Μονάδα παραγωγής πέλλετ στα Ιωάννινα!

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #58543 από κωνσταντινος 17
παιδιά έχετε υπόψιν σας την καλλιέργεια ευκαλύπτου σαν ενεργειακού δέντρου? Διάβασα ότι δίνει απο το 2ο έτος πάνω απο 25 τόνους ανα στρέμμα!! Αξίζει άραγε να βάλουμε?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #58551 από stratis 1

κωνσταντινος 17 έγραψε: παιδιά έχετε υπόψιν σας την καλλιέργεια ευκαλύπτου σαν ενεργειακού δέντρου? Διάβασα ότι δίνει απο το 2ο έτος πάνω απο 25 τόνους ανα στρέμμα!! Αξίζει άραγε να βάλουμε?


εγω λεω να βαλουμε τη μαγικη φασολια :P :P

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #58555 από stratis 1
ο ευκαλυπτος βγαζει το πολυ 2,5 εως 3 τονους ανα στρεμμα το χρονο
οπως και το καλαμι

βεβαια αν το κομμα παει λιγο ποιο πίσω το 2,5 γινεται 25

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #58557 από stratis 1
εγω με μεγαλη επιφυλαξη ψαχνομαι εδω

www.viaspacegreenenergy.com/giant-king-grass.php

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #58573 από κωνσταντινος 17
Ενδιαφέρον, όσο αφορά την μαγική φασολιά μακάρι να υπήρχε!
Πάντως ρίξε μια ματιά στο ιντερνέτ για την καλλιέργεια ευκαλύπτου (ευκαλυπτος ο σφαιρικος) να δεις τι αναφέρουν. Επειδή το ξανακοίταξα !

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #58574 από γιωργος
Πληροφορίες Καλλιέργειας Ευκαλύπτου Camaldulensis, για παραγωγή Βιομάζας
Πρόγραμμα Δήμητρα
Πρόγραμμα Δήμητρα Πρόγραμμα Παραγωγής Ενέργειας απο Φυτική Βιομάζα, Ενεργειακών Καλλιεργειών και Ενεργειακών Καυσίμων Wood Chips & Pellets....
Πληροφορίες Καλλιέργειας Ευκαλύπτου Camaldulensis, για παραγωγή Βιομάζας

Μια από τις πολλές ποικιλίες και προελεύσεις ευκαλύπτου που δοκιμάστηκαν στη χώρα μας κατά τη δεκαετία 1970, ήταν και αυτή του Ε.Camaldulensis, όπου πειραματικά, αποδείχθηκε ότι ο εν λόγω ευκάλυπτος παρουσιάζει άριστη προσαρμοστικότητα και μάλιστα σε ποικιλίες εδαφών, υγρασίας εδάφους , αλλά και κλίματος (θερμοκρασιών). Επίσης, παρουσιάζει πολύ καλή ανθεκτικότητα σε ανεμορριψίες και ανεμοθλασίες.

Σε χαλαρά ή και συνεκτικά εδάφη, ακόμα και σε κορεσμένα (για λίγο χρόνο) από νερό εδάφη , μετρήθηκαν αυξητικά μεγέθη (ύψος-διάμετρος κορμού) πολύ ικανοποιητικά έως άριστα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, οι μέσες τιμές προσαύξησης ύψους και διαμέτρου που μετρήθηκαν για τον Ε.Camaldulensis κατά τη πρώτη πενταετία από την εγκατάσταση της φυτείας: Μέσο ετήσιο ύψος 2,50-3,50μέτρα, μέση ετήσια διάμετρος (στα 0,30 μέτρα από τη βάση του κορμού) 2,50-3,50 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι με το κατάλληλο φυτευτικό σύνδεσμο, καλής προέλευσης και σωστής παραγωγής φυτευτικό υλικό, υπό κανονικές συνθήκες εδάφους και κλίματος, μπορούμε να έχουμε μία μέση παραγωγή χλωρής βιομάζας 35-45 και πλέον τόνων ανά έτος και ανά στρέμμα.
Μετά το πρώτο και δεύτερο περίτροπο χρόνο (χρόνος οικονομικής ωρίμανσης) για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή παραγωγή βιομάζας, θα έχουμε για τη φυτεία μας μια μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 15-25%.

Το γεγονός ότι ο Ε.Camaldulensis παρουσιάζει καταπληκτική ικανότητα πρεμνοβλάστησης και για πολλές μάλιστα δεκαετίες, ίσως πλέον των 30-50 διαδοχικών πρεμνικών υλοτομιών, καθιστά το είδος αυτό εξαιρετικά πολύτιμο και οικονομικά αποδοτικό. Μάλιστα , οι διαδοχικές υλοτομίες , όταν γίνονται σωστά, ισχυροποιούν και ενδυναμώνουν το πρέμνο και τις ρίζες, ώστε το κάθε πρεμνοβλάστημα να υπερβαίνει σε ύψος τα 4 μέτρα.

Ο Ε.Camaldulensis εγκλείει στη μάζα του εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης (75%) σε σχέση με άλλα δασοπονικά είδη , γεγονός που καθιστά πολύ ενεργειακό. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ιδιότητά του, κατά την καύση σε ξηρά μορφή, να εκλύει μεγάλη θερμότητα και να παράγει μεγάλη φλόγα με ελάχιστο καπνό και λίγη τέφρα, τον καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμο και φιλικό στον άνθρωπο αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η σημασία της παραγωγής αυτής της μορφής πρώτης ύλης για παραγωγή πράσινης ενέργειας, είναι εξαιρετικά συμφέρουσα και επωφελής για την εθνική μας οικονομία διότι:

Αξιοποιούνται με υψηλές οικονομικές αποδόσεις μεγάλες εκτάσεις για την παραγωγή βιομάζας.
Ωφελείται και προστατεύεται το φυσικό μας περιβάλλον με την ανάπτυξη πρασίνου και μάλιστα αντιπυρικού, με ότι αυτό ευεργετικά συνεπάγεται για την προστασία του εδάφους από διάβρωση και πλημμύρες, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με καθαρό και άφθονο νερό, την παραγωγή οξυγόνου καθώς και καθαρή ατμόσφαιρα από ρύπους.
Τέλος, δημιουργείται μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας και υγιούς απασχόλησης.

Ορισμένα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, δεν παρέχονται από άλλες μορφές παραγωγής πράσινης ενέργειας, όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά , όπου δεσμεύονται για πολλές δεκαετίες χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης, απαιτείται μεγάλη δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης του έργου, μειώνεται η επιφάνεια πρασίνου στο τόπο μας με ότι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα και το περιβάλλον.

Από τα στοιχεία που αναφέραμε, προκύπτει ότι ο Ε.Camaldulensis είναι το πλέον κατάλληλο είδος για παραγωγή χλωρής βιομάζας (όπου φυσικά το κλίμα της εκάστοτε περιοχής το επιτρέπει), γιατί μας δίνει πολύ μεγάλες ετήσιες αποδόσεις με μεγάλη μάλιστα διαφορά από άλλα είδη φυτών, προσαρμόζεται εύκολα στις διάφορες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και γενικά είναι ανθεκτικό φυτό στις αντίξοες φυσικές συνθήκες.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την επίτευξη των προαναφερθέντων είναι, το φυτευτικό υλικό να είναι γενετικά βελτιωμένο και καλλιεργημένο στο φυτώριο υπαίθρια και με απόλυτα φυσικές συνθήκες. Η δε εγκατάσταση των δενδρυλλίων στην επιφάνεια, να γίνεται απαραιτήτως την κατάλληλη εποχή, με σωστό φυτευτικό σύνδεσμο και επιμελημένη φύτευση.



Από τον Τεχνικό μας Δασοπόνο,
Παναγιώτη Βασιλάκο

Σημείωση: Ο Βασιλάκος Παναγιώτης, συμμετείχε υπό την ιδιότητά του ως Δασοπόνος και υπάλληλος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών, τόσο στην εγκατάσταση όσο και στη λήψη στοιχείων πειραματικών φυτειών ευκαλύπτου αλλά και άλλων δασοπονικών ειδών (εργαστήριο Δασικής Γενετικής).

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.116 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ