Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7235 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Η βιομηχανία πετρελαιοειδών ο μεγάλος χαμένος του 2011


Ο μεγάλος χαμένος μεταξύ όλων των βιομηχανικών κλάδων του 2011 ήταν η βιομηχανία παραγώγων πετρελαίου. Η συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, κυρίως στην κατηγορία των βενζινών, σε συνδυασμό με την καθίζηση των εξαγωγών στη Λιβύη, λόγω του εμφυλίου που ξέσπασε στη χώρα, οδήγησε στη μείωση της παραγωγής πετρελαιοειδών το 2011 περίπου κατά 16%, μετά την αύξηση 5,7% που είχε σημειωθεί το 2010.

Ο δείκτης της παραγωγής του κλάδου υποχώρησε σε επίπεδα τα οποία είναι περίπου 11% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005.

Η παραγωγή του κλάδου μειώθηκε στα τρία από τα τέσσερα τελευταία έτη, δεδομένου ότι είχε μειωθεί το 2009 κατά 0,1% και το 2008 κατά 4,3%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή πετρελαιοειδών προϊόντων στη χώρα μας το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 ήταν κατά 15,7% χαμηλότερη από την αντίστοιχη της ίδιας περιόδου του 2010.

Η εξέλιξη αυτή θέτει υπό αίρεση τις δυνατότητες αξιοποίησης του αυξημένου παραγωγικού δυναμικού, που δημιούργησαν οι υψηλές επενδύσεις των εταιρειών του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Το 2011 οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν με τις αυξημένες εξαγωγές τους να αναπληρώσουν τις σοβαρές απώλειες που κατέγραψαν στην εσωτερική αγορά.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή βενζινών μειώθηκε κατά 17,5% τον Ιανουάριο, 32% τον Φεβρουάριο, 39,1% τον Μάρτιο, 13,4% τον Απρίλιο, 32,7% τον Μάιο, 17,6% τον Ιούνιο και 24,6% τον Ιούλιο. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2010, μειώθηκε κατά 24,6% η παραγωγή αμόλυβδης βενζίνης, κατά 19,6% η παραγωγή αεριελαίων και κατά 22,2% η παραγωγή πετρελαίου εξωτερικής καύσεως (μαζούτ 360, 1.500, 3.000), ενώ αυξήθηκε κατά 23,1% η παραγωγή κηροζίνης.

Αναλυτικότερα, η εξέλιξη του όγκου παραγωγής του κλάδου το 2011 ανά μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, έχει ως εξής: -14,3% τον Ιανουάριο (+0,2% τον ίδιο μήνα του 2010), -9,9% τον Φεβρουάριο (-10,3%), -21,0% τον Μάρτιο (+6,6%), -28,1% τον Απρίλιο (-11,3%), -16,4% τον Μάιο (+6,3%), -25,9% τον Ιούνιο (+15,9%),-5,1% τον Ιούλιο (+2,6%), -9,5% τον Αύγουστο (-3,2%), -4,4% τον Σεπτέμβριο (+34,0%), -12,9% τον Οκτώβριο (+17,8%) και -23,8% τον Νοέμβριο (+16,1%).

Σημειωτέον, η παραγωγή του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 11,3% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Ανοδικά κινήθηκε, ωστόσο, ο κύκλος εργασιών του κλάδου, λόγω της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου και, κατά συνέπεια, των τελικών προϊόντων του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του κλάδου το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2010 - Νοεμβρίου 2011 αυξήθηκε κατά 26,1%, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο, έναντι αύξησης 30,2% έναν χρόνο νωρίτερα.


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7236 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ


Πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη και οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισκίασαν τον φόβο μίας επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά 37 σεντς και διαμορφώνεται στα 116,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ σύμφωνα με τεχνική ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς μπορεί να φθάσει έως τα 118,65 δολάρια το βαρέλι.
"Τα γεωπολιτικά γεγονότα σχετικά με το Ιράν και τη Μέση Ανατολή και το δριμύ ψύχος που σαρώνει την Ευρώπη ενισχύουν την τιμή του μπρεντ", δήλωσε στέλεχος εταιρίας συμβούλων για θέματα πετρελαίου, προσθέτοντας: "Συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αν και θα έχει ειδικό βάρος η κρίση χρέους της Ευρώπης".
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενίσχυσε περαιτέρω τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, θέτοντας στο στόχαστρο την κεντρική τράπεζά του και δίνοντας στις αμερικανικές τράπεζες νέες δυνατότητες να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν σχέση με την κυβέρνησή του.
Η κίνηση του Ομπάμα, που έγινε με την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος την Κυριακή, αποσκοπεί να κλείσει τα παραθυράκια που υπήρχαν στις υφιστάμενες κυρώσεις, τα οποία αξιοποιούσε η Τεχεράνη.
Στην ανησυχία για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συμβάλλει και η συνεχιζόμενη αναστάτωση στη Συρία.


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7238 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
H Eλλάδα αντιμέτωπη με μια γενικευμένη ενεργειακή κρίση


Aντιμέτωπη με το φάσμα μιας γενικευμένης ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η χώρα. Mπορεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε αργό, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Eυρωπαϊκής Eνωσης για το εμπάργκο στο Iράν, να μετατίθεται για ένα εξάμηνο, άμεσα ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ανεπάρκειας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Στα συναρμόδια υπουργεία Oικονομικών και ΠEKA σήμανε συναγερμός την περασμένη εβδομάδα με αφορμή μια επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔEΠA κ. Xάρη Σαχίνη.

O επικεφαλής της εταιρείας που διατηρεί το μονοπώλιο προμήθειας της χώρας σε φυσικό αέριο ενημέρωνε τους υπουργούς για το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους διεθνείς προμηθευτές της (Pωσία, Aλγερία, Tουρκία) στην περίπτωση που οι πελάτες της (ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και ΔEH) εξακολουθήσουν να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους για αγορές αερίου που ανέρχονται συνολικά σε 175 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, ανέφερε ο κ. Σαχίνης στην επιστολή του, στους δύο υπουργούς κ. Eυάγγελο Bενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για την αγορά ηλεκτρισμού, η οποία στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο και τους καλούσε να παρέμβουν άμεσα.

Eνα μήνα νωρίτερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, μια εξίσου δραματική επιστολή είχε φτάσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH κ. Aρθούρο Zερβό στους συναρμόδιους υπουργούς, η οποία τους ενημέρωνε για την οικονομική ασφυξία της Επιχείρησης. Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν υπόψη τους στις αποφάσεις για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιπτώσεις στη ΔEH, με δραματικούς τόνους, τους ενημέρωνε ότι η Επιχείρηση έχει αρνητικό cash flow και σε περίπτωση που οι αυξήσεις δεν είναι κατ' ελάχιστον 15%, τότε θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε «στάση πληρωμών».

Aνάλογου περιεχομένου ήταν λίγο αργότερα και η γνωμάτευση της PAE για τις αυξήσεις στα τιμολόγια. H διατήρηση των τιμολογίων στα επίπεδα του 2011, σημείωνε, «θα καθιστούσε τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά ζημιογόνο και θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των περισσότερων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ΔEH A.E.».

Aνέφερε επιπλέον ότι το 2011 δεν έγινε αναπροσαρμογή των τιμολογίων, όπως η ίδια είχε προτείνει, και γι' αυτό είναι πολύ πιθανό η ΔEH να παρουσιάσει ζημίες χρήσης. Πρότεινε μάλιστα επικαιροποίηση των στοιχείων κόστους της ΔEH ανά εξάμηνο και αντιστοίχως των τιμολογίων ώστε αυτά να το αντανακλούν. «H διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προληφθούν περιπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία τη δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωνε η PAE.

Eίχαν προηγηθεί επίσης εξίσου δραματικές επιστολές του ΔEΣMHE προς το YΠEKA για το πρόβλημα ρευστότητας και την αδυναμία του να αποπληρώσει παραγωγούς, όπως και σειρά επιστολών από τον Σύνδεσμο Ιδιωτών Παραγωγών (EΣAH).

Tα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, αποτέλεσμα κυρίως των στρεβλώσεων, ήταν γνωστά στις αρμόδιες θεσμικές αρχές και είχαν εγκαίρως γνωστοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του YΠEKA και του υπουργείου Oικονομικών.

H αγορά είχε εισέλθει στον αστερισμό της χρεοκοπίας από τις αρχές του 2011. ΔEH, ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές, ΔEΣMHE και PAE, παρεμβαίνοντας ο καθένας από τον ρόλο που του αναλογούσε, πίεζαν την πολιτική ηγεσία για λύση και προσδοκούσαν να αντέξουν μέχρι τα τέλη του έτους, που θα έρχονταν οι επιβεβλημένες και από το Mνημόνιο αναπροσαρμογές των τιμολογίων.

Aπό τη στιγμή που δεν δόθηκαν αυξήσεις τιμολογίων που να αντανακλούν έστω ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής, η χρεοκοπία της αγοράς ήταν θέμα χρόνου.

H οικονομική ασφυξία της ΔEH λειτούργησε ως καταλύτης...

Oι ευθύνες του Δημοσίου ως βασικού μετόχου της Επιχείρησης και 100% μετόχου του ΔEΣMHE είναι προφανείς.

Tο έλλειμμα ΔEΣMHE, οι ιδιώτες και η ΔEH
Aπό τις αρχές του 2011, ο ΔEΣMHE, ξεκινώντας με ένα έλλειμμα 99 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε από το 2010, άρχισε να πληρώνει με καθυστερήσεις τους παραγωγούς ΑΠΕ και φυσικού αερίου. Oι ιδιώτες προμηθευτές στη λιανική αγορά, μαζί και η ΔEH, άρχισαν να συσσωρεύουν ζημίες, με αποτέλεσμα η πρώτη κατηγορία να μην αποπληρώνει οφειλές προς τον ΔEΣMHE και τη ΔEH. Tα χρέη ανά μήνα πολλαπλασιάζονταν, ήταν όμως κατά την άποψη της PAE, του ΔEΣMHE και της ΔEH διαχειρίσιμα μέχρι και τον Σεπτέμβρη. H κατάσταση ξέφυγε με την επιβολή του EΦK στην ηλεκτροπαραγωγή και έθεσε εκτός αγοράς τις εταιρείες Energa και Hellas Power, οι οποίες, όπως προκύπτει και από την εισαγγελική έρευνα, επιχείρησαν με παράνομους τρόπους να διαχειριστούν την κρίση τους. Tα χρέη των δύο εταιρειών, ύψους 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔEΣMHE και 67 εκατ. ευρώ προς τη ΔEH, προκάλεσαν πραγματική ασφυξία στην αγορά. H ΔEH, που μέχρι πρότινος αποτελούσε τον βασικό χρηματοδότη της αγοράς ως ο κυρίαρχος παίκτης, κήρυξε «στάση πληρωμών» στον ΔEΣMHE και στη ΔEΠA. Aπό την πόρτα της ΔEΠA το πρόβλημα της ρευστότητας μεταλλάσσεται σε πρόβλημα προμήθειας αερίου και συνακολούθως παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το 25% παράγεται από φυσικό αέριο. H ΔEΠA μπορεί και να καταφέρει να αποπληρώσει τους προμηθευτές της για τον Φεβρουάριο. Eάν δεν αντιμετωπιστεί όμως το συνολικότερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, τον Mάρτιο η εταιρεία θα αναγκαστεί ή να ζητήσει διακανονισμό ή να κηρύξει στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας.


e4energie.com

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7239 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Ενεργειακό πιστοποιητικό:Αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών και άλλα χρήσιμα στοιχεία


Κάθε κτίριο πλέον αποκτά «ταυτότητα», στην οποία αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά του, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Η έκδοση ΠΕΑ δεν επιβαρύνει τους ενοικιαστές, διότι αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Αντιθέτως, αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη και στην καταπολέμηση της ενεργειακής «φτώχειας» από την άσκοπη σπατάλη. Eδώ και έναν μήνα οι αρμόδιες εφορίες δεν παριλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση χωρίς τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ

Στον αστερισμό του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ζει από τις 9 Ιανουαρίου 2012 όλη η κτηματαγορά, καθώς πλέον και οι ενοικιάσεις μεμονωμένων ακινήτων (διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.) υπόκεινται στον θεσμό και για κάθε συμβόλαιο που θα συντάσσεται είναι υποχρεωτική η έκδοση της λεγόμενης και ενεργειακής ταυτότητας. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν πιάσει δουλειά ήδη από πέρυσι τον Ιανουάριο, οπότε και ήρθε και στην Ελλάδα το εν λόγω πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτικό:

Από 9 Ιανουαρίου 2011, για αγοραπωλησία κτιρίου για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων και για τη μίσθωση ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων), καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου κτιρίου ή την ολοκλήρωση των εργασιών ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενο κτίριο.

Από 9 Ιανουαρίου 2012, για τη μίσθωση και τμημάτων ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων) άνω των πενήντα (50) τ.μ., που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες. Ετσι, εδώ κι ένα μην περίπου οι αρμόδιες εφορίες δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση εάν δεν αναγράφεται σε αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται μαζί το πρωτότυπο ή γνήσιο αντίγραφό του προς επίδειξη και επιβεβαίωση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης.

60.000
Το Πιστοποιητικό ισχύει για δέκα χρόνια, εκτός εάν στο κτίριο γίνει ριζική ανακαίνιση ή προσθήκη σε έκταση που επηρεάζει την ενεργειακή απόδοσή του, οπότε η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης ή της προσθήκης, πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα ετών. Δηλαδή, για το διάστημα των δέκα χρόνων (και εφόσον δεν έχει εκδοθεί νέο ΠΕΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο) χρησιμοποιείται το ίδιο ΠΕΑ και δεν απαιτείται η έκδοση νέου ΠΕΑ για όσες περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή νέων μισθώσεων προκύψουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου είχαν εκδοθεί περίπου 60.000 ΠΕΑ, εκ των οποίων 35.000 αφορούν σε αγοραπωλησίες, 20.000 στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», 2.000 σε μισθώσεις ακινήτων, 1.000 σε νέα κτίρια. Από αυτά, τα περισσότερα (περίπου 40.000) ανήκουν στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η), ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες Γ έως Ζ. Ενδεικτικό είναι ότι στην κατηγορία Β (η οποία αποτελεί και το όριο για τα νέα κτίρια) υπάρχουν μόλις 600 ΠΕΑ.

Είναι γεγονός ότι η θέσπιση του μέτρου και για τα ενοικιαστήρια έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα ακόμη χαράτσι εν μέσω κρίσης στην κτηματαγορά. Κανείς, ωστόσο, δεν αμφισβητεί τη σημασία του μέτρου αυτού, τόσο για τα ακίνητα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε κτίριο πλέον αποκτά «ενεργειακή ταυτότητα», στην οποία αποτυπώνονται τα ενεργειακά του χαρακτηριστικά, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.

Η έκδοση ΠΕΑ δεν επιβαρύνει τους ενοικιαστές, διότι αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Αντιθέτως, αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη και στην καταπολέμηση της ενεργειακής «φτώχειας» από την άσκοπη σπατάλη, καθώς ο πολίτης γνωρίζει την ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου που ζει ή εργάζεται και μπορεί να εκτιμήσει και το λειτουργικό ετήσιο κόστος για τη θέρμανση και τον δροσισμό.

Με το ΠΕΑ τα κτίρια κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ έως Η) και εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εάν το κτίριο είναι ενεργοβόρο ή όχι (δηλαδή, εάν απαιτεί πολλά χρήματα για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών του αναγκών, όπως η θέρμανση, η ψύξη, η παραγωγή ζεστού νερού και ο φωτισμός).

Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στην κτηματαγορά να προσαρμοσθεί ως προς την τιμή μίσθωσης ή πώλησης των ακινήτων, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, αλλά και ως προς την αντικειμενική αξία τους, ανάλογα με την κατάταξή τους σε ενεργειακή κατηγορία και στην Πολιτεία να γνωρίσει την ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων της χώρας.

4,5 εκατ. κτίρια
Το κτιριακό απόθεμα της χώρας ανέρχεται σε 4,5 εκατ. οικιστικές μονάδες. Μέχρι το 2000 έχουν κατασκευαστεί περίπου 3,9 εκατ. ακίνητα.

Πριν από το 1980 έχει κτιστεί το 69% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Πριν από το 1945 κατασκευάστηκαν περίπου 600.000 οικιστικές μονάδες, την περίοδο 1946-1980 κατασκευάστηκαν 2.164.072 και την περίοδο 1981-2000 έγιναν 1.220.755 οικιστικές μονάδες.

Το 1980 είναι κρίσιμη χρονιά, καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ ο νέος θερμομονωτικός κανονισμός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, μόλις το 30% των κατοικιών είναι κατάλληλα μονωμένα.

Ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου
Η αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή

Το Πιστοποιητικο Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εκδίδεται από Ενεργειακούς Επιθεωρητές, εγγεγραμμένους στο σχετικό Μητρώο του ΥΠΕΚΑ, τα στοιχεία των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε καταλόγους που είναι αναρτημένοι στην κεντρική σελίδα του ΥΠΕΚΑ (www.ypeka.gr) , στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr, καθώς και στα ΚΕΠ. Η ελάχιστη αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή για την έκδοση ΠΕΑ είχε καθοριστεί, σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2010 (ΦΕΚ 177 Α΄), ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, ως εξής:
Στα δύο (2) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστη αμοιβή τα 150 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.
Στο ένα (1) ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ για ολόκληρη την πολυκατοικία.
Στο ενάμιση (1,5) ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ για τις μονοκατοικίες.
Για άλλη χρήση του ακινήτου όταν η επιφάνεια είναι έως 1.000 τ.μ., η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ το τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ), ενώ για επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τ.μ., για τα πρώτα 1.000 τ.μ. η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. και για τα υπόλοιπα τ.μ., η αμοιβή είναι 1,5 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, οι αμοιβές και των Ενεργειακών Επιθεωρητών διαμορφώνονται ελεύθερα (κατόπιν διαπραγμάτευσης) και οι παραπάνω αποτελούν τις «νόμιμες αμοιβές», βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και κρατήσεις.

Ανακατατάξεις
Βαθμολογούνται και οι τιμές

Το ενεργειακό πιστοποιητικό έρχεται να αλλάξει ριζικά την κτηματαγορά. Εκτιμάται δε ότι τα παλαιά κτίρια που θα καταταγούν στις χαμηλές βαθμίδες (υπάρχουν 9 βαθμίδες από Α έως Η) της ενεργειακής απόδοσης, θα τύχουν γενικής απαξίωσης από την ίδια την αγορά. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πέσουν δραματικά οι αξίες πώλησης και τα ενοίκια σε ακίνητα που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση από τους επιθεωρητές και των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν θα προχωρήσουν στην αναβάθμισή τους. Τα κτίρια αυτά είτε θα πωλούνται φθηνότερα είτε θα ενοικιάζονται σε χαμηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Παγκράτι που παίρνει καλό βαθμό στην επιθεώρηση θα μπορεί να ενοικιαστεί προς 500 ευρώ τον μήνα. Ιδιας επιφάνειας διαμέρισμα, στην ίδια περιοχή αλλά με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, εκτιμάται ότι μπορεί να ενοικιαστεί ακόμη και 100 ευρώ τον μήνα λιγότερα.

Εξαιρέσεις
Επτά μισθώσεις χωρίς πιστοποιητικό

Από την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού εξαιρούνται οι:
1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον ίδιο υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων.
4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
5. Μισθώσεις κτιρίων για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια και παρασκευαστήρια.
6. Μισθώσεις κτιρίων για πάρκινγκ βενζινάδικα και πλυντήρια αυτοκινήτων.
7. Μισθώσεις κτιρίων για αποθήκες ή στέγαση ζώων.


(ΕΘΝΟΣ)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7241 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Μαζική καταστροφή στα δάση μας


Απέραντες εκτάσεις σε δάση όλης της χώρας έχουν αποψιλώσει παράνομοι υλοτόμοι, σύμφωνα με στοιχεία των δασικών υπηρεσιών.

Οι αποψιλωμένες εκτάσεις βρίσκονται κυρίως στο δάσος της Φολόης στην Ηλεία, στο Πήλιο, στη βόρεια Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ροδόπη, στην Κρήτη, στη Κεφαλλονιά, στη Λέσβο και στην ορεινή Αρκαδία.

Υπολογίζεται ότι φέτος το 20% του προστατευόμενου δάσους της Στροφιλιάς στην Αχαϊα έχει αποψιλωθεί.

Την ίδια ώρα, τα δασαρχεία δεν πραγματοποιούν ελέγχους με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού.


Ecofinder.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7248 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Η Τουρκία διέκοψε την προσφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα


Αξιωματούχοι της Τουρκίας ανέφεραν στο Reuters ότι η χώρα διέκοψε την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, διότι η παροχή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχει σταματήσει, ενώ έχει μειωθεί κατά πολύ από το Ιράν.

«Η προμήθεια προς την Ελλάδα διεκόπη, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την παροχή αερίου από το Αζερμπαϊτζάν», προσέθεσαν πηγές.

Σημειώνεται ότι η τουρκική εταιρεία Botas προμηθεύει τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.


Zougla

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.154 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ