Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #76489 από vag1234
Χρ. Σταϊκούρας: Αυξήθηκαν τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης


Πηγή:www.capital.gr

Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το α' εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Τα στοιχεία, όμως, δεν δείχνουν αντίστοιχη πορεία για τα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης αλλά ούτε και για την κατανάλωση του καυσίμου.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη, το α' 20ήμερο του 2013 τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασαν σε 44,5 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2012. Η αύξηση εσόδων οφείλεται, πάντως, στην κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, αφού οι ποσότητες κατέγραψαν κάθετη πτώση, η οποία ξεπερνά το 80%. Από το πετρέλαιο κίνησης τον Ιανουάριο του 2012 εισπράχθηκαν 72,9 εκατ., ενώ το α' 20ήμερο του τρέχοντος φετινού μήνα εισπράχθηκαν 38,9 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μείωση περίπου 30%.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο ερωτών βουλευτής είπε πως ό,τι και να λένε οι αριθμοί, οι πολίτες είναι οργισμένοι και τόνισε πως αν ήταν μικρότερος ο φόρος στο πετρέλαιο, η κίνηση θα ήταν μεγαλύτερη. Ανέφερε μάλιστα ότι παρότι ο κ. Στουρνάρας είπε σε συνέντευξή του ότι μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του, σε ό,τι αφορά πάντως την υπερφορολόγηση στους συμπολίτες μας φαίνεται πως δεν έχει διδαχθεί τίποτα από αυτά τα λάθη.

Αντικρούοντας το επιχείρημα του κ. Ψυχάρη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η εξίσωση του ΕΦΚ προκάλεσε μείωση εσόδων και ανέφερε ότι υπήρξε μια μικρή απόκλιση τους στόχους του προϋπολογισμού, ύψους 70 εκατ. ευρώ. «Προϋπολογίσαμε 1,340 εκατ. ευρώ και πήραμε 1,266 εκατ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Ομορφάντρα μου ΔΕΝ πειράζει, που πήρες τόσο ακριβό μηχάνημα, τώρα παρακάλα μην ακριβύνει και αλλό το καυσιμό σου!!!
Θέλουμε φθηνό Ελληνικό & ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ PELLET!!!!!!!!!...[IMG][/IMG][IMG]...[/IMG]
...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #76625 από KERBEROS
1 στους 10 Έλληνες πληρώνει με ευκολία το λογαριασμό θέρμανσης




Μόνο ένας στους δέκα πολίτες πληρώνει πια με ευκολία τους λογαριασμούς για τη θέρμανση του σπιτιού του.

Μάλιστα, το διακόπτη των καλοριφέρ ανάβουν πολύ λιγότερο, ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση, καθώς το 60% εξ αυτών αναφέρει ότι χρησιμοποιεί με φειδώ το σύστημα οικιακής κεντρικής θέρμανσης.

Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπόνησε ο πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής, καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, αποκαλύπτει ότι το 62,4% του πληθυσμιακού δείγματος το οποίο μελετήθηκε πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια.

Ενας όρος που φαίνεται ότι συμβολίζει τη βίαιη κοινωνική προσαρμογή που συντελείται στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα σε τυχαίο δείγμα 814 ατόμων (ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών), εκ των οποίων το 65,4% είναι γυναίκες και το 34,6% άνδρες.

Δαπάνες

Τι εστί όμως ενεργειακή φτώχεια; «Οταν ένα ελληνικό νοικοκυριό δαπανά περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματός του για τις δαπάνες των ενεργειακών αναγκών του, τότε λέμε ότι πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια», εξηγεί ο κ. Πανάς.

Τρεις είναι οι παράγοντες, κατά τον καθηγητή, που προκαλούν την ενεργειακή φτώχεια και οδηγούν τα ελληνικά νοικοκυριά σε αδιέξοδο, υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος κατανάλωσης της ενέργειας: Το χαμηλό εισόδημα, οι υψηλές τιμές πετρελαίου, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και, τέλος, η αναποτελεσματική ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.

«Τα περισσότερα κτήρια της χώρας, από άποψη κατασκευής, περιφρόνησαν τη διάσταση του ενεργειακού σχεδιασμού. Σήμερα, με την οικονομική κρίση, αποδεικνύεται ότι η παράλειψη αυτή, που έγινε για λόγους αύξησης του κέρδους, αναδεικνύει το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας», θα προσθέσει ο κ. Πανάς.

Το ότι η ενεργειακή φτώχεια συμβαδίζει με την οικονομική ανέχεια προκύπτει και από την ομολογία του 66,7% των ερωτηθέντων, που συγκαταλέγονται στον πυρήνα των ενεργειακά φτωχών, καθώς δήλωσαν ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Στο 62,4% που φαίνεται ότι πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια δεν υπάγονται μόνο οι κοινωνικές ομάδες των συνήθων «υπόπτων», δηλαδή των ανέργων και των συνταξιούχων. Περισσότερο από το 10% του εισοδήματος δαπανά για θέρμανση και το 63,6% των πολιτών που δήλωσαν ότι βιοπορίζονται από το επιχειρείν. Βεβαίως, στην κορυφή της λίστας των ενεργειακά φτωχών είναι οι άνεργοι, ενώ ακολουθούν οι νοικοκυρές και οι αγρότες.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η οικονομική δυσπραγία διαχέεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό πεδίο που ξεφεύγει από «τα χαμηλά» της κοινωνικής πυραμίδας. Ακόμη και σε ποσοστό 60% τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως εύποροι (πολύ άνετη οικονομική κατάσταση) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση από αυτή που πραγματικά έχουν ανάγκη. Οπως επίσης το 40% εξ αυτών δηλώνει ότι δύσκολα πληρώνει τους λογαριασμούς της οικίας. Ενα ποσοστό που εκτινάσσεται στο 78,6% γι’ αυτούς που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόλυτα δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Κρυώνουν

Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων φαίνεται απόλυτα λογικό ότι το 75,1% απαντάει καταφατικά στην ερώτηση «αν έχουμε επιστρέψει σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει και δεν θα έχει τη δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι του». Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό αγγίζει σχεδόν το 97,1%, αν προστεθούν και εκείνοι οι οποίοι απλώς συμφωνούν, αλλά όχι μετ’ επιτάσεως. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η πεποίθηση των περισσοτέρων ότι πάμε… ολοταχώς προς τα πίσω. Κυμαίνεται στα συντριπτικά ποσοστά του 92%, έως και 100%, σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές, επαγγελματικές ομάδες που ρωτήθηκαν (εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ.).

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που αφορούν το επίδομα θέρμανσης, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι δεν είναι σωστές. Εκείνοι, δε, που φαίνεται ότι διαφωνούν κάθετα, είναι οι αγρότες (87,5%), ακολουθούν οι άνεργοι (78%), αλλά και οι εργαζόμενοι (74,2%). Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι εκείνοι που παρουσιάζονται επίσης απόλυτα αντίθετοι με το συγκεκριμένο μέτρο είναι οι πολίτες που δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι πολύ άνετη, χωρίς βέβαια να εξαιρούνται και αυτοί που βρίσκονται στο άλλο άκρο, δηλαδή στην απόλυτη οικονομική ανέχεια.

Βάσει των παραπάνω ευρημάτων φαίνεται απόλυτα λογικό να απαντάει μόνο ένα 8,1% των ερωτηθέντων ότι είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, με ένα 0,63% να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο. Πλέον αρνητικοί εμφανίζονται οι άνεργοι και οι φοιτητές, με ποσοστά που ανέρχονται στο 82%, για προφανείς λόγους: αμφότερες οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται μπροστά σε ένα δύσκολο παρόν και σε ένα ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον…

Στη συγκεκριμένη έρευνα γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη σχέση ενεργειακής φτώχειας και αύξησης της μέσης ετήσιας θνησιμότητας (συντελεστής εποχικής μεταβλητότητας της θνησιμότητας), όπως ονομάζεται επί το επιστημονικότερον.

Ευρήματα

Ο καθηγητής παραπέμπει στην έρευνα του J.D. Healy (2003), η οποία περιλαμβάνει και τη χώρα μας. Αφορά βέβαια τη χρονική περίοδο 1988 – 1997, ωστόσο είναι ενδιαφέροντα τα ευρήματα και αρκούντως ανησυχητικά για το πόσο σήμερα ενδέχεται να έχουν επιδεινωθεί, καθώς βρισκόμαστε στη δίνη της κρίσης.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, λοιπόν, ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα μας είναι 18% πιο υψηλός σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο. Μάλιστα, εμφανίζεται κατά πολύ μεγαλύτερος από άλλες χώρες (Φινλανδία 10%, Γερμανία/Ολλανδία 11%, Σουηδία/Νορβηγία 12%), χώρες στις οποίες οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ πιο δυσμενείς.

«Αραγε, πρέπει να αποδεχθούμε ότι ζούμε σε ιδιάζουσες μνημονιακές συνθήκες, οι οποίες υποβιβάζουν την ποιότητα της ζωής μας; Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα δεν πρέπει να μας αναγκάσει να αλλάξουμε τις απόψεις μας για την αξία της υγείας και της ζωής μας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος, και μεγάλη πιθανότητα, να οδηγηθούμε σε γεγονότα που θα παίξουν ολέθριο ρόλο για την ελληνική κοινωνία», καταλήγει ο κ. Πανάς.

Αλλα στοιχεία της ταυτότητας του δείγματος:

* Το 58,5% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν μένει σε διαμέρισμα, το 29,7% σε μονοκατοικία και το 5,4% σε μεζονέτα.

* Η συντριπτική πλειονότητα αφορά οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένους, καθώς το 23,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαμένουν στην ίδια στέγη τρία άτομα, το 22,9% τέσσερα, το 10,8 περισσότερα από πέντε και το 26% δύο άτομα. Τέλος, σε ποσοστό 15% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ζουν μόνοι τους.

* Το δείγμα ανά επαγγελματική κατάσταση: συνταξιούχοι (40,9%), νοικοκυρές (16,5%), φοιτητές (3,4%), επιχειρηματίες (12,2%), αγρότες (2%), εργαζόμενοι (16,2%), μη εργαζόμενοι (2,7%).

(της Ντίνας Καράτζιου, Ελευθεροτυπία, 19/1/2013)

www.thermansipress.gr/thermansi/1-%cf%83...%ce%b1-%cf%84%ce%bf/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #77443 από KERBEROS
Η συμβολή της βιομάζας στην προστασία του περιβάλλοντος


Ο σάλος που δικαιολογημένα ξέσπασε τον τελευταίο καιρό με αφορμή την αιθαλομίχλη, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς και διάφορους, σχετικούς ή λιγότερο σχετικούς με την ενέργεια και το περιβάλλον, να στρέψουν τα βέλη τους εναντίον της βιομάζας. Είναι σκόπιμο, λοιπόν, με απλά λόγια και έννοιες να ξεκαθαριστεί πόσο στενή σχέση έχει, επί της ουσίας, η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χρήση της βιομάζας των δασών είναι περιβαλλοντικά φιλική, επειδή ο άνθρακας που περιέχεται στο ξύλο προέρχεται από την ατμόσφαιρα και, αντίστροφα, απελευθερώνεται προς στην ατμόσφαιρα κατά τη αποδόμηση του ξύλου ή κατά την καύση του. Πριν καεί ένα δέντρο αναπτύσσεται μέσω της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτό είναι εξαιρετικά βασικό: τα δέντρα πρώτα αναπτύσσονται απορροφόντας διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια καίγονται. Οι θεωρίες που εμφανίζονται για να παρουσιάσουν τη βιομάζα ως μη φιλική περιβαλλοντικά, έχουν αυτό το βασικό πρόβλημα (το οποίο φροντίζουν να το καλύπτουν, βέβαια): βασίζονται στην μη ρεαλιστική υπόθεση ότι τα δέντρα πρώτα καίγονται και στη συνέχεια αναπτύσσονται!

Μια θεμελιώδης απαίτηση της βιώσιμης παραγωγής βιομάζας είναι ότι η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση παραμένει σταθερή ή αυξάνεται με το χρόνο. Η αποψίλωση των δασών και η αλόγιστη διαχείριση τους οδηγούν σε μείωση του αποθέματος άνθρακα στο δάσος - συνεπώς είναι πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική βιώσιμη παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Τα δάση αποτελούν μέρος των "δεξαμενών" άνθρακα του πλανήτη - σημαντικά οικοσυστήματα εντός των οποίων ο άνθρακας κινείται ως μέρος του φυσικού κύκλου άνθρακα.

Αντιθέτως, ο άνθρακας που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων δεν είναι μέρος του «φυσικού» κύκλου του άνθρακα- και αυτή είναι η ουσία της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η καύση των ορυκτών καυσίμων αυξάνει ραγδαία τη περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Εκτιμάται ότι το 2011, περίπου το 90% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου προήλθαν από την καύση ορυκτών καυσίμων. Σε αντίθεση με τη βιομάζα, η χρήση των ορυκτών καυσίμων είναι αυτή που δημιουργεί το περίφημο "χρέος του άνθρακα" (carbon debt), ένα χρέος που (...και αυτό) θα είναι ένα τεράστιο βάρος για τις μελλοντικές γενιές.

Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να είναι ο πυρήνας της ενεργειακής στρατηγικής σε σχέση με τις μελλοντικές πολιτικές για το κλίμα. Αυτή η άποψη δε βασίζεται ούτε σε θεωρίες ...συνωμοσίας, όπως θέλουν αρκετοί να παρουσιάζουν, ούτε είναι μια παροδική μόδα. Ούτε φυσικά, απενεχοποεί όσες λανθασμένες πρακτικές γύρω από τις ΑΠΕ ενδεχομένως εφαρμόζονται σήμερα. Στην καρδιά της λογικής της, όμως, η επικράτηση των ΑΠΕ είναι μια απολύτως τεκμηριωμένη ανάγκη, ένας στόχος που πρέπει να οδηγεί την ενεργειακή οικονομία προς το μέλλον.

Η παραγωγή ενέργειας από τη βιομάζα μέσω της βιώσιμης διαχείριση των δασών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Είναι αρκετά τα παραδείγματα των χωρών που έχουν δείξει ότι η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση και η αύξηση της χρήσης δασικής βιομάζας για την ενέργεια μπορεί να είναι ταυτόχρονα εφικτή αν παίρνονται οι σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση των δασών.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα δέντρα θα πρέπει να αφήνονται να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, ώστε να απορροφηθούν περαιτέρω ποσότητες CO2. Αυτό, όμως, δεν είναι λύση, καθώς τα δάση σταματούν να αναπτυσσόνται όταν ωριμάζουν τα δέντρα που τα αποτελούν. Επίσης, μια τέτοια λογική θα σήμαινε να μην χρησιμοποιούνται περαιτέρω τα βιώσιμα δασικά προϊόντα (για παραγωγή ξυλείας, χαρτιού, ενέργειας, κ.λπ.) και να αντικατασταθούν τα προϊόντα αυτά με νέα που θα προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στενής σχέσης μεταξύ βιομάζας και περιβάλλοντος αποτελεί το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Βιοενέργειας υποστηρίζει ένα φιλόδοξο παγκόσμιο πρόγραμμα αναδάσωσης για να επιτευχθεί μια καθαρή αύξηση στην παγκόσμιες δασικές εκτάσεις κατά 100 εκατομμύρια εκτάρια μέχρι το 2025. Πέραν αυτού, η βιώσιμη διαχείριση των δασών σε όλο τον κόσμο και φυσικά, η μεγαλύτερη ενεργειακή αξιοποίηση της δασικής βιομάζας αντί των ορυκτών καυσίμων υποστηρίζονται, επίσης, από τον Οργανισμό. Για να αποφευχθεί η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από τα δάση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για στερεή βιομάζα, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να επιβάλουν μια πολιτική ορθής διαχείρισης των δασών στις χώρες τους με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν έχουν σχέση με αναφορές σε αιθαλομίχλες, ΥΠΕΚΑ, καμμένα σκουπίδια και επίπλα στα τζάκια, αθώους πολίτες εγκλωβισμένους στο κρύο λόγω της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης- αυτά εξάλλου έχουν αναφερθεί αλλού. Απλά είναι βασικό να τίθενται πάντα τα πράγματα στην αρχική τους βάση, ώστε με απλό και κατανοητό τρόπο, να γίνει αντιληπτό ότι, επί της ουσίας, η σωστή ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


www.biomassenergy.gr/articles/opinions/2...ia-toy-periballontos

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #77444 από KERBEROS
ΥΠΕΚΑ, βιομάζα και αιθαλομίχλη. Τι γίνεται τελικά?



Το ΥΠΕΚΑ, έστω και καθυστερημένα, έδωσε τα πρώτα ...σημάδια αντίδρασης στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης που βασανίζει από τις αρχές του χειμώνα τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, ξεσηκώνοντας πολλές φωνές, δικαίων και αδίκων, εναντίον της βιομάζας.

Κατά τη σύσκεψη, έγινε αναλυτική παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης, των αποτελεσμάτων μέτρησης και των δράσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικών μέτρων άμεσου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα. Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι μεν σοβαρό για τη δημόσια υγεία, θεωρούμενο σε μακροχρόνιο ορίζοντα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ως προς το ενδεχόμενο επιδείνωσης, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης. Βέβαια, μόνο καθησυχαστική δεν είναι αυτή η άποψη.


Στις προτάσεις δράσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης που διαθέτουν η ΕΑΡΘ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο καταγραφής των δεδομένων. Παράλληλα, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία. Επίσης εξετάζονται ήδη οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. την Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών (διάθεση καυσόξυλων στην αγορά με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλλετ), αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.

Το www.biomassenergy.gr προβλέποντας την εξέλιξη που τελικά θα έπαιρναν τα πράγματα από πέρσι, είχε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο σχετικά με τη ρύπανση από εγκαταστάσεις πέλλετ. Τα τζάκια που καίνε ανεξέλεγκτα οποιασδήποτε ποιότητας ξύλα δεν είχαν βρεθεί στην προσοχή του άρθρου, γιατί είναι προφανές ότι δεν είναι κατάλληλα για χρήσεις αποκλειστικής θέρμανσης σε μεγάλες πόλεις, λόγω των πολύ αυξημένων εκπομπών σε αιωρούμενα σωματίδια. Για του λόγου το αληθές υπενθυμίζουμε, ότι ακριβώς αυτό ήταν το κύριο αντεπιχείρημα όλων όσων υποστηρίζαμε τη χρήση της βιομάζας στις πόλεις σε εγκαταστάσεις θέρμανσης: ότι τόσα χρόνια επιτρέπονται τα τζάκια που μολύνουν πολύ περισσότερο από τα πέλλετ.

Που καταλήγει λοιπόν το ΥΠΕΚΑ? Σε αυτό που γράφαμε εμείς από πέρσι και υποστηρίζανε όλοι όσοι έχουν πραγματική γνώση της τεχνολογίας της βιομάζας και δεν την χρησιμοποιούν ως μέσο "αρπαχτής": ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ στη ποιότητα των καυσίμων (κυρίως) καθώς και των συστημάτων καυσης.

Οτι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να καίγονται ξύλα ή πέλλετ που δεν είναι πιστοποιημένα από αξιόπιστους φορείς.

Οτι είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να καίγονται ακόμα και ...σκουπίδια στις εστίες καύσης.

Ότι οι πόλεις της κεντρικής Ευρώπης που χρησιμοποιούν τη βιομάζα για θέρμανση δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα γιατί υπάρχουν ΕΛΕΓΧΟΙ και ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.

Αν και σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. καύση πλαστικών) φταίνε σαφέστατα και οι ίδιοι οι πολίτες, η μεριδά του λέοντος της ευθύνης για αυτή την κατάσταση ανήκει στην ίδια την Πολιτεία που αντιμετώπισε την απελευθέρωση χρήσης της βιομάζας στις πόλεις με περισσή προχειρότητα. Φυσικά έπρεπε και πρέπει να απαγκιστρωθούμε από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα και όχι υπό τη πίεση της απαράδεκτης υψηλής φορολογίας στο πετρέλαιο, ελέω Μνημονίου.

Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση με την αιθαλομίχλη θα βοηθήσει να τεθούν τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ώστε και να μην υπάρξουν τα παραμικρά προβλήματα υγείας στους πολίτες αλλά και να αποκατασταθεί σταδιακά η φήμη της βιομάζας, την οποία έχει πλήξει με τους πολλαπλούς ατυχείς χειρισμούς της η Πολιτεία.


www.biomassenergy.gr/articles/opinions/2...-me-thn-aithalomixlh

Αυτή είναι η αλήθεια...

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #79091 από KERBEROS
Πολλές αλήθειες...

Πετρέλαιο θέρμανσης: τα πλεονεκτήματα σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ – Το επίδομα


Καμπάνια υπέρ του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή, την προώθηση του επιδόματος θέρμανσης και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του -“δαινομοποιημένου” σύμφωνα με τον σύνδεσμο- καυσίμου.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΕΠΕ “η «δαιμονοποίηση» του πλέον διαδεδομένου τρόπου θέρμανσης στη χώρα μας όμως, γίνεται χωρίς πραγματικά στοιχεία και τεκμηρίωση, τόσο για το πραγματικό κόστος κτήσης τους όσο και για την πραγματική τους απόδοση”.

Ο ΣΕΕΠΕ συμβουλεύει τους καταναλωτές:

* Πριν αποφασίσεις, ενημερώσου και αξιολόγησε όλα τα δεδομένα.

* Μην παρασύρεσαι από υπερβολικές υποσχέσεις, ειδικά σε μη δοκιμασμένα συστήματα.

* Μη στηρίζεσαι σε αβάσιμες, ανερμάτιστες φήμες και συζητήσεις «παρεΐστικες» για να βγάλεις συμπεράσματα.

* Ενημερώσου σωστά για τη θερμαντική ικανότητα του κάθε συστήματος.

* Έλεγξε τις τιμές και ψάξε μελλοντικές αυξήσεις (πχ. οι εξαγγελίες για σημαντικές αυξήσεις στο ρεύμα το 2013, οι μεγάλες αυξήσεις που ήδη έγιναν στα καυσόξυλα κλπ).

* Επεξεργάσου τα δεδομένα ψύχραιμα και θα διαπιστώσεις ότι το πετρέλαιο θέρμανσης που γνωρίζεις καλά και σε εξυπηρετεί εδώ και τόσα χρόνια συνεχίζει να είναι η καλύτερη λύση.

* Είναι το μόνο μέσο θέρμανσης που δίνει επιστροφή φόρου (στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών).

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου θέρμανσης περιλαμβάνουν:

* Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ο πιο δοκιμασμένος και ασφαλής τρόπος θέρμανσης.

* Ζεσταίνει ομοιόμορφα το χώρο. Ειδικά δε με τους σημερινούς σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες, μπορείς να πετύχεις με μεγάλη ακρίβεια το ύψος της θερμοκρασίας που επιθυμείς να έχεις στο σπίτι σου.

* Έχει καλύτερη απόδοση από κάθε άλλο μέσο.

* Είναι ένα ενεργειακό προϊόν εύκολο στη χρήση.

* Δεν απαιτεί νέα και μεγάλη επένδυση, καθ’ ότι η πλειοψηφία των κατοικιών στα αστικά κέντρα διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή (η μετατροπή της υποδομής σε συστήματα με άλλο καύσιμο δεν είναι πάντα εφικτή και απαιτεί μεγάλο κόστος).

* Από ενεργειακής πλευράς, καθώς και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι πιο «φιλικό» από τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.

* Δεν απαιτεί συντήρηση άλλη, πέραν αυτής του καυστήρα μια φορά το χρόνο, η οποία αν γίνεται σωστά βοηθάει και στην εξοικονόμηση καυσίμου.

* Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης είναι πάντα απρόσκοπτη, αφού οι υποδομές αποθήκευσης και διάθεσης των επιχειρήσεων διανομής θέρμανσης υπερκαλύπτουν όλη τη χώρα.

* Ο καταναλωτής έχει δεκάδες επιλογές για να προμηθευτεί το πετρέλαιό του, π.χ. από εταιρίες, μεταπωλητές, πρατήρια, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που τον συμφέρει και του ταιριάζει.

* Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ασφαλέστερη σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, καθώς δεν ενέχει κινδύνους, π.χ. από έκρηξη, αναθυμιάσεις κλπ.

* Οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει με επιτυχία πλήθος συστημάτων, διαδικασιών και ελέγχων, με στόχο ο καταναλωτής να παραλαμβάνει σωστή ποιότητα και ποσότητα πετρελαίου.

* Υπολόγισε σωστά και θα δεις ότι μια μέση οικογένεια που διαμένει σε πολυκατοικία, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καλείται να πληρώσει 8 – 10 ευρώ παραπάνω το μήνα. Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης εξαλείφει τη διαφορά του φόρου σε σχέση με πέρυσι, για το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών.

—Ειδική αναφορά γίνεται στα μειονεκτήματα των ανταγωνιστικών καυσίμων του πετρελαίου θέρμανσης για τα οποία ο ΣΕΕΠΕ αναφέρει:

*Η μετάβαση σε άλλο σύστημα θέρμανσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτεί επένδυση η οποία μπορεί να ξεκινάει από ένα ποσό άνω των 1.000 € και να ξεπερνάει τις 10.000 €. Για την εγκατάσταση αυτή, συχνά απαιτούνται και εκτεταμένες εργασίες μέσα στο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, όχληση κλπ.

* Η οποιαδήποτε μετατροπή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (Φυσικό Αέριο, αντλίες θερμότητας, pellets, κλιματιστικά, ηλεκτρικούς λέβητες, κλπ.) απαιτεί σημαντική δαπάνη που θα πρέπει να συνυπολογισθεί στο κόστος λειτουργίας τους.

* Στα περισσότερα συστήματα ο χρόνος απόσβεσης είναι μεγαλύτερος των 5 ετών.

* Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αρκετές μετατροπές στους χώρους θέρμανσης, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής να χρησιμοποιήσει άλλη μορφή θέρμανσης (πχ. αυξημένος αποθηκευτικός χώρος, καμινάδες κλπ).

Σε σχέση με τα ανωτέρω συστήματα θέρμανσης (αν όχι όλα, τα περισσότερα) ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ότι:

*Το κάθε εναλλακτικό σύστημα απαιτεί ειδική, χρονοβόρα και επίπονη «μεταχείριση», πχ. καθάρισμα του καυστήρα pellet ή του ενεργειακού τζακιού από τις στάχτες, μεταφορά, αποθήκευση, κλπ.

*Μερικά από αυτά τα συστήματα (κλιματιστικά, θερμάστρες, θερμοπομποί, panel υπέρυθρης θέρμανσης) ζεσταίνουν ένα συγκεκριμένο χώρο (δωμάτιο) και έτσι δε μπορούν να συγκριθούν πραγματικά με ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, όπως είναι του πετρελαίου.

*Δεν παράγουν ποιοτική θέρμανση, δηλαδή μπορεί πχ. να ξεραίνουν την ατμόσφαιρα, να παράγουν ένα θερμό ρεύμα αέρα το οποίο να είναι ενοχλητικό ή και βλαβερό για την υγεία, κλπ.

*Η καύση ξύλων ή pellets είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ατμόσφαιρα, αφού συνοδεύεται από έκλυση επιβλαβών σωματιδίων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης, φαινόμενο το οποίο ήδη έγινε ιδιαίτερα αισθητό αυτές τις μέρες.

*Το κόστος και οι τιμές δεν είναι εγγυημένα ή σταθερά, πχ. οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσόξυλων, οι αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές του Φυσικού Αερίου, κλπ.

*Η απαίτηση του Φυσικού Αερίου να υποχρεώνει τον καταναλωτή να ξηλώσει τον καυστήρα και τη δεξαμενή πετρελαίου, του στερεί μελλοντικά την επιλογή να χρησιμοποιήσει παράλληλα και το πετρέλαιο θέρμανσης, αν κρίνει ότι τον συμφέρει.

*Στην προμήθεια Φυσικού Αερίου και ρεύματος υπάρχει ολιγοπωλειακή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός για καλύτερες τιμές, ενώ για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει με την προμήθεια της πρώτης ύλης (πχ. μη διαθεσιμότητα λόγω βλάβης, λόγω διεθνών συγκυριών, κλπ), ο καταναλωτής δεν έχει εναλλακτική και … παγώνει.

*Η ποιότητα της καύσιμης ύλης σε πολλά από τα εναλλακτικά συστήματα δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μη γνωρίζει πραγματικά τι αγοράζει και να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία.

*Δεν είναι δοκιμασμένα στο χρόνο, δηλαδή ο καταναλωτής δεν έχει εμπειρία από πιθανά προβλήματα, δεν είναι ξεκάθαρο το πραγματικό κόστος συντήρησης, η συχνότητα βλαβών, η σταθερότητα της απόδοσης μετά από μερικά χρόνια, κλπ.

Ο ΣΕΕΠΕ καλεί τους καταναλωτές να επωφεληθούν από το επίδομα θέρμανσης και να ενημερωθούν σχετικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm) ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ.

Τέλος, ο ΣΕΕΠΕ προτείνει την ενεργειακή θωράκιση της κατοικίας με ένταξη των καταναλωτών στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ (www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=526).

www.econews.gr/2013/01/28/petrelaio-thermansis-seepe-95089/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #79097 από KERBEROS
Οι ΔΟΥ μοιράζουν λεφτά για το επίδομα θέρμανσης


«Καλημέρα. Από την Εφορία σάς τηλεφωνούμε. Ο λόγος για τον οποίο σας καλούμε δεν είναι για να πληρώσετε τυχόν οφειλές που έχετε από φόρους, αλλά για να σας δώσουμε πίσω χρήματα που δικαιούστε»!

Το μήνυμα αυτό πρόκειται να ακούσουν 150.000 νοικοκυριά που -παρά την υψηλή τιμή του- αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέσα στην κρίση και δεν γνωρίζουν ότι δικαιούνται επίδομα για τις ποσότητες καυσίμων τις οποίες προμηθεύτηκαν.

Σε μία κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για τα σημερινά δεδομένα, που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια από ρευστό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ψάξει και να βρει από μόνο του αυτούς τους καταναλωτές, για να τους δώσει πίσω τα λεφτά τα οποία δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της οποίας ακόμη προΐσταται, να ξεκινήσουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Στη Γενική Γραμματεία έκαναν διασταύρωση των δηλώσεων που υπέβαλαν στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και στις οποίες αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των πελατών που αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια έγινε αντιστοίχιση των καταναλωτών αυτών με τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία πέρυσι και με τις ποσότητες πετρελαίου για τις οποίες, βάσει γεωγραφικής κατανομής, δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (28 λεπτά ανά λίτρο που αγοράστηκε). Από την αντιπαραβολή προέκυψαν 150.000 δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου, που δεν υπέβαλαν όμως την ηλεκτρονική αίτηση που απαιτείται για να το εισπράξουν.

Eτσι τις επόμενες μέρες οι εν λόγω καταναλωτές θα λάβουν ατομική ειδοποίηση μέσω email που θα τους ενημερώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών τους αναζητεί για να τους καταβάλει το επίδομα πετρελαίου που φτάνει μέχρι και τα 840 ευρώ.

Στη Γενική Γραμματεία έχουν διαθέσιμα τα email μόνον των 110.000 από τους 150.000 που αναζητούνται για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Οι υπόλοιποι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τις Εφορίες. Tο ποσό που θα δοθεί σε αυτούς τους δικαιούχους εκτιμάται ότι φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κονδύλι του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογισθεί σε 180 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Το επίδομα δικαιούνται όσοι δήλωσαν για το οικονομικό έτος 2012 (δήλωση περασμένης άνοιξης, χρήση 2011) εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ οι άγαμοι και 35.000 ευρώ έγγαμοι χωρίς παιδιά, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σε μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 38.000 ευρώ για ένα παιδί, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Αντιθέτως, δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 150.000 ευρώ οι άγαμοι και 200.000 ευρώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης χορηγείται επίδομα 0,28 ευρώ. Για παράδειγμα, κάτοικος της Αθήνας με κατοικία 100 τ.μ. θα πάρει επίδομα για 800 λίτρα κατανάλωσης πετρελαίου, δηλαδή 224 ευρώ, ενώ θα το έχει αγοράσει 1.065,60 ευρώ. Ο κάτοικος της Κοζάνης θα πάρει επίδομα 700 ευρώ, της Θεσσαλονίκης 420 ευρώ και των Χανίων 140 ευρώ. Αν κάποιος αλλάξει κατοικία, δηλαδή πάει σε ψυχρότερη περιοχή της χώρας, τότε του δίνεται η δυνατότητα να ζητήσει τη διαφορά του επιδόματος.

(Εφ. Συντακτών, 27/1/2013)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.168 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ