον κλασικό Ελληναρά να πουλάει χώμα αντί βιομάζα. Πήλινα θα βγαίνουν από την μια άκρη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #88480 από KERBEROS
Συνδέονται με το φυσικό αέριο αλλά... δεν καταναλώνουν!


Εντυπωσιακή αύξηση στις συνδέσεις πολυκατοικιών με το δίκτυο φυσικού αερίου, χωρίς όμως αυτή η αύξηση να μεταφράζεται σε αντίστοιχη διόγκωση των πωλήσεων, δείχνουν τα στοιχεία του φετινού χειμώνα, τουλάχιστον για την περιοχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδέσεις κεντρικών θερμάνσεων πολυκατοικιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και τις πρώτες εβδομάδες του 2013, είναι κατά 50% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του ΄11 και ΄12. Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αυτόνομες συνδέσεις, γεγονός που αποδίδεται στις συχνές διενέξεις ανάμεσα στους ενοίκους των πολυκατοικιών που καταλήγουν στο να μην υπάρχει εν τέλει κεντρική θέρμανση.

Η αύξηση των συνδέσεων παρατηρείται χωρίς να αυξηθεί το υφιστάμενο δίκτυο των 3.000 χιλιομέτρων στους 65 Δήμους της Αττικής, καθώς η ΕΠΑ Αττικής έχει σταματήσει την επέκταση του δικτύου και έχει τώρα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να αξιοποιήσει με νέες συνδέσεις τις επενδύσεις που έχει κάνει. «Η βασική μας επένδυση, πλέον, είναι τα κίνητρα που δίνουμε στους πελάτες και τα προγράμματα χρηματοδότησης της εγκατάστασης που τρέχουμε, έτσι ώστε να έρθουν συμβόλαια και καταναλώσεις πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο» δηλώνουν στελέχη της εταιρείας.

Παρά τη θεαματική αύξηση των συνδέσεων πάντως, η κατανάλωση στο αντίστοιχο διάστημα όχι μόνον δεν αυξήθηκε αλλά υστερεί και λίγο από την αντίστοιχη περυσινή. Το φαινόμενο είναι ενδεικτικό των επιπτώσεων της κρίσης, καθώς, μετά τη μεγάλη διόγκωση των φόρων που ανέβασαν στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, η χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση παρέχει σοβαρή εξοικονόμηση. Πλήρως αποσυνδεδεμένο από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το φυσικό αέριο στοιχίζει 39% σύμφωνα με το μέσο όρο των τιμών των δύο καυσίμων για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012.

Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις καταναλώσεις τους. Έχουν επίσης αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΠΑ Αττικής, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα. Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω ευέλικτης πολιτικής διακανονισμών.

Κίνητρα

Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής προσφέρει πολύ σημαντικές εκπτώσεις αλλά και τη δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης για την μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση άνω των 140.000 kcal απαλλάσσονται εντελώς από τα τέλη σύνδεσης κερδίζοντας 750€ ενώ οι μικρότερης ισχύος εγκαταστάσεις (έως 140.000kcal) δικαιούνται έκπτωση 50% στα τέλη σύνδεσης. Η εταιρεία χρηματοδοτεί επίσης απευθείας τους υποψήφιους νέους καταναλωτές, για το κόστος μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να συνδεθεί άμεσα χωρίς να προκαταβάλλει ούτε ένα ευρώ, και να αποπληρώσει το ποσό σε μικρές δόσεις μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης. Το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα του κτηρίου. Οι προσφορές της ΕΠΑ Αττικής θα ισχύουν μέχρι τις 22 Μαρτίου.

www.energypress.gr/news/Syndeontai-me-to......-den-katanalwnoyn

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #88784 από KERBEROS
Η βιομάζα, τα δάση και ο κύκλος του άνθρακα


Μετά από μια δεκαετία καθυστέρησης, η βιομάζα άρχισε, τελικά, την τελευταία διετία να γίνεται ευρύτερα γνωστή στο καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας. Ήταν, όμως, τόσο ατυχής η ενεργειακή πολιτική της Πολιτείας στο διάστημα αυτό, ώστε η βιομάζα συνδέθηκε εντελώς λανθασμένα με δύο άκρως αρνητικές έννοιες στο μυαλό του μέσου καταναλωτή: την αιθαλομίχλη και τη λαθρουλοτομία.

Και είναι λανθασμένη η σύνδεση αυτή, όχι γιατί δεν ανήκουν στην παράλογη πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας, αλλά γιατί στην ουσία της η ανάπτυξη της βιομάζας δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Και, αν για την αιθαλομίχλη έχουμε ήδη αναφερθεί ακόμα και αλλεργιολόγοι στο παρελθόν, είναι καιρός να δούμε, σοβαρά και τεκμηριωμένα, τι γίνεται με τα δάση.

Στον πλανήτη μας υπάρχει ένας φυσικός κύκλος ροής του άνθρακα μεταξύ της ατμόσφαιρας, των υδάτων και της γης (π.χ. σε δέντρα και φυτά καθώς και σε άλλες μορφές της βιομάζας). Η φυτική βιομάζα κατά την ανάπτυξή της δεσμεύει διοξειδίο του άνθρακα από το ατμόσφαιρα, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, η οποία τροφοδοτείται με ενέργεια απευθείας από τον ήλιο. Αποτέλεσμα της φωτοσύνθεσης είναι η έκλυση οξυγόνου απο τα φυτά.

Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τη βιομάζα απελευθερώνεται, στη συνέχεια, στην ατμόσφαιρα είτε από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης ή από τη χρήση της για τροφή και παραγωγή ενέργειας. Συνεπώς αφού το διοξείδιο του άνθρακα που έκλύεται από τη καύση της βιομάζας, είναι ίδιο με αυτό που είχε αρχικά απορροφηθεί για την ανάπτυξη της, η ενεργειακή χρήση της βιομάζας είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.

Αυτό, δηλαδή, που λένε διάφοροι ότι η καύση της βιομάζας επιβαρύνει με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα (όπως π.χ. η καύση του πετρελαίου), δεν είναι αληθές, γιατί η βιομάζα για την ανάπτυξη της έχει ήδη απορροφήσει την ποσότητα αυτή άνθρακα. Αυτή, λοιπόν,είναι και η βάση της λογικής που θεωρεί την ενεργειακή χρήση της βιομάζας ως κλιματικά ουδέτερη, άρα και ως μια από τις πιο σημαντικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σήμερα.

Σε αντίθεση με τη βιομάζα, η καύση των ορυκτών καυσίμων εγχέει επιπλέον ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες για εκατομμύρια χρόνια βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης και συνεπώς διαταράσσει τον παραπάνω παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα. Οι φυσικές "δεξαμενές" (π.χ. δάση, ωκεανοί) δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από τα ορυκτά καύσιμα, με συνέπεια ένα μέρος της ποσότητας αυτής να παραμένει στην ατμόσφαιρα με μια συνακόλουθη αρνητική επίδραση στο κλίμα. Η αντικατάσταση, λοιπόν, των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία των πολιτικών που στοχεύουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση της δασικής βιομάζας μπορεί να αυξήσει το περιεχόμενο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Πότε γίνεται αυτό? Όταν γίνεται αλόγιστη αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, με συνέπεια να διαταράσσεται ο κύκλος του άνθρακα, αφού εξαφανίζονται οι βασικές "δεξαμενές" αποθήκευσής του (δάση). Αυτή η διαταραχή του κύκλου του άνθρακα είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται με κάθε αυστηρότητα. Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας πρέπει να έχει ως προτεραιότητά της την προστασία του περιβάλλοντος- οποιαδήποτε άλλη πρακτική, που ζημιώνει το οικοσύστημα δεν έχει σχέση με την ορθή, βιώσιμη αξιοποίηση της βιομάζας.

Ο φυσικός κύκλος ζωής των δέντρων και τα διαφορετικά δασικά οικοσυστήματα

Κάθε δέντρο περνά μέσα από διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια ζωής του: αρχικά είναι η φάση της φύτευσης, ακολουθεί το στάδιο της ανάπτυξης, η φάση της ωρίμανσης και, τέλος, η αποσύνθεση. Κάθε δέντρο δεν απορροφά μόνο διοξείδιο του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης αλλά και απελευθερώνει κάποιοες ποσότητες διοξειδίου μέσω της αναπνοής του. Μέχρι τη φάση της ωρίμανσης του ένα δέντρο απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου από ότι εκλύει με την αναπνοή του. Συνεπώς, κατά την ανάπτυξή του είναι μια "δεξαμενή" άνθρακα. Αντιθέτως, στο στάδιο της ωρίμανσης υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του απορροφούμενου διοξειδίου του άνθρακα και εκείνου που εκπέμπεται από την αναπνοή του δέντρου. Δηλαδή όση ποσότητα απορροφάται, τόση και εμπέμπεται. Τελικά, κατά την αποσύνθεσή του ένα δέντρο εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι απορροφά, συνεπώς γίνεται μια πηγή εκπομπής άνθρακας προς την ατμόσφαιρα.

Αντίστοιχα με τε μεμονωμένα δέντρα, έτσι και τα δάση περνάνε από ανάλογες φάσεις κατά τη διάρκεια ζωής τους:

α) φύτευση - το δάσος εγκαθίσταται

β) ανάπτυξη - η καθαρή παραγωγή ξύλου (βιομάζας) φθάνει στη μέγιστη τιμή της

γ) ωρίμανση δάσους- η ανάπτυξη των νεότερων δέντρα και η αποσύνθεση των παλαιών φθάσουν σε ισορροπία με συνέπει να παραμένει στατική η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα από το δάσος.

Από χρονικής πλευράς, ένα δάσος φθάνει στη μέγιστη τιμή παραγωγής βιομάζας περίπου στην 6η δεκαετία ζωής του. Μετά την 7η δεκαετία η ετήσια αύξηση βιομάζας του δάσους αρχίζει να μειώνεται και μετά τη 12η δεκαετία πλησιάζει στο μηδέν, δηλαδή η βιομάζα του δάσους σταματά να αυξάνεται. Συνεπώς, αναλόγως του τρόπου που αντιμετωπίζεται ένα δάσος από τον άνθρωπο, διακρίνουμε δύο διαφορετικές μεθόδους:

- Το μη διαχειριζόμενο δάσος

- Το βιώσιμα διαχειριζόμενο δάσος

www.biomassenergy.gr/articles/technology...-kyklos-toy-anthraka

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #88966 από κοκος
δεν ξέρω αν έπρεπε να το βάλω εδώ ή αν έχει ξαναμπεί....ένας γρήγορος τρόπος υπολογισμού- σύγκρισης συστημάτων θέρμανσης....
electra.ecogreens.gr:8084/Heating_Systems/index.jsp

την υγειά μας να έχουμε....
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": γιαννης-δραμα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #89422 από KERBEROS
Εθνική Τράπεζα: Υποβολή 800 αιτήσεων την εβδομάδα για το "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον"



Περίπου 800 αιτήσεις ανά εβδομάδα υποβάλλονται στην Εθνική Τράπεζα για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον", δύο χρόνια από την καθιέρωσή του.

Τα κίνητρα που παρέχονται είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, με το ποσοστό επιχορήγησης να φτάνει στο 70% των επιλέξιμων δαπανών.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί από την Εθνική Τράπεζα περισσότερα από 3700 έργα και έχουν εκταμιευθεί 23 εκ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια έχουν διατεθεί σε παρεμβάσεις που καλύπτονται από το πρόγραμμα: θερμομόνωση κτιρίων, εγκατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, κουφώματα, τέντες, ηλιακούς θερμοσίφωνες και όλες τις αναγκαίες εργασίες εγκατάστασης και αποκατάστασης.

Στα 23 εκ. ευρώ που ήδη διατέθηκαν, εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον 50 εκ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη 7000 φάκελοι σε διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια μέσα στο 2013.

Εκτός από τα χρήματα που διοχετεύονται στην οικονομία, το πρόγραμμα εξασφαλίζει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων και στους ωφελούμενους που το αξιοποίησαν λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας.

Από τα επίσημα στοιχεία των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, διαπιστώνεται σημαντική διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας πριν τις παρεμβάσεις σε σύγκριση με αυτή που καταγράφεται μετά τις παρεμβάσεις.

Κατά μέσο όρο, στο σύνολο των έργων που έχουν υλοποιηθεί έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 39,7% με την υλοποίηση των παρεμβάσεων, δηλαδή τοποθέτηση μονώσεων, αλλαγή συστημάτων θέρμανσης, κουφωμάτων κλπ . Αυτό σημαίνει άμεση εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση της μηνιαίας δαπάνης του νοικοκυριού για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, ενώ εάν υπολογιστεί και η αύξηση της τιμής της ενέργειας, τότε το οικονομικό κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Το όφελος του προγράμματος είναι άμεσο μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις και μετρήσιμο για τους ωφελούμενους αφού μπορούν να δουν τη διαφορά στους μηνιαίους λογαριασμούς τους (ΔΕΗ, κοινόχρηστα κλπ).

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7680

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #89423 από KERBEROS
Τα έργα εξοικόνομησης ενέργειας αναχαιτίζουν την ενεργειακή φτώχεια και δημιουργούν θέσεις εργασίας


Η Greenpeace απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καταθέτοντας τις προτάσεις της για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οπως αναφέρει "σας ζητάμε να επενδύσετε άμεσα στις λύσεις που εξασφαλίζουν αποκεντρωμένη και κοινωνικά δίκαιη ανάταξη της χώρας και να απέχετε από προσεγγίσεις και επιλογές του παρελθόντος που συνέβαλαν στα σημερινά αδιέξοδα".

Η δημιουργία, αλλά και η εξασφάλιση θέσεων εργασίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη προφανώς και "πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης μιας και κινδυνεύουμε να πετύχουμε τους αριθμούς αλλά να χάσουμε τους ανθρώπους. Συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια στη Greenpeace και σας τις έχουμε υποβάλει επανειλημμένα".

Συγκεκριμένα προτείνει:

-Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικός και δημόσιος τομέας) μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού την εκσυγχρονίζουν και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργούν βιώσιμες επενδύσεις με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες και φυσικά περιορίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου. Ενισχύουν επίσης το εισόδημα των νοικοκυριών και αναχαιτίζουν την αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

-Η προώθηση της παραγωγής ελληνικών παραδοσιακών κτηνοτροφικών φυτών (αντί της ακριβής και συχνά μεταλλαγμένης σόγιας) εγγυάται αποκεντρωμένη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, απουσία καρτέλ στον έλεγχο παραγωγής και τιμών, αλλά και σημαντική βελτίωση στο αρνητικό αγροτικό ισοζύγιο. Η διεθνής αύξηση των τιμών ζωοτροφών (και η επακόλουθη κρίση στην ελληνική αγορά), καθιστούν άλλωστε την προτεινόμενη στροφή σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά επιτακτική.

-Η δημιουργία ενός δικτύου εκτεταμένων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών (θαλάσσια καταφύγια), όπως αυτή που προτείνουμε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες παράκτιους ψαράδες στις Βόρειες Κυκλάδες, εγγυώνται την αναζωογόνηση της θαλάσσιας ζωής και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος δεκάδων χιλιάδων ψαράδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ προσφέρουν επιπλέον σημαντικές ευκαιρίες για ανταγωνιστική τουριστική αξιοποίηση (καταδυτικός τουρισμός, κοκ).

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7690

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.136 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ