Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9483 από KERBEROS
Aντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλούν τα τζάκια των πόλεων


Μελέτη σε ευρωπαϊκές πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2001 – 2005 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Carbosol, έδειξε ότι το 60% της ρύπανσης τη χειμερινή σεζόν, με επιζήμιες εκπομπές άνθρακα για την υγεία, προκαλείται από τα τζάκια και την καύση βιομάζας. Φυσικά, αυτά τα ποσοστά αφορούν βορειότερες χώρες με πολύ πιο βαρύ χειμώνα και πολύ μεγαλύτερη καύση βιομάζας και ξυλείας. Σε μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Καναδά, φάνηκε ότι ένα κιλό ξυλείας που καίγεται σε τζάκι εκπέμπει γύρω στα 13-14 γραμμάρια οργανικές πτητικές ενώσεις, 16 γραμμάρια σωματιδίων, 1.4 γραμμάρια οξείδια του αζώτου, και 0.2 γραμμάρια οξείδια του θείου. Το τζάκι προκαλεί και προβλήματα ρύπανσης εντός της οικείας διότι δεν εκλύει όλο τον καπνό έξω από το σπίτι, αλλά και μέσα, ειδικά εάν δε τραβά καλά. Όπως και να έχει, επιβάλλεται να υπάρχει ανοιχτό ένα μισάνοικτο παράθυρο, για να ανανεώνεται ο αέρας. Συν της άλλης, το αστικό τζάκι δε θερμαίνει αποτελεσματικά το σπίτι διότι η θερμαντική του απόδοση, είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη. Μονάχα 15% της θερμότητας παράγεται από την καύση των ξύλων, ενώ η θέρμανση περιορίζεται σε λιγοστούς χώρους αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού κρύο.

Aντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλούν τα τζάκια των πόλεων

Βέβαια για όσους επιθυμούν να έχουν σε λειτουργία ένα τέτοιου είδους τζάκι δεν σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί αυτό αλλά απλά ότι πρέπει να ακολουθούν κάποιες οδηγίες για να μην είναι τα τζάκια τους επιβλαβή για το περιβάλλον. Πρέπει να απορρίπτεται η αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, με δήθεν επιθυμητές ιδιότητες όπως η αργή καύση, το εύκολο άναμμα και άλλα. Πρέπει να μη γίνεται χρήση χημικών εύφλεκτων υλικών, με τοξικές ουσίες αλλά να διαλέγονται μόνο φυσικά προσανάμματα, δαδιά ή άλλα υλικά της φύσης. Πρέπει να αποφεύγεται η καύση οποιουδήποτε άλλου υλικού πέρα από το φυσικό ξύλο. Απαγορεύεται αυστηρώς η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, περασμένων με λαδομπογιές, κομματιών από έπιπλα, και κάθε είδους πλαστικού διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκπομπές τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι. Με αυτούς τους τρόπους είναι δυνατόν να υπάρχει ένα καλαίσθητο τζάκι που θα δίνει ωραία ατμόσφαιρα στο γύρω χώρο, παρέχοντας περιορισμένα επίπεδα θέρμανσης. Πάντως καταλληλότεροι τρόποι για να θερμανθεί αποτελεσματικότερα ένα σπίτι από καύση βιομάζας είναι η κεντρική θέρμανση ή οι μεγάλες σόμπες με πέλετς, ή και τα ενεργειακά τζάκια.


ecotimes.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9484 από KERBEROS
Μείωση 10,4% στην αγορά καυσίμων το 2011, νέα πτώση 15% στις αρχές του 2012


Συνεχίστηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το σφυροκόπημα που δέχθηκε η αγορά καυσίμων, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες η μείωση στις πωλήσεις βενζινών στην εγχώρια αγορά από το διυλιστήριο που αντιπροσωπεύει το 70% της ελληνικής αγοράς μειώθηκε κατά 10,4%$ στα 3,057 εκατ. μετρικούς τόνους έναντι 3,411 εκατ. μετρικούς τόνους το 2010. Σημαντική μείωση καταγράφεται και στο diesel (11,7%) από τους 2,338 εκατ. ΜΤ στους 2,064 εκατ. ΜΤ. Αντίθετα στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει αύξηση 1,6% στοςυ 2,457 εκατ. ΜΤ από 2,417 εκατ. ΜΤ το 2010, κυρίως εξαιτίας του κρύου φετινού χειμώνα που οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης.

Όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελ.Πε. Γ. Κωστόπουλος η αγορά θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά και το 2012, αν και ο ρυθμός μείωσης εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο «πάτος του βαρελιού» για την αγορά πιθανότατα θα βρεθεί μέσα στο 2013 ενώ η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται από τα τέλη του 2013 αρχές 2014, εκτίμησε ο επικεφαλής του ομίλου.

Πράγματι πηγές της αγοράς καυσίμων επιβεβαιώνουν ότι η μείωση στις πωλήσεις καυσίμων συνεχίζεται και στους πρώτους μήνες του 2012. Κάποιες πρώτες πληροφορίες – εκτιμήσεις από πηγές του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση στις πωλήσεις βενζίνης, που φτάνει στο 15% ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και στο diesel. Αντίθετα το πετρέλαιο θέρμανσης, φαίνεται να δίνει επί του παρόντος «φιλί της ζώης» στις εταιρείες, οι οποίες και αναμένουν τον Μάιο ως τον πιο κρίσιμο μήνα. Και αυτό διότι τότε θα «διπλώσουν» οι μεγάλες μειώσεις που θυμίζουμε ότι ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010 όταν και ανακοινώθηκε η δεύτερη μεγάλη αύξηση στον ΕΦΚ στα καύσιμα.


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9486 από KERBEROS
"Ψηφιακή επανάσταση" στην υπηρεσία της γεωργίας ζητά ο Γκέιτς


Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς τάχθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου υπέρ μιας "ψηφιακής επανάστασης" για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, ενισχύοντας την παραγωγικότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τη βοήθεια των δορυφορικών συστημάτων, της τεχνολογίας των βίντεο ή της επιλογής των σπόρων.
"Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα ωφεληθούμε από την ψηφιακή επανάσταση για να καταλήξουμε σε καινοτομίες και στην κτηνοτροφία", δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Ταμείου για τη Γεωργική Ανάπτυξη (FIDA), η οποία είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ.

"Αν σας απασχολούν οι πιο φτωχοί, θα πρέπει να σας απασχολήσει η γεωργία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι δυνατό για τους αγρότες με μικρή παραγωγή να διπλασιάσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια των 20 προσεχών ετών, προστατεύοντας ταυτοχρόνως τη γη τους", συνέχισε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς έφερε ως παράδειγμα για τη χρήση τεχνολογιών της πληροφορικής την ακολουθία του γονιδιώματος της μανιόκας, η οποία επιτρέπει στους αγρότες να προβλέπουν την απόδοση των σπόρων και να μειώνουν το χρόνο για την ανάπτυξη μιας νέας ποικιλίας από 10 χρόνια μόνο σε 2.

Ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε επίσης τις ανταλλαγές βίντεο μεταξύ των κτηνοτρόφων σχετικών με τις εμπειρίες τους ή τη χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί από τα διάφορα υπουργεία Άμυνας ανά τον κόσμο για τη διανομή μεγάλου αριθμού δεδομένων για τα αγροτικά εδάφη.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε παράλληλα δωρεές περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων από το ίδρυμά του για τη χρηματοδότηση των ερευνών για νέα είδη καλαμποκιού που θα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, εμβόλια για τα ζώα και για σχέδια για την εκπαίδευση των αγροτών.

"Αν δεν κάνουμε αυτού του είδους τα πράγματα θα έχουμε ένα ψηφιακό χάσμα στη γεωργία", προειδοποίησε.
"Οι επενδύσεις στη γεωργία αποτελούν το καλύτερο όπλο κατά της πείνας και της φτώχειας", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ίδρυμά του έχει προβλέψει να επενδύσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ των αγροτών και της γεωργίας.

Ο Γκέιτς τάχθηκε επίσης υπέρ ενός νέου συστήματος "δημόσιων μητρώων" στο οποίο θα γίνεται διασταύρωση των δεδομένων για την παραγωγικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών, των στοιχείων για τις επισιτιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και αυτών για τους δωρητές.

Το σημερινό σύστημα για την επισιτιστική και τη γεωργική βοήθεια "είναι ξεπερασμένο και μερικές φορές αναποτελεσματικό", σημείωσε και κατέληξε αναφερόμενος στην πρόοδο για την οποία μιλάει: "Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης χρονιάς".


paseges.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9588 από KERBEROS
Δάσος Γρεβενών: ετοιμάζεται να γίνει ένα από τα 50 Πρότυπα Δάση στον κόσμο!


Το δάσος του Δήμου Γρεβενών είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης που θα μπει σύντομα στον χάρτη των Πρότυπων Δασών της Μεσογείου και του κόσμου. Τα βήματα και οι δράσεις για τη δημιουργία του, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκονται στην τελική ευθεία και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ο Δήμος Γρεβενών, ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της χώρας, θα συμπεριλαμβάνεται στα 50 Πρότυπα Δάση 20 χωρών, τα 11 εκ των οποίων βρίσκονται στον Καναδά απ? όπου ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια η δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου Προτύπων Δασών.

Η ανακήρυξη του Δάσους των Γρεβενών ως Προτύπου παρέχει τη δυνατότητα πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης και μιας οικονομικής διαχείρισης που γίνεται ήδη σε δάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών με σκοπό να προσφέρουν και στις επόμενες γενιές τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη τους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας συμμετέχουν στο έργο «Πρότυπο Δάσος, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED» ως εταίροι μαζί με αντίστοιχους φορείς από την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Ισπανία, την Κροατία, ενώ τις δράσεις παρακολουθούν εμπειρογνώμονες από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και την Τουρκία - χώρες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία προτύπων δασών. Η Ισπανία (περιφέρεια Καστίλλης και Λεόν) με το «Πρότυπο Δάσος της Ούμπρια» ήταν η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού νότου, όπου εφαρμόστηκε η διαδικασία του Πρότυπου Δάσους και η Βαγιαδολίδ είναι σήμερα η έδρα του Μεσογειακού Δικτύου Πρότυπου Δάσους.

Οι Ισπανοί μπήκαν στη διαδικασία, καθώς η περιοχή της Καστίλλης έχασε μεγάλες δασικές εκτάσεις της λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο αγροτικός της πληθυσμός συρρικνώθηκε και γρήγορα προέκυψαν ερωτήματα για το πώς μπορεί ο τόπος να διατηρήσει το οικολογικό του απόθεμα και να εξασφαλίσει την επιβίωση του ανθρώπινου δυναμικού του. Με στρατηγικό σχεδιασμό, μετά την ανακήρυξή της ως Πρότυπο Δάσος, η περιοχή αξιοποίησε στο έπακρο τα γαλακτοκομικά της προϊόντα και τα φαρμακευτικά της φυτά. Σήμερα στο οικονομικό της προφίλ συμπεριλαμβάνονται 150 επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ξύλο, 2.000 εργαζόμενοι, το 50% του πληθυσμού της ζει με τα δασοκομικά προϊόντα και το ξύλο διατίθεται στην αγορά με τη σφραγίδα ποιότητας Pino Soria Burgos.

Πολλές μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αρχικά εντός «Καποδίστρια» και τώρα με τον «Καλλικράτη», προχώρησε τις διαδικασίες και αυτή την περίοδο βρίσκεται στη σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τον νομό Γρεβενών (εκτός του δήμου Δεσκάτης) συνολικής έκτασης 1.690.000 στρεμμάτων.

Οι προϋποθέσεις

Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, ο δασολόγος - συντονιστής του έργου κ. Δημήτρης Τσίμπλινας επισήμανε ότι «ο νέος Δήμος Γρεβενών πληροί όλες τις προϋποθέσεις, καθώς το δάσος καλύπτει 45% της έκτασής του (18% οι καλλιεργούμενες περιοχές, 37% οι μη καλλιεργούμενες). Εχει εύκολη πρόσβαση, διαθέτει εθνικό δρυμό (Βάλια Κάλντα), χιονοδρομικό κέντρο (Βασιλίτσα), πολιτιστικά μνημεία (π.χ. πέτρινα γεφύρια), δασοκομία (άριστης ποιότητας ξυλεία), παραγωγή μη δασικών προϊόντων (π.χ. μανιτάρια), βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία (πρώτος νομός της χώρας), πολλά και αξιόλογα τουριστικά θέρετρα».

Το σύνολο του πληθυσμού που ζει στην περιοχή κυμαίνεται από 30.000 τον χειμώνα με 40.000 το καλοκαίρι. Στη δημιουργία του Πρότυπου Δάσος Γρεβενών θα μπορούσαν να εμπλακούν εκτός από τον Δήμο, 27 δασικοί συνεταιρισμοί, 5 βιομηχανίες ξύλου, 100 ξενοδοχεία-ξενώνες, 80 πολιτιστικοί σύλλογοι, 10-20 εταιρείες οικοτουρισμού. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ήδη 16 φορείς.

«Τα Πρότυπα Δάση στην ουσία» όπως ανέφερε ο κ. Τσίμπλινας, «στηρίζονται στην εθελοντική συνεργασία ατόμων και ομάδων που αντιπροσωπεύουν μια ποικιλομορφία αξιών και εργάζονται μαζί, με κοινό όραμα την αειφόρο ανάπτυξη σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από το δάσος. Αυτό το εταιρικό σχήμα έχει ως στόχο να διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους με τον βέλτιστο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, την οικονομική κατάσταση και την πολιτιστική τους ταυτότητα με τρόπο που να μη θίγει τις μελλοντικές γενιές».

Aξιοποίηση της δασικής βιομάζας με διπλά κέρδη

Η αξιοποίηση της δασικής βιομάζας αποτελεί ένα από τα σημαντικά κεφάλαια στα «Πρότυπα Δάση». Εως τώρα η δασική βιομάζα δεν αποτελούσε στόχο αξιοποίησης, αλλά η δημιουργία του Πρότυπου Δάσους Γρεβενών επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή της, κατ? εφαρμογήν και δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τα προγράμματα «Βioclus» και «Porfobiomed». Στόχος και των δύο, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και η δυνατότητα αξιοποίησης των δασικών υπολειμμάτων αλλά και των γεωργικών υπολειμμάτων κυρίως από περιοχές που γειτνιάζουν με τις δασικές.

«Τα κέρδη από την αξιοποίηση της βιομάζας μπορεί να είναι διπλά» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας. «Επιπλέον εισόδημα των τοπικών κοινωνιών και φορέων της περιοχής και δεύτερον χρήση της δασικής βιομάζας για εφαρμογές τηλεθέρμανσης στη Δ. Μακεδονία». Αν και η βιομάζα αποτελεί το 3,6% της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας παγκοσμίως, εντούτοις στην Ελλάδα ελάχιστα έχουν γίνει για την ενεργειακή εκμετάλλευσή της.

Στο έργο «Porfobiomed» θα ψηφιοποιηθεί το σύμπλεγμα Κρανιάς-Μοναχιτίου-Κηπουριού εντός του πρότυπου δάσους Γρεβενών, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις (οικονομοτεχνικές, ποσότητα δασικών υπολειμμάτων, επίδραση στο περιβάλλον) για τη δυνατότητα δημιουργίας μονάδας τηλεθέρμανσης. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως οικονομική ευκαιρία για τις αγροτικές περιοχές, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των βιομηχανιών που συνδέονται με το περιβάλλον της δασοκομίας.

Η πρόσφατη στροφή λόγω και της οικονομικής κρίσης πολλών καταναλωτών της Β. Ελλάδας σε άλλες πηγές θέρμανσης και μορφές ενέργειας αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την παραγωγή-αξιοποίηση της βιομάζας.

Στην Ισπανία, στην Περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, όπως ανέφερε σε ημερίδα στην Πτολεμαΐδα με θέμα «Pellets και συστήματα βιοενέργειας» ο Ισπανός κ. Χόρχε Χερέρο, υπεύθυνος αγορών ινστιτούτου δασικής διαχείρισης, η δασική βιομάζα δημιουργεί θέσεις εργασίας και παρά την κρίση ο κύκλος εργασιών των προμηθευτών δασικής βιομάζας αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 15%.

Περισσότερες από 100 εταιρείες στην περιοχή προσφέρουν κατά μέσο όρο 12.100 τόνους/έτος βιομάζας προς 30 ευρώ/τόνο. Μόνο το 2011 η παραγωγή-εκμετάλλευση της βιομάζας προσέφερε 700 άμεσες και 450 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται αύξηση της τάξης του 83% έως το 2020.



ypodomes.com

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9631 από KERBEROS
Η νανοτεχνολογία κομίζει νέα δεδομένα στην εξοικονόμηση ενέργειας


Κτίρια με …μεταβαλλόμενες όψεις ή με στοιχεία ικανά να προσαρμόζονται αυτόματα στις καιρικές συνθήκες, δημιουργούν σταδιακά η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και η νανοτεχνολογία στον χώρο των δομικών υλικών, ανοίγοντας νέες προοπτικές στις κατασκευές και τη θερμομόνωση παγκοσμίως.

«Από την απλή τέντα, μέχρι τα αυτοματοποιημένα συστήματα, που συναντάμε κυρίως σε μεγάλα κτήρια στο εξωτερικό, πχ, στη Γερμανία ή τη Μ.Βρετανία, οι δυνατότητες που έχουμε για την ηλιοπροστασία και την προστασία από την επίδραση των θερμικών μεταβολών, είναι πλέον πολλές» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η αρχιτέκτων Κλειώ Αξαρλή, καθηγήτρια του ΑΠΘ και ομιλήτρια σε εκδήλωση της Infacoma 2012.

Για παράδειγμα, υπάρχουν υλικά νανοτεχνολογίας που φωτοδιαγείρονται, γίνονται πιο συμπαγή ή αλλάζουν χρώμα όταν τα βλέπει ο ήλιος ή και «έξυπνα» υλικά που σφραγίζουν τα «ανοίγματα» του κτηρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κατασκευαστικό κλάδο παρουσιάζουν και τα Υλικά Αλλαγής Φάσης (PCMs-Phase Changing Materials), τα οποία -με απλά λόγια- μπορούν να αποθηκεύουν σε μικρή επιφάνεια επαρκείς ποσότητες θερμότητας.

Η λανθάνουσα θερμότητα, που αποδίδουν κατά την αλλαγή φάσης τους (πχ, κατά τη μεταβολή τους από τη στερεά στην υγρή ή από την υγρή στην αέρια μορφή τους), ανοίγει νέους δρόμους για την ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα (και όχι μόνο).

«Έτσι, αντί για έναν χοντρό τοίχο από πέτρα, μπορούμε να έχουμε έναν πολύ πιο λεπτό με σχεδόν ισοδύναμα αποτελέσματα. Πριν 20 χρόνια, όλα αυτά θεωρούνταν εντελώς πειραματικά και σήμερα ενσωματώνονται ακόμη και σε γυψοσανίδες», σημείωσε η κα Αξαρλή.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με άλλες πηγές, η θερμότητα που απορροφάται από μια γυψοσανίδα με πάχος μόλις 3 εκατοστών, η οποία όμως ενσωματώνει PCMs σε ποσοστό 30%, είναι περίπου ισοδύναμη με εκείνη που αποθηκεύει ένας τοίχος 23 εκατοστών από τούβλα (στα όρια των θερμοκρασιών άνεσης).

Σύμφωνα πάντως με έκθεση του Παρατηρητηρίου Νανοτεχνολογίας (Observatory Nano) της ΕΕ (Αύγουστος 2010), προς το παρόν, η νανοτεχνολογία έχει πολύ μικρό μερίδιο στην αγορά μόνωσης/θερμικής διαχείρισης του κτιριακού τομέα. Τα προϊόντα του είδους που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν υψηλή τιμή και εγκαθίστανται σε μικρό, μόνο, αριθμό κτηρίων, συνήθως πιλοτικά.

«Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι ο τομέας αναπτύσσεται. Η παγκόσμια αγορά των aerogels υπολογιζόταν το 2008 στα 82,9 εκατ. δολ και αναμένεται να φτάσει στα 646,3 εκατ. δολ το 2013. Σήμερα οι κυριότερες αγορές για αυτό (το προϊόν νανοτεχνολογίας) εντοπίζονται έξω από τον κλάδο των κατασκευών (σε τομείς) όπως η μόνωση υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαιαγωγών ή η διαστημική βιομηχανία», υπογραμμίζεται στην έκθεση (σ.σ. τα αεροτζέλ είναι εξαιρετικά ελαφριά υλικά με μεγάλες αντοχές.

Αποτελούνται από τα τρισδιάστατα, συνεχή δίκτυα µορίων µε τον αέρα, που παγιδεύεται στης νανοκυψέλες. ?εδοµένου ότι είναι πορώδη και ο αέρας είναι παγιδευµένος, τα αεροτζέλ χρησιμοποιούνται σε μονώσεις με άριστα αποτελέσματα).

«Μέχρι σήμερα, η έρευνα για προϊόντα όπως τα aerogels και τα nanofoams στην Ευρώπη βρίσκεται κάτω από την κρίσιμη μάζα, παρά τις συνεργασίες που ξεκίνησαν στη διάρκεια των Προγραμμάτων Πλαισίων για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη», αναφέρεται στην έκθεση, όπου τονίζεται, ωστόσο, ότι μεγάλες χημικές βιομηχανίες της Ευρώπης αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για αυτά τα υλικά, επικεντρώνοντας την προσπάθειά τους στα οργανικά «nanofoams» και στην εξεύρεση λιγότερο ακριβών τρόπων παραγωγής. Τα προϊόντα αυτά εκτιμάται ότι θα βγουν στην αγορά μέχρι το 2015-2020.

Στις ΗΠΑ, η αγορά για τα δομικά υλικά, που έχουν αναβαθμιστεί μέσω της νανοτεχνολογίας, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 400 εκατ. δολ μέχρι το 2016, μέγεθος που μπορεί να παραμένει μικρό, αλλά συνιστά άλμα, σε σχέση με τα λιγότερα από 20 εκατ. δολ. το 2006. Kεφάλαια ύψους 4 δισ. δολ ετησίως εκτιμάται ότι επενδύονται παγκοσμίως στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων νανοτεχνολογίας.


tvxs.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9632 από KERBEROS
«Εκαψε» η θέρμανση τα νοικοκυριά


«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη έβαλαν το φετινό χειμώνα τα νοικοκυριά, για να ζεσταθούν, αφού εκρηκτική ήταν η αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια των τιμολογίων σε όλα τα είδη θέρμανσης. Ετσι, εκτός από το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου έχει πάρει την «ανηφόρα», ακριβότερα κατά περίπου 20% - 25% σε σύγκριση με πέρσι είναι και το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα αλλά και το πέλετ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα χειμώνα με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που ήταν για τη χώρα μας ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών και αρκετά μακρύς σε διάρκεια.Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν δασάρχες και υλοτόμοι, σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας. Ωστόσο, ελάχιστοι από τους παράνομους εξυπηρετούν οργανωμένα συμφέροντα, αφού η συντριπτική πλειονότητα είναι πολίτες που προσπαθούν να βρουν ξύλα για να ζεσταθούν. Οπως, άλλωστε, ανέφεραν στον «ΑτΚ» εκπρόσωποι εταιριών κοινοχρήστων, φέτος σημαντική μερίδα των καταναλωτών εξαιτίας της κρίσης αναγκάστηκε να αφήσει στην άκρη το ακριβό πετρέλαιο και επεδίωξε να ζεσταθεί με άλλους τρόπους.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Ειδικότερα, γύρω στο 20% διαμορφώθηκε το φετινό χειμώνα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε περίπου τα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαφορά που χαρακτηρίζεται τεράστια για τις τσέπες των νοικοκυριών στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε φέτος ακόμη και τα 980 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ πέρσι ελάχιστες φορές ξεπέρασε τα 780 ευρώ/χιλιόλιτρο. Φέτος, ένα μέσο νοικοκυριό σε ένα μέσο σπίτι χρειάστηκε να δαπανήσει περίπου έξι ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης την ημέρα, ενώ πέρσι δεν ξόδευε περισσότερα από 5,20 ευρώ ημερησίως.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Δημήτρης Μακρυβέλιος, μιλώντας στον «ΑτΚ», ανέφερε τους λόγους αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. «Εχουν ανέβει σημαντικά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Πέρσι, το μπρεντ κόστιζε 96 δολάρια το βαρέλι και φέτος η τιμή του έχει φτάσει στα 122 δολάρια. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου, αφού το πρώτο έπεφτε συνεχώς. Την περσινή χρονιά αγοράζαμε με το φτηνό δολάριο και πουλούσαμε με το ακριβό ευρώ, αλλά πλέον έχει αλλάξει σημαντικά η ισοτιμία. Τέλος, τις τελευταίες μέρες προέκυψε και το πρόβλημα με το Ιράν, με αποτέλεσμα να ανέβει κι άλλο η τιμή του πετρελαίου στη χώρα μας. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 40% των εισαγωγών πετρελαίου της χώρας μας γίνεται από το Ιράν, διότι η συγκεκριμένη χώρα είναι η μόνη που μας κάνει πίστωση», τόνισε ο κ. Μακρυβέλιος.

Φυσικό αέριο

Αυξημένη κατά περίπου 25% σε σχέση με πέρσι ήταν φέτος η τιμή και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας, Λεωνίδα Μπακούρα, η τιμή του φυσικού αερίου κυμάνθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα μεταξύ 0,67 και 0,80 ευρώ το κυβικό μέτρο, ενώ τον περσινό Φεβρουάριο η τιμή του βρισκόταν στα 0,61 ευρώ. Οπως είπε ο κ. Μπακούρας στον «ΑτΚ», η άνοδος της τιμής του συγκεκριμένου προϊόντος οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 19% της τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου εξαιτίας της «κούρσας» της αξίας των πετρελαιοειδών, αλλά και στο φόρο κατανάλωσης ο οποίος επιβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2011 και φτάνει τα 7 λεπτά το κυβικό μέτρο. «Ωστόσο όποιος καταναλωτής το φετινό χειμώνα χρησιμοποίησε φυσικό αέριο, είχε ένα όφελος της τάξης του 23% - 24%, σε σχέση με αυτόν που έκανε χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, αφού η τιμή του τελευταίου βρίσκεται στο ένα ευρώ το λίτρο», είπε ο κ. Μπακούρας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ανέβει άμεσα σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο για τους υπάρχοντες χρήστες όσο και για τα νέα συμβόλαια, ο διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας τόνισε ότι η αξία του συγκεκριμένου προϊόντος επηρεάζεται από την τιμή που είχαν τα πετρελαιοειδή το προηγούμενο εξάμηνο. «Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα για φυσικό αέριο το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού τώρα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου», τόνισε ο κ. Μπακούρας.

Πέλετ

Η σημαντικά αυξημένη ζήτηση του πέλετ το φετινό χειμώνα, μια καύσιμη ύλη από ξύλο που εμφανίστηκε ουσιαστικά πέρσι στην ελληνική αγορά, αλλά φέτος ακολούθησε δυναμική πορεία, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά περίπου 20% η τιμή του. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κωτσιόπουλο, υπεύθυνο πωλήσεων της εταιρίας «New house Σαββαΐδης», η οποία εμπορεύεται τη συγκεκριμένη καύσιμη ύλη, φέτος η τιμή του πέλετ βρίσκεται στα 270 - 310 ευρώ/τόνο. Πέρσι η τιμή του εν λόγω προϊόντος ήταν 220 - 270 ευρώ/τόνο. «Μόλις δύο κιλά πέλετ αρκούν για να πάρει κάποιος την ίδια ενέργεια που θα έπαιρνε με ένα κιλό πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι το πέλετ, το οποίο αποτελεί μία καύσιμη ύλη από ξύλο που συναντάται στην αγορά σε κυλίνδρους διαμέτρου των 6 και 8 χιλιοστών, αποτελεί κατά 50% φτηνότερη θέρμανση σε σχέση με το πετρέλαιο. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το πέλετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένες θερμάστρες και λέβητες», είπε ο κ. Κωτσιόπουλος. Εξάλλου και σύμφωνα με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο, εκπρόσωπο της εταιρίας «RAPALO», που ασχολείται με την εισαγωγή και εμπορία πέλετ, η άνοδος της τιμής του συγκεκριμένου προϊόντος οφείλεται και στην αύξηση των μεταφορικών από το εξωτερικό.

Καυσόξυλα

Μπορεί το καυσόξυλο να εξακολουθεί να αποτελεί το φτηνότερο καύσιμο για θέρμανση, ωστόσο φέτος παρατηρήθηκε αύξηση στην τιμή και του συγκεκριμένου προϊόντος μετά από αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τον έμπορο καυσοξύλων, Σωτήρη Μποζατζίδη, σήμερα η τιμή της εν λόγω καύσιμης ύλης βρίσκεται στα 150 ευρώ τον τόνο, αν και τα προηγούμενα τρία χρόνια πωλούνταν προς 120 - 130 ευρώ/τόνο.

«Φέτος ο χειμώνας ήταν αρκετά βαρύς, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια ζήτηση καυσοξύλων και έτσι να αυξηθεί η τιμή τους. Η τελευταία ανέβηκε και διότι το φετινό χειμώνα τα βουνά έχουν πάρα πολύ χιόνι, με συνέπεια να είναι πολύ δύσκολη η φόρτωσή τους. Χρειάστηκαν τρακτέρ και διάφορα μηχανήματα για να τα φορτώσουν κι έτσι ανέβηκε και το κόστος των μεταφορικών. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η φετινή υψηλότερη τιμή των καυσοξύλων θα αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο και οι αξίες θα επιστρέψουν πάλι στα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων», είπε στον «ΑτΚ» ο κ. Μποζατζίδης.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι σύμφωνα με τον ίδιο, παλαιότερα ήταν πιο φτηνές κατά περίπου δέκα ευρώ τον τόνο οι τιμές των καυσοξύλων που εισάγονταν από χώρες του εξωτερικού, ωστόσο, φέτος βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτές των ελληνικών. «Τα καυσόξυλα που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα, δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να εισάγουμε από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πλέον γίνονται εισαγωγές και από τα Σκόπια και την Αλβανία», είπε ο κ. Μποζατζίδης.

Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία

Καυσόξυλα από τα γύρω βουνά και τους λόφους κόβουν μόνοι τους κάτοικοι κυρίως χωριών, προκειμένου να ζεσταθούν χωρίς να επιβαρυνθούν με χρήματα. Οπως υποστηρίζουν δασάρχες και εκπρόσωποι των υλοτόμων, τη φετινή χρονιά το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας βρίσκεται σε έξαρση.

«Είναι διαπιστωμένο ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας. Υπάρχει έξαρση του φαινομένου, διότι πολλοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει το πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν να ζεσταθούν με ξύλα. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία από αυτούς κόβει ξύλα για ατομική χρήση. Αλλωστε, το κέρδος από την πώληση των καυσοξύλων δεν είναι μεγάλο, ώστε να αξίζει το ρίσκο να πιαστούν και να πληρώσουν πολλαπλάσια πρόστιμα», είπε στον «ΑτΚ» ο δασάρχης Σταυρού, Θόδωρος Ζώζιος. «Με τη φτώχεια ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει και ψάχνει τρόπους να ζεσταθεί. Υπάρχουν και μερικοί επιτήδειοι, οι οποίοι κάνουν τη λαθροϋλοτομία οργανωμένα, όμως αυτοί στο σύνολο δεν ξεπερνούν το 5% - 10%. Η λαθροϋλοτομία γνωρίζει φέτος μια μικρή έξαρση. Πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διότι ο χειμώνας κράτησε πολύ και αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης», ανέφερε ο Νίκος Μπλεμιτζόγλου, πρόεδρος της Ενωσης Δασικών Συνεταιρισμών Σταυρού, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα.


Agelioforos.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.139 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ