Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #79411 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. ΜΗ ΡΥΠΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μεγάλο φαγοπότι με τους... "ρύπους"
Tweet
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τι κοινό έχει η ΔΕΗ με πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Chevron, η Conoco Philips, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία και τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Citibank και η JP Morgan;

Όλοι, μαζί και η ελληνική ΔΕΚΟ, αγόρασαν και αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων από το μηχανισμό CDM (Clean Development Mechanism), το μηχανισμό που λειτουργεί στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο και είναι ενταγμένος και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Με μια διαφορά: Τα δικαιώματα του CDM κοστίζουν λιγότερο από τα δικαιώματα που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ρύπων (EU Emissions Trading Scheme γνωστό ως ETS). Αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να έχουν ένα αρκετά σημαντικό όφελος. Πόση είναι η διαφορά;

Μόλις την περασμένη εβδομάδα όταν το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην Ευρώπη κατέγραφε ιστορικό χαμηλό στα 4 ευρώ ο τόνος, τα δικαιώματα στον μηχανισμό CDM κόστιζαν μόλις 40 σεντς!

Βεβαίως η διαφορά δεν ήταν πάντα τόσο μεγάλη. Τα δικαιώματα από το CDM κόστιζαν διαχρονικά λιγότερο από τα European Emission Rights, ώστε να είναι ελκυστικά, ωστόσο η τιμή αγοράς ήταν ανέκαθεν φουσκωμένη σε σχέση με το πραγματικό κόστος. Εκτός όμως από το θέμα της αδιαφάνειας στο κόστος, στο μηχανισμό CDM έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι τα χρήματα που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν πράσινες δράσεις κατευθύνονται ως υπερκέρδη στις τσέπες κάποιων.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία δύο ευρωβουλευτών του Έλληνα Θ. Σκυλακάκη και του Ολλανδού G. Gerbrandy, οι οποίοι απέδειξαν ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές για την πράσινη ανάπτυξη στην πραγματικότητα μετατράπηκαν σε υπερκέρδη για κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και για άλλους οργανισμούς που είχαν προαγοράσει τα δικαιώματα πουλώντας τα στη συνέχεια σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ.

Το σκάνδαλο

Πιο αναλυτικά, το 2010, με πρωτοβουλία δύο ευρωβουλευτών του Έλληνα Θοδωρή Σκυλακάκη και του Ολλανδού G. Gerbrandy αποκαλύφθηκε ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη, φουσκώνουν αδικαιολόγητα: για δράσεις που κοστίζουν κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν δικαιώματα (credits) αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Η υπόθεση αφορούσε την κατάχρηση πιστώσεων που χορηγούνταν για την καταστροφή ενός συγκεκριμένου αερίου ρύπου του HFC-23 το οποίο εκλύεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του πλέον κοινού ψυκτικού. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο αέριο 12 χιλιάδες φορές ισχυρότερο ανά τόνο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Για την καταστροφή του έχουν δημιουργηθεί ειδικά εργοστάσια στην Κίνα, τα οποία και λαμβάνουν δικαιώματα που στη συνέχεια πωλούνται μέσω του CDM σε εταιρείες και πληρώνονται από τους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη οι καταναλωτές έχουν πληρώσει μέσω του CDM ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ όταν το πραγματικό κόστος για την καταστροφή του HFC-23 είναι μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ: το αέριο μπορεί να καταστραφεί με μόλις 0,17 ευρώ τον τόνο και όμως έφτασε να πληρώνεται μέσω του ETS με ποσά της τάξης των 11 έως 12 ευρώ τον τόνο. Τα κέρδη ήταν τόσο μεγάλα ώστε η κινεζική κυβέρνηση έφτασε σε σημείο να επιβάλει ειδικό τέλος στα κέρδη των επιχειρήσεων που καταστρέφουν HFC-23.

Σημειώνεται ότι και η ΔΕΗ έχει αγοράσει τέτοια δικαιώματα αξίας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές επί της ουσίας να έχουν επιδοτήσει τα «πράσινα υπερκέρδη» βιομηχανικών μονάδων στην Κίνα αλλά και των traders που εκμεταλλεύτηκαν το παράθυρο ευκαιρίας.

Με την αποκάλυψη του σκανδάλου αποφασίστηκε να απαγορευτεί από τον ερχόμενο Μάιο το trading για τον αέριο ρύπο HFC-23. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λίγους μήνες πριν την κατάργηση των credits για το HFC-23 η αγορά να έχει κατακλυστεί από φθηνά δικαιώματα που ξεπουλούν οι κάτοχοί τους. Αυτή θεωρείται και ως η κυριότερη αιτία για το γεγονός ότι σήμερα τα CDM βρίσκονται στα 40 σεντς ενώ και τα δικαιώματα εκπομπής του ETS έχουν πέσει στα 4 ευρώ.

Τι είναι ο μηχανισμός των ρύπων

Ως ιδέα στη σύλληψή του ο μηχανισμός ήταν σχετικά απλός: για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν και να δοθούν κίνητρα σε όσους μειώνουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον. Για να γίνει αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η περίφημη αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων η οποία έχει δύο μορφές: τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που είναι υποχρεωτικός για όλα τα κράτη μέλη (EU Emissions Trading Scheme) και το μηχανισμό CDM (clean development mechanism) που λειτουργεί στο πλαίσιο του λεγόμενου πρωτοκόλλου του Κιότο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αφορά χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στηρίζεται σε αγοραπωλησίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για τις επιχειρήσεις που προκαλούν ρύπανση. Τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων μέσω των λεγόμενων πράσινων ταμείων.

Ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών είναι και το CDM. Στο CDM μετέχουν βιομηχανίες από αναπτυσσόμενες χώρες που παίρνουν credits γιατί έχουν μειώσει τις εκπομπές τους σε αέρια του θερμοκηπίου. Στη συνέχεια τα credits πωλούν σε –ευρωπαϊκές κυρίως– εταιρείες στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Έτσι οι βιομηχανίες που αγοράζουν τα credis εξασφαλίζουν ότι έχει υπάρξει ανάλογη μείωση της ρύπανσης σε άλλο σημείο του κόσμου και ταυτόχρονα οι αναπτυσσόμενες χώρες εξασφαλίζουν έσοδα.

Backloading: Το νέο «κόλπο»

Καθώς σήμερα οι τιμές στα χρηματιστήρια των ρύπων έχουν πέσει δραματικά, η Ε.Ε. έχει σκαρφιστεί και ένα νέο «τρικ» το λεγόμενο backloading. Τι είναι το backloading; Είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεθούν από την ευρωπαϊκή αγορά ρύπων 900 εκατ. δικαιώματα (που θα επανέλθουν στην αγορά το 2019-2020) ούτως ώστε να υπάρξει πίεση στις τιμές και να αυξηθούν τα έσοδα.

Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία: χώρες όπως η Γερμανία αναμένουν τα έσοδα από τους ρύπους ώστε να πληρώσουν κρατικές ενισχύσεις (που έχουν εγκριθεί από την Ευρ. Επιτροπή) στις εθνικές τους βιομηχανίες. Οι χώρες του νότου και η Ελλάδα δεν έχουν συστήσει τέτοιους μηχανισμούς αντιστάθμισης, δηλαδή επί της ουσίας οι καταναλωτές στην Ελλάδα και άλλες χώρες του φτωχού νότου θα πληρώσουν μέσω των αυξήσεων στο ρεύμα, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες του ανεπτυγμένου βορρά, γεγονός που ανέδειξε σε πρόσφατη παρέμβασή του ο κ. Σκυλακάκης.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικας αποφάσισε αυξήσεις στο ρεύμα. Συνολικά εγκρίθηκε αύξηση 8% μεσοσταθμικά, η οποία αναλύεται ως εξής: 3% αφορά στο αυξημένο λειτουργικό κόστος που πρέπει να ανακτηθεί από τα τιμολόγια και 5% αφορά στις επιπλέον δαπάνες που θα πρέπει να κάνει το 2013 η ΔΕΗ (270 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό αποφασίστηκε με βάση τις τιμές στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων και συγκεκριμένα με τιμή 7 ευρώ ο τόνος...

Η απόφαση

Η τελική απόφαση για το backloading αναμένεται να ληφθεί στην ψηφοφορία της επιτροπής περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου. Την περασμένη Πέμπτη πάντως η επιτροπή βιομηχανίας (ITRE) του ευρωκοινοβουλίου απέρριπτε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το backloading. Την ίδια ημέρα ωστόσο η πρόταση συζητήθηκε και στην επιτροπή περιβάλλοντος, όπου και μέχρι στιγμής καταγράφεται ισοψηφία μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της εισήγησης.

«Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που θα οδηγήσουν χωρίς λόγο, σε πρόσθετες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, όταν στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο κόσμος υποφέρει οικονομικά και περίπου 250.000 άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στο συσσίτιο, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκιο, λογαριασμούς και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει στο ευρωκοινοβούλιο ο Έλληνας ευρωβουλευτής οι καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα θα κληθούν να πληρώσουν ποσό που μπορεί να φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ στην 8ετία 2013 -2020 εάν περάσει η πρόταση για το backloading.



Πηγή:www.capital.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #79967 από KERBEROS
Τηλεθέρμανση από “αγροτική” βιομάζα και “κτηνοτροφικό” βιοαέριο στο Αμύνταιο




Τηλεθέρμανση από βιομάζα και βιοαέριο θα απολαύσουν ακόμα 4000 νοικοκυριά στο Αμύνταιο, αποκτώντας ενεργειακή αυτονομία.

Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα χρηματοδοτήσει κατά 20% ο Δήμος Αμυνταίου και κατά 80% η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο νομό Φλώρινας το δίκτυο τηλεθέρμανσης από την παραγωγή της ΔΕΗ καλύπτει 1500 νοικοκυριά σε Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία.

Φιλοδοξία του δήμου Αμυνταίου είναι να καταστεί ο πρώτος δήμος με τηλεθέρμανση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματά του”, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιωακείμ Ιωσηφίδης.

Οι μελέτες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ το έργο προωθείται για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Για την παραγωγή ενέργειας οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα τροφοδοτούνται με βιομάζα (υπολείμματα αγροτικής παραγωγής) και βιοαέριο από κτηνοτροφικές μονάδες, πρώτες ύλες που υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στην περιοχή.

Για την ανάληψη του έργου θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός, ενώ σχετική διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αμύνταιο με τη συμμετοχή δημάρχων πόλεων του εξωτερικού που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα συστήματα.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #79973 από KERBEROS
Ένα μέσο ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ότι ένα στη Φιλανδία


Με μία φράση, ο συνεργάτης της Greenpeace, Τάκης Γεωργίου, περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά στον τομέα της θέρμανσης. "Ζούμε σε σπίτια που είναι ακατάλληλα να μας προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση: Ένα μέσο ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση σε σύγκριση με ένα μέσο σπίτι στη Φινλανδία".

Σκληρό αλλά αληθινό. Οπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου, με άρθρο του στη ιστοσελίδα της Greenpeace, το πρόβλημα φυσικά αυτό δεν προέκυψε τώρα που ακρίβυναν οι δαπάνες για ενέργεια (πετρέλαιο, λογαριασμοί ΔΕΗ), απλά τώρα φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος με τις σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Και όλα αυτά γιατί επί σειρά ετών οι Ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφορούσαν να επιβάλλουν αυστηρές (ενεργειακές) προδιαγραφές στις κατασκευαστικές εταιρίες που συνέχιζαν να φτιάχνουν (ενεργειακά) ακατάλληλα κτίρια.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τονίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να σύρει (ξανά) στα δικαστήρια τη χώρα, αφού η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι νομικά δεσμευτική υποχρέωση της Ελλάδας που απορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, προσθέτει ότι χρειαζόμαστε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. "Αν, λοιπόν, αυτά τα 7 δις ευρώ κατευθύνονταν σε ένα τετραετές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με έμφαση στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, θα είχαμε 300.000-500.000 αναβαθμίσεις παλαιών και (ενεργειακά) ακατάλληλων κατοικιών που θα εγγυώταν:

- Δημιουργία έως και 43.000 στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα (κουφώματα, θερμομόνωση, ηλιακοί θερμοσίφωνες κα) σε όλη τη χώρα και περίπου άλλες 65.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης.
- Μείωση εισαγωγών πετρελαίου περίπου κατά 100-150.000 τόνους ετησίως
- Τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κα)".

Η ουσιώδης διαφορά όμως καταλήγει, είναι τα πολύ σημαντικά κοινωνικά οφέλη από τις συγκεκριμένες επενδύσεις όπως:

- Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά
- Πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος τους
- Καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας
- Οριστική αντιμετώπιση αιθαλομίχλης
- Καταπολέμηση λαθροϋλοτόμησης

Τέλος, προσθέτει ότι για να πάρει η κυβέρνηση τη σωστή απόφαση είναι απαραίτητη "η πολιτική βούληση ώστε τα συμφέροντα των πολιτών, να μπουν πάνω από τα συμφέροντα 3-4 μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών".

"Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Ναι, αν ακουστούμε με τη βοήθειά σας. Εγώ πάντως αν έμενα με ένα τελευταίο ευρώ στην τσέπη (πόσο οικεία εικόνα!) και έπρεπε να κάνω κάτι με αυτό το ευρώ, θα επέλεγα κάτι που θα είχε πολλαπλασιαστικό όφελος. Κάτι δηλαδή που θα μου απέφερε περισσότερα ευρώ και θα έκανε πραγματικά καλύτερη τη ζωή μου. Δεν θα το πέταγα στους δρόμους" σημειώνει χαρακτηριστικά.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7375

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #80761 από KERBEROS
Θέσπιση προδιαγραφών για τη βιομάζα που χρησιμοποιείται σε σπίτια

Γιωργος Λιαλιος

Σε κινήσεις για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτές, η θέσπιση προδιαγραφών για τη βιομάζα οικιακής χρήσης και ελέγχων για τους οικιακούς λέβητες βιομάζας, όπως και η επέκταση του δικτύου των ατμοσφαιρικών μετρήσεων σε ακόμα πέντε επαρχιακές πόλεις.

Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Βαγγέλης Λιβιεράτος, απαντώντας σε επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαρ. Καφαντάρη, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού προδιαγραφών για την καύσιμη στερεή βιομάζα που δεν προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση ελέγχου δοκιμής και πιστοποίησης των κεντρικών λεβήτων βιομάζας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, ετοιμάζεται ενημερωτική εκστρατεία σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, καθώς «οι πολίτες έχουν εκτεθεί σε έντονη διαφημιστική προβολή εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, στηριγμένη πολλές φορές σε αμφισβητήσιμα οικονομικά και επιστημονικά στοιχεία».

Οσον αφορά τη μέτρηση της ρύπανσης, ο κ. Λιβιεράτος ανέφερε ότι μέσα στον μήνα πρόκειται να δημοπρατηθεί έργο 3,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση του εθνικού δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οταν το πρόγραμμα υλοποιηθεί, θα μετρώνται τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 και άλλοι ρύποι που είτε μετρώνται μόνο εντός Αττικής ή δεν μετρώνται καθόλου σε όλους τους σταθμούς της Ελλάδας. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά σταθμοί μετρήσεων σε Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μυτιλήνη και Μεγαλόπολη.

Παράλληλα δημοπρατήθηκε έργο για τη δημιουργία συστήματος χαρτογραφικής αποτύπωσης της ρύπανσης (σύμφωνα με την οδηγία 2008/50/ΕΚ).

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B2%CE...SjjPzw_gmZBLWtghqjjg

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #80767 από KERBEROS
Νέα πρωτοβουλία για την οικονομική θέρμανση από την Greenpeace


Η Greenpeace καλεί τον κόσμο να στηρίξει τη νέα της δράση για την άμεση καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη διεκδίκηση μίας ουσιαστικής και δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, σήμερα εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας αδυνατούν να πληρώσουν επαρκώς για θέρμανση. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η αιθαλομίχλη και η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο ζωής. Η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι ότι τα σπίτια είναι κατασκευασμένα με τρόπο που αδυνατούν να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση, επιβαρύνοντας τα οικονομικά εκατομμυρίων νοικοκυριών και υποβαθμίζοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνεται να εξαντλούνται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε λίγες μεγάλες κατασκευαστικές για ‘νέους αυτοκινητόδρομους’. Η Greenpeace ζητάει ανάλογα μεγάλες επενδύσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια, ιδιωτικά και εμπορικά κτίρια που μπορούν να επιφέρουν την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα σε δεκάδες διαφορετικές ειδικότητες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να μπει στην ιστοσελίδα: www.greenpeace.org/greece/krioneis-spiti-sou

και να στείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας του να αναγνωρίσει τις πραγματικές δυνατότητες των έργων εξοικονόμησης ενέργειας και να στηρίξει έμπρακτα ένα ευρύ και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

«Από τα σπίτια των πολιτών μπορεί να ξεκινήσει η ‘επανεκκίνηση της οικονομίας’ και ο ‘πόλεμος κατά της ανεργίας’», ανέφερε ο Τάκη Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη είναι τόσο άμεσα και σημαντικά που δεν επιτρέπεται να αγνοηθούν. Ζητάμε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους, πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη για την οικονομία.»

www.thermansipress.gr/thermansi/%ce%bd%c...%ce%ae-%ce%b8%ce%ad/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #81623 από stergiosbik
Έρευνα ΕΜΠ: Ποιος τρόπος θέρμανσης είναι πιο φθηνός

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=7385
www.lsbtp.mech.ntua.gr/sites/default/fil...E%95%CE%9C%CE%A0.pdf

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by stergiosbik.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.135 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ