Ψάχνω για τζάκι

Περισσότερα
7 Χρόνια 7 Μήνες πριν #153333 από Fanis80
Ψάχνω για τζάκι δημιουργήθηκε από Fanis80
Κατασκευάζουμε καινούργιο σπίτι σε χωριό της Ευρυτανίας και προσανατολιζόμαστε στην χρίση ενεργειακού τζακιού ως κύρια πηγή θέρμανσης. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι είχα πλήρη άγνοια για τις δυνατότητες και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των ενεργειακών τζακιών πριν πέσω πάνω στο energ.gr, μετά από λίγη μελέτη τις τελευταίες μέρες έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Γι αυτό νιώθω την ανάγκη πρώτων να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του φόρουμ για τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές τους και δεύτερων να ζητήσω την γνώμη σας.

Το σπίτι θα είναι διώροφο 40+40 τετραγωνικά, ορθογώνιο σχήμα και θα ενώνεται με εσωτερική σκάλα, το τζάκι θα τοποθετηθεί σε γωνία στον κάτω όροφο ο οποίος είναι ένας ενιαίος χώρος. Θα τοποθετηθεί αεραγωγός μέσα από την καμινάδα ο οποίος θα μεταφέρει ζεστό αέρα και σε ένα δωμάτιο 12 τ.μ. ακριβώς πάνω από το τζάκι. Αν και το κλίμα έχει αλλάξει και οι χειμώνες είναι λιγότερο βαριοί, 3 μήνες τον χρόνο η θερμοκρασία πέφτει κοντά στο μηδέν οπότε το τζάκι θα απαιτείται να καίει πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα αυτούς τους μήνες.

Έχω καταλήξει στο ότι το τζάκι θα καίει ξύλο, θα είναι αερόθερμο, 10-15KW και το τζάμι του θα είναι ίσιο... δηλαδή όχι γωνιακό ή πρισματικό. Προσανατολίζομαι λόγο κόστους περισσότερο σε foyer από μαντέμι με ανοιγόμενη πόρτα αλλά αν μπορούσα να βρω κάτι ανθεκτικό για να καίει πολλές ώρες και σχετικά οικονομικό σε monoblocco με συρόμενη πόρτα θα ήταν δελεαστικό. Από εκεί και πέρα δεν είμαι σίγουρος αν η φυσική ροή θα είναι ικανή να ζεστάνει και το πάνω δωμάτιο ή αν απαιτείται βεντιλατέρ...

Όσων αφορά το κόστος, δυστυχώς τα χρήματα δεν περισσεύουν και όσο φτηνότερο τόσο καλύτερα. Αν μπορούσε κάποιος που γνωρίζει την αγορά να μου πει την γνώμη του σχετικά με όσα ανέφερα ή να μου προτείνει κάτι θα με βοηθούσε πάρα πολύ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 7 Μήνες πριν #153337 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Ψάχνω για τζάκι
αν σε προλαβαινουμε δωσε προσοχη στις μονωσεις και τα κουφωματα και μην ξεκινας απ την λαθος βαση περι ζεστων χειμωνων ...ο καιρος κανει κυκλους .
προτιμησε λεβητα αντι για τζακι σαν κυρια θερμανση ....σκεψου ποιος θα καθεται να βαζει ξυλα ολο το βραδυ εκτος κι αν δεν σ ενδιαφερει τι θερμοκρασια θαχεις το πρωι.
γενικα προτιμαμε θερμανση με νερο και το κοστος δεν ειναι τραγικα μεγαλυτερο τα αποτελεσματα ειναι ομως κατα πολυ καλυτερα .
οσο αφορα την ισχυ τα 10 κβ ειναι λιγα και τα 15 ισως αρκουν οριακα εξαρτωμενα και απο την αποδοση του τζακιου αν υπαρχει καποια μελετη απωλειων αυτη θα σε οδηγησει καλυτερα αν οχι θα σου προτεινα κατι σε 18-20 κβ


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 7 Μήνες πριν #153348 από Fanis80
Απαντήθηκε από Fanis80 στο θέμα Ψάχνω για τζάκι
Ναι έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην μόνωση και τα κουφώματα.... σε ευχαριστώ για την επισήμανση.

Η λύση του λέβητα έχει αποκλειστεί για διάφορους λόγους αλλά καθώς το τζάκι θα είναι η κύρια πηγή θέρμανσης μάλλον έχεις δίκιο και κάλο θα ήταν να προσανατολιστώ σε κάτι με μεγαλύτερη ονομαστική απόδοση... δηλαδή 15Kw+.

Είχα γράψει ότι θα μπει τζάκι με ίσιο τζάμι με πλάτη σε γωνία αλλά βλέποντας ξανά τον χώρο έχω αρχίσει να σκέφτομαι και για γωνιακό με δίφατσο τζάμι και πλάτη στον τοίχο. Νομίζω έτσι η κατασκευή θα είναι λιγότερο ογκώδης και θα εξοικονομήσω πολύ χώρο κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Από εκεί και πέρα δεν έχω καταλήξει ακόμα, έχω πάρει διάφορες προσφορές για εστίες και το μόνο που έχω να πω είναι πως ευτυχώς έπεσα σε αυτό το φόρουμ πριν ξεκινήσω. Γνωστός έμπορος στην Ευρυτανία όταν πήγα στο μαγαζί του το πρώτο πρώτο πράγμα που μου είπε για να μου εξηγήσει ήταν... "όταν λέμε ενεργειακό τζάκι εννοούμε τζάκι με βεντηλατέρ" και το τελευταίο ήταν... "δεν αναλαμβάνω να τοποθετήσω φτηνά τζάκια δηλαδή κάτω από 1000 ευρώ" αφού πριν μου έδωσε μια προσφορά 20% ακριβότερη από ότι ζητάει μαγαζί στην Αθήνα για την ίδια ακριβώς εστία και μου πρότεινε και τοποθέτηση βεντηλατέρ με κόστος άλλα 400 ευρώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 6 Μήνες πριν #153399 από MICK
Απαντήθηκε από MICK στο θέμα Ψάχνω για τζάκι
Να είσαι βέβαιος ότι τέτοιοι έμποροι υπάρχουν παντού. Πρόσεξε το έξής ορισμένοι αυτοχαρακτηρίζονται αντιπρόσωποι. Είναι καλλίτερο να ψάξεις για τζάκι που ΥΠΑΡΧΕΙ επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Μέσω της εταιρίας αυτής ρώτα για την περιοχή σου. Στη δική μου περιοχή σε απόσταση μικρή υπήρχαν 2 Ή 3 αντιπρόσωποι, και χαρακτηριζόντουσαν επίσημοι. Κατά τη γνώμη μου, απομακρύνσου από τον συγκεκριμένο. Μπορεί να ήταν παλαιά τζακάς (παραδοσιακός) και ξαφνικά να βρέθηκε με μαγαζί. Δεν είναι δυνατόν να ΜΗΝ γνωρίζει ότι το ενεργειακό τζάκι ΔΕΝ είναι μόνο με τα βεντιλατέρ. Καλή επιτυχία

ΜΙΧΑΛΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 6 Μήνες πριν #153434 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Απαντήθηκε από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ στο θέμα Ψάχνω για τζάκι
ΜΟΝΩΣΗ - ΜΟΝΩΣΗ - ΜΟΝΩΣΗ

Τι..? δεν το κατάλαβες...? Το βασικότερο είναι η μόνωση, και οικονομία, και οικολογία, και συνθήκες διαβίωσης.....

Πάμε στα του τζακιού τώρα:
1) Το τι ισχύ χρειάζεσαι, θα σου το πει μια μελέτη
2) Αφού το θές για μόνιμη θέρμανση, το καλύτερο είναι ένα τζάκι νερού
3) Αν θες αερόθερμο, θα πρότεινα φυσικής ροής: Και εξηγώ το γιατί: α) πιο φτηνό, β) πιο εύκολη εγκατάσταση, γ) ΔΕΝ έχεις θόρυβο από τον ανεμιστήρα (φαντάζεσαι να το δουλεύεις 15 ώρες τη μέρα και συνέχεια να σβουρίζει στα αυτιά σου? θα βλαστημίσεις την ώρα και τη στιγμή...)

Εστία με ισχύ 18 kW θα βρείς και foyer και βεντυλατεράτο. Η βασική τους διαφορά, είναι ότι αυτό με τον ανεμιστήρα, σου δίνει την αίσθηση ότι ζεσταίνει πιο γρήγορα λόγω της εξαναγκασμένης ροής με τον ανεμιστήρα.

Το τζάκι φυσικής ροής, λόγω του ότι είναι εξ' ολοκλήρου μαντεμένιο και έχει μεγαλύτερη μάζα, έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, άρα θέλει περισσότερη ώρα για να πυρώσει και να αρχίσει να αποδίδει σταθερά.

Την ίδια ζεστασιά θα πάρεις και από τα 2, απλά το ένα θα αρχίσει να στη δίνει σε 30 λεπτά, το άλλο σε μια ώρα (στο περίπου). Αλλά αφού εσύ θα το δουλεύεις πολύ ώρα, δεν έχεις τέτοιο θέμα. Αν το σπίτι ήταν εξοχικό, να το συζητούσαμε......

Επίσης, τζάκι συνεχούς καύσης, δύσκολα θα βρεις monoblocco. Συνήθως τα συνεχούς καύσης, που τα φορτώνεις ένα σκασμό ξύλα, ρυθμίζεις τον αέρα και σιγοκαίνε ώρες ατελείωτες.....είναι μαντεμένια, φυσικής ροής, και με ανοιγόμενη πόρτα. Άσε που το μαντεμένιο όταν θα σβήνει και θα σε ζεσταίνει άλλες 2 με 3 ώρες.

Οι έμποροι θα σου πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες..... θα σου λένε ότι με 1 kg ξύλα/ώρα θα παίρνεις 25 kW... α ρε φούστη μου να ήμουν κοντά να αρπάξω ένα βρεγμένο χλαπάκι....... ή κανένα λατάκι.....

(Αν ο Δημήτρης ο Φιλιππακόπουλος έχει συνεργάτη στα μέρη σου, θα βρεις εύκολα την άκρη).

Α.... και αν δεν το κατάλαβες... ΈΚΑΝΕΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΤΗ ΜΟΝΩΣΗ ?????

Καλό χειμώνα παίδες....
Last edit: 7 Χρόνια 6 Μήνες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 6 Μήνες πριν #153435 από formentini30
Απαντήθηκε από formentini30 στο θέμα Ψάχνω για τζάκι
Καλημέρα.
Θα ήθελα να σου αναφέρω και ένα άλλο φαινόμενο που έχω παρατηρήσει σε ένα φιλικό σπίτι και θα πρέπει να το λάβεις υπό όψη σου. Ζεσταίνοντας τον κάτω χώρο, η ζέστη ανεβαίνει στο ταβάνι και μετα από το άνοιγμα της σκάλας ανεβαίνει στον πρώτο όροφο ταχύτατα. Έτσι για επάνω τον όροφο το μόνο που έκανε ο γνωστός μου είναι να αφήνει της πόρτες ανοιχτές. Πρώτα ζεσταινόταν το επάνω τμήμα του σπιτιού και μετά το κάτω . το φαινόμενο ήταν αρκετά έντονο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.069 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ