Η θέρμανση με πέλλετ αυξάνει την υγρασία?

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142727 από Stavrax
Έγινε επεξεργασία στα δύο τελευταία μηνύματα προς αποφυγή παρεξηγήσεων.


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": okalamaris

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142737 από Gdevil
Ξεκινάω λοιπόν να διαβάσω ένα θέμα που αφορά την υγρασία μιας και κάθε θέμα που αφορά την υγρασία είναι πολύ ενδιαφέρον (λόγω του ότι δεν το πολυκατέχω)
Και διαβάζοντας τα όσα γράφει ο Φουσκιτάκης περί απόλυτης και σχετικής υγρασίας ξαναθυμάμαι το όσα έγραφε ο aithio εδώ
Κατανοώντας την σχετική και την απόλυτη υγρασία νομίζω πως όλα ερμηνεύονται κατά περίπτωση.
Το να παρουσιάζονται υγροποιήσεις σε σπίτι που έχει ανέβει η θερμοκρασία του σπιτιού πχ.
Γιατί αν πχ η νοικοκυρά δεν δουλεύει στο φούλ τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύει ή αν κάνει ο νοικοκύρης μπάνιο σε στύλ "σάουνα" ή για όποιον άλλο λόγο υπάρχει πηγή υδρατμών που δεν απομακρύνονται τότε ανεβαίνοντας η θερμοκρασία ο ζεστός αέρας συγκρατεί αυτό το περισσότερο νερό το οποίο όμως υγροποιείται στα κρύα και "επικίνδυνα για υγροποιήσεις" σημεία (πχ κουφώματα χωρίς καλές θερμογέφυρες ή αμόνωτα δομικά στοιχεία ή τα μονά τζάμια ή το ταβάνι γιατί ο απο πάνω δεν ανάβει θέρμανση πλέον).
(θεωρητικά βέβαια η αύξηση της θερμοκρασίας εντός του σπιτιού θα είχε σαν αποτέλεσμα το να ανέβει και η θερμοκρασία στα "επικίνδυνα" σημεία και να μην παρουσιάζουν υγροποιήσεις. Ελα όμως που ένα κούφωμα ακόμα και αν αγοράστηκε ακριβά και μας το πούλησαν για πολύ καλό αν οι θερμογέφυρες του δεν υπάρχουν γιατί μας πούλησαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες πολύ απλά μένει κρύο)

Σαν λύση στο πρόβλημα των υγροποιήσεων στα σπίτια που αφενός μεν δεν έχουν διαρροές αέρα αλλά έχουν αμόνωτα σημεία διαβάζω στο θέμα πως είναι ο εξαερισμός.
Πόσος όμως? Και με τι συχνότητα?
Διαβάζω για ανοιχτά παράθυρα για 6 ώρες, για μία ώρα, για 50 κυβικά κάθε ώρα, για άγνωστο ποσα κυβικά τραβάει ένα τζάκι ή μια σόμπα για όσο δουλεύει.
Θεωρητικά όμως μιλώντας (και νομίζοντας τουλάχιστον ότι κατανοώ τα όσα γράφει ο Φουσκιτάκης και ο aithio περί σχετικής και απολυτης υγρασίας) εγώ νομίζω πως το καλύτερο που έχουμε είναι να "βγάλουμε" όλον τον ζεστό αέρα του σπιτιού, να τον ανανεώσουμε είτε με όσο πιο κρύο αέρα μπορούμε (αν στην περιοχή επικρατεί συνεχώς μεγάλη υγρασία) είτε με φρέσκο αέρα 15 βαθμών (αν στην περιοχή υπάρχει μικρή υγρασία και μικρή εννοώ 50% και κάτω), να σφραγίσουμε το σπίτι, και να ξαναζεστάνουμε τον αέρα που βάλαμε.
Και εξηγώ.
Εχουμε πχ 100 τετραγωνικά μέτρα σπίτι με 3 μέτρα ύψος. Αρα 300 κυβικά. Βγάλε επιπλα και λοιπά που πιάνουν χώρο έμειναν 250 κυβικά αέρα. Και πες έχουμε 80% υγρασία μέσα στο σπίτι με θερμοκρασία 21 βαθμούς.
Τα βγάζουμε όλα έξω με την μία. Ανοίγοντας πόρτες - παράθυρα - εξώπορτα - απορροφητήρα - ότι μπορούμε.
Και μπαίνουν 250 κυβικά αέρα 11 βαθμών με 100% υγρασία.
Ας δούμε πόσο ενέργεια θέλουμε για να ξαναζεστάνουμε αυτά τα 250 κυβικά.
με 10 βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας τα 250 κυβικά θέλουν 9 kwh για να ξαναέρθουν στους 21 βαθμούς. (άρα 3 κιλά ξύλα σε τζάκι με 75% απόδοση)
Τι πετύχαμε τώρα που θα έχουμε στους 21 βαθμούς τα φρέσκα 250 κυβικά μας?
Η σχετική υγρασία από 80% που ήταν έγινε τώρα 38%.
Ή για να το πώ αλλιώς αν είχαμε έναν αφυγραντήρα και πετύχαινε την ίδια μείωση σχετικής υγρασίας (στοςυ 21 βαθμούς από 80% σε 40%) θα έβγαζε 1,7 κιλά νερό έξω.
Ή για να το γράψω αλλιώς. Σε ένα σπίτι που ο αέρας έχει 80% υγρασία αυτός υγροποιείται σε κάθε επιφάνεια που έχει 17,6 βαθμούς. Σε ένα σπίτι που ο αέρας έχει 40% υγρασία αυτός υγροποιείται σε κάθε επιφάνεια που έχει 6,5 βαθμούς
Το ίδιο θα πετυχαίναμε αν αερίζαμε το σπίτι σε ώρα που έξω είχε 16 βαθμούς αλλά 50% σχετική υγρασία. (και θα χρειαζόμασταν 1,5 κιλό ξύλα όλα και όλα)

Περιμένοντας τις όποιες αντιρρήσεις στα όσα γράφω επαναλαμβάνω ότι γράφω θεωρητικά μιας και στο σπίτι μου δεν έχω προβλήματα υγρασιών. Πάντως (και ξαναδιαβάζοντας το post του aithio που έβλεπε υγροποιήσεις σε σπίτι με 16 βαθμους θερμοκρασία) νομίζω πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και γιαυτό καλό είναι να μη γίνονται γενικεύσεις. Και όταν λέω κατά περίπτωση εννοώ πχ ότι βλέποντας εδώ θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια η σχετική υγρασία στην Λάρισσα έχει ανέβει σημαντικά τους χειμώνες. Το κατά πόσο αυτό έχει επηρρεάσει ή όχι το σπίτι της θεματοθέτριας είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω με σιγουριά αλλά νομίζω πως ίσως και να έχει σχέση.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142743 από dimlyk
δεν φανταζομαι να εμπεδωσες στο θεμα διαβαζοντας δυο ποστ :)
πιο μελετημενο σε βρισκω ....
ξαναλεω ....η ενεργειακη και μονο πλευρα του θεματος ειναι λαθος
η ανανεωση που αναφερεις θα πρεπει να γινεται 1-2 ισως και παραπανω φορες καθε ωρα
πρακτικα στα παλιοτερα σπιτια αυτη γινεται σχεδον αυτοματα ειτε γιατι μπαζουν τα κουφωματα ειτε γιατι ανοιγοκλεινει η πορτα ειτε γιατι οι μαναδες μας ειχαν μαθει (πως αραγε?) καθε πρωι να αεριζουν οχι μονο το σπιτι αλλα και τα σεντονια κλπ και για να μην ξεφευγω πολυ μια καλη εισαγωγη στο θεμα ειναι κι εδω repository.edulll.gr/edulll/retrieve/5400/1476.pdf

στο προκειμενο τωρα ...το θεμα υγρασιας και υγροποιησεων καλο ειναι να το κουβεντιαζουμε ακομα καλυτερο να το κατανοησουμε κατα το δυνατον γιατι οπως και στην θερμανση και σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο μαλιστα η καθε λυση ειναι τελειως εξατομικευμενη κι ουτε τα απολυτα νουμερα θερμοκρασιας και υγρασιας εχουν ιδιαιτερο νοημα οπως εδειξες πριν


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142752 από Gdevil
Πίστεψέ με πως δεν έχω καθόλου ιδέα από υγρασίες. Και το υγρόμετρο το αναλογικό που έχω μαζί με το θερμόμετρο είναι χαλασμένο. Απλά θυμόμουν τον aithio που είχε "ζωγραφίσει" σε εκείνο το νήμα, διάβασα και τον Φουσκιτάκη και τον θυμήθηκα.
(οκ... το παραδέχομαι... έπαιξε και με το αρχείο της daikin που υπάρχει σε σύνδεσμο αλλά πάντως ψιλοκατάλαβα τα περί υγρασίας)
Πάντως μπορεί για διάφορους λόγους υγείας να χρειάζεται αερισμός στα σπίτια αλλά όσον αφορά την υγρασία και το πόσο ενέργεια χρειάζεται να δαπανηθεί για να ανανεωθεί ο ζεστός - υγρός αέρας εντός του σπιτιού με κρύο (που θα έχει λιγότερο νερό) ο οποίος θα ξαναζεσταθεί δε νομίζω να γράφω κάτι σημαντικά λάθος


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142756 από ΣΤΑΜΑΤΗΣ Α.
Παιδιά καλησπέρα. Χωρίς να θέλω να προσβάλω κάποιον, έχω την εντύπωση ότι έχουμε ξεφύγει λίγο από το θέμα.
Η θέρμανση με πέλετ δεν αυξάνει την υγρασία στον αέρα και στο σπίτι.
Ο αέρας που κυκλοφορεί στο σπίτι είχε και θα έχει υγρασία. Το θέμα είναι πως θα αποβάλουμε κάποια ποσότητα υγρασίας, για να αισθανθούμε καλύτερα στο χώρο μας. Μόνο με αφυγραντήρα. Το φαινόμενο υγροποιήσεις στα τζάμια και στους τοίχους οφείλεται στο ότι έχουμε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μέσα με εξω, και στις παγωμένες επιφάνειες (αυτές που δεν έχουν καλή μόνωση) κολλάνε υδρατμοί. Το έχουν πει και κάποιοι προηγούμενοι.
Μου έχει συμβεί στο παρελθόν. Όταν το πετρέλαιο ήταν φθηνό άναβα τον καυστήρα και όλο το βράδυ ζέσταινε το σπίτι. Το πρωί ξύπναγα και υπήρχε υγρασία και νερά σε κάποια σημεία τα οποία δεν είχαν σωστή μόνωση.
Τώρα που δεν το δουλεύω πολύ ούτε υγρασία φαίνεται ούτε τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει υγρασία στο χώρο. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μέσα με έξω
Πήρα μια ξυλοσομπα για σαλόνι κουζίνα, έναν αφυγραντήρα για τα υπνοδωμάτια και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι.
(Ο αφυγραντήρας κάνει τρομερή δουλειά.) Σε χώρο με θερμοκρασία 18 Κελσίου και 80% υγρασία δύσκολα κάθεσαι.
Στον ίδιο χώρο με 18 Κελσίου και 55% υγρασία είναι μιά χαρά.-

Του χέστη η μάνα δεν έκλαψε ποτέ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": γιαννης-δραμα, electron

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142775 από electron
Σωστη και λογική απάντηση.. (οχι οτι δεν υποθηκαν και αλλες σωστες απαντήσεις).
Νομίζω οτι το θέμα εχει εξαντληθεί..Η θέρμανση με πέλλετ και με οποιοδήποτε άλλο καύσιμο ΔΕΝ αυξάνει την υγρασία.


"Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα..."
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"κάτοχος Mavil Primus 25"

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ