Dovre 2180 by tarki

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #62567 από tarki
Dovre 2180 by tarki δημιουργήθηκε από tarki
Καλησπέρα!

Αυτή είναι η πρώτη μου ανάρτηση στο forum...

Πριν ένα χρόνο αποφάσισα να αγοράσω ένα ενεργειακό τζάκι μάρκας DOVRE τύπος 2180 με απόδοση, συμφώνα με την εταιρεία 84,7%.
Επειδή το κόστος τοποθέτησης ήταν τεράστιο αποφάσισα να κάνω μια «μελέτη» μόνος μου και να το τοποθετήσω.
Έτσι μετά από πολύωρες περιπλανήσεις σε Γαλλικές, Πολωνικές και Νορβηγικές ιστοσελίδες στις οποίες βρήκα αρκετές πληροφορίες που αφορούσαν στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου τζακιού κατέληξα στην παρακάτω κατασκευή.
Αρχικά έφερα γραμμή ρεύματος από τον πίνακα με το οποίο θα τροφοδοτούσα το βεντιλατερ. (εικ.01)
Τοποθέτησα στην γωνία πίσω από το τζάκι πετροβάμβακα της Knauf τύπος Chimenea S διότι αν και ο πιο ακριβός, στο εξωτερικό θεωρείται ο καλύτερος και ο μόνος κατάλληλος για τα τζάκια διότι κατά την αρχική χρήση του τζακιού δεν αναδύονται μυρωδιές. Θα καταλάβετε την διαφορά αρχικά από την τιμή αλλά και από την ποιότητά. Τον πετροβάμβακα τον σταθεροποίησα με σύρμα το οποίο έδεσα σε βίδες που έβαλα διατρέχοντας την επιφάνεια του πετροβάμβακα χιαστή . Παράλληλα άνοιξα δύο τρύπες στον τοίχο όπου στην μία –δεξιά- έβαλα σωλήνα ανοξείδωτο Φ150, ο οποίος σκοπό έχει να παρέχει αέρα στο βεντιλατέρ και ο άλλος αλουμινίου Φ100 με σκοπό να παρέχει αέρα στην φωτιά.
Στα κενά μεταξύ σωλήνων και πετροβάμβακα έβαλα γύψο ταχείας πήξεως τον οποίο έπλασα με υαλόνυμα.(εικ.02)
Έπειτα έφτιαξα μία βάση για να ανεβάσω λίγο το ύψος του τζακιού μου και την βίδωσα στο πάτωμα. Έβαλα το τζάκι πάνω στην βάση και αφού το αλφάδιασα, το βίδωσα και αυτό στην βάση. Μετά σύνδεσα τις δύο εισόδους του αέρα δεξιά και αριστερά, τους οποίους σταθεροποίησα με σφικτήρες αλλά καλού-κακού έβαλα και την μαύρη σιλικόνη που είναι ειδική για τα τζάκια.
Το τζάκι μου είχε έξοδο Φ200 και για το λόγο αυτό έβαλα μία διαστολή ώστε να ταιριάξει με την καμινάδα μου.
Από τον πάνω όροφο κατέβασα ένα σωλήνα Φ150 , ο οποίος όπως διάβασα δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 7 μέτρα μήκος διότι αν δεν το υποβοηθούσα, δεν θα απέδιδε. Εμένα δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα και έτσι δούλεψε μια χαρά. (εικ.03)



Μετά από αυτό έβαλα σωλήνα ανοξείδωτο, ΠΡΟΣΟΧΗ όχι σπιράλ αλλά αυτό που έχει μια πλαϊνή ένωση και με αυτό έδωσα την απαραίτητη κλίση των 45ο και σύνδεσα την έξοδο του τζακιού με την καμινάδα. Επίσης προσοχή στο ότι οι σωλήνες της καπνοδόχου πρέπει να μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε ο πάνω σωλήνας να μπαίνει πάντα μέσα στον κάτω. Στην συνέχεια έβαλα, με πολύ κόπο θα έλεγα, τους δύο πίσω αεραγωγούς σε μια διχαλωτή ένωση , το λεγόμενο «παντελόνι» και τους σύνδεσα με τον σωλήνα που ανεβαίνει στον πάνω όροφο. Τους αεραγωγούς τους σταθεροποίησα και πάλι με σφικτήρες και μαύρη σιλικόνη.
Σιγά-σιγά άρχισα να βάζω και τους αλουμινένιους δοκούς (στρωτήρες και ορθοστάτες) στους οποίους σκόπευα να βιδώσω την γυψοσανίδα. Αφού πρώτα είχα στρώσει σε όλο το εσωτερικό κλωβό ακόμα και στο πάτωμα πετροβάμβακα. Σύμφωνα με αυτά που διάβασα δεν πρέπει να τυλίγουμε το τζάκι με πετροβάμβακα αλλά τον τοίχο. (εικ. 04 και 05)
Λόγο του κόστους του πετροβάμβακα Chimenea S προτίμησα να τον τοποθετήσω μόνο σε στρατηγικά σημεία, δηλαδή πίσω ακριβώς από το τζάκι και στο επάνω μέρος αυτού ενώ σε όλη την άλλη επιφάνεια έβαλα απλό πετροβάμβακα με επίστρωση αλουμινίου.
Αποφάσισα σ’ αυτήν την φάση να κάνω ένα δοκιμαστικό άναμμα για να δω μήπως μου ξέφυγε τίποτα. Για το λόγο αυτό τοποθέτησα και το διακόπτη του βεντιλατερ. Ο διακόπτης που δίνει η εταιρίας είναι ένα απλός διακόπτης τριών θέσεων. (εικ. 06)



Αφού όλα πήγαν καλά με το άναμμα συνέχισα τοποθετώντας πυράντοχη γυψοσανίδα στο εσωτερικό της οποίας έβαλα πετροβάμβακα. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό (πυράντοχη γυψοσανίδα + πετροβάμβακας) είναι υπερβολή αλλά επειδή φοβήθηκα μην πάρω την γυψοσανίδα στα χέρια έβαλα και πετροβάμβακα και τελικά δεν μετάνιωσα.
Στο σημείο που ακουμπά το πλαίσιο της πόρτας στην γυψοσανίδα , επειδή δεν μπορούσα να βάλω πετροβάμβακα λόγο του όγκου που έχει αυτός , έβαλα ταινία κεραμοβάμβακα. Σε εκείνο το σημείο αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες και αν δεν έβαζα μπορεί να έσκαζε η γυψοσανίδα. (εικ.07)
Τέλος στο πάνω και στο κάτω μέρος από την τεχνοτροπία που έφτιαξα, για να βγαίνουν οι αεραγωγοί του ισογείου, τοποθέτησα ψιλή σήτα ώστε να εκτονώνεται το εσωτερικό του τζακιού. (εικ. 08 και 09)



Αυτό που έμεινε ήταν ουσιαστικά το στοκάρισμα και το βάψιμο, το οποίο ανέλαβε ένα φιλικό μου πρόσωπο.
Το τζάκι ήταν έτοιμο. (εικ. 10)



Κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης του τον χειμώνα αντιμετώπισα τα εξής προβλήματα:
1. Ο αέρας που πήγαινε στον κλωβό εξωτερικά του τζακιού και στην συνεχεία στο σπίτι αργούσε να ζεσταθεί όταν έκανε πολύ κρύο.
2. Δεν μπορούσα να το δουλεύω κατά την διάρκεια της νύχτας διότι αν τελείωναν τα ξύλα και έσβηνε η φωτιά, το βεντιλατέρ έφερνε αέρα απ’ έξω με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός του σπιτιού να είναι το πρωί κοντά στους 10ο C.

Έτσι αρχικά άνοιξα μια από τις 4 τρύπες που έχει στο σημείο που είναι το βεντιλατέρ ώστε να παίρνει αέρα όχι μόνο από έξω άλλα και από το εσωτερικό του σπιτιού.
Για να γίνω ποιο κατανοητός σε άτομα που δεν έχουν δει κάτι σχετικό.
Το βεντιλατέρ βρίσκετε σε ένα μεταλλικό κουτί κάτω ακριβώς από την φωτιά. Το κουτί αυτό έχει ήδη κομμένες τέσσερεις κλειστές εισόδους. Στην μία απ’ αυτές έβαλα το σωλήνα που φέρνει αέρα απ’ έξω και ο οποίος φαίνεται στην φωτογραφία 02 και 03 (Φ.150) . Στην συνέχεια άνοιξα και μια ακόμα είσοδο αέρα που θα τραβάει αέρα από το εσωτερικό του σπιτιού. Εδώ έκανα την σκέψη να μην ανοίξω αυτή που βρίσκετε στην μπροστά μεριά διότι θα αυξηθεί ο θόρυβος σε αντίθεση με το αν ανοίξω αυτή που «βλέπει» προς τα πίσω. Έτσι έλυσα το πρώτο πρόβλημα .
Το δεύτερο και ποιο σύνθετο πρόβλημα λυνόταν εύκολα με ένα αυτόματο θερμοστάτη, αλλά πάλι δεν υπήρχε στην αγορά κάποιος που να ικανοποιούσε τις απαιτήσεις μου. Συγκεκριμένα το βεντιλατέρ μου δεν δούλευε με ροοστάτη αλλά είχε τρεις σκάλες. Μπορούσα βέβαια να παρακάμψω την πλακέτα του βεντιλατέρ αλλά θα έχανα τα πέντε χρόνια εγγύησης που έχει το βεντιλατέρ!!! Επίσης κάτι ίσως αδιάφορο για πολλούς αλλά πολύ σημαντικό για μένα είναι η αισθητική. Όλοι οι αυτόματοι θερμοστάτες τζακιού είναι σαν ηλεκτρολογικά κουτιά και κάτι τέτοιο εγώ δεν ήθελα να βάλω στο σαλόνι μου. Έτσι αποφάσισα να ψαχθώ και μετά από περίπου ενός χρόνου μελέτης έρευνα και πειραμάτων κατάφερα να τοποθετήσω στον τοίχο μου ακριβώς τον θερμοστάτη που ήθελα τον οποίο κατασκεύασε από την αρχή μόνος μου. Δεν θα αναφερθώ σε πολύπλοκες λεπτομέρειες. επισυνάπτω όμως κάποιες φωτογραφίες της διαδικασίας κατασκευής. (εικ.11-17)







Θέλω στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας τεχνίτης απλά «πιάνουν τα χέρια μου» . Άρα η παραπάνω κατασκευή είναι αποτέλεσμα όχι εμπειρίας αλλά έρευνας και πειραματισμού.
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by tarki. Αιτία: δεν ανέβασε φωτο
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Sp4wN

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #62572 από χρηστος8
Απαντήθηκε από χρηστος8 στο θέμα Dovre 2180 by tarki
Μπραβο Κωστα...επιτελους μας τιμησες με την εξαιρετικη παρουσιαση του τζακιου σου :cheer: :cheer:

Πιστευω να καταλαβες ποιος ειμαι ;) ;)



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #62576 από tarki
Απαντήθηκε από tarki στο θέμα Dovre 2180 by tarki
Ευχαριστώ Χρήστο!
Ελπίζω να είναι αντάξια των προσδοκιών του forum.
Τελικά έφτιαξα και το θερμοστάτη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #62579 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Dovre 2180 by tarki
Καλώς ήρθες.

Το τζάκι σου είναι 76% απόδοσης. Ο Chimenea δεν χρειάζεται αν έχεις κάνει σωστή διαστασιολόγηση των περσίδων εισροής-εκροής στον θερμοθάλαμο και ο αέρας παραμένει κάτω από τους 100-120 βαθμούς. Αν έχεις κάνει χαζομάρα, ούτε ο chimenea σε σώζει, θα μυρίσει.

Κατά τα άλλα πολύ ωραία εγκατάσταση, ειδικά ο μπλέ κοντρόλλερ που έβαλες. Ποιό μοντέλο έσφαξες για να πάρεις τα υλικά?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": babisb

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #62580 από χρηστος8
Απαντήθηκε από χρηστος8 στο θέμα Dovre 2180 by tarki

tarki έγραψε: Ευχαριστώ Χρήστο!
Ελπίζω να είναι αντάξια των προσδοκιών του forum.
Τελικά έφτιαξα και το θερμοστάτη.




Εξαιρετικος...το πες και το κανες για τον θερμοστατη.

Δεν μας ειπες, ποσα ξυλα εκαψες περυσι;;;



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #62582 από Sp4wN
Απαντήθηκε από Sp4wN στο θέμα Dovre 2180 by tarki
Φοβερή δουλειά και μερεμετισμένη Κωνσταντίνε !! Συγχαρητήρια και για την παρουσίασή σου ,καλωσόρισες :)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.114 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ