Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #23049 από KERBEROS
Αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου


Την καθαρή και φθηνή ενέργεια προτιμούν όλο και περισσότερο εγχώριοι καταναλωτές για οικιακή χρήση, αλλά και οι βιομηχανίες. Το φυσικό αέριο κερδίζει πόντους στην αγορά, ενώ έχει αρχίσει σταδιακή υποχώρηση του πετρελαίου.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου διαμορφώθηκε σε 4.537 εκατ. κυβικά μέτρα το 2011, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τριετίας 2008-2011 να διαμορφώνεται σε 5,9%.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από μελέτη που εκπόνησε η εταιρία ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Στην έκθεση υπάρχουν εκτιμήσεις για τη μελλοντική κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί. Για το 2012 εκτιμάται να σημειώσει αύξηση έως 8%.

Η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αυξάνεται σταθερά από το 2009.

Το 21% παγκοσμίως

Στη διεθνή αγορά το φυσικό αέριο καλύπτει περίπου το 21% της παγκόσμιας ζήτησης σε πρωτογενή ενέργεια, με το μεγαλύτερο ποσοστό να χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2040 το φυσικό αέριο θα καλύπτει το 27% της παγκόσμιας ζήτησης σε πρωτογενή ενέργεια.

Η Ρωσία είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "ΣΤΟΧΑΣΙΣ" κ. Βασίλης Ρεγκούζας υποστηρίζει ότι τα επόμενα έτη θα δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, λόγω της χαμηλής τιμής έναντι του ανταγωνισμού και λόγω του συνδυασμού της υψηλής θερμογόνου δύναμης.


www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=5710

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #23050 από KERBEROS
Εκτός «πακέτου περικοπών» για φέτος το αγροτικό πετρέλαιο


Γλίτωσε, τουλάχιστον για φέτος, το ψαλίδισμα κατά 25% η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλούν για πληρωμή προκαταβολής στο 50% μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, που σημαίνει ότι 80 εκατ. ευρώ θα μπουν στους λογαριασμούς συνολικά 430.000 δικαιούχων.


Οι πληροφορίες από το υπουργείο μιλούν για πληρωμή προκαταβολής στο 50% μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.


Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ πρόκειται να πιστωθούν, όταν ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείου Οικονομικών για την ενημέρωση των καταστάσεων με τους δικαιούχους. Προς το παρόν εκκρεμεί μόνο η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών), προκειμένου να γίνει η πληρωμή, αλλά το ποσό έχει εξασφαλιστεί.


www.agronews.gr/agora/pliromes/arthro/85...-agrotiko-petrelaio/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #23051 από KERBEROS
Η Κρήτη πρωτοπορεί στην αξιοποίηση της ξυλώδους βιομάζας (πέλετς)


Ο δήμος της Φαιστού που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου είναι ο μοναδικός δήμος αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια όπου θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά τη ξυλώδη βιομάζα (πέλετς) αφού έγινε εταίρος διότι δόθηκε το πράσινο φώς στη πρότασή του προς χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρου για τα έτη 2007 με 2013. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε στις 23 Ιουλίου 2012 στο νησί Σύμη κοντά στη Ρόδο. Η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων του Προγράμματος αποδέχτηκε μονάχα δεκαεφτά έργα συνεργασίας, τα οποία θα στοιχίσουν συνολικά περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, και τα οποία θα ενισχυθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.


Η Κρήτη πρωτοπορεί στην αξιοποίηση της ξυλώδους βιομάζας (πέλετς)

Το συγκεκριμένο έργο έγινε αποδεκτό με συνολικό Προϋπολογισμό πάνω από 880.000 ευρώ και οι εταίροι που συμμετέχουν, εκτός από το δήμο της Φαιστού, είναι η κοινότητα Βοροκλήνης στη Κύπρο, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης, και ο φορέας διαχειριστικής ενότητας Ανατολικής Σάμου. Ακόμη θα πληροφορηθούν αλλά και θα λάβουν γνώσεις οι δημότες της Φαιστού για τα θέματα «Τεχνολογίες και Συστήματα Υποκατάστασης Συμβατικών Καυσίμων στη Θέρμανση Κτιρίων – Εγκατάσταση / Μετατροπή / Αναβάθμιση, Συντήρηση και Χρήση εξοπλισμού θέρμανσης σε υφιστάμενα κτίρια, με Αξιοποίηση της Ξυλώδους Βιομάζας (πέλετς)».


www.ecotimes.gr/2760/%ce%b7-%ce%ba%cf%81...%ce%b7-%cf%84%ce%b7/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #23613 από KERBEROS
«Τρέμει» ο θρόνος του πετρελαίου; Η βιομάζα κατακτά τις πόλεις



Καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας ενσαρκώνει το «κάθε πέρσι και καλύτερα» και με την τιμή του πετρελαίου να παίρνει σταθερά την ανιούσα πορεία, εν όψει του χειμώνα το θέμα της θέρμανσης ξανάρχεται στο προσκήνιο.


Στα αστικά κέντρα ωστόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο κόσμος στρέφεται προς το τους καυστήρες πέλετ κρίνοντας πλέον ακριβό ακόμη και το φυσικό αέριο.


Ο χειμώνας προβλέπεται «βαρύς», μιας και η εξίσωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης μόνο καλά μαντάτα δεν φέρνει. Τα νούμερα όμως μιλούν από μόνα τους με το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κυριολεκτικά να εκτοξεύεται από τα 60 ευρώ στα 329.

Κι έτσι οι ανά την Ελλάδα επιθυμούντες λίγη ζεστασιά αρχίζουν να εξετάζουν εναλλακτικές, «τακτική» που άλλωστε παρατηρήθηκε και τον προηγούμενο χειμώνα. Έτσι, κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, τζάκια, σόμπες παντός τύπου και εναλλακτικές μορφές θέρμανσης αναλύονται με βασικό υπό εξέταση χαρακτηριστικό την εξοικονόμηση κόστους και τη μεγιστοποίηση, όσο γίνεται, της απόδοσης θερμότητας.

Μπορεί πέρυσι στην επαρχία να επικράτησαν λύσεις όπως το τζάκι, η ξυλόσομπα και ο λέβητας με πυρήνα, στα αστικά κέντρα ωστόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο κόσμος στρέφεται προς το τους καυστήρες πέλετ κρίνοντας πλέον ακριβό ακόμη και το φυσικό αέριο. Και προς την ίδια «ακριβή» κατεύθυνση βηματίζουν τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ που εκτινάζουν κι άλλο το κόστος της ΔΕΗ.

Το πέλετ λοιπόν αναδεικνύεται στην «έρευνα αγοράς» ως το ιδανικό καύσιμο θέρμανσης, καθώς η διαφορά στο κόστος συγκριτικά με το πετρέλαιο είναι μειωμένη κατά 70%.

Το πέλετ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο που παράγεται από πριονίδια ξύλου το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία παίρνοντας τη μορφή μικρών κυλίνδρων. Και με κόστος περί τα 200 με 300 ευρώ ανά τόνο συγκριτικά με τα 1,40 ευρώ που αναμένεται να στοιχίζει το πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο η λύση του πέλετ κερδίζει έδαφος άσχετα με τους δισταγμούς για το κόστος από την αλλαγή καυστήρα, χώρια της δυνατότητας επιλογής χρήσης σόμπας ή τζακιού που παράγουν θερμότητα με τη χρήση πέλετ αντί για λέβητα.

Η ανακάλυψη αυτού του τρόπου θέρμανσης είχε αρχίσει να «φλερτάρει» έντονα την αγορά της Ελλάδας και για του λόγου το αληθές είναι η θετική στάση που απέσπασε στη φετινή Agrotica όποιο περίπτερο είχε κάποια πρόταση ή λύση στην προμήθεια πέλετς, καυστήρων, λεβήτων και μικρών μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας βιομάζας.
Από τη στιγμή επιπλέον που άρθηκε η απαγόρευση για χρήσης καυστήρων βιομάζας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης ανοίγεται και επίσημα ο δρόμος προς την εγκατάσταση μιας μονάδας πελετοποίησης, που με τη σειρά της ανοίγει το δρόμο προς την «απεξάρτηση» από το βασιλιά-πετρέλαιο. Η τεχνολογία βέβαια αυτή βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση ακόμη, και ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο η ευκολία της συγκεκριμένης επένδυσης που απαιτεί για οικιακή εκμετάλλευση έναν σπαστήρα μικρής κλίμακας και μία μικρή πελετομηχανή την καθιστά δυνατό αντίπαλο.



Πρώτες ύλες για πέλετ
Ως καινοτόμα μορφή βιομάζας, το πέλετ μπορεί να προέλθει και από άλλα προϊόντα, πέρα από τα υπολλείματα ξύλου. Έτσι, πέλετ μπορεί να προκύψει από διαφορετικές πηγές υπολειμμάτων, όπως είναι τα υπολείμματα από τις γεωργικές καλλιέργειες (άχυρα, κλαδιά ελιάς, καλαμπόκι, βαμβάκι, βέργες από σταφύλια), από την παραγωγή δασικής βιομάζας που προέρχεται από τη διαχείριση των δασών, ή από αυτοφυή βιομάζα, όπως π.χ. τα καλάμια. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής βιομάζας και μέσω της καλλιέργειας συγκεκριμένων φυτών, όπως ο μίσχανθος, το ινώδες σόργο, τα καλάμια, η άγρια αγκινάρα, το κενάφ, αλλά και από δέντρα, όπως ο ευκάλυπτος, η ακακία, η λεύκα και η ιτιά.


agronews.gr

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B2%CE...8EZxfBU9rHKGLZWolHew

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #23856 από KERBEROS
Ποιοί και πώς θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης


Από 100 έως 300 ευρώ θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν ανάλογα με την περιοχή στην οποία διαμένουν, τα νοικοκυριά, σύμφωνα δημοσίευμα του capital.gr.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με βάση το σχέδιο αυτό το οποίο περιλαμβάνεται σε 15σέλιδιο πόρισμα – πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, το επίδομα, σύμφωνα με ένα από τα δύο επικρατέστερα σενάρια, θα χορηγηθεί σε όλα τα νοικοκυριά που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανεξαρτήτως του εάν χρησιμοποιούν ως καύσιμο θέρμανσης των πετρέλαιο. Με βάση αυτό το σενάριο, το επίδομα θα καταβληθεί μόνο σε νοικοκυριά και όχι σε νομικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που προτείνονται είναι τα εξής και αφορούν ύψος εισοδήματος το οποίο έχει αποκτηθεί μόνο από γεωργικές επιχειρήσεις (πηγή Ε), μισθούς και συντάξεις (πηγή Στ). Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

- Για οικογένεια με ένα μέλος: 9.000 ευρώ και κάτω. Προτείνονται και άλλα εισοδηματικά όρια που ξεκινούν από τα 8.000 ευρώ.
- Για νοικοκυριά με 2 μέλη; το όριο ορίζεται στα 14.000 ευρώ (ή 13.000 με βάση άλλο σενάριο)
- Τα νοικοκυριά με 3 μέλη, το όριο είναι 16.000 ευρώ (ή 15.000 ευρώ με βάση άλλο σενάριο)
- Τα νοικοκυριά με 4 μέλη, το όριο είναι 18.000 ευρώ (ή 19.000 ευρώ με βάση άλλο σενάριο) και
- Για έως 5 μέλη το όριο ορίζεται στις 20.000 ευρώ

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος οι οπ[οίοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή άνω των ορίων που προαναφέρθηκαν με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση, δεν λαμβάνουν κανέναν επίδομα θέρμανσης και θα επιβαρυνθούν το σύνολο της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των παραπάνω εισοδηματικών κριτηρίων, δεν θα λάβουν το επίδομα όσοι διαθέτουν πισίνα, αεροσκάφος ή σκάφος μήκους άνω των 8 μέτρων.

Προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα δεν πρέπει αν πληρούνται μόνο τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια, πρέπει αν πληρούνται και περιουσιακά.

Έτσι, για τον άγαμο, το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είναι οι 100.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι οι 200.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.


www.energypress.gr/news/Poioi-kai-pws-th...o-epidoma-thermanshs

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #23997 από Asteris
Για πιθανή εξίσωση του θέρμνσης στο 100% της τιμής του πετρελαίου κίνησης αναφέρθηκε δημοσιογράφος του Σκαϊ πριν από λίγο, δηλαδή τιμη στο 1.6€, κατόπιν αιτήματος της Τρόικας...
Last edit: 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Asteris.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.135 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ