Noridica 70 Ventilato

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #129269 από ragavelas
Noridica 70 Ventilato δημιουργήθηκε από ragavelas
Γεια σας. Αν και έχω αναφερθεί στο τζάκι μου στην ενότητα "ενεργειακά τζάκια" είπα να κάνω και μια παρουσίαση να υπάρχει μαζί με τις άλλες καθότι διαφέρει ελαφρώς από τις υπόλοιπες.
Το σπίτι είναι διώροφη μεζονέτα (135 τμ) στα Χανιά.
Υπήρχε τζάκι παραδοσιακό και πριν δύο χρόνια είπα να το μετατρέψω σε ενεργειακό. Χωρίς να το ψάξω αρκετά, εμπιστεύτηκα εναν "μαστορα" ο οποίος έβαλε την εν λόγω εστία. Χωρίς να βάλει πετροβάμβακα, χωρίς να φέρει αέρα εξωτερικό από κάτω (όπως προτείνει ο κατασκευαστή) και χωρίς να βάλει συστολή για να ενωθεί η παλιά με την καινούργια καμινάδα (από Φ160 σε Φ250, ινοξ πάντα). Αποτέλεσμα αυτού, λόγω του μεγαλου ελκυσμού να τραβάει τον αέρα μέσα από το σπίτι μέσω του κενού που υπήρχε ανάμεσα από τις δύο καμινάδες. Φυσικά δεν ζεστάθηκε ούτε ο ενιαίος χώρος του πρώτου ορόφου και εγώ σκεφτόμουν ότι αγόρασα μάπα εστία. Άρχισα να ψάχνομαι λοιπόν και έπεσα στο www.energ.gr. Το καλοκαίρι λοιπόν άνοιξα γυψοσανίδες και έγιναν σωστες δουλειές (έβαλα και εναλλάκτη). Την επόμενη χρονιά ζεσταθήκαμε!!!
Το μόνο πρόβλημα ήταν όμως ότι ο πάνω όροφος δεν ζεσταινόταν (λίγο έσπαγε το κρύο). Η θέση της εστίας σε συνδυασμό με τα οριζόντια δοκάρια και το μικρό άνοιγμα της σκάλας δεν βοηθούσε ούτως ώστε να ανέβει πάνω ζεστός αέρας. Σκέφτηκα λοιπόν να εγκαταστήσω και ένα ακόμα βεντιλατέρ (υπάρχει άλλωστε και το extra ventilation kit από τον κατασκευαστή, απλά πιο ακριβό) το οποίο να φέρνει μόνο εξωτερικό αέρα. Το σκεπτικό ήταν ότι αν αφήσω ένα παράθυρο ελαφρώς στην ανάκληση στον πάνω όροφο στο πιο μακρινό δωμάτιο, ο ζεστός αέρας αναγκαστικά θα φτάσει εκεί.
Το βεντιλατέρ βιδώθηκε στον εξωτερικό τοίχο εκεί από όπου είχα βάλει τον Φ125 ο οποίος οδηγείται από κάτω από την εστία. Από κάτω από την εστία υπάρχει ορθογώνιο άνοιγμα στο οποίο βιδώνεται to extra ventilation kit του κατασκευαστή. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι ότι δεν μπορούσα να κόβω μάρμαρα. Μπήκε και κοντρόλερ της ΤΙΕΜΜΕ με τον θερμοστάτη να μπαίνει ακριβώς από πάνω από τις μπροστινές περσίδες της εστίας. Τον έχω ρυθμίσει ούτως ώστε να ανάβει το βεντιλατέρ στους 50 και να ανεβάζει ανά 5 βαθμούς. Τα εργοστασιακά ενσωματωμένα βεντιλατέρ δουλέυουν στην τρίτη σκάλα και έτσι δεν κάνουν τόσο θόρυβο. Θετικό κρίνω και το γεγονός ότι πλέον όσο και να φορτώσω το τζάκι ο εξερχόμενος αέρας δεν πάει πάνω από 80-85 καθότι το βεντιλατέρ είναι 450 κυβικα/ώρα.
Τελικά όλα δούλεψαν όπως τα σκεφτόμουν και τώρα έχω πάνω 20-22 ενώ κάτω 24-25. Συνήθως το καίω δυνατά το βράδυ τροφοδοτώντας το κάθε τρεις ώρες (μιας και ξυπνάω για τάισμα των νέων μελών, δίδυμα, της οικογένειας) ενώ την ημέρα το αφήνω να σβήσει και το ξανανάβω το απόγευμα.
Γνωρίζω ότι το να δουλεύω μόνον εξωτερικό αέρα δεν είναι και το πιο αποδοτικό, αλλά εδώ στα Χανιά τη νύχτα άντε να δούμε 7-8 βαθμού στα κρύα. Την μέρα έχει 13-16.
Η εστία είναι 9 kw. Νομίζω ότι κρίνεται μικρή για το χώρο μου (ο κατασκευαστή λέει ότι ζεσταίνει 258 κυβικά αέρα ενώ εγώ έχω 378 περίπου). Παρόλα αυτά την δουλειά της την κάνει άριστα χωρίς να την ζορίζω (μπορεί λίγο τη νύχτα).
Το καλοκαίρι θα ανοίξω τη γυψοσανίδα προκειμένου να αλλάξω το βεντιλατέρ του εναλλάκτη. Είναι φυγοκεντρικό, 600 κυβικά. Το πρόβλημα είναι παρότι δουλεύει σε χαμηλές ταχύτητες, κάνει ένα κροτάλισμα και με ενοχλεί-εκνευρίζει. Επίσης συντονίζει το μπουρί το οποίο με εκνευρίζει περισσότερο. Μπορεί να φταίνε και οι αεραγωγοί. Θα δούμε.
Τελειώνονται να δώσω μια συμβουλή σε όσους νέους στο χώρο διαβάσουν την παρουσίαση μου: Πριν την τοποθέτηση οποιοδήποτε τζακιού ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ, ΕΝΤΡΙΦΙΣΤΕ!!! Στο φόρουμ αναλύονται πάρα πολλά θέματα και απορίες χρηστών. Καθοριστική σημασίας είναι η σωστή εγκατάσταση μιας εστίας (ειδικά αν μιλάμε για φυσικής ροής) και όχι η εστία αυτή καθαυτή.
Να είστε όλοι καλά!!!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": degeor

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #129289 από degeor
Απαντήθηκε από degeor στο θέμα Noridica 70 Ventilato
Ragavela καταρχήν συγχαρητήρια για την παρουσίαση σου.
Στη συνέχεια θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα-διευκρινήσεις, όχι κυρίως για μένα αλλά για παλιούς ή νέους κατόχους της συγκεκριμένης κασέτας ή πιθανόν κάποιας άλλης που μπορεί να εφαρμοστεί η εγκατάσταση αυτή.
1. Κόστος και στοιχεία του μοτέρ που χρησιμοποιήθηκε
2. Το μοτέρ προσαρμόστηκε στην εργοστασιακή υποδοχή-κενό της κασέτας ή συνδέθηκε με τον εναλλάκτη( ρωτάω γιατί υπάρχουν εναλλάκτες που κυκλοφορεί αέρας από ''μέσα τους'' και άλλοι που δεν κυκλοφορεί μόνο με πτερύγια)
3. Τι είδους εναλλάκτης χρησιμοποήθηκε + κόστος αυτού
4. Κάποια έξοδος από την κασέτα ή τον εναλλάκτη ανεβαίνει στο πάνω όροφο ή η θέρμανση ανεβαίνει με φυσική ροή;
5. Χρησιμοποιείς 2 κοντρόλερ tiemme και έναν της κασέτας. Ο δεύτερος tiemme τι ρυθμίζει και κόστος αυτών;
6. Διαβάζοντας καλύτερα το μήνυμα σου συνειδητοποιώ ότι τελικά χρησιμοποιείς 2 έξτρα μοτέρ. Ένα για τον εναλλάκτη 600 κυβικά και 1 προσαρμοσμένο στην ειδικά υποδοχή της εστίας 450 κυβικά, έτσι δεν είναι; Λειτουργώντας, αν είναι έτσι, το μοτέρ των 450 κυβικών (το προσαρμοσμένο στο κενό της εστίας) δουλεύουν παράλληλα και τα εργοστασιακά μοτέρ της εστίας;
7. Έχεις συνδέσει τις εξόδους της κασέτας με αεραγωγούς που βγαίνουν στη γυψοσανίδα;

Συγνώμη για τον καταιγισμό των ερωτήσεων μου, απλά με τις απαντήσεις σου θα είναι τα πράγματα πιο κατανοητά για κάποιους με λιγότερες ή βασικές γνώσεις και συγχαρητήρια και πάλι.

Ένας άγνωστος, είναι ένας φίλος που δεν έχεις γνωρίσει ακόμα !!!
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by degeor.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #129291 από ragavelas
Απαντήθηκε από ragavelas στο θέμα Noridica 70 Ventilato
1. To βεντιλατέρ (450 κυβικών) κόστισε 90 ευρώ. Είναι φυγοκεντρικό (σαλίγκαρος)
2. Προσαρμόστηκε στην υποδοχή - κενό της κασέτας. Όχι κατευθείαν γιατί έπρεπε να κόβω το μάρμαρο. Μπήκε απ' έξω από το σπίτι και ο αέρας οδηγείται από κάτω από την εστία, στην υποδοχή, μέσω ενός Φ125 εύκαμπτου τον οποίο είχα βάλει από την αρχή καθότι το λέει και ο κατασκευαστής. Ο εναλλάκτης έχει άλλο μοτέρ (600 κυβικων) του οποίου το κόστος δεν θυμάμαι καθόλου. Πιο φθηνό ηταν γιατί νομίζω ήταν εκθεσιακό και λίγο χτυπημένο, αλλά δουλεύει κανονικά.
3. Ο εναλλάκτης είναι ο ΙΝΟΧ του μέτρου, με μία εισαγωγή και δύο εξαγωγές, Φ200 διάμετρο. Κόστος νομίζω κάνα 80αρι (είχε αγοραστεί πριν δυο χρόνια και δεν θυμάμαι).
4. Φυσική ροή δεν υπάρχει επειδή ο πετροβάμβακας που υπάρχει μέσα στη φούσκα είναι κακής ποιότητας και βρωμάει. Η φούσκα είναι ερμητικά κλεισμένη προκειμένου να αποφύγω δυσάρεστες οσμές. Ευτυχώς δεν έχει σκάσει το γύψινο στο ταβάνι λόγω θερμοκρασίας. Όχι, δεν χρησιμοποιώ κάποια από τις εξόδους της κασέτας για να στείλω αέρα στον πάνω όροφο.
5. Ο ένας ΤΙΕΜΜΕ ρυθμίζει το βεντιλατέρ του εναλλάκτη και ο άλλος το βεντιλατέρ της κασέτας. Κόστος ΤΙΕΜΜΕ: 60 Ευρώ
6. Τα βεντιλατέρ της εστίας οδηγούνται από το εργοστασιακό κοντρόλερ (αυτό που ειναι κάτω κάτω στη φωτογραφία). Ουσιαστικά είναι ανεξάρτητα. Αν θέλω κλείνω το εξωτερικό και δουλεύω μόνο τα εργοστασιακά ή το ανάποδο. Όταν ανάψω την εστία, μετά από κάνα μισάωρο-σαραντάλεπτο ανάβουν τα εργοστασιακά και μετά από λίγο δευτερόλεπτα και το εξωτερικό λόγω του ότι ο αισθητήρας όπως φαίνεται είναι ακριβώς από πάνω από την περσίδα.
7. Οι εξόδοι του εναλλάκτη βγαίνουν από την γυψοσανίδα γύρω στα 2,50 μέτρα από το πάτωμα (εκεί είχαν μπει κάτι περσίδες από όταν κατασκευάστηκε το τζάκι και τις χρησιμοποίησα.)

Καλό θα ήταν να έστελνα στον πάνω όροφο αέρα αλλά δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα για μερεμέτια καθότι όπως είπα και στο πρώτο ποστ έχουμε νέα μέλη στην οικογένεια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #129293 από degeor
Απαντήθηκε από degeor στο θέμα Noridica 70 Ventilato
Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.
Δεύτερον και τελευταίο ξαναρωτάω το 7. Έχεις συνδέσει τις εξόδους της κασέτας με αεραγωγούς που βγαίνουν στη γυψοσανίδα; Δηλαδή αν έχεις ξεταπώσει τους αεραγωγούς της κασέτας που υπάρχουν στο πάνω μέρος του σώματος της και τους οδηγείς στη γυψοσανίδα με αγωγούς.

Ένας άγνωστος, είναι ένας φίλος που δεν έχεις γνωρίσει ακόμα !!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #129298 από ragavelas
Απαντήθηκε από ragavelas στο θέμα Noridica 70 Ventilato
Όχι, η κασέτα φυσάει μόνο από την μπροστινή γρίλια. Οι έξοδοι της κασέτα παραμένουν ανενεργοί.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #129302 από degeor
Απαντήθηκε από degeor στο θέμα Noridica 70 Ventilato
θα σου κάνω και μια ερώτηση για μένα. Έχεις δοκιμάσει να καταργήσεις τα μαμίσια μοτεράκια,όχι απλά να μην ξεκινάνε αλλά να αφαιρέσεις τελείως; Νομίζω ότι αν το κάνεις θα πετύχεις καλύτερη ροή από ότι τώρα, σύμφωνα με το τρόπο που το δουλεύεις ....

Ένας άγνωστος, είναι ένας φίλος που δεν έχεις γνωρίσει ακόμα !!!
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by degeor.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ