Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6921 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Σε λιμνοθάλασσα κινδυνεύει να μετατραπεί ο Θερμαϊκός κόλπος;


Να μετατραπεί κάποια στιγμή σε λιμνοθάλασσα, κινδυνεύει ο Θερμαϊκός κόλπος, από τις φερτές ύλες που κατεβάζουν οι ποταμοί Αξιός και Αλιάκμονας.

Και όπως επισημαίνει ο Μηχανιώτης την καταγωγή καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Κώστας Αλμπανάκης, φερτά υλικά εκτός από τα δύο ποτάμια, κατεβάζει στον Θερμαϊκό και ένα ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα που ξεκινάει από τη Χαλκιδική, φθάνει ανοιχτά του Μεγάλου Εμβόλου, στο Αγγελοχώρι και κατεβαίνει προς την Κατερίνη.

Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους.Βρέχει τη Θεσσαλονίκη στο βορειότερο σημείο του , την Πιερία στα δυτικά και τη Χαλκιδική στα ανατολικά. Το πλάτος του κυμαίνεται από 5 χιλιόμετρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέχρι 50 χιλιόμετρα στο νοτιότερο τμήμα του.Στον Θερμαϊκό εκβάλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός, καθώς και αρκετοί μικρότεροι.Στις δυτικές του ακτές δεσπόζουν τα Πιέρια όρη και ο Όλυμπος.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι φερτές ύλες από τον Αξιό και τον Αλιάκμονα σιγά σιγά θα σχηματίσουν λιμνοθάλασσα . Το Δέλτα του ποταμού Αξιού επεκτείνεται προς τον Νότο με κατεύθυνση την Κατερίνη, στενεύοντας έτσι τον Θερμαϊκό Κόλπο. Σε λίγα χρόνια, λόγω των διαρκών προσχώσεων φερτών υλικών, αναμένεται να σχηματιστεί λιμνοθάλασσα μεταξύ των εκβολών Αξιού και Αλιάκμονα.

Μελετώντας την εξέλιξη των εκβολών δύο μεγάλων ποταμών δυτικά της Θεσσαλονίκης στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να περπατάμε ανοιχτά της Αγαθούπολης ή του Μακρύγιαλου Πιερίας. Ο Θερμαϊκός Κόλπος “στενεύει” προς τη βορειοδυτική όχθη του. Ο ποταμός Αξιός κατεβάζει σημαντικές ποσότητες φερτών υλικών στις εκβολές του, όπου σχηματίζονται προσχώσεις που δεν μπορούν να διαλυθούν από τα ανύπαρκτα κύματα στο αβαθές και κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον του Κόλπου της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ένα θαλάσσιο ρεύμα που ανεβαίνει από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής προς τη Θεσσαλονίκη, φθάνει ανοιχτά του Μεγάλου Εμβόλου στο Αγγελοχώρι και κατεβαίνει προς την Κατερίνη, παρασύρει φερτά υλικά στα δυτικά του Θερμαϊκού.

Ανοιχτά της Κατερίνης, όπου μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες ήταν θάλασσα, σήμερα έχουν σχηματιστεί έλη και αβαθή επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα. Εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, το βάθος της θάλασσας φθάνει τα δύο ή τρία μέτρα, σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστα εκατοστά, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν ξέρες και μικρά «νησάκια», όπου γεννήθηκαν νέα οικοσυστήματα.

Είναι πολύ πιθανό, λένε οι επιστήμονες, τα επόμενα χρόνια να σχηματιστεί μία λιμνοθάλασσα μεταξύ των εκβολών του Αξιού και του Αλιάκμονα, αφήνοντας όμως ανέπαφο το στόμιο εισόδου προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι σώθηκε οριστικά τη δεκαετία του ΄30, χάρη στην εκτροπή δυτικότερα των εκβολών του ποταμού Αξιού. Έως τότε, Αξιός και Γαλλικός σχημάτιζαν κοινό Δέλτα στο Καλοχώρι και χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα είχε αχρηστευτεί.

Η ραγδαία «προέλαση» του Δέλτα του Αξιού στον Θερμαϊκό Κόλπο, όμως, δημιουργεί κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι ναυτικοί χάρτες του Πολεμικού Ναυτικού που χρησιμοποιούν τα εμπορικά πλοία ανανεώνονται τακτικά, αφού τα αβαθή μεταβάλλονται με ταχύτατο ρυθμό. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι προσαράξεις μεγάλων πλοίων που μπαίνουν ανοιχτά και με ταχύτητα στο λιμάνι, χωρίς να γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της λεκάνης του Κόλπου ή αγνοώντας τους ραδιοφάρους περιμετρικά της.

Μια λωρίδα γης, ίσα που να χωράει ένα αυτοκίνητο, ενώνει τη στεριά με το νησάκι του φάρου Αξιού- κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Τον χειμώνα η βροχή και τα κύματα σκεπάζουν το λεπτό πέρασμα και μένει μόνο η λάμψη του φάρου.

Πρόκειται για το άγνωστο νησάκι Καβούρα στο Δέλτα του Αξιού, μία ανάσα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους ραδιοφάρους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Βόρεια Ελλάδα.

Μπαίνοντας το καράβι στο λιμάνι πρέπει να διαγράφει πορεία “στο πράσινο του φάρου”, να κοιτάζει δηλαδή μόνο την πράσινη ακτίνα στρίβοντας το τιμόνι δεξιά ώσπου να “δει” τον κεντρικό ραδιοφάρο στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης και να φθάσει με ασφάλεια στη γράδα. Για τον λόγο αυτό υπάρχει φαροφύλακας στο Δέλτα του Αξιού.Ο «φύλακας των πλοίων» επισκέπτεται τον ραδιοφάρο δύο φορές την εβδομάδα για να βάλει μπροστά τις απαρχαιωμένες πετρελαιοκίνητες μηχανές και να φορτίσει τους συσσωρευτές με ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν φουσκώνει η θάλασσα τον χειμώνα, ο δρόμος χάνεται. Φορά λαστιχένιες μπότες ώς τη μέση και βαδίζει συχνά στο νερό και «σώζει» τα πλοία από τα αβαθή και την ομίχλη της Θεσσαλονίκης εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο ραδιοφάρος στο Δέλτα του Αξιού, με φωτοβολία επτά ναυτικών μιλίων, αντικατέστησε το 1960 τα μικρότερα πλωτά «φαναράκια» που οδηγούσαν μέχρι τότε τους ναυτικούς σε ασφαλές επίνειο. Κατασκευάστηκε από τη σουηδική εταιρεία Αga κι εκτός από τα φωτεινά εκπέμπει και ηχητικά σήματα. Μαζί με τον πέτρινο φάρο του Αγγελοχωρίου οριοθετούν την είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Δεκαπέντε χιλιόμετρα γης πρόσθεσε ο χρόνος στον Θερμαϊκό Κόλπο, αφού σύμφωνα με έρευνες γεωλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πριν από 4.000 χρόνια, κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, τα Γιαννιτσά (20 χιλιόμετρα σήμερα από την ακτή) ήταν παραθαλάσσιο θέρετρο! Γεωλόγοι σε συνεργασία με αρχαιολόγους που κάνουν έρευνες στον προϊστορικό οικισμό του αρχοντικού Γιαννιτσών, κατάφεραν να προσδιορίσουν τα όρια της ακτογραμμής, όπως ήταν διαμορφωμένη το 2000 π.Χ. Πριν από 4.000 χρόνια η θάλασσα βρισκόταν πέντε χιλιόμετρα νότια του οικισμού.

Η στάθμη της ήταν περί τα πέντε μέτρα χαμηλότερη από τη σημερινή και η περιοχή αποτελούσε έναν ρηχό, κλειστό, ήρεμο θαλάσσιο κόλπο, τμήμα του ευρύτερου Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος περιβαλλόταν από αλμυρά έλη.


ypovrixio-kinigi.blogspot.com/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6942 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΝΤΡΕΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ Καυσόξυλα τέλος στη Ροδόπη – τα έκαψε η κρίση

Αναγκαζόμαστε να διώχνουμε πελάτες, γιατί δεν έχουμε να πουλήσουμε, λέει έμπορος ξυλείας στην Κομοτηνή


Άδειες είναι οι περισσότερες μάντρες στη Ροδόπη


«Στέγνωσαν», οι μάντρες ξυλείας της Ροδόπης, τον τελευταίο μήνα, πρόβλημα το οποίο εντείνεται, αφήνοντας πολλές οικογένειες χωρίς καύσιμη ύλη. Από τους πρώτους μήνες του χειμώνα, οι επαγγελματίες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση στη ζήτηση ξυλείας, όμως κανείς δε φανταζόταν όταν θα έφταναν σε σημείο, να στερέψουν κυριολεξία, όλες οι μάντρες της Ροδόπης. Οι έμποροι ξυλείας αναγκάζονται ακόμα και να διώχνουν πελατεία και να συμπληρώνουν τις λίστες αναμονής με δεκάδες πελάτες, αφού το πετρέλαιο έχει γίνει είδος πολυτελείας. Από την άλλη η μεγάλη ζήτηση σε όλη την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν περισσότερες μάντρες. Στη Ροδόπη υπολογίζονται σήμερα στις 25-28, αλλά ακόμα και αυτός ο αριθμός αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες στη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα.


100-120 ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΟΝΟΣ


Παρά την τεράστια ζήτηση, οι έμποροι επιμένουν φθηνά. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν αυξήσουν τις τιμές θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, που για λόγους οικονομίας στράφηκε στους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης. Έτσι η τιμή του τόνου σπάνια ξεπερνά τα 120 ευρώ, ενώ είναι πιθανότερο με μία καλή έρευνα αγοράς, οι πολίτες να εντοπίσουν φθηνότερα ξύλα.

ΣΟΜΠΕΣ, ΤΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΕΣ


Οι νοικοκύρηδες από νωρίς μετέτρεψαν το σύστημα θέρμανσης από πετρέλαιο σε ξύλο. Προμηθεύτηκαν, δίνοντας κάτι παραπάνω, τους ξυλολέβητες, αλλά απαλλάχθηκαν από τον βραχνά του πετρελαίου, που κοστίζει σήμερα σχεδόν 1 ευρώ το λίτρο. Οι υπόλοιποι αγόρασαν σόμπες ή απλά επέστρεψαν σε αυτές και τέλος όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή, χρησιμοποίησαν τζάκι. Έκαναν τα πάντα δηλαδή για να απαλλαγούν από το πετρέλαιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της ζήτησης. Οι παραγγελίες από την αρχή του χειμώνα ήταν πολλές, αλλά όσο έπεφταν οι θερμοκρασίες αυξάνονταν ακόμα περισσότερο, είπε ο Δημήτρης Μουστικίδης, συνιδιοκτήτης μάντρας ξυλείας στην Κομοτηνή. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο είπε, στα πέντε χρόνια δραστηριοποίησης του, στο χώρο της εμπορίας ξύλου. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, που αποδίδονται στην κακοκαιρία που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη Βουλγαρία. Αυτό προκαλεί προβλήματα σε όσους προμηθεύονται ξυλεία από τη γειτονική χώρα. Για όσους από την άλλη επιμένουν ελληνικά, τα πράγματα είναι ίσως λίγο χειρότερα. Στην περίπτωση των ελληνικών καυσόξυλων που έχουν μεγαλύτερη απήχηση, τελείωσαν καθώς δεν δίνονται άλλες άδειες σε συνεταιρισμούς να κόψουν ξύλα, ανέφερε ο κ. Μουστικίδης. «Έχουμε έλλειψη λόγω καιρικών φαινομένων στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα έχουν τελειώσει επειδή είναι πιο περιζήτητα. Τα δάση δεν σώνονται, αλλά αυτά που κόβουν οι συνεταιρισμοί στα βουνά έχουν τελειώσει. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε πολύ καιρό τώρα και αναγκαζόμαστε να διώχνουμε πελάτες, κάτι που είναι πολυτέλεια τέτοια εποχή. Αντιμετωπίζουμε την έλλειψη γιατί, εμείς δεν φέρνουμε Βουλγάρικα καθόλου, γι’ αυτό και μείναμε κιόλας. Εμείς φέρνουμε μόνο ελληνικά ξύλα που είναι ποιοτικά καλύτερα, όσο και αν μερικοί το παρεξηγούν, είναι καλύτερα από τα βουλγάρικα».


ΜΟΝΟΙ 100 ΤΟΝΟΙ


Ο κ. Μουστικίδης, έχει ένα απόθεμα περίπου 100 τόνων. Η ποσότητα αυτή είναι ελάχιστη, αφού μπορεί να εξαντληθεί μέσα σε μία δύο μέρες, είπε. Αυτή τη στιγμή ο ίδιος διαθέτει οξιά φρεσκοκομμένη, η οποία θα πρέπει να στεγνώσει, ώστε σε 10-15 μέρες να είναι αποδοτικότερη. Το πρόβλημα της έλλειψης είναι κοινό σε όλη τη Ροδόπη. Παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε απόγνωση τον κλάδο, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Το μόνο που μας μένει είναι να κάνουμε υπομονή, είπε ο κ. Μουστικίδης.

«Υπομονή, γιατί εμείς θέλουμε τα ελληνικά ξύλα, στη μάντρα τη δική μας δουλεύουμε μόνο ελληνικά.


Παρακαλάμε τους συνεταιρισμούς να κόψουν περισσότερα για να έχουμε να πουλήσουμε, του χρόνου τουλάχιστον, άντε φέτος την βγάλαμε, αλλά του χρόνου αν γίνεται να φέρουν περισσότερα. Ελπίζω πως θα γίνει αυτό, γιατί αλλιώς θα έχουμε προβλήματα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική αγορά καλύπτεται από το Παπίκιο Όρος μέχρι τη Νέα Σάντα, παράλληλα με τις εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες.


sklantzithres

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6944 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Η μεγάλη απάτη με τα καυσόξυλα


Η τιμή του πετρελαίου οδηγεί τον κόσμο σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης όπως το τζάκι. Ως κλασικοί όμως Ελληνάρες θα βρούμε τρόπους να εκμεταλλευτούμε το κάθε τι ώστε να αποκομίσουμε το όσο δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος εις βάρος του καταναλωτή.

Τι έχουν σκεφτεί λοιπόν...
οι αγαπητοί καυσοξυλάδες; Να στα παίρνουν απο όπου μπορούν. Αυτό έχουν σκεφτεί. Γιαυτό ο τόνος έχει φτάσει να πωλείται 190 ευρώ (ελιά) στην Αθήνα όταν η τιμή χονδρικής δεν ξεπερνάει τα 80-90 ευρώ και όταν πριν απο 3-4 χρόνια η τιμή που τα αγοράζαμε δεν ξεπερνούσε τα 100 ευρώ , ποσό που παραμένει σταθερό στην επαρχία. Γιαυτό παραμένουμε απο τις λίγες χώρες που ακόμη πουλάνε τα ξύλα με βάση το βάρος και οχι με βάση τα CORD όπως στις περισσότερες προηγμένες χώρες.

Θα μείνουμε στο δεύτερο όπου είμαστε σίγουροι οτι θα έχετε ερωτήματα γιατί οχι πώληση με βάση το βάρος αλλα με Cord; Πρώτα απο ολα να εξηγήσουμε τι είναι τα Cord.

Η μονάδα μέτρησης των καυσόξυλων δεν είναι πάντα το βάρος. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε πολλές άλλες χώρες η συνηθέστερη μονάδα είναι το αποκαλούμενο cord, το οποίο είναι ένα δεμάτι ξύλα με ύψος 1,2μ., βάθος 1,2μ. και μήκος 8 πόδια περίπου 2,4μ. Ένα τέτοιο δεμάτι περιέχει περίπου 2 έως 2,5 κυβικά μέτρα συμπαγούς ξύλου.

Όταν τα καυσόξυλα πωλούνται με μονάδα μέτρησης το βάρος, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο υποθέτει κανείς, διότι το βάρος του ξύλου ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με το πόση υγρασία περιέχει.
Για παράδειγμα αν αγοράσετε τον χειμώνα 1 τόνο ξύλα, με την υγρασία που επικρατεί σημαίνει ότι αγοράζοντας έναν τόνο χλωρό, υγρό ξύλο, στην πραγματικότητα αγοράζετε μισό τόνο ξύλου και μισό τόνο νερού!

Αν βάλουμε και το συνήθειο των καυσοξυλάδων να 'κλέβουν' και στο ζύγι τότε καταλαβαίνεται οτι χρυσοπληρώνετε κατί για το οποίο ποτέ δεν θα πάρετε, οπότε δεν θα αλλάξουν και πολλά σε σχέση με το πετρέλαιο.

Θα μας πείτε όμως οτι ξύλα πρέπει να τα αγοράζουμε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα ξύλα είναι στεγνά και καλώς αερισμένα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε μαντρά που να μην καταβρέχει τα ξύλα ώστε να αυξηθεί το βάρος. Είναι μικρότερες οι απώλειες (750κ ξύλο / 250κ νερό) αλλά και πάλι δεν αγοράζεις αυτό που πραγματικά πληρώνεις.

Αν όμως τα καυσόξυλα που αγοράζαμε τα παίρναμε σε Cord, τότε δεν θα σας ενδιέφερε τίποτε απο τα παραπάνω αφού θα αγοράζατε ενα δέμα συγκεκριμένου μεγέθους σε συγκεκριμένη τιμή. Φυσικά το δέμα αυτό αναλόγως του είδους του ξύλου και της υγρασίας του, μπορεί να ζυγίζε από 2 έως 3 τόνους.

Ας ελπίσουμε να βάλουν μυαλό οι μαντράδες απο μόνοι τους, χωρίς την παρέμβαση του κράτους γιατί τότε το ξύλο θα πωλείτε 500€ o τόνος με τα 400€ να είναι φόροι.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7102 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Fast Track «γκάφα» με το μεγα- φωτοβολταικό της Κοζάνης !



Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από το μεγα- φωτοβολταικό έργο της ΔΕΗ στη Κοζάνη, κόστους γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, το προοριζόμενο να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου, και το πρώτο έργο που υποτίθεται ότι θα γινόταν με τη διαδικασία του Fast Track.

Τα γεγονότα ωστόσο των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι ακολουθήθηκε διαδικασία μάλλον… Slow Track, με αποτέλεσμα - με ευθύνη που αποδίδεται στο Invest In Greece, το οποίο από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει αναλάβει να «τρέξει» την όλη διαδικασία- κρίσιμα δικαιολογητικά να κατατεθούν κυριολεκτικά στο πάρα πέντε στον ΔΕΣΜΗΕ, εκείνος να επικαλεστεί στενότητα χρόνου, και το έργο να «κλειδώσει» τελικά με κατά… 16% χαμηλότερη τιμή από εκείνη που θα επιτυγχάνονταν πριν την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, αντί για τη ταρίφα των 350 ευρώ/ MWh που ίσχυε μέχρι και τη 31η Ιανουαρίου, το έργο «κλείδωσε» στη κατά πολύ χαμηλότερη τιμή των 295 ευρώ/ MWh που ισχύει από τη 1η Φεβρουαρίου και μετά, έπειτα από τις μειώσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά στην πράξη ; Καταρχήν ότι το έργο καθίσταται λιγότερο ελκυστικό για τα 15 ξένα σχήματα που συνεχίζουν στη β’ φάση του διαγωνισμού (και που σημειωτέον καλούνται να βρουν και τη χρηματοδότηση για το project). Κατά δεύτερο, ότι τα έσοδα για τη ΔΕΗ θα είναι σαφώς μικρότερα από τα αναμενόμενα. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι το πως θα αντιδράσουν τα 15 αυτά σχήματα, με τα οποία στην αλληλογραφία που έχει τόσο καιρό μαζί τους η ΔΕΗ, μιλά για ταρίφα 350 ευρώ. Θα αποδεχθούν τη μείωση ή όχι ;

Τι ακριβώς συνέβη ;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ευθύνη για την καθυστέρηση αποδίδεται στο Invest In Greece που δεν απέστειλε εγκαίρως στο ΔΕΣΜΗΕ το έγγραφο που πιστοποιεί την ένταξη του φωτοβολταικού της Κοζάνης στο Fast Track. Ήταν, δε, τέτοια η καθυστέρηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες ενημερώθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωσταντίνου. Κατά τις ίδιες πηγές, το έγγραφο αυτό έφτασε στα γραφεία του ΔΕΣΜΗΕ μόλις τρείς- τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, και έπειτα από πιέσεις της ίδιας της ΔΕΗ (!), με συνέπεια ο πρώτος να επικαλεστεί αδυναμία ολοκλήρωσης της απαραίτητης διαδικασίας λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα πάντως με κάποιες άλλες εκτιμήσεις, ενδεχομένως ο διαχειριστής (που τη προηγούμενη εβδομάδα είχε αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου φορέα ΑΔΜΗΕ) να δίστασε να «επισπεύσει» την όλη διαδικασία, φοβούμενος μη τυχόν κατηγορηθεί για μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι στη ΔΕΗ, ειδικά σε μια περίοδο με ανοιχτά μέτωπα γι’ αυτόν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του εισαγγελέα για την υπόθεση των δύο παρόχων Energa και Hellas Power.

Το δια ταύτα σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο. Πέντε μήνες περίπου από τότε που το έργο εντάχθηκε στο Fast Track, και οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν στο διάστημα αυτό να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες, ώστε να υπογραφεί εγκαίρως η κρίσιμη για τους επενδυτές αλλά και τη ΔΕΗ, σύμβαση αγοραπωλησίας με το διαχειριστή. Το έργο είχε πάρει και τυπικά άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στις 24 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΟ), σε μια συνεδρίαση μάλιστα που επισπεύσθηκε προκειμένου να προλάβει η ΔΕΗ τις ημερομηνίες.

Και το ερώτημα είναι, αν δεν μπορούμε να τρέξουμε τις διαδικασίες για ένα έργο 200 MW, θα καταφέρουμε ποτέ να το κάνουμε για ένα σχέδιο σαν το «Ήλιος» ;


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7108 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Τα μυστικά στα πράσινα δάνεια


Τα επισκευαστικά δάνεια, τα εξειδικευμένα καταναλωτικά και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι οι βασικές επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους.

Στην πρώτη περίπτωση, στο παιχνίδι των πράσινων δανείων έχουν µπει ήδη οι µεγαλύτερες τράπεζες διαθέτοντας σειρά από ανταγωνιστικά προϊόντα για διάφορες εργασίες, από την εγκατάσταση φυσικού αερίου μέχρι τα πράσινα μερεμέτια.

Είτε πρόκειται για καταναλωτικά είτε για επισκευαστικά, κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι πελάτες των τραπεζών θα πληρώνουν λιγότερα χρήµατα. Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι καθώς µε το ποσό που εξοικονοµούν από την πράσινη επένδυσή τους οι δανειολήπτες µπορούν πιο εύκολα να καλύπτουν τη µηνιαία δόση τους. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά εξασφαλίζει και τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν τα συγκεκριµένα δάνεια σε µεγαλύτερο αριθµό ενδιαφεροµένων σε σχέση µε τα παραδοσιακά τους προϊόντα.

Η δεύτερη εναλλακτική που έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές και μάλιστα από τον Φεβρουάριο του 2011 πέρασε σε δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει πιο ευνοϊκούς όρους. Πλέον, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και κτίρια που χτίστηκαν µέχρι και το 1990 (έναντι του 1980 που προέβλεπε η πρώτη φάση). Επίσης, η ανώτατη τιμή ζώνης για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα ανέβηκε στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από έως 1.750 ευρώ ανά τ.µ. που ήταν αρχικά.

Παράλληλα, δικαιούχοι είναι και ενδιαφερόμενοι με υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο θα φτάνει τα 60.000 ευρώ ανά άτομο (έναντι 45.000 ευρώ αρχικά) και τα 80.000 ευρώ ανά οικογένεια (από 65.000 ευρώ).

Μάλιστα, στη δεύτερη φάση του προγράμματος είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για µεµονωµένα διαµερίσµατα πολυκατοικίας, ακόµη και αν αυτή δεν έχει αυτόνοµη θέρµανση.

Ποιους αφορά. Τα οφέλη για το πρόγραμμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το εισόδημα των υποψηφίων.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιχορήγηση ύψους 35%. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατομικό εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 έως 80.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιδότηση ύψους 15%.

Τι επιδοτείται. Ανεξάρτητα από το εισόδημα του δανειολήπτη, με βάση το πρόγραμμα, επιδοτούνται δαπάνες για τοποθέτηση κουφωμάτων – τζαμιών, συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώμα, αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.

Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκομιδή και επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών).

Στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτων και συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνεται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.

tanea.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #7115 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
Καλιφόρνια ο Θεσσαλικός Κάμπος


Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναλύει πώς ο θεσσαλικός κάμπος μπορεί να θυμίσει ... Καλιφόρνια.


Τι κοινό μπορεί να έχει η περιοχή του Φρέσνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με τη Θεσσαλία; Μπορεί ο θεσσαλικός κάμπος να ακολουθήσει μια διαφορετική αγροτική προοπτική πέρα από την παραδοσιακή, όπως συμβαίνει με το Φρέσνο;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, ο οποίος στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο του Φρέσνο διαπίστωσε κοινά και μη σημεία μεταξύ των δύο περιοχών.

«Η περιοχή του Φρέσνο είναι παρόμοια με τη Θεσσαλία, δηλαδή μια πεδιάδα περιστοιχισμένη με βουνά. Έχει 4.200.000 στρέμματα καλλιεργούμενη έκταση και 3.500.000 λειμώνες και βοσκοτόπους. Είναι μια περιοχή με πολύ μικρές βροχοπτώσεις, αλλά σημαντικά έργα που έγιναν στη δεκαετία του 1960 εξασφαλίζουν αρκετό νερό από φράγματα και άλλες αποθήκες νερού στα γύρω βουνά. Τα επιφανειακά νερά συμπληρώνονται με υπόγεια που αντλούνται από αρκετά μεγάλα βάθη» επισημαίνει ο κ. Γέμτος.

Αυτό που, όπως λέει, έχει ενδιαφέρον είναι η κατανομή των καλλιεργειών στο Φρέσνο και στη Θεσσαλία. «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε ότι δύο περιοχές με παρόμοιο κλίμα, έχουν διαφορετικές καλλιέργειες. Η Καλιφόρνια τροφοδοτεί όλες τις ΗΠΑ με λαχανικά, ενώ εμείς εισάγουμε! Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι από πλευράς εισοδήματος στην περιοχή του Φρέσνο η μεγάλη καλλιέργεια (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ.) προσφέρει το 8%, τα λαχανικά το 33% και οι δενδρώδεις καλλιέργειες το 59%. (από την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Γεωργία της Καλιφόρνια). Είναι σαφές ότι τα λαχανικά και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, μαζί με την κτηνοτροφία, δίνουν το κύριο εισόδημα στην περιοχή» τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ποια είναι, όμως, η εικόνα στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Γέμτο, στη χώρα μας η γεωργία ακόμα και πριν από την κρίση αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα εισοδήματος. «Μετά την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την απελευθέρωση των τιμών οι περισσότερες καλλιέργειες βρέθηκαν να μην δίνουν άλλο εισόδημα εκτός από τις επιδοτήσεις […] Βεβαίως, με την αναμενόμενη μείωση των επιδοτήσεων τα επόμενα έτη θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές» εκτιμά ο καθηγητής.

Στο ερώτημα «τι θα έπρεπε να γίνει» ο κ. Γέμτος απαντά πως το παράδειγμα της Καλιφόρνια δίνει την εικόνα, συμπληρώνοντας: «Αλλά και λίγοι υπολογισμοί θα μας βοηθούσαν σημαντικά να αποφασίσουμε. Μια μεγάλη καλλιέργεια, σήμερα, δίνει ένα ακαθάριστο εισόδημα της τάξεως των 60 έως 200 ευρώ/στρέμμα. Μια καλλιέργεια λαχανικών ή οπωροφόρων δένδρων δίνει από 1000-4000 ευρώ/στρέμμα. Τι θα σήμαινε αυτό για μια γεωργική περιοχή σαν τη Θεσσαλία; Σκεφτείτε ότι μια αλλαγή μόνο του 20% των εκτάσεων από μεγάλη καλλιέργεια σε οπωροκηπευτικά θα αύξανε το ακαθάριστο εισόδημα των παραγωγών κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, σχεδόν το μισό του συνόλου των επιδοτήσεων που εισπράττουν οι αγρότες όλης της χώρας. Αν σε αυτό προστεθούν και εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες, όπως η μεταποίηση των προϊόντων, οι μεταφορές κ.λπ., η ωφέλεια θα είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Είναι δυνατή μια τέτοια λύση; «Προφανώς ναι» απαντά ο κ. Γέμτος, καθώς το κλίμα, το έδαφος και το ανθρώπινο δυναμικό είναι κατάλληλα για παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντων. Επιπλέον, επισημαίνει, με την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεχή βελτίωση των υποδομών στον τομέα των μεταφορών, η πρόσβαση στις αγορές γίνεται γρήγορη και εύκολη. Παράλληλα, όπως λέει, «στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη, δημιουργούνται ομάδες του πληθυσμού με υψηλά εισοδήματα που ζητούν συνεχώς προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας. Τη ζήτηση αυτή μπορούμε να την καλύψουμε καθώς έχουμε εύκολη πρόσβαση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια άλλη σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη κυρίως θερμοσκοπικών καλλιεργειών, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές μονάδες καύσης βιομάζας για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. «Η παραγόμενη θερμότητα (που είναι περισσότερη από τη μισή) πρέπει να αξιοποιηθεί. Προφανής χρήση για το χειμώνα είναι η θέρμανση θερμοκηπίων. Παράλληλα, πολλές μονάδες παραγωγής πελέτας βιομάζας θα μπορούν να προμηθεύουν τα θερμοκήπια με χαμηλής αξίας πρώτη ύλη για θέρμανσή τους» σημειώνει.

Η αλλαγή των καλλιεργειών από μόνη της ίσως δεν αρκεί για να βελτιωθεί η θέση των αγροτών, αφού, σύμφωνα με τον κ. Γέμτο, «χρειάζεται σκληρή δουλειά» για να πετύχει, όχι μόνο από τους αγρότες, αλλά και από μια σειρά παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, των ερευνητικών φορέων της χώρας. αλλά και άλλων κλάδων της οικονομίας όπως οι μεταφορές, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων κ.ά.

Αναγκαία θεωρείται, επίσης, η επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών που θα παράγουν τις ποιότητες που απαιτούν οι αγορές και θα προσαρμόζονται στις συνθήκες της χώρας, ενώ σημαντική είναι και η βελτίωση των τεχνικών της καλλιέργειας. «Πρέπει να μελετηθούν οι κατάλληλες λιπάνσεις, η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των άλλων εισροών ώστε να βελτιστοποιηθεί η παραγωγή, η ποιότητα και το κόστος» υπογραμμίζει- μεταξύ άλλων- ο καθηγητής.

Ο Έλληνας καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη την ιδιαίτερη σημασία της εκμηχάνισης προκειμένου να γίνουν οι ελληνικές καλλιέργειες περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά και την τυποποίηση της παραγωγής και την προώθηση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων με νέα προϊόντα που ζητούν οι αγορές. «Η μεταποίηση πρέπει να συνδεθεί με τη παραγωγή για πιστοποιημένα προϊόντα που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα φθηνότερα των τρίτων χωρών» τονίζει ο κ. Γέμτος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.131 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ