Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9149 από KERBEROS
Εφιάλτης για τα νοικοκυριά το πετρέλαιο


Σε εφιάλτη για τα νοικοκυριά αλλά και για τον προϋπολογισμό μετατρέπεται, για πολλοστή φορά, η τιμή του πετρελαίου, με το αργό να διαπραγματεύεται πλέον στα 105 δολάρια το βαρέλι και το brent αντιστοίχως στα 121 δολάρια, σε νέα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών.

Αυτό μεταφράζεται σε νέο πλήγμα στα ήδη εξαθλιωμένα οικονομικά του μέσου Έλληνα, τη στιγμή μάλιστα που τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές στην εγχώρια αγορά «τρέχουν» με μέση αύξηση άνω της μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας.

Συγκεκριμένα, οι τιμοληψίες δείχνουν πως από τις 4 του μηνός έως και σήμερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, της τάξης του 2,3% (από 0,995 το λίτρο στις 4/2 στο 1,018 χθες), η αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 0,8% (από 1,539 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στο 1,551 χθες) και στην αμόλυβδη βενζίνη η άνοδος άγγιξε το 1,4%, ήτοι από το 1,714 στο 1,738.

Στη διεθνή αγορά οι τιμές εκτινάχθηκαν λόγω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, με την Τεχεράνη να ανακοινώνει ότι σταματά τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες, ως απάντηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν από την 1η Ιουλίου.

Στο σκηνικό προστίθεται ως παράγων αβεβαιότητας και η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πρωταγωνίστρια φυσικά την Ελλάδα και το μείζον πρόβλημα χρέους.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9219 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Τι αλλάζει στο επιχειρείν με τις μειώσεις μισθών

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 - 07:43

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Μιλώντας με επιχειρηματίες καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει πέσει το εργασιακό κόστος,όταν οι προσλήψεις σε νέο κόσμο ξεκινούν από τα τα 550 ευρώ τον μήνα. Οι μειώσεις που έχουν γίνει επιδρούν πολλαπλασιαστικά πια στην μείωση των απολαβών αλλάζοντας σημαντικά μια από τις παραμέτρους του κόστους των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η νοοτροπία των εργαζομένων έχει αλλάξει ριζικά και η παραγωγικότητα καλλιεργείται διαμέσου του φόβου της απόλυσης.

Αυτή είναι μια από τις νέες παραμέτρους που το γερμανικό σχέδιο πετυχαίνει σιγά σιγά να καθιερώσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας. Και οι αποφάσεις του Eurogroup προς τα εκεί κατατείνουν. Δηλαδή να συζητάμε σταδιακά ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στο κόστος εργασίας. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων από την γενική τους εφαρμογή αλλάζει πολλά και αυτό αρχίζει να φαίνεται στην καθημερινότητα.

Τα περιθώρια κέρδους μπορεί να διαφοροποιηθούν αισθητά τόσο για τις ελληνικές μονάδες όσο και για ξένες που θα θέλουν να έρθουν να επενδύσουν. Η αλλαγή αυτή συντελείται σταδιακά και υπό τον φόβο της ανεργίας περνά πιο εύκολα. Ρεαλισμός ή κοινωνία του φόβου; Μια ακόμα οριακή πλευρά του μνημονίου, που από την μια κρύβει την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και από την άλλη την κοινωνική αντίδραση.

Είναι μια από τις πολλές πτυχές του μνημονίου. Όλα θα κριθούν στην ικανότητα εφαρμογής του. Η Nomura πάντως ζητά συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας -ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Θα σηκώσει το ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος για να φτάσει αυτά τα ελάχιστα νούμερα,ώστε να μπορεί να βγει το αποτέλεσμα; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το θρίλερ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


www.capital.gr/news.asp?id=1416982

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9259 από KERBEROS
Πράσινο Φως για τα Αιολικά στο Όρος Βούρινος


Με 28 ψήφους υπέρ και 15 κατά εγκρίθηκαν χθες Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά από 5 ώρες συνεδρίασης, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα δύο αιολικά πάρκα στο όρος Βούρινος, στα όρια των δήμων Βοϊου και Κοζάνης.

Οι αρνητικές ψήφοι προέρχονταν και από τις πέντε παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς υπήρξαν διαφορετικές απόψεις, κυρίως μέσα στις παρατάξεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Παπαϊορδανίδη.

Συνολικά στα δύο αιολικά πάρκα είναι προγραμματισμένο να εγκατασταθούν 46 ανεμογεννήτριες, των 2 MW η κάθε μία, ενώ ο υποσταθμός αναμένεται να εγκατασταθεί στη θέση Μπάρα Σιάτιστας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, την αντίθεσή τους για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη θέση Βούρινος εξέφρασαν φορείς και κάτοικοι της Σιάτιστας, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, αποδοκιμάζοντας πολλές φορές όσους τάχθηκαν υπέρ.

Λόγω της πολύωρης συζήτησης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας διέκοψε τη συνεδρίαση και τα άλλα θέματα αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου.


Nea Energia

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9260 από KERBEROS
Ενημερωτικά Σεμινάρια Αγροτών για την Παραγωγή Βιοαιθανόλης από Γλυκό Σόργο στο Λαγκαδά


Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτικό σεμινάριο σε αγρότες για την παραγωγή βιοαιθανόλης από γλυκό σόργο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαγκαδά.Τα σεμινάρια διοργανώνονται από την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ανατολική Α.Ε. / Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ), με τη συνεργασία της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης, του Δήμου Λαγκαδά και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά.

Τα σεμινάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «SWEETHANOL», του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», που έχει σαν σκοπό τη διάδοση καλών πρακτικών, σχετικά με την καλλιέργεια του γλυκού σόργου και την παραγωγή βιο-αιθανόλης 1ης γενιάς, σε αποκεντρωμένες μονάδες.

Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι ακόλουθες:
• Εθνική Στρατηγική για την προώθηση της βιοαιθανόλης ως βιοκαύσιμο».
Εισηγητής Ιάκωβος Σαρηγιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Δ/ντής ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
• Ο γλυκός σόργος ως Ενεργειακή Καλλιέργεια για την παραγωγή βιοαιθανόλης, πλεονεκτήματα και αποδόσεις.
Εισηγητής Δήμας Κίτσος, Δρ. Γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΤΕΙΘ, τμήμα Φυτικής Παραγωγής
• Επεξεργασία του γλυκού σόργου, μεταποίηση και παραγωγή βιοαιθανόλης
Εισηγητής Ειρήνη Τσακηρίδου . Μηχανολόγος Μηχανικός, ΠΕΚΚΜ/ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.


Nea Energia

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9262 από KERBEROS
Απέκτησε τον δικό σου μπαξέ δωρεάν στη Νέα Ραιδεστό


Τον δικό σου κήπο μπορείς να αποκτήσεις αν είσαι δημότης του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Λαγκαδά.

Ο Δήμος θα χωρίσει μία έκταση στη Νέα Ραιδεστό 15 στρεμμάτων σε ίσες επιφάνειες των 50 τ.μ. και θα τις διαθέσει σε 300 δικαιούχους δημότες. Δικαιούχοι είναι όλοι οι δημότες, αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως άποροι, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο δημότης θα καταβάλει τον πρώτο χρόνο το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ, και για τον επόμενο χρόνο το ποσό των 25 ευρώ. Για τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες το ποσό για το πρώτο έτος θα ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για τους άπορους η διάθεση της καλλιεργήσιμης γης θα γίνει δωρεάν.

Ο κάθε δημότης μπορεί να φυτέψει λαχανικά επιλογής του στο κομμάτι που του αντιστοιχεί και αναλαμβάνει να τα περιποιείται και φυσικά να μαζεύει τη σοδιά του. Προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια να γίνεται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, καθώς σκοπός του προγράμματος είναι να παραχθούν λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

Ο Δήμος θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης γύρω από θέματα βιολογικής καλλιέργειας, ώστε όλοι οι νέοι μπαξεβάνηδες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών, όποτε και θα αρχίσει ο Δήμος να δέχεται τις αιτήσεις.

Έτσι, θα μπορούν οι δημότες να απολαύσουν την πρώτη σοδιά με καλοκαιρινά βιολογικά λαχανικά.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα περιμένει έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά και αναμένεται να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις δημοτών τέλη Μαρτίου, όπου θα παραχωρηθούν στους δημότες επιφάνειες για καλλιέργεια στην περιοχή των Λουτρών.

Η κάθε επιφάνεια θα έχει εμβαδό 50 – 100 τ.μ. και οι καλλιέργειες θα είναι βιολογικές. Οι δικαιούχοι δημότες θα συμβάλλουν με την καταβολή ενός ποσού για κάθε έτος. Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει να παρέχεται πέρα από την άρδευση της έκτασης και ο κατάλληλος εξοπλισμός για την καλλιέργειά της.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί ώστε να καλλιεργηθούν και να διασωθούν δύο ντόπιες ποικιλίες λαχανικών: το ντοματάκι και η μελιτζάνα Λαγκαδά.Παρόμοιο πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένεται να εγκριθεί και για τον Δήμο Θερμαϊκού.


cityportal.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9263 από KERBEROS
Αλλεπάλληλα ρεκόρ πραγματοποιούν οι τιμές στα καύσιμα

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται πάνω από ένα ευρώ και του κίνησης στα 1,55 ευρώ


Κάθε μέρα και νέο ρεκόρ... σπάνε οι τιμές της βενζίνης, του ντίζελ και του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει... εκτιναχθεί στο 1,738 ευρώ το λίτρο, ενώ το ακριβότερο πρατήριο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη πουλώντας προς 1,958 ευρώ το λίτρο. Αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο και η υψηλότερη τιμή του είναι τα 1,15 ευρώ το λίτρο. Για τα νοικοκυριά η θέρμανση με πετρέλαιο θεωρείται πια απαγορευτική.

Στο πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή είναι στα 1,551 ευρώ το λίτρο και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φορτηγά για τη μεταφορά των προϊόντών τους έχουν τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας τους. Η τιμή της βενζίνης και των υπολοίπων καυσίμων ανεβαίνει λόγω του θέματος που έχει ανακύψει με το εμπάργκο στο Ιράν.

Διακύμανση
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης από τις 25 Νοεμβρίου του 2011 μέχρι σήμερα η απλή αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 10,4 λεπτά το λίτρο. Τότε η μέση τιμή ήταν στο 1,634 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε 3,5 λεπτά το λίτρο. Στις 25 Νοεμβρίου ήταν στο 1,516 ευρώ το λίτρο. Πάντως το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των βενζινοπωλών έχει υποχωρήσει στα 9 από 11 λεπτά που ήταν πριν από περίπου δύο μήνες.

Οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται σε αυτά τα επίπεδα κυρίως λόγω των υψηλών φόρων. Οι φόροι αποτελούν περίπου το 60% της τελικής τιμής, κάτι περισσότερο από 36% είναι η τιμή διυλιστηρίου και το μεικτό περιθώριο κέρδους πρατηριούχων εμπόρων είναι περίπου στο 5%.

«Ήφαιστος»
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων βενζινοπώλης στη Σητεία τιμωρήθηκε από το ΣΔΟΕ με πρόστιμο ύψους 202,4 εκατ. ευρώ. Ο πρατηριούχος από λάθος δικό του αλλά και του συστήματος «Ήφαιστος» εμφανίστηκε να έχει διοχετεύσει στην αγορά σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2011, περισσότερα από 103 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης. Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα για το 2010!

Το πρόβλημα με τα πρόστιμα προέκυψε, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, όταν πολλοί πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του «Ήφαιστου» για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αρχές του 2011, επειδή θεώρησαν ότι αφού σταμάτησε η προκαταβολή του ΕΦΚ από τα πρατήρια στο κράτος, εξέλιπε και ο λόγος για τον οποίο γίνονταν οι δηλώσεις στον «Ήφαιστο».

Ελεγχοι
Από τις 25 Νοεμβρίου του 2011 μέχρι σήμερα η απλή αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 10,4 λεπτά το λίτρο. Τότε η μέση τιμή ήταν στο 1,634 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε 3,5 λεπτά το λίτρο. Στις 25 Νοεμβρίου ήταν στο 1,516 ευρώ το λίτρο


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.163 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ