Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8191 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Ενέργεια: ελλείψεις φυσικού αερίου – Μεγάλο πρόβλημα επάρκειας


Μεγάλο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενώ από την Παρασκευή παρατηρήθηκαν ανωμαλίες και στην παροχή φυσικού αερίου από τα βόρεια σύνορα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, η υψηλή ζήτηση ενέργειας, λόγω της κακοκαιρίας σε όλη την Ευρώπη, δυσκολεύει ακόμη και την προμήθεια LNG από τη Ρεβυθούσα, η οποία μέχρι τώρα κάλυπτε το κενό της Τουρκίας.

Η τροφοδοσία φυσικού αερίου από την Τουρκία, που τον τελευταίο μήνα ήταν ελλειμματική, σταμάτησε εντελώς την περασμένη Τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα η Βουλγαρία διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των οποίων η Ελλάδα καλύπτει το 4% των αναγκών της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το τελευταίο διάστημα το σύστημα φυσικού αερίου στηρίζεται στα αποθέματα της Ρεβυθούσας και σε έκτακτα φορτία που κλείνει η ΔΕΠΑ στην αγορά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για την κάλυψη της ζήτησης η ΔΕΗ έθεσε σε λειτουργία όλες τις παλιές, αντιοικονομικές πετρελαϊκές μονάδες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και οι παλαιάς τεχνολογίας μονάδες φυσικού αερίου.

Εκτός αυτού, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να απαγορευθούν οι εξαγωγές και να μειωθεί η ζήτηση.


econews.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8192 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Αλλαγή της μεθόδου feed in tariffs για τις ΑΠΕ επιβάλει το νέο μνημόνιο


Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος για την στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ στη θέση του ισχύοντος feed in tariffs προωθεί το δεύτερο μνημόνιο που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή, στο τμήμα του που αφορά τον χώρο της ενέργειας.

Πρόκειται για το σύστημα «εγγυημένης διαφορικής τιμής», γνωστό στην Ευρώπη ως feed in premium, το οποίο μάλιστα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου είναι «του συρμού» την περίοδο αυτή, ενώ παρουσιάστηκε προ ημερών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της Διήμερης Συνάντησης της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Feed-In Cooperation).

Τι είναι το feed in premium

Το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος σύν ένα συγκεκριμένο premium. Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του συστήματος δείχνει ότι οι «ώριμες» τεχνολογίες, όπως τα αιολικά, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μείωσης της αποζημίωσής τους λόγω του συγκεκριμένου μοντέλου, αντίθετα από τα φωτοβολταϊκά τα οποία «κινδυνεύουν» περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ισπανία, όπου το σύστημα αυτό έχει εφαρμοστεί προ διετίας, ισχύει μόνον για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ και όχι για τα φωτοβολταϊκά. Στη συγκεκριμένη χώρα μάλιστα υπήρξε η δυνατότητα επιλογής των επενδυτών για το αν προτιμούν την αποζημίωση μέσω feed in tariffs ή μοντέλου feed in premium. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι περισσότεροι επενδυτές αιολικών προτίμησαν το μοντέλο feed in premium.

Παράγοντες που γνωρίζουν το χώρο αλλά και τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, διατυπώνουν προβληματισμό για το κατά πόσο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί όφελος για τον καταναλωτή που είναι και το τελικό ζητούμενο. Και τούτο διότι, πέραν της εμπειρίας υπάρχει και σχετική μελέτη της Κομισιόν, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα feed in premium είναι υψηλότερου ρίσκου για τους επενδυτές αλλά και μεγαλύτερης επιβάρυνσης, τελικά, για τους καταναλωτές.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το σύστημα feed in premium συναρτά την αποζημίωση των ΑΠΕ από την Οριακή Τιμή Συστήματος, η μέθοδος υπολογισμού της οποίας, ωστόσο, πρόκειται να αλλάξει στη χώρα μας, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Τι λέει το μνημόνιο

Όπως αποκάλυψε από το Σάββατο το energypress το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8328 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
10 εκ. ευρώ το εβδομαδιαίο «φέσι» της ΔΕΗ λόγω έλλειψης αερίου - Στα 150 ευρώ η Οριακή Τιμή


Ένα ακόμη σοβαρό οικονομικό πλήγμα δέχεται αυτές της ημέρες η ΔΕΗ, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο, τη δραματική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της αλλά και τη σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του λιγνίτη. Έτσι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, σήμερα προβλέπεται με βάση τον προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ να λειτουργήσουν ακόμη και σε πλήρες φορτίο παλιές και εξαιρετικά αντιοικονομικές μονάδες της ΔΕΗ με καύσιμο μαζούτ.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια και με ζήτηση σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (το μέγιστο προβλέπεται να φτάσει τα 7910MW) ο διαχειριστής έχει σχεδιάσει να λειτουργήσουν οι πετρελαϊκές μονάδες Λαύριο 1 σε φορτίο έως και 103MW για 11 ώρες, Λαύριο 2 σε φορτίο έως 247MW για 10 ώρες και το Αλιβέρι 4 σε φορτίο 135MW για 12 ώρες. Δηλαδή κατά τη σημερινή ημέρα οι ανάγκες του συστήματος θα καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 6% από μονάδες που θα καίνε μαζούτ.

Και βέβαια οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των τριών πετρελαϊκών μονάδων (μόνο η πιο παλιά μονάδα Αλιβέρι 3 μένει εκτός λειτουργίας) είναι δραματικές για το κόστος της ενέργειας. Η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος θα φτάσει σήμερα στα 123,773 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ για 11 ώρες θα κυμαίνεται στα 150 ευρώ.

Εισαγωγές – Νερά - Λιγνίτες

Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι γειτονικές χώρες, το κοντέρ των εισαγωγών ρεύματος έχει μηδενιστεί και η χώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια μόνο από τη δική της παραγωγή. Την ίδια στιγμή όμως η κατάσταση των υδροηλεκτρικών εμφανίζεται δραματική: χθες η ΡΑΕ μετά από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ έβαλε πλαφόν στη χρήση νερών προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις αρδεύσεις του καλοκαιριού και την ύδρευση των πόλεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του 2011 η κατάσταση στους ταμιευτήρες εμφανίζει προβλήματα, ενώ όλη η περυσινή χρονιά ήταν ξηρή, αλλά και φέτος η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο φέτος οι βροχές ενίσχυσαν τα αποθέματα κατά 266GWh ενώ τον ίδιο μήνα το 2011 οι βροχές ήταν 329GWh. Τον Ιανουάριο του 2010 που ήταν μια καλή περίοδος οι βροχές έφεραν 693GWh. Με δεδομένα όμως τα προβλήματα που υπήρχαν στο σύστημα υπήρξε τις τελευταίες ημέρες εκτεταμένη χρήση των υδροηλεκτρικών κατά μέσο όρο 10 GWh, όταν η χρήση δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 5,2 GWh.

Εκτός από τα νερά προβλήματα αντιμετωπίζουν και κάποιες λιγνιτικές μονάδες, που είναι εκτός λειτουργίας (Πτολεμαίδα 4, Μελίτη) ενώ σε συνολικά 9 άλλες μονάδες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ποιότητας καυσίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλήματα ποιότητας λιγνίτη αντιμετωπίζουν οι μονάδες της Καρδιάς αλλά και του Αγίου Δημητρίου που έχουν «πέσει» σε κακά αποθέματα λιγνίτη.

Η κατάσταση βελτιώνεται λίγο από τη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, πλην της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται σε συντήρηση.

Το LNG που δεν ήρθε

Υπό τις ακραίες αυτές συνθήκες, εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του EnergyPress για την άρνηση του ΔΕΣΦΑ να δεχθεί ένα φορτίο LNG από την Αλγερία, το οποίο και θα βοηθούσε ώστε να μην γίνει εκτεταμένη χρήση των μονάδων πετρελαίου και να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης από τις μονάδες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η άρνηση του προέδρου του ΔΕΣΦΑ να δεχθεί το πλοίο στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το πλοίο που μετέφερε το φορτίο δε διέθετε ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα μπορούσε να προμηθευτεί μετά από επιθεώρηση ακόμη και αφότου έδενε στο λιμάνι της Ρεβυθούσας. Ωστόσο ο διαχειριστής δε δέχθηκε να γίνει κάτι τέτοιο. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό μόνο στα λιμάνια της Ε.Ε. Καθώς λοιπόν το πλοίο που μετέφερε το φορτίο το Σάββατο, χρησιμοποιείται μόνιμα από τη Sonatrach για παραδόσεις φορτίων στην Τουρκία (εκεί το συγκεκριμένο πιστοποιητικό δεν είναι απαραίτητο) δε διέθετε το πιστοποιητικό. Έτσι η τυπολατρία όμως ΔΕΣΦΑ δεν επέτρεψε την εκφόρτωση του πολύτιμου για την ευστάθεια του συστήματος φορτίου. Αντίθετα ο ΔΕΣΦΑ προκήρυξε έκτακτο διαγωνισμό για την προμήθεια νέου φορτίου (υποβολή προσφορών σήμερα και εκφόρτωση αύριο), με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8329 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Τιμολόγια ΔΕΗ: Τώρα οι αποφάσεις, το 2013 οι αυξήσεις


Να λάβει, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όλες τις αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι τιμές λιανικής του ρεύματος (για όλους τους καταναλωτές εκτός από τους ευπαθείς) θα αντανακλούν τις τιμές της χονδρικής αγοράς. Αυτό δηλώνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι είναι υποχρεωμένη να κάνει με βάση τα όσα προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο. Οι αλλαγές στα τιμολόγια όμως, σύμφωνα πάντα με την ερμηνεία του ΥΠΕΚΑ, δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν άμεσα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Δηλαδή, οι αποφάσεις θα ληφθούν τώρα αλλά θα εφαρμοστούν τον Ιούνιο του 2013. Αυτή βεβαίως είναι η πρόθεση της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ η οποία, εκ των πραγμάτων, είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να ασχοληθεί η ίδια με το θέμα στις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι στο τραπέζι βρίσκεται πλέον εκ νέου η πρόταση που είχε κάνει στο τέλος Δεκεμβρίου η ΡΑΕ για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών της χονδρικής.

Η πρόταση της ΡΑΕ έρχεται να «κουμπώσει» τέλεια στο αίτημα των δανειστών να γίνουν ξεκάθαρα βήματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των τιμολογίων και την αντανάκλαση σε αυτά των τιμών χονδρικής. Τι είχε προτείνει η ΡΑΕ; Έναν μηχανισμό που σε μόνιμη βάση θα δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ, ανά εξάμηνο και με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγιά της. Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, έως τις 15 Μαίου κάθε χρόνου η ΔΕΗ θα καταθέτει στη ΡΑΕ στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους. Αν η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο υπερβαίνει το 15 % (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιουνίου. Αντίθετα, αν η διαφορά είναι μικρότερη από 15 % οι χρεώσεις θα παραμένουν ίδιες. Θυμίζουμε ότι η πρόταση της ΡΑΕ δεν είναι καινούρια αλλά είχε κατατεθεί και κατά τη διάρκεια της έγκρισης των τιμολογίων του 2011, χωρίς ωστόσο ο μηχανισμός αυτός να εγκριθεί από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με αποτέλεσμα σήμερα η ΔΕΗ να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα, τόσο σε επίπεδο χρηματοροών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας.


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8331 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Ανθίζει η βιομάζα


Το σύνολο του τοµέα της βιοµάζας παρουσιάζει κατακόρυφη ανάπτυξη, καθώς ο αριθµός των ανθρώπων που στρέφονται στον συγκεκριµένο τύπο θέρµανσης µε πέλετς πολλαπλασιάζεται καθηµερινά. Ενδεικτικό της όλης στάσης των καταναλωτών και των αγροτών είναι το ενδιαφέρον που τράβηξε στη φετινή Agrotica όποιο περίπτερο είχε κάποια πρόταση ή λύση στην προµήθεια πέλετς, καυστήρων, λεβήτων και µικρών µονάδων παραγωγής και επεξεργασίας βιοµάζας.

Ρεκόρ επισκεψιµότητας είχαν τα δύο σηµεία παρουσίας της εταιρείας Agricon, όπως είπε στην Agrenda ο επιστηµονικός της συνεργάτης, Κίµων Καράτζος: «Οι επισκέπτες ενδιαφέρθηκαν κυρίως για να δηµιουργήσουν τις δικές τους µικρές µονάδες πελετοποίησης και στη συνέχεια µε έναν καυστήρα πέλετ να αποκτήσουν αυτονοµία στη θέρµανση και να απεγκλωβιστούν από το ακριβό πετρέλαιο».
Γενικότερα, η δηµιουργία µονάδων παραγωγής pellets, νέων βιοµηχανιών κατασκευής καυστήρων µε την παρουσία αντιπροσωπειών λεβήτων στην ελληνική αγορά σχεδόν από όλο τον κόσµο και οι νέες θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόµενο κλάδο οφείλονται στην άνοδο της τιµής του πετρελαίου και στην άρση της απαγόρευσης για τη χρήση καυστήρων βιοµάζας στους νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Βέβαια, µέχρι τώρα η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει τόσο πολύ, ούτε στην Ευρώπη, ώστε να µπορεί κάποιος αγρότης να αποκτήσει τη δική του µονάδα πελετοποίησης για οικιακή χρήση, όπως µας πληροφορεί ο κ. Καράτζος. Εδώ και δύο χρόνια, οι εξελίξεις διεθνώς έχουν βοηθήσει στην ευκολότερη πρόσβαση των καταναλωτών και των αγροτών σε τεχνικές επεξεργασίας βιοµάζας και παραγωγής πέλετς. Σύµφωνα µε τον κ. Καράτζο, µε έναν σπαστήρα µικρής κλίµακας και µία µικρή πελετοµηχανή το αγροτικό νοικοκυριό µπορεί να αυτονοµηθεί ενεργειακά από το πετρέλαιο. Όταν τον ρωτήσαµε πόσο συµφέρει έναν αγρότη να αξιοποιήσει τα υπολείµµατα της καλλιέργειάς του µας είπε ότι «είναι προτιµότερο να σπείρει µερικά στρέµµατα αγριαγκινάρα. Έχει µετρηθεί ότι η δυνατότητα θέρµανσης από το πετρέλαιο είναι 9.800 θερµίδες/λίτρο, από πέλετς αγριαγκινάρας είναι 5.000 θερµίδες/λίτρο και από πέλετς γεωργικών υπολειµµάτων είναι 2.400-3.000 θερµίδες/λίτρο».


Agronews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8332 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Πρατήρια καυσίμων σε σούπερ μάρκετ φέρνει το νέο μνημόνιο


Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων καυσίμων προωθεί το νέο μνημόνιο, το οποίο επίσης προβλέπει μείωση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των πρατηρίων και των χώρων με χωρητικότητα άνω των 50 ατόμων. Επίσης προβλέπεται κατάργηση της απαίτησης κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια εντός σούπερ μάρκετ.

Οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις «φωτογραφίζουν» την απελευθέρωση της δυνατότητας ίδρυσης πρατηρίων καυσίμων σε σούπερ μάρκετ καθώς οι τωρινές προβλέψεις του νόμου που θα καταργηθούν (απόσταση και ανεξάρτητη κυκλοφοριακή σύνδεση) λειτουργούσαν απαγορευτικά για την εγκατάσταση πρατηρίων καυσίμων στη συντριπτική πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ σε αστικές περιοχές. Σήμερα η υποχρεωτική απόσταση είναι 80 μέτρα.

Μια ακόμη ρύθμιση που προβλέπεται από το νέο μνημόνιο αφορά στην κατάργηση του μη ανταποδοτικού τέλους στην τιμή των καυσίμων και το οποίο κατευθύνεται στο ταμείο των βενζινοπωλών.

Αναλυτικά οι αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο σε σχέση με τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην αγορά είναι:

- Να τροποποιήσει το άρθρο 22 του Ν.3054/2002 που ρυθμίζει την αγορά πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις, καθώς και την υπουργική απόφαση εφαρμογής της, προκειμένου να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. [1ο τρίμηνο 2012]

- Να τροποποιήσει το άρθρο 11 παρ.1 του Ν. 3897/2010 προκειμένου α) να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση που προβλέπει το εν λόγω άρθρο μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, β) να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 11 παρ.1, του Ν. 3897/2010 και γ) να τροποποιηθεί το άρθρο 11, παρ.6 του ίδιου νόμου προκειμένου να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. [2ο τρίμηνο 2012]

- Να παύσει τη διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων υπέρ του Ταμείου Αμοιβαίας Κατανομής Χειριστών Αντλιών Πετρελαίου Υγρών Καυσίμων (Mutual Distribution Fund of the Oil-Pump Operators of Liquid Fuel). Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012].


capital.gr

Λέτε σε λίγο καιρό να πουλάνε και πέλλετ; Για καλό το βλέπω...

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.172 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ