Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #68258 από vag1234
Μείωση τιμής δεν παίζει να γίνει...

Οι πιέσεις θα πρέπει να είναι προς την παροχή κινήτρων για την προώθηση και εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης..

Με τις απαραίτητες προδιαγραφές βέβαια!!

Ομορφάντρα μου ΔΕΝ πειράζει, που πήρες τόσο ακριβό μηχάνημα, τώρα παρακάλα μην ακριβύνει και αλλό το καυσιμό σου!!!
Θέλουμε φθηνό Ελληνικό & ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ PELLET!!!!!!!!!...[IMG][/IMG][IMG]...[/IMG]
...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #69090 από KERBEROS
Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης λέει ο Στουρνάρας



Δεν υπάρχουν δυνατότητες διεύρυνσης των κριτηρίων στο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Μακάρι να υπήρχαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, αλλά δεν υπάρχουν» δήλωσε στο Βήμα FM ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως το επίδομα θέρμανσης είναι ακόμη αναξιοποίητο, καθώς πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά για να το λάβουν.

Σχετικά με την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η κίνηση έχει αποφέρει αποτελέσματα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι εισπράξεις έχουν περιορισθεί λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #69093 από KERBEROS
Καίνε σκουπίδια αντί για πέλετ σε λέβητες - «βόμβες»



Σήµα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών από την πώληση επικίνδυνων υλικών και «µαϊµού» συσκευών για βιοµάζα

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέµα µε τους επιτήδειους που πωλούν πέλετ από ακατάλληλα υλικά, όπως επίσης και ακατάλληλες για πέλετ ξυλόσοµπες και λέβητες, µε αποτέλεσµα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.

Η πρώτη σύλληψη έγινε πριν από λίγο καιρό στη Λάρισα έπειτα από καταγγελία για διάθεση στην αγορά ακατάλληλου πέλετ. Αστυνοµικοί και επιθεωρητές Περιβάλλοντος που έκαναν έφοδο διαπίστωσαν ότι στις αποθήκες της εταιρείας βρίσκονταν 50 τόνοι υλικού που προερχόταν από αφυδατωµένα σκουπίδια! Το περιστατικό θεωρείται η κορυφή του παγόβουνου αφού, όπως µας επεσήµανε ο Αντώνης Γερασίµου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσµου Βιοµάζας (ΕΛΕΒΙΟΜ), η πιάτσα βοά ότι για πέλετ πωλούνται ακόµα και νοσοκοµειακά απόβλητα!

Μια, επίσης, από τις πιο κοινές λαµογιές που γίνονται είναι η ανάµειξη των πέλετ µε άµµο ή µαρµαρόσκονη µε αποτέλεσµα και οι λέβητες να διαλύονται και οι πολίτες να αναπνέουν µέσα στο σπίτι τους επικίνδυνους ρύπους. Το δεύτερο και επίσης πολύ µεγάλο πρόβληµα, όπως µας είπε ο κ. Γερασίµου, είναι αυτό των ακατάλληλων για πέλετ λεβήτων και σοµπών που πωλούν επιτήδειοι, συσκευές άκρως επικίνδυνες που ευθύνονται για πολλά ατυχήµατα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως µας είπε, ότι η αγορά κατακλύζεται από ακατάλληλες για πέλετ συσκευές, κυρίως από την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αφού δεν υπάρχει ούτε πιστοποίηση ούτε έλεγχος.

Ξέφραγο αμπέλι

Το πρόβληµα έγκειται στο ότι ως συνήθως στην Ελλάδα ακόµα και ένα µέτρο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η υιοθέτηση της χρήσης βιοµάζας για τη θέρµανση των κτηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λαµβάνεται µε κενά και εκπτώσεις µε αποτέλεσµα τα «κοράκια» της αγοράς που καραδοκούν να πλουτίζουν σε βάρος της δηµόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και η ΕΛΕΒΙΟΜ είχαν προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος να µην περιοριστεί µόνον στην άρση της χρησιµοποίησης βιοµάζας, αλλά να προχωρήσει και σε µέτρα προστασίας των πολιτών, όπως η πιστοποίηση τόσο των πέλετ όσο και των ειδικών συσκευών, λεβήτων και σοµπών, που είναι κατάλληλες για χρήση πέλετ.

Προτείναµε να γίνει ένας Οργανισµός Πιστοποίησης και Ελέγχου τόσο για τη βιοµάζα όσο και για τις συσκευές - για παράδειγµα κατά το πρότυπο των οργανισµών που υπάρχουν για τα βιολογικά προϊόντα - µας είπε ο κ. Γερασίµου, ώστε να αποφευχθούν αυτά τα επικίνδυνα φαινόµενα, αλλά δεν εισακουστήκαµε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι αυτή τη στιγµή «ο καταναλωτής είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στον κάθε επιτήδειο που µπορεί να πουλάει από επικίνδυνο πέλετ µέχρι επικίνδυνες συσκευές».

Όπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΟΜ, τα πλεονεκτήµατα ενός φιλικού προς το περιβάλλον αλλά και την τσέπη του καταναλωτή καυσίµου, όπως είναι η βιοµάζα, ακυρώνονται από τη στιγµή που πωλούνται σκουπίδια για πέλετ και υπάρχει κίνδυνος να δυσφημιστεί ένα καύσιμο νέας γενιάς.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Τα πέλετ είναι μικρά πεπιεσμένα κομμάτια από σκόνη ξύλου ή αγροτικά παραπροϊόντα, τα οποία λειτουργούν σε σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να ανακτούν το 90% της ενέργειας που περιέχεται στο ξύλο και να το μετατρέπουν σε θέρμανση. Λόγω έλλειψης πιστοποίησης και ελέγχου ο καταναλωτής μπορεί να κάνει λίγα πράγματα για να προστατευτεί. Για παράδειγμα, καλό είναι να επιλέγεται ένα πιστοποιημένο από χώρα του εξωτερικού προϊόν, αφού στην Ευρώπη ισχύει η πιστοποίηση για κάθε παρτίδα παραγωγής. Το καλύτερο πέλετ από θέμα απόδοσης για θέρμανση είναι αυτό που παράγεται από καθαρό ξύλο και ιδίως από οξιά και έλατο. Ο καταναλωτής μπορεί να έχει μια πρώτη εικόνα του προϊόντος που πρόκειται να αγοράσει από την οσμή του, η οποία πρέπει να είναι ξύλου. Εάν δεν θυμίζει ξύλο, τότε δεν θα πρέπει να γίνει η αγορά, γιατί θα περιέχει υλικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ένα άλλο τεστ είναι η διάλυση μικρής ποσότητας πέλετ σε νερό, αφού έτσι εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί εάν εκτός από ξύλο περιέχει και άλλα υλικά, όπως άμμο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της βιομάζας είναι ότι πρόκειται για ένα καύσιμο με το οποίο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση της τάξης του 50%, αφού το κόστος της ωριαίας λειτουργίας ενός συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο (με τιμές 2011) είναι 0,112 ευρώ, ενώ το κόστος ενός συστήματος βιομάζας 0,062 ευρώ! Και ακόμα ένα λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 10 κιλοβατώρες, ενώ ένα κιλό πέλετ σε 4,7 κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι η θερμογόνος δύναμη 1 λίτρου πετρελαίου αντιστοιχεί στη θερμογόνο δύναμη 2 κιλών πέλετ με αποτέλεσμα το ετήσιο κόστος ενός συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο να είναι κοντά στις 5.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το ετήσιο κόστος ενός συστήματος θέρμανσης με βιομάζα να είναι 2.500 ευρώ!

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...NQYaXDa79qzd7EOVREOA

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #69098 από DOOM_NX
Τι έγινε ρε Πέτρο; Τώρα έμαθες ότι τα ελληνικά πέλλετ παράγονται από σκουπίδια ή άμμο; Τόσες φορές το έχουμε συζητήσει.

Μακάρι να τα ακούσουν αυτοί που πρέπει και να γίνουν υποχρεωτικές οι πιστοποιήσεις να γλιτώσουμε από τους απατεώνες.
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by DOOM_NX.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #69110 από KERBEROS
Τα βιοκαύσιμα επιβαρύνουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας



Τα δέντρα και τα φυτά που καλλιεργούνται ειδικά για να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα και τα οποία προωθούνται ως μια πιο καθαρή εναλλακτική λύση για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με το πετρέλαιο και τον άνθρακα, έχουν μια δική τους άγνωστη ως τώρα σκοτεινή πλευρά, καθώς απελευθερώνουν στον αέρα μια ρυπογόνο χημική ουσία. Μάλιστα, αναμιγμένη με άλλες ρυπογόνες ουσίες, μπορεί επιπλέον να προκαλέσει μείωση στις αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών.

Σ' αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα βρετανική έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για την κλιματική αλλαγή "Nature Climate Change", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η μελέτη δείχνει ότι τυχόν μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων στο μέλλον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανόδου της θερμοκρασίας από την καύση των ορυκτών καυσίμων που αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να επιβαρύνει κι άλλο την ατμόσφαιρα και την υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περίπου 1.400 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη έως το 2020, με κόστος 7,1 δισ. δολαρίων για την κοινωνία. Οι λεύκες, οι ιτιές και οι ευκάλυπτοι είναι ανάμεσα στα δέντρα που χρησιμοποιούνται ως πηγή ξύλων για βιοκαύσιμα. Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, όλα αυτά τα είδη δέντρων εκλύουν μεγάλες ποσότητες ισοπρένιου καθώς μεγαλώνουν. Το ισοπρένιο σχηματίζει τοξικό όζον, όταν αναμιγνύεται με άλλες ρυπογόνες ουσίες, παρουσία του ηλιακού φωτός. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, εξαιτίας του τοξικού όζοντος, η ετήσια αξία των ευρωπαϊκών καλλιεργειών σιταριού και καλαμποκιού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5 δισ. δολ. λόγω της μείωσης των γεωργικών αποδόσεων.

«Η μεγάλης κλίμακας παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ευρώπη θα έχει μικρές αλλά σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη θνησιμότητα και στις αποδόσεις των καλλιεργειών. Από όσο γνωρίζουμε, κανείς έως τώρα δεν έχει μελετήσει τις συνέπειες για την ποιότητα του αέρα εξαιτίας της ανάπτυξης των καλλιεργειών για βιοκαύσιμα», δήλωσε ο Νικ Χιούιτ.

Μια λύση, κατά τους ερευνητές, θα ήταν η χωροθέτηση των καλλιεργειών βιοκαυσίμων μακριά από τα πληθυσμιακά κέντρα όπου ήδη υπάρχει μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Μια άλλη θα ήταν η γενετική τροποποίηση των δέντρων, ώστε να μειωθεί η έκλυση ισοπρένιου από αυτά.

Το τοξικό όζον προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο περίπου 22.000 ανθρώπων τον χρόνο στην Ευρώπη. Συνολικά, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ιδίως από τα ορυκτά καύσιμα, εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 500.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη ετησίως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει πάνω από 140.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο μετά τη δεκαετία του '70, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω πρόκλησης ακραίων καιρικών φαινομένων, ξηρασίας και διαφόρων ασθενειών που ευνοούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η καύση βιοκαυσίμων θεωρείται ουδέτερη για την κλιματική αλλαγή, επειδή τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, καθώς αναπτύσσονται και φωτοσυνθέτουν, ενώ το απελευθερώνουν όταν καίγονται ή σαπίζουν. Αντίθετα, τα διάφορα ορυκτά καύσιμα, όταν εξορύσσονται από το υπέδαφος και καίγονται, προσθέτουν συνεχώς νέο διοξείδιο στην ατμόσφαιρα, καθώς απελευθερώνεται ο άνθρακας που ήταν δεσμευμένος σε αυτά επί πολλά εκατομμύρια χρόνια.

Από την άλλη όμως, οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα, παρά τα όποια περιβαλλοντικά οφέλη τους, έχουν κατηγορηθεί ότι «κλέβουν» πολύτιμη γη για τρόφιμα, μειώνοντας την προσφορά και ανεβάζοντας έτσι τις τιμές των τροφίμων στις αγορές. Εξαιτίας αυτών των επικρίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να περιορίσει τις καλλιέργειες βιοκαυσίμων (π.χ. από καλαμπόκι και ζαχαρότευτλα) στο 5% των μεταφορικών καυσίμων.

www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=200563&catID=5

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #70010 από KERBEROS
Πετρέλαιο, αέριο και καυσόξυλα εκτός αποδείξεων


Στο σύνολο των αποδείξεων που καλούνται να μαζέψουν οι φορολογούμενοι για να έχουν έκπτωση φόρου δεν προσμετρώνται οι αποδείξεις από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και ξύλων καύσης.

Με τη νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων μένουν εκτός δαπάνες όπως τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα, η μετατροπή σε φυσικό αέριο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και άλλες. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δαπάνες δεν αναγνωρίζονταν τα τελευταία δυο χρόνια από το ΥΠΟΙΚ με το πρόσχημα ότι προσέφεραν απευθείας έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους. Ωστόσο και φέτος που καταργήθηκαν οι απευθείας εκπτώσεις φόρου οι παραπάνω δαπάνες δεν μπήκαν στο καλάθι των αποδείξεων.

Εξακολουθούν να εξαιρούνται από το μέτρο των αποδείξεων οι δαπάνες για τις φοροαπαλλαγές που διατηρούνται, όπως είναι αυτές για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, διατροφή σε διαζευγμένους συζύγους και δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ΙΧ, ακινήτων κλπ)

Στο μέτρο των αποδείξεων δεν αναγνωρίζονται επίσης οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, συνδρομητική τηλεόραση, τηλεφωνία, πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφοράς προσώπων και τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες. Αναγνωρίζονται αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, καύσιμα κίνησης, αποδείξεις επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μίσθωση ταξί, αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών (με τις παραπάνω εξαιρέσεις).

energyin.gr/2013/01/09/%cf%80%ce%b5%cf%8...%cf%8c%cf%82-%ce%b1/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.133 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ