Ρύπανση από καμινάδες τζακιών - σομπών

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #64241 από spiross
Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι με τα τζάκια εκτός από την εξωτερική ρύπανση έχουμε και σημαντική εσωτερική ρύπανση των σπιτιών. Θα ήθελα να έβλεπα μια μελέτη να δούμε με τις σόμπες τι γίνετε σε αυτό το θέμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #64251 από nivosgr
Τι ζυμώνεσαι γείτονα δεν καταλαλαβαίνω. Όλοι μα όλοι όσοι ειμαστε εδω γνωριζουμε πολυ καλα, οτι το πελλετ και το ξερο ξυλο ειναι οικολογικές μορφές ενεργειας. Αρκει τα μηχανηματα να μην ειναι τελειως μαπα.

Γνωριζουμε παλι πολυ καλα οτι ο συνδυασμός ανοιχτου τζακιου με χλωρο ξυλο, σκοτωνει. Απο κει δημιουργειται το προβλημα, συν που διαφοροι καίνε απο νοβοπαν μεχρι επιπλα λουστραρισμένα :woohoo:

Γνωριζουμε δε πολυ καλα οτι το ξυλο Βουλγαριας - και όχι μονο- με υγρασια εως και 50 % εχει γεμισει την αγορα, όπως επισης οτι το κρατος δεν διαθετει ελεγκτικους μηχανισμούς.

Τα ανοιχτα τζακια δε ειναι η πλειοψηφια των τζακιων που χρησιμοποιούνται.

Γιατι τσαντιζεσαι;;

Το προβλημα υπαρχει και ειναι σιγουρο οτι δεν το δημιουργω ουτε εγω με τα ενεργειακα μου τζακια και τα ξερα μου ξυλα, ουτε εσυ με τη σομπα πέλλετ.

Απλα μοιραιως μας παιρνει η μπαλα, αφου η αμαθεια κυριαρχει...

Επιμένω: Δεν φταινε τα α νοιχτα τζακια, αλλα ο συνδυασμος τους με τα χλωρα ξύλα

Fokion έγραψε: Με σκοπό την προαγωγή της κουβεντας, σας παραθετω μερος κειμενου ( και το σχετικό link να το διαβασετε ολοκληρο βεβαιως), και υπογραμιζω καποια πραγματα που θεωρω συμαντικά...

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε επικίνδυνους ρύπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνοι.

Αναφορικά με τα μικροσωματίδια, οι σύγχρονοι λέβητες πέλετς προσεγγίζουν τα επίπεδα εκπομπών των καυστήρων πετρελαίου. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι τα μικροσωματίδια από την καύση ξύλου είναι λιγότερο τοξικά από τα μικροσωματίδια από την καύση πετρελαίου, ενώ θεωρούμε ότι έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (σε αντίθεση με το πετρέλαιο).

Γενικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, νέφος καπνομίχλης, σχηματίζεται όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία.

Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500- 1000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα. Στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι», που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.

Σημειώνεται ότι τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο, που είναι εισπνεύσιμα, ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.


Πηγή dionysos-weather.gr/node/357

θεωρω λοιπον οτι περαν των πελλετ ΚΑΙ τα ενεργειακα τζακια κανουν - σχεδον εως - αριστη καυση αρα πρακτικά το θεμα ειναι τα ανοιχτα απλά τζακια που και δεν ζεσταινουν με το βαθμο αποδοσης που εχουν και μολυνουν. Τζακια που ηταν ΠΟΛΥ συνηθες αξεσουαρ σε ολες τις οικοδομες του οικιστικου "μπουμ" ( και φουσκας....) της τελευταιας 10ετίας...

Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by nivosgr.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #64320 από aithio

θεωρω λοιπον οτι περαν των πελλετ ΚΑΙ τα ενεργειακα τζακια κανουν - σχεδον εως - αριστη καυση αρα πρακτικά το θεμα ειναι τα ανοιχτα απλά τζακια

Οχι ντε...
Δεν φτάνει να είναι καλά μηχανηματα φίλε nino...Θα πρέπει να ξέρει κανείς και να τα ρυθμίσει...
Γιατί στο φόρουμ έχουμε τρανό παράδειγμα τον doom....
Έψαχνε από εδώ έψαχνε από εκεί και δεν μπορούσε να βρει ένα άνθρωπο να το ρυθμίσει...
Αποτέλεσμα να νομίζει ότι θέλει και άλλο αέρα και αυτό με τέρμα αέρα έβγαζε 1000ppm μπορεί και 2000 μονοξείδια :ohmy: που άμα τα εισπνεύσει κανείς πάει άκλαυτος στα γρήγορα.... Οσο για τον βαθμό απόδοσης δείτε μόνοι σας.

Gregori
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #64330 από KERBEROS
Πάντως, εξαιτίας πάλι ενός ανίκανου κράτους που αδυνατεί να θέσει κανόνες για οτιδήποτε, έχουν ξεχυθεί οι πετρελαιάδες όλων των βαθμίδων στα ελεγχόμενα απ' αυτούς Μ.Μ.Ε. και δαιμονοποιούν και τη βιομάζα για τα αστικά κέντρα (προς θεού δεν υπονοώ τίποτα για μέλη του φόρουμ).
Κι επειδή δεν υπάρχει ακόμα λόμπι βιομάζας στη χώρα, οι πετρελαιάδες θα νικήσουν αργά ή γρήγορα, ας μην έχετε καμία αμφιβολία.
Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη...

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #64335 από KERBEROS
Ωρολογιακή βόμβα οι καυστήρες πετρελαίου στη Θεσσαλονίκη

|
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Ωρολογιακές βόμβες έτοιμες ανά πάσα στιγμή να σκάσουν, είναι το 60% των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, τα οποία δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές στις τοποθετήσεις καυστήρων. Αυτά επισήμανε στον «Τ.Θ.», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντηρητών Καυσίμων, Ηλίας Καλαντίδης.

Αφορμή για να επανέρθει το θέμα αυτό στο προσκήνιο στάθηκε η χθεσινή φωτιά σε διαμέρισμα 5ου ορόφου στη συμβολή των οδών Αϊδινίου και Κουντουριώτου, στην Καλαμαριά, όπου διέμενε τριμελής οικογένεια. Η φωτιά σύμφωνα με την πυροσβεστική οφείλονταν σε διαρροή στον καυστήρα πετρελαίου που βρισκόταν στο μπαλκόνι, κάτι που προκάλεσε έκρηξη.

Μπορεί, ευτυχώς, από το χθεσινό περιστατικό να μην υπήρξαν θύματα, καθώς η μητέρα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο διαμέρισμα πρόλαβε και βγήκε εγκαίρως και ενημέρωσε τους γείτονες για το συμβάν, όμως ο κίνδυνος για εκατοντάδες σπίτια στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα να μετατραπούν σε ωρολογιακές βόμβες είναι υπαρκτός.

«Η κρίση φέρνει κρίση. Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας όσον αφορά τους καυστήρες», αναφέρει ο κ. Καλαντίδης. «Οι τελευταίες οδηγίες που έχουν βγει είναι ότι απαγορεύεται να βάλεις λέβητα στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι σου αν δεν τηρεί τις προδιαγραφές λειτουργίας. Ποιος όμως βάζει στο μπαλκόνι του τον καυστήρα και μετά πάει στην πολεοδομία και λέει εγώ στο μπαλκόνι μου έβαλα λέβητα;», αναρωτάται ο κ. Καλαντίδης.

Τονίζει παράλληλα πως, λόγω της κρίσης οι ενδιαφερόμενοι δεν αγοράζουν τα ακριβά υλικά για τους καυστήρες, τα οποία είναι και πιο ασφαλή, αλλά προτιμούν τα φθηνότερα. «Όταν βλέπει ο πελάτης, που θέλει να αγοράσει μία δεξαμενή, πως η πλαστική κοστίζει 55 ευρώ, τότε επιλέγει αυτήν από το να αγοράσει μια σιδερένια που σαφώς είναι ακριβότερη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «δυστυχώς υπεύθυνα για την κατάσταση αυτή καταρχήν είναι τα καταστήματα που πωλούν τις δεξαμενές και δεν ενημερώνουν τον πελάτη ότι η πλαστική δεξαμενή δεν ενδείκνυται για πετρέλαιο και πως αν τελικά την πάρει καλό θα είναι να μην είναι στο ίδιο σύστημα με αυτό του λέβητα καυστήρα. Επίσης υπεύθυνοι είναι και οι τεχνικοί που θα τις τοποθετήσουν, οι οποίοι όμως όταν παίρνουν μια δουλειά σε πολλές περιπτώσεις δεν βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους λέγοντας στο πελάτη αυτά που αγόρασες δεν είναι καλά, αντίθετα σιωπούν. Προσωπικά αυτό που λέω στο σύνδεσμό μας και στους συναδέλφους είναι ότι θα πρέπει να λέτε τα πάντα, ώστε να γνωρίζει ο πελάτης, καθώς μετά το σωματείο δεν μπορεί να τρέχει να καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις».

Εν τω μεταξύ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ασφαλείας, όπως υποστήριξε ο ίδιος, υπάρχουν νομοθετήματα και από τον ΕΛΟΤ και από την Ε.Ε. που ορίζουν ότι οι πλαστικές δεξαμενές δεν κάνουν για πετρέλαιο. Το πλαστικό επισήμανε πως είναι παράγωγο του πετρελαίου και με το χρόνο φθείρεται και φτάνει σε ένα δυσμενές αποτέλεσμα. Ο κ. Καλαντίδης παραδέχτηκε πάντως πως και ο ίδιος βάζει πλαστικές δεξαμενές, όμως επισήμανε πως όταν βάζει προσπαθεί να χρησιμοποιεί συστήματα ασφαλείας και να μην είναι στον ίδιο χώρο με τον καυστήρα.

Επίσης χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα ασχολούνται με τη συντήρηση και εγκατάσταση καυστήρων. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ελέγχονται από πουθενά, και ας υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος, η ξεσπούν πυρκαγιές, φωτιές και καταστροφές κάθε τόσο», σημείωσε.

Τόνισε δε, πως γενικότερα τα προβλήματα του κλάδου και του χώρου δεν είναι μόνο ο καυστήρας. Όπως επισήμανε τα προβλήματα προέρχονται και από τις λάθος κατασκευές σπιτιών. «Σημαντικό ρόλο παίζει πως θα χτιστεί μία νέα οικοδομή. Δυστυχώς πάμε σε καινούργιες οικοδομές πραγματοποιούμε μια εγκατάσταση και ξαφνικά την επόμενη χρονιά που πάμε να κάνουμε συντήρηση ψάχνουμε που ήταν το λεβητοστάσιο, καθώς όλος ο υπόγειος χώρος έχει γίνει αποθήκες ή διαμέρισμα. Π.χ. Στο Ωραιοκάστρο μία τριώροφη μεζονέτα είχε το λεβητοστάσιο κάτω από τη σκάλα. Αυτό ήταν ό,τι χειρότερο γιατί αν γίνει έκρηξη για να σωθείς θα πρέπει να πηδήξεις από το παράθυρο», τονίζει.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%BC%CF...71XSNkPHVmlG0GlRIm8Q

Από το ανίσχυρο ακόμη λόμπι της βιομάζας!!!

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #64342 από KERBEROS
Έλεγχος καλής λειτουργίας καυστήρα


Η συνεχόμενη αύξηση σε όλα τα είδη καύσης μολύνει το περιβάλλον με όλο και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ρύπων. Η όξινη βροχή, ο σχηματισμός αιθαλομίχλης, και ο αυξανόμενος αριθμός αλλεργιών είναι μερικές από τις συνέπειες αυτής της αυξανόμενης μόλυνσης. Οι ρύποι από τα καυσαέρια μπορούν να μειωθούν μόνο εάν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, λέβητες & καυστήρες λειτουργούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα ή οι επιβλαβείς εγκαταστάσεις σταματήσουν να λειτουργούν. Η ανάλυση των καυσαερίων προσφέρει το μέσο για τον προσδιορισμό (εκτός των άλλων) των ρυπογόνων συγκεντρώσεων.
Για την καλή λειτουργία του καυστήρα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την περίοδο λειτουργίας της εγκατάστασης θέρμανσης να γίνεται έλεγχος σωστής καύσης της πηγής ενέργειας (καυσίμου). Ο έλεγχος καλής λειτουργίας πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συντηρητή, που πρέπει να πραγματοποιεί τις παρακάτω μετρήσεις:
Μέτρηση θερμοκρασίας καυσαερίων.
Η μέτρηση αυτή γίνεται με το θερμόμετρο καυσαερίων ή πυρόμετρο. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται ότα η θερμοκρασία όταν η θερμοκρασία του νερού του λέβητα είναι στους 80 οC. Η θερμοκρασία των καυσαερίων πρέπει να βρίσκεται στα όρια που καθορίζει ο κατασκευαστής του λέβητα. Για καυστήρες πετρελαίου η θερμοκρασία των καυσαερίων πρέπει να είναι από 180 οC έως 300 οC.
Ενώ για καυστήρα αερίου πρέπει να είναι από 180 οC έως 250 οC. Αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 300 οC, σημαίνει ότι ο λέβητας δεν μπορεί να δώσει την αναμενόμενη από την παροχή καύσιμου ισχύ. Στην περίπτωση αυτή αλλάζουμε μπέκ τοποθετώντας ένα μικρότερης παροχής μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ισχύ του λέβητα. Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 180 οC, προκειμένου να αποφύγουμε τις υγροποιήσεις στην καμινάδα, βάζουμε μπέκ μεγαλύτερης παροχής.
Μέτρηση αιθάλης.
Μετά τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μετριέται η ποσότητα αιθάλης. Αιθάλη είναι ο άνθρακας σε μορφή νιφάδων που σχηματίζεται κατά την ατελή καύση. Ο δείκτης αιθάλης που προκύπτει από τη μέτρηση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 2, διαφορετικά πρέπει να γίνει ρύθμιση του καυστήρα, ώστε να επιτευχθεί δείκτης μικρότερος του 2.
Μέτρηση διοξειδίου του άνθρακα.
Με αυτού του είδους τη μέτρηση βρίσκεται η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον κανονισμό 234 του ΕΛΟΤ, πρέπει η περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα να είναι:
Μεγαλύτερη από 10% για λέβητες από 10000-45000Kcal/h.
Μεγαλύτερη από 11% για λέβητες από 45000-300000Kcal/h.
Μεγαλύτερη από 12% για λέβητες από 300000-1000000Kcal/h.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%BC%CF...5dDUX0QDFZjoOg7CgJJA

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ