Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #82095 από KERBEROS
Καιρός: νοτιάδες, σκόνη από την Αφρική και βροχές – “Μην καίτε βιομάζα” λέει το ΥΠΕΚΑ


Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) καταγράφηκαν τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου σε όλες τις θέσεις μέτρησης του δικτύου σταθμών στην Αθήνα, ενώ οι τιμές των αέριων ρύπων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης μεταφοράς σκόνης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΣΚΙΡΩΝ) αλλά και μετά από επικοινωνία με την ΕΜΥ, η συμμετοχή σωματιδίων φυσικής προέλευσης στις διαμορφούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς σκόνης από τη Βόρεια Αφρική (έρημος Σαχάρα).

Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες γι’ αυτήν την εποχή, λόγω μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τη μεταφορά αυτή (ισχυροί άνεμοι του νοτίου τομέα).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το φαινόμενο θα συνεχισθεί τουλάχιστον και αύριο με αποτέλεσμα τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων να υπερβαίνουν σημαντικά τη μέση ημερήσια οριακή τιμή.

Αν ενταθεί η συμμετοχή των ανθρωπογενών πηγών, π.χ. καύση βιομάζας τις βραδινές ώρες το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΚΑ συστήνει τον περιορισμό της καύσης βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης.

—Η πρόγνωση του καιρού για την Ελλάδα

Πρόσκαιρες τοπικές βροχές στην ανατολική χώρα και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λόγω μεταφοράς σκόνης από την Αφρική.

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού όπου ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το θερμόμετρο θα δείξει από 02 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Kαιρός: γενικά αίθριος και μόνο στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία βαθμιαία θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 στο Ιόνιο βόρειοι πρόσκαιρα 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στα νότια λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και στα νότια νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #82565 από georgepap31

georgepap31 έγραψε: Έχω στείλει ερώτηση για δισυκρινίσεις στη ΓΓΒ. Πιστεύω να απαντήσουν.
6 στις 10 ακατάλληλες, μπορεί να σημαίνει πως δεν έχουν τα πιστοποιητικά που χρειάζεται. Χαίρω πολύ! Και η δική μου δεν έχει πιστοποιητικό ακόμα (Thalia25 της Mytherm-MIK EUROPE) αλλά αυτό συμβαίνει γιατί δεν το έχουν πάρει ακόμα από το εργοστάσιο. Λογικό, με τέτοιο φόρτο εργασίας και το ποσό που φαντάζομαι πως πρέπει να δώσουν για να πάρουν ένα πιστοποιητικό. Κατά τα άλλα η σόμπα δουλεύει μια χαρά και δε βλέπω να έχει κανένα θέμα (αν εξαιρέσουμε τις ελλείψεις που είχε κατά την παραλαβή λόγω προχειρότητας και βιασύνης στην κατασκευή, οι οποίες λύθηκαν).

Αν είναι έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε να πούνε 6 στις 10 δεν διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση (όχι ακατάλληλες). Νομίζω πως το πράμα έχει να κάνει με τη λάσπη που φροντίζουν να ρίχνουν στους καταναλωτές βιομάζας και στο όνομα της αιθαλομίχλης που μας πλάκωσε (η οποία παρεπιπτόντως δεν έχει ούτε αυτή αναλυθεί ακόμα για να έχουμε επίσημα αποτερλέσματα του τι είναι αυτό και κατά πόσο διαφέρει από τα πετρελαιοντουμάνια του παρελθόντος.)

Και στο φινάλε, μπορεί να έχω απιστοποίητη σόμπα )ακόμα), αλλά δεν αγοράζω πετρέλαιο και φροντίζω όσο μπορώ για καθαρότερες καύσεις, μειώνοντας καθημερινά το ενεργειακό μου αποτύπωμα, πράγμα που το κάνουν 10 στους 10 που καίνε βιομάζα. Αλλού τα λογοπαίγνιά σας...



Μου ήρθε επιτέλους σήμερα απάντηση στο ερώτημα που έκανα σχετικά με τηνα ανακοίνωση της ΓΓΒ τον Ιανουάριο. Λέει:
"Σε συνέχεια του από 14.1.2013 (αρ. Πρωτ. ΓΓΒ 30/14.1.2013) ηλεκτρονικού σας μηνύματος σχετικά με τις συσκευές καύσης βιομάζας, σας ενημερώνουμε ότι σχετικό δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr) , κάτω από το πεδίο «Δελτία Τύπου».
Με εκτίμηση,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Αρχιτέκτων Μηχανικός"

Στο site το δελτίο τύπου λέει:

14/1/2013 9:00:00 πμ
Έλεγχοι σε επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων και συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης

Ελέγχους σε επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων καθώς και σε επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης (σόμπες, τζάκια, λέβητες στερεών καυσίμων, θερμοπομπούς,κλπ.) πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών Δικτύων ενόψει του αυξημένου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τα συστήματα αυτά.

Συγκεκριμένα:

- Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο διάστημα από 7/1/2013 έως 11/1/2013, διενήργησε ελέγχους σε 61 επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων. Αντικείμενο του ελέγχου ήταν η συμμόρφωση με το νέο τρόπο διακίνησης καυσόξυλων που προβλέπει την πώληση κατ’ όγκο και όχι κατά βάρος. Διαπιστώθηκαν 16 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 8.000 ευρώ. Επιπλέον η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της ΓΓΚ στo πλαίσιο της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, διενεργεί έλεγχο εάν οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης καθώς και οι αντίστοιχες συσκευές προωθούνται στην αγορά με τη χρήση παραπλανητικών ισχυρισμών.

- Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με την έναρξη της χειμερινής περιόδου πραγματοποίησε 45 έκτακτους ελέγχους σε εταιρείες εισαγωγής, μονάδες παραγωγής, εταιρείες τηλεπωλήσεων κλπ μηχανημάτων/συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης. Επιθεωρήθηκαν 140 προϊόντα (π. χ σόμπες και τζάκια ξύλου, σόμπες και τζάκια με pellets, οικιακοί ανεξάρτητοι λέβητες στερεών καυσίμων, λέβητες ζεστού νερού με χρήση πετρελαίου/φυσικού αερίου και στερεών καυσίμων περιλαμβανομένων και του ξύλου και pellets, θερμαντικά σώματα αντιστάσεων/λυχνιών που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, θερμοπομποί, κλπ).
Διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα που ελέγχθηκαν σε ποσοστό 60% περίπου παρουσίαζαν έλλειμμα συμμόρφωσης σχετικά με τις υποχρεωτικές επισημάνσεις, μεταξύ των άλλων και την σήμανση CE που έπρεπε να φέρουν, στην αναγκαία (υποχρεωτική) τεχνική τεκμηρίωση που έπρεπε να τα συνοδεύει σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας, τις ενεργειακές τους αποδόσεις, τις οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης κλπ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διερευνούν ενδελεχώς τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά που οφείλουν να συνοδεύουν τα προϊόντα , ενώ στις περιπτώσεις έλλειψης ορθής επισήμανσης ως προς το CE έχει κινηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων.

Οι καταναλωτές πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά τέτοιων συσκευών να εξετάζουν εάν αυτές φέρουν σήμανση CE και εάν συνοδεύονται από εγγύηση καλής λειτουργίας και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.

Σημειώνεται ότι με την ΚΥΑ 6690/2012 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο και κατέστησαν υποχρεωτικής εφαρμογής 295 εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ των οποίων ήταν και 5 ευρωπαϊκά πρότυπα για τη συμμόρφωση των συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης προς τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ εξέδωσε «Οδηγό για τη διακίνηση καυσόξυλων» ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για τις μονάδες μέτρησης, για την υγρασία και την ξήρανση των καυσόξυλων. Ο Οδηγός βρίσκεται στη διεύθυνση gge.gov.gr/?p=8620

www.mindev.gov.gr/?p=9472"

Είχα πεί παραπάνω στην ανάρτηση του σχετικού θέματος πως ο τίτλος "6 στις 10 συσκευές ακατάλληλες" είναι εν μέρει ασαφής σχετικά με τις συσκευές pellet-ξύλου-βιομάζας, γιατί εκ πρώτης όψης ο καθένας που διαβάζει αυτόν τον τίτλο παίρνει την εντύπωση πως αυτές οι 6 συσκευές είναι oi "καπνίστρες" που δημιουργούν την αιθαλομίχλη που τόσο συζητιέται επίσης.
Επιβεβαιώνεται με το δελτίο αυτό πως πρόκειται για τη νομική κατοχύρωση (πιστοποιητικο CE) που λείπει από κάποιες συσκευές, οι οποίες δεν είναι μόνο βιομάζας αλλά και ηλεκτρικές και επίσης δεν σημαίνει πως ντε και καλά ρυπαίνουν ή επιβαρύνουν την κατάσταση.
Με όλα αυτά δεν θέλω να πω πως είναι λάθος να υπάρχουν οι νόμιμες πιστοποιήσεις , αλλά πως σερβίρεται μια είδηση χωρίς διευκρινίσεις ("θα ακολουθήσει δελτίο τύπου" έλεγε) και ο καθένας όπως το πάρει..
Ναί, διακρίνω έναν πόλεμο κατά της χρήσης βιομάζας, στον οποίο θέλω να σταθώ ίσως όχι καθ'όλα "νόμιμος" αλλά οπωσδήποτε όχι ρυπαρός.

Δεν πρέπει να δίνουμε σε ανθρώπους με ηλίθιες απόψεις την ικανοποίηση της οργής μας.

Nicolás Gómez Dávila, 1913-1994, Κολομβιανός συγγραφέας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #83618 από KERBEROS
Σκέψεις για καθιέρωση αγροτικού πετρέλαιου


Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση ενός ειδικού τύπου πετρελαίου που θα έχουν δικαίωμα να το αγοράζουν μόνο οι αγρότες, προφανώς σε χαμηλότερη τιμή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων.

Μέχρι σήμερα οι αγρότες προμηθεύονται το κλασσικό πετρέλαιο κίνησης για τις δραστηριότητές τους και εισπράττουν επιστροφή μέρους του ειδκού φόρου κατανάλωσης.

Με την καθιερωση αγροτικού πετρελαίου θα ισχύει προφανώς κάτι αντίστοιχο με εκείνα που ίσχυαν με το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα είναι δηλαδή ένας ειδικός τύπος πετρελαίου με μειωμένο ΕΦΚ που θα απευθύνεται στους αγρότες.

«Ήδη, «χτίζεται» ένα δημοσιονομικό ισοδύναμο από την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου είχαν προϋπολογιστεί κάποια ποσά που φαίνεται ότι δεν θα απορροφηθούν από τους δικαιούχους, είτε γιατί στράφηκαν σε άλλες μορφές ενέργειας, σε τζάκια, σε ξυλόσομπες, σε χρήση αερόθερμων ή φυσικού αερίου, είτε γιατί είχαμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Μεσοπρόθεσμα, όμως, μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε παράλληλα στην καθιέρωση αγροτικού ρεύματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από τη ΔΕΗ την 1η Ιουλίου. Όπως εξήγησε, το όφελος από τη συγκεκριμένη κίνηση θα είναι διπλό.

«Αφενός σε σχέση με τις τιμές που θα ισχύουν τον Ιούλιο, που είναι προδιαγεγραμμένες οι αυξήσεις, και αφετέρου γιατί δίδεται η δυνατότητα -και οι αγρότες το ξέρουν πολύ καλύτερα- να έχουν εξοικονόμηση και νερού, εφαρμόζοντας ορθές γεωργικές πρακτικές στο πότισμα», ανέφερε.

Στην απάντησή του γνωστοποίησε τέλος ότι από του χρόνου, οπότε και καθιερώνεται η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, οι αγρότες θα μπορούν να καταγράφουν και τις ενεργειακές δαπάνες, δηλ. τα χρήματα που πληρώνουν για την αγορά του αγροτικού πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν.

www.energypress.gr/news/Skepseis-gia-kat...agrotikoy-petrelaioy

Ωχ, οι λαθρέμποροι ας ετοιμάζονται!

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #83619 από KERBEROS
Στρογγυλό τραπέζι για τις εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης


Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να θερμανθούν επαρκώς. Η ενεργειακή φτώχεια γιγαντώνεται κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης των εισοδημάτων. Μαζί, όμως, εντείνεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις και στο εσωτερικό των κατοικιών, η δημόσια υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο αλλά και τα δάση και τα λιγοστά αστικά πάρκα μας λεηλατούνται. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις οι πολίτες στην πλειοψηφία τους παραμένουν ανενημέρωτοι για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης και το κόστος τους.

Το μεγάλο ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής καθώς και η σωστή και πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Με στόχο να ξεκινήσει ο διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση, οι Οικολόγοι Πράσινοι εντάσσουν το θέμα στην εκστρατεία τους για την ενέργεια και τη θέρμανση, μία από τις κεντρικές πανελλαδικές εκστρατείες που έχουν προγραμματίσει για το 2013 με ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις. Έτσι, η Θεματική Ομάδα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων και ο ευρωβουλευτής τους Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνουν στρογγυλό τραπέζι για το θέμα στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Λεωφόρος Αμαλίας 8) την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 5.00-7.30 μμ.

Θα μιλήσουν οι:

Πάνος Ευσταθίου, Πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου για την Προαγωγή της Υγείας (ΕΚΕΠΥ)
Μιχάλης Πετράκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ecocity
Νίκος Μπόκαρης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
Πλάτων Πάλλης, Εργαστήριο Ατμοκινητήρων & Λεβήτων του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Κυριάκος Πανόπουλος, Ερευνητής Χημικός Μηχανικός, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Βασίλης Μπέλλης, Πρόεδρος της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας.
Ζωή Βροντίση, εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων
Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής του γραφείου της Greenpeace
Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος για θέματα ενεργειακής πολιτικής WWF – Ελλάς
Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ
Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.

www.thermansipress.gr/thermansi/%cf%83%c...a%cf%84%ce%b9%ce%ba/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #83621 από KERBEROS
Tο 83,2% έχει κάνει περικοπές στη θέρμανση του νοικοκυριού



Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας ) σε συνεργασία με την εταιρία MARCAE, σχετικά με τις Δαπάνες των Νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων προκύπτει ότι ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο ενώ το 83,2 δηλώνει ότι έχει κάνει περικοπές στη θέρμανση του νοικοκυριού.

Αναλυτικότερα, η έρευνα εγινε σε δείγμα 1207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας την περίοδο Δεκεμβρίου και είχε ως στόχο, την καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες των νοικοκυριών, στη ζήτηση καθώς και η αποτύπωση της στάσης των καταναλωτών- πολιτών σχετικά με την ποιότητα διαβίωσης και τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν το 70 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής, το 80% στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές σε ό, τι αναφέρεται ως δαπάνες για "διασκέδαση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου" (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια, αρτοποιεία). Επιπρόσθετα, το 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι:

-ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο (δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις).

-Το 93,1 % των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης.

- Το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία.

-Κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά - Αρνητικές προβλέψεις για περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων (το 72 % των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2013). Το κλίμα αυτό επιδρά στην επιδείνωση του οικονομικού κύκλου

-Νοικοκυριά στα όρια αποφυγής πληρωμών προς το δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο. δάνεια κ.λ.π, λόγω αδυναμίας (το 40% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 50% δε διαθέτει επαρκές εισόδημα, για την κάλυψη των υποχρεώσεων).

-Υπάρχει κρίση ποιότητας στην ελληνική οικονομία: ισχυρή και κλιμακούμενη τάση αναζήτησης από τα νοικοκυριά (42,5%) αλλά και προσφοράς από τις επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης ποιότητας. Κίνδυνος υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

-Επικίνδυνη άμβληνση της φορολογικής συνείδησης για λόγους επιβίωσης: η μεγάλη φορoλογική επιβάρυνση σε προϊόντα και υπηρεσίες σε συνδυασμό με την συρρίκνωση και υπερφορολόγηση των εισοδημάτων "χαλαρώνει" τα φορολογικά ήθη με ορατό τον κίνδυνο μείωσης και των δημόσιων εσόδων. Το 47% του πληθυσμού (με αυξητικές τάσεις) είναι δεκτικό στη μη έκδοση αποδείξεων προκειμένου να πετύχει κάποιο οικονομικό όφελος. Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. [Δεν αντιμετωπίζεται με ποινές και χειροπέδες και μέτρα περιορισμού της ρευστότητας].

-Η αγορά βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δεκάμηνη "χειμερία νάρκη", δεδομένου ότι το 70% των νοικοκυριών αναμένει τις εκπτώσεις (2 μήνες) για να αγοράσει βασικά αγαθά.

-Υπάρχει καθίζηση συνεισφοράς στα εισοδήματα των νοικοκυριών από επιχειρηματική δραστηριότητα (μόλις το 12,6% δηλώνει ως ΚΥΡΙΑ πηγή το εισόδημα από επιχείρηση). Βασική στήριξη των νοικοκυριών αποτελούν τα εισοδήματα από συντάξεις (42,6%)

-Δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων - Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (το 70 % των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 92%, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση).

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, σημειώνει, γίνεται αντιληπτό, ότι έστω και μια μικρή επιπρόσθετη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και των φορολογικών υποχρεώσεων θα επιφέρει νέες μεγάλες αρνητικές μεταβολές στην κατανάλωση ειδών διατροφής, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερές κοινωνικές επιβαρύνσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία αγαθών. Τα νοικοκυριά, δεν είναι πλέον σε θέση να επωμιστούν νέες αυξήσεις σε αγαθά με ανελαστική ζήτηση, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι πρώτης ανάγκης και θα επηρεάσουν δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό είναι ότι στην ερώτηση, σε ποια κατηγορία αγαθών - υπηρεσιών μια ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα, το 70% σχεδόν των νοικοκυριών εκτιμά ότι η οποιαδήποτε επιβάρυνση στα είδη διατροφής θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το 40% εκτιμά ότι η αύξηση κόστους θέρμανσης θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες.

Τέλος, καταλήγει η έρευνα, ότι το ερώτημα που εγείρεται από αυτά τα απότελέσματα είναι το εξής:

"Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας χωρίς ζήτηση και με στραγγαλισμό της επιχειρηματικής ρευστότητας, ιδιαίτερα σε μικρή και μεσαία κλίμακα;Το 85% των νέων καθαρών θέσεων εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (θετικοί δείκτες). Σε αντίθεση με την υποχώρηση (αρνητικοί δείκτες) στον τομέα αυτό που επέδειξαν οι μεγάλες επιχειρήσεις (Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σεπτέμβριος 2012).Δυστυχώς, όμως έως τώρα το "αερόστατο" των κέντρων λήψης αποφάσεων υπερίπταται της γήινης πραγματικότητας (βλέπε φορολογικό νομοσχέδιο, αυξήσεις σε ενέργεια, κούρεμα συντάξεων και κοινωνικών παροχών)".

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7483

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #84638 από stergiosbik
Η ΚΡΙΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ…ΨΥΓΕΙΟ…

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟ ” ΑΡΙΣΤΟ ΜΙΓΜΑ ” ΣΑΣ, ΚΥΡΙΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ – ΣΑΜΑΡΑ
Δραματικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που προέκυψαν από την εν εξελίξει μελέτη της ομάδας φυσικής κτιριακού περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη…

Η μέση θερμοκρασία που κατέγραψαν οι ερευνητές στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών της Αττικής από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ως σήμερα, ήταν 15,5°C με την αντίστοιχη ελάχιστη να πέφτει στους 12,2°C τις νυχτερινές ώρες. Και αυτό σε έναν χειμώνα ο οποίος ακόμα δεν έχει δείξει για τα καλά άγριες διαθέσεις και η θερμοκρασία έπεσε ιδιαιτέρως χαμηλά μόνο για λίγες ημέρες.
Οι ερευνητές παρακολουθούν όλο τον χειμώνα, ανά 15 λεπτά, με ειδικούς αυτογραφικούς αισθητήρες 49 σπίτια στην Αττική. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των νοικοκυριών που συμμετέχουν στην έρευνα δεν… χρησιμοποιεί κάποια μορφή ενέργειας για θέρμανση. Μόνο λίγα από αυτά χρησιμοποιούν κάποια στιγμή περιστασιακά, όταν ο υδράργυρος πέφτει πολύ χαμηλά. Αλλά και πάλι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, καθώς τα περισσότερα στεγάζονται σε παλιά κτίρια, χωρίς μόνωση και ενεργειακά κουφώματα.
Αυτό το γεγονός καταδεικνύουν τα στοιχεία της μελέτης, όπως και την τραγική αμέλεια της Πολιτείας τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τη θερμική ποιότητα των κατασκευών. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο το γεγονός ότι οι ερευνητές (Μ. Σανταμούρης, Κ. Γιαννοπούλου, Π. Μυλωνάς, Σ. Αλεβίζος, Λ. Ασλάνογλου, Ε. Καρέλλη, Ν. Μάντζιος) κατέγραψαν ελάχιστη θερμοκρασία κάτων των 6°C στο 8% των κτιρίων. Μάλιστα, δύο στα δέκα νοικοκυριά είχαν ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από 11°C.
Κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, ο 63χρονος οικονομολόγος είναι από τους «τυχερούς»: η θερμοκρασία στο σπίτι του κυμαίνεται από 13 ως 16°C. Είχε προνοήσει, προτού περάσει στην ανεργία, να αλλάξει τα κουφώματα του διαμερίσματός του, το οποίο βρίσκεται σε μια παλιά 40 ετών, πολυκατοικία, χωρίς θερμομόνωση. Τρία χρόνια χωρίς δουλειά, περιμένει προς το τέλος του έτους να βγει στη σύνταξη. Ως τότε δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της θέρμανσης όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι ένοικοι. Για να αντεπεξέλθει έχει καθιερώσει «στολή» για να κυκλοφορεί στο σπίτι: φούτερ, χοντρή φόρμα, μάλλινες κάλτσες και μια ζακέτα.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν να διαπιστωθούν τα επίπεδα θερμοκρασίας που διαμορφώνονται μέσα σε κατοικίες πολιτών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά την αύξηση των τιμών στις πηγές ενέργειας, αλλά και τη μεγάλη οικονομική ένδεια που μαστίζει τη χώρα.
«Τα αποτελέσματα μας έχουν εκπλήξει και στην πραγματικότητα μας έχουν τρομάξει, διότι διαπιστώθηκε ότι οι συμπολίτες μας διαβιούν σε συνθήκες πέρα από κάθε όριο άνεσης, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, συνθήκες που στην πραγματικότητα βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών, οι οποίοι είτε δηλώνουν άνεργοι, είτε δεν διαθέτουν χρήματα για θέρμανση, διαβιούν σε κτίρια με θερμοκρασίες κάτω από 10°C, ενώ πολίτες που ανήκαν στη μεσαία τάξη και διαθέτουν σχετικά μεγάλο σπίτι με κακή υποδομή διαβιούν πια σε θερμοκρασίες από 13 ως 16 βαθμούς», λέει ο κ. Σανταμούρης.

Η πρώην μεσαία τάξη της Κυψέλης, των Πατησίων, του Χαλανδρίου κ.α. οι σημερινοί νεόπτωχοι, με ετήσιο εισόδημα πια 8.000 και 10.000 ευρώ, ανάβουν κάποιο θερμαντικό σώμα για μια ώρα, το πολύ δύο, την ημέρα, συνήθως το βράδυ όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5 ή 6°C ώστε να εξασφαλίσουν για κάποιες ώρες μια μέση εσωτερική θερμοκρασία 12-15 °C . Στην πλειονότητά τους ζουν σε διαμερίσματα των 100 και 120 τ.μ. με τζάκι και αυτόνομη θέρμανση που δεν χρησιμοποιούν πια.

Γενικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν νοικοκυριά, με ετήσιο εισόδημα ως 14.000 ευρώ και βρήκαν ότι οκτώ στα δέκα είχαν ελάχιστη θερμοκρασία κάτω των 15°C, ενώ ένα στα τρία κάτω των 12°C.

anti-ntp.net/2013/02/%CE%B7-%CE%BA%CF%81...3%CE%B5%CE%B9%CE%BF/

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": μανολης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.121 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ