Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #85225 από KERBEROS
Σε αναζήτηση εναλλακτικών για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο το ΥΠΟΙΚ


Εναλλακτικά σενάρια για την αναθεώρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά την αστοχία που διαπιστώθηκε στο μέτωπο των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα δεδομένου ότι η τεράστια επιβάρυνση του φόρου δεν έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει χαρακτηρίσει το μέτρο αποτυχημένο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε προσφάτως ότι «μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τον αυξημένο φόρο κατά 450% σε σχέση με πέρυσι, τα έσοδα θα φτάσουν πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα. Αν συνυπολογιστούν μάλιστα και οι απώλειες που υπάρχουν από το ΦΠΑ, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης κατά 70%, ίσως το τελικό νούμερο να είναι κατώτερο από το στόχο.

Στο τραπέζι υπάρχουν ήδη κάποιες προτάσεις με κοινή συνισταμένη τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να αυξηθεί και πάλι η κατανάλωση και να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά. Επίσης, αποτυχημένο θεωρείται και το μέτρο επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το επίδομα παραμένει στα αζήτητα.

Ηδη για το 2012 από τις προβλεπόμενες επιστροφές ύψους 80 εκατ. ευρώ, έχουν πιστωθεί μόλις 7 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 το προβλεπόμενο κονδύλι ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναφέρουν ότι έχουν επιστραφεί περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου σημειώνουν ότι η συνολική εκτίμηση του μέτρου πρέπει να γίνει μετά τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης, ώστε στη συνέχεια να γίνει και η αξιολόγηση τόσο της διαδικασίας επιστροφής όσο και των κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Χαρακτηριστικό της αποτυχίας του μέτρου είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα αδιάθετα κονδύλια από το επίδομα θέρμανσης για την επιστροφή της πρώτης δόσης των 80 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες.

(Α. ΚΛΩΣΣΑΣ, Ελευθεροτυπία)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #85229 από KERBEROS
"Ψυγεία" τα κτίρια στην Αθήνα


Δραματικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία, που προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη. Η έρευνα γίνεται σε 50 κατοικίες χαμηλού εισοδήματος στην Αθήνα και για όλο τον χειμώνα, προσπαθώντας να καταγράψει την εσωτερική τους θερμοκρασία.

Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι η μέση θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών της Αττικής από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ως σήμερα ήταν 15,5°C με την ελάχιστη να πέφτει στους 12,2°C τις νυχτερινές ώρες, την ίδια ώρα που ο καιρός έχει δείξει τις άγριες διαθέσεις του μόνο για λίγες ημέρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ερευνητές, μελετούν νοικοκυριά, με ετήσιο εισόδημα ως 14.000 ευρώ. Τα σπίτια στα οποία γίνεται η έρευνα, τα περισσότερα από τα οποία στεγάζονται σε παλαιά κτίρια, χωρίς μόνωση και νέα κουφώματα, δεν χρησιμοποιούν κάποια μορφή ενέργειας για θέρμανση, εκτός από ελάχιστα από αυτά και μόνο όταν ο υδράργυρος πέφτει πολύ χαμηλά.

Τα αποτελέσματα έχουν εκπλήξει και τους ίδιους τους ερευνητές καθώς διαπιστώνουν ότι οι συμπολίτες τους διαβιούν σε συνθήκες πέρα από κάθε όριο άνεσης, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σανταμούρη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών, οι οποίοι είτε δηλώνουν άνεργοι, είτε δεν διαθέτουν χρήματα για θέρμανση, διαβιούν σε κτίρια με θερμοκρασίες κάτω από 10°C, ενώ πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη και διαθέτουν σχετικά μεγάλο σπίτι με κακή υποδομή διαβιούν πια σε θερμοκρασίες από 13 ως 16 βαθμούς.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7535

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #85231 από KERBEROS
Σεμινάρια για το σωστό σχεδιασμό παθητικών κτιρίων


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), διοργανώνει σεμινάρια με τίτλο: "PASSIVE HOUSE BASICS: Το πρώτο βήμα για το σωστό σχεδιασμό παθητικών κτιρίων"

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μηχανικούς κάθε είδους καθώς και σε στελέχη επιχειρήσεων του οικοδομικού τομέα. Είναι το πρώτο από μια σειρά σεμιναρίων που οδηγούν, εφόσον ο συμμετέχων το επιθυμεί, στην πιστοποίηση του ως "Passive house designer/consultant" .

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τρία PHB με επιτυχία, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 120 συνάδελφοι μηχανικοί και στελέχη τεχνικών και εμπορικών εταιρειών τα έχουν παρακολουθησει.

Τα επόμενα σεμινάρια έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

- Το 4ο σεμινάριο Passive House Basics θα γίνει στην Πάτρα το Σάββατο 23/2/2013 με χορηγό την Βιομηχανία Παραγωγής και Εμπορία Πολυστερίνης UNISOL.
- To 5o σεμινάριο Passive House Basics θα γίνει πάλι στην Αθήνα στις 16/3/2013 με χορηγό την εταιρεία ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΝΩΣΗ ΑΒΕΤΕ.
- Το 6ο σεμινάριο Passive House Basics θα γίνει στη Λαμία με χορηγό την εταιρεία στις 13/4/2013 με χορηγό την εταιρεία Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ

Οι ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής:
- Εισαγωγή. Το πρότυπο Passive House
- Κέλυφος κτιρίου. Εξάλειψη Θερμογεφυρών. Αεροστεγανότητα
- Κουφώματα. Προδιαγραφές και τοποθέτηση
- Θέρμανση και ψύξη
- Αερισμός και εσωτερική ποιότητα αέρα
- Ενεργειακό ισοζύγιο. Το λογισμικό PHPP
- Τα οικονομικά της κατασκευής
- Πιστοποίηση νέων και υφιστάμενων κτιρίων. Παραδείγματα εφαρμογών

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι περίπου 7 ώρες και ξεκινάει στις 10 το πρωι. Για την παρακολούθηση του υπάρχουν δύο επιλογές.

1. Να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, ως μη μέλος του ΕΙΠΑΚ, οπότε το κόστος είναι 50 ευρώ. Θα πρέπει να καταθέσετε το ποσό για τη συμμετοχή στο λογαριασμό του Ινστιτούτου στην Τραπεζα Πειραιώς (ΙΒΑΝ GR43 0172 1930 0051 9305 9610 644) και να αποστείλετε την απόδειξη με email η με φαξ στο 211 4088417, μαζί με τα στοιχεία σας.

2. Να εγγραφείτε μέλος στο ΕΙΠΑΚ με ετήσια συνδρομή φυσικού προσώπου 90 ευρώ, οπότε δικαιούστε μεταξύ άλλων και την παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να γίνετε μέλη του ΕΙΠΑΚ και για τα προνόμια που θα έχετε, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.eipak.org στις ενότητες "Γινε μέλος" και " Παροχές Μελών" δεξιά στο κάθετο μενού.

Σε όλους τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια μας δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7540

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #85689 από stergiosbik
"Πειράζουν" τους μετρητές της ΔΕΗ για να μην καταγράφεται η κατανάλωση ρεύματος

Η αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φαίνεται ότι οδηγεί σε "πειραγμένα" ρολόγια αλλά όχι από απλούς ιδιώτες, αλλά από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους.

Οι παρεμβάσεις στους μετρητές γίνονται από κυκλώματα επαγγελματιών ηλεκτρολόγων με τρόπο που δεν ανιχνεύεται από τα συνεργεία της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η "Καθημερινή".

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία από το 2011 στο 2012 τετραπλασιάστηκε η αξία των κλοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς μόνο στα επαγγελματικά ακίνητα ο τζίρος της ρευματοκλοπής έφτασε στα 40 εκατομμύρια ευρώ, από 10 εκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Πως πειράζουν τους μετρητές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων η ρευματοκλοπή γίνεται από επαγγελματίες ηλεκτρολόγων έναντι αμοιβής.

Το πιο διαδεμένο "κόλπο" των ηλεκτρολόγων είναι να μπλοκάρουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή, με την αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων.

Σημειώνεται, ότι λόγω νομικού κενού, οι κάτοχοι "πειραγμένων" μετρητών δεν έχουν ποινικές ευθύνες παρά μόνο ένα πρόστιμο. Η ΔΕΗ σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη ρευματοκλοπή θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα σφράγισης 7,5 εκατομμυρίων μετρητών μέσα σε ένα χρόνο.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7533

Φταιει ο γαιδαρος χτυπαμε το σαμαρι!
Αντι να ψαχνουν την αιτια στεκονται στην αφορμη.
Ρε καθικια του κερατα γιατι μεχρι τωρα ο κοσμος δεν πειραζε τα ρολογια;
Οσο ΚΛΕΒΕΤΕ τον κοσμο τοσο αυτος θα προσπαθει ν αμυνθει με οποιοδηποτε τροπο.

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Last edit: 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν by stergiosbik.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #85712 από KERBEROS
Θέρμανση: τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τους Φινλανδούς δαπανούν οι Έλληνες


Τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τους Φινλανδούς δαπανούν, κατά μέσο όρο, οι Έλληνες για να θερμάνουν τα σπίτια τους και παρ΄ όλα αυτά συνεχίζουν, σε ποσοστό 60%, να κρυώνουν τον χειμώνα.

Όπως μεταδίδει η «Ημερησία», τα παραπάνω επισήμανε ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace», Τάκης Γρηγορίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ενεργειακή φτώχεια στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γρηγορίου τεράστια χρηματικά ποσά εξαφανίζονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για θέρμανση και ψύξη, ενώ τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κτήρια στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκαν πριν το ’80, δεν διαθέτουν καν τη στοιχειώδη μόνωση.

Το πρόβλημα, όπως τόνισε ο κ. Γρηγορίου, είναι ότι η πολιτεία δεν επικεντρώνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακατάλληλων κτηρίων αλλά χορηγεί επιδόματα και εξισώνει τον φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.

«Το 2013 θα δαπανηθούν 270 εκατομμύρια ευρώ για επιδόματα θέρμανσης και το 2014 άλλα 300 εκατομμύρια. Αν αυτά τα χρήματα κατευθυνόταν σε αναβαθμίσεις κτιρίων και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας το κέρδος θα ήταν πολλαπλάσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι στην Ελλάδα για την εξασφάλιση θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων, σπαταλώνται αναίτια κάθε χρόνο 1,5 δις ευρώ περίπου (επίδομα θέρμανσης, λιγνιτικό τέλος ΔΕΗ, εισαγωγές πετρελαίου κ.α.), ενώ με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μέσω της αναβάθμισης των κτιρίων, αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον.

www.econews.gr/2013/02/14/xrimata-thermansi-ellada-95952/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #87204 από theoilia
'Ενα επίκαιρο άρθρο του Γιώργου Αυγερόπουλου για το λατομείο χρυσού στην Χαλκιδική.

φέτος καίμε πετρέλαιο...


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.147 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ