Δοχείο αδράνειας για υδραυλικό τζάκι

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #97859 από Gdevil
Λοιπές παρατηρήσεις... (ατάκτως εριγμένες, όπως μου ήρθαν στο μυαλό)

α) Πλάκα πάνω από το σαλόνι>>>>>>>>> Να ένας υπέροχος χώρος για δημιουργία πράσινης στέγης. Λουλούδια, πρασινάδα, δροσιά, όμορφη θέα από τα δωμάτια του πανω ορόφου. :woohoo: ;)
Θέλει όμως και την ανάλογη κατασκευή. Στήριξη (για το βάρος του χώματος), κλίση (για τα νερά), κατάλληλα υλικά αδιαπέραστα στην υγρασία)

β) Πολύ τζαμαρία>>>>>> Θερμοκήπιο το καλοκαίρι - Θερμικές απώλειες το χειμώνα.
ΑΡΑ πολύυυυυυ προσοχή στην επιλογή και των κουφωμάτων και των τζαμιών. Πολύυυυυυυυ προσοχή και όχι λύπηση στο κόστος.

γ)Θερμομόνωση τοίχων.
Από το pdf δε μου φαίνονται "γεμάτοι" οι τοίχοι και οι πλάκες.
Εδώ στην Ελλάδα πρώτα φτιάξαμε τα σπίτια μας και όταν ήρθε η κρίση σκεφτόμαστε για το πως θα κάνουμε κελύφη και εξωτερικές μονώσεις. Μιας και το ξεκινάς τώρα το σπίτι σου ξαναδές το θέμα της μόνωσης.

δ) Τζάκι υδραυλικό vs αέριο.
Πάλι για εδώ την Ελλάδα θα πώ ότι αναγκαστήκαμε να στραφούμε σε φθηνές μορφές ενέργειας. Τον λέβητα του αερίου λοιπόν θα σου έλεγα να τον έχεις για "backup" και την θέρμανση να την βασίσεις στο ξύλο εάν μπορείς να βρεις φθηνά και έχεις χώρο να αποθηκεύσεις τα ξύλα που χρειάζεσαι για μία χρονιά.

ε)Επιδαπέδια vs αερόθερμη (ή οποιαδήποτε άλλη μορφή) θέρμανση.
ΣΑΦΩΣ να προτιμήσεις την επιδαπέδια. Μη σκέφτεσαι για αεραγωγούς και να μοιράσεις θερμό αέρα σε δωμάτια.

στ)δοχείο αδράνειας.
Απαραίτητο. Και πέραν των όσων σου έγραψαν οι λοιποί συμφορουμίτες είναι και ένας τρόπος να "αποθηκεύσεις" ηλιακή ενέργεια εάν και όταν αποφασίσεις στην πλάκα πάνω από τα δωμάτια να βάλεις ηλιακούς συλλέκτες.
Αυτό που με προβλημάτισε όμως είναι το μέγεθος. 800 λίτρα με φαίνονται λίγα. Ειδικά (εάν κατάλαβα καλά) αν μόνο ο κάτω χώρος είναι 130 τμ. Ο μηχανικός σου ναι μεν σου έβγαλε το 800 από μελέτη αλλά από μελέτη σου έβγαλε και τα 35kw. Τα δύο νούμερα δε συμβαδίζουν. ή για να είμαι πιο ακριβείς στην έκφρασή μου το 800 του δοχείου είναι περίπου 25 φορές το μέγεθος του τζακολέβητά σου. Το σωστό είναι να είναι 50 φορές επάνω.
800 λίτρα νερό που θα έχουν είσοδο νερών 30 βαθμούς (όσο είναι τα επιστρεφόμενα της επιδαπέδιας) και θα φτάνουν μέχρι τους 75 είναι 36000 θερμίδες ή 42 Kwh. Δλδ με 800 λίτρα δοχείο αδράνειας έχεις αποθηκευμένη ενέργεια για 1,5 με 2 ώρες (αν οι ανάγκες του σπιτιού είναι κοντά στις 25 kwh). Αυτό είναι κάπως λίγο. Το πιο σωστό είναι το μέγεθος του δοχείου αδράνειας να είναι 50 φορές την ισχύ του λέβητα. (και εννοείται πως ο λέβητας είναι διαστασιολογημένος σωστά για τις ανάγκες του σπιτιού)

ζ)Και για την ψύξη??? Τι??
Εάν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά εδώ
(μιλάει για δροσισμό χωρίς αντλία θερμότητας. Συζήτησέ το με τον μηχανικό σου. Εμένα με φάνηκε πολύ ενδιαφέρον)

η)Τζάκι χωρίς κατάλληλη καμινάδα ΜΗΝ βάλεις (όσο και αν το θέλεις). Και κατάλληλη καμινάδα είναι αυτή που βρίσκεται 0,5? 1? μέτρο πάνω από το ανώτερο σημείο του σπιτιού. Επίσης εννοείται ότι το κατάλληλη καμινάδα σημαίνει μονωμένη καμινάδα (δλδ διπλή ίνοξ). Και τέλος από τώρα σκέψου ότι η καμινάδα πρέπει να καθαρίζεται (δλδ χρειάζεσαι μία σκάλα που να σου επιτρέπει να φτάσεις το ανώτερο σημείο της καμινάδας και να εκτελέσεις κάποιες εργασίες)


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by Gdevil.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spsafe

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #97875 από dimlyk
για να συνοψισω γιατι μαλλον σε μπερδεψαμε
θεωρω δεδομενες τις επιλογες σου και απανταω μονο σ αυτες ( ελλανακτικες προτασεις ηδη δοθηκαν αν υπαρχει απο πλευρας σου ενδιαφερον)
η οποιαδηποτε καμιναδα πρεπει ναχει ενα ελαχιστο υψος (συνηθως γυρω στα 4 μετρα ) επιπλεον πρεπει να εχει καποιες αποστασεις και καποιο υψος πανω απο διπλανα κτισματα . στην περιπτωση σου δειχνουν να τηρουνται .
μενει ομως ενα θεματακι περα απο το αισθητικο ...το υψος της καμιναδας πανω την ταρατσα ...γιατι 4 μετρα χτιστη μαλλον χρειαζονται καποια στατικη επαρκεια ....γι αυτο επιμενω για τον μηχανικο .

τα οσα ειπωθηκαν για μονοξειδια και οσμες δεν θα πρεπει να σε τρομαζουν ,
αυτο που εφω ειπα ειναι οτι κατω απο καποιες συνθηκες υγρασιας και ανεμου μπορει να γινουν καπως ενοχλητικα γοι αυτο οσο πιο ψηλη η καμιναδα τοσο καλυτερα ...αλλα οπως ειπα πριν υπαρχουν και οι κατασκευαστικοι περιορισμοι η δυσκολιες .
για το αεροθερμο τζακι που ανεφερες ...δεν αλλαζει κατι με την καμιναδα ,,,απλα μιλαμε για αλλου ειδους θερμανση ... κι εγω θα προτεινα να επιμεινεις στην αρχικη σου με το υδραυλικο .
στο σχεδιο που εφτιαξες ... οπτικα μπορει να στεκει αλλα στατικα φοβαμαι πως οχι .


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spsafe

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #97888 από spsafe
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια/προτάσεις. Μόλις επέστρεψα από επίσκεψη στην αντιπροσωπεία της Kaminotechniki. Εκεί παρέθεσα τους προβληματισμούς μου για το θέμα του δοχείου αδράνειας και του ύψους του φουγάρου για αυτό το μοντέλο το οποίο πρότεινε εκεί ο αντιπρόσωπος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΛΕΒΗΤΑΣ ENERGY XK3 από την Καμινοτεχνική (www.kaminotechniki.gr/product_detail.jsp?prdId=xk3&extLang=).

Πήρα μαζί μου και τον υδραυλικό μου (πτυχιούχος μηχανολόγος πολυτεχνίου) για τα τεχνικά θέματα και καταλήξαμε πως:

1. Το φουγάρο θα είναι μια χαρά με 1.5μέτρα πάνω από την οροφή του σαλονιού (όχι πάνω από τον δεύτερο όροφο).

2. Η απόσταση του φουγάρου θα είναι αρκετά μακριά (περίπου 6.5μέτρα) από τα τζάμια των δωματίων του πάνω ορόφου, το οποίο υπερκαλύπτει τις τεχνικές απαιτήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα τζάμια θα είναι κλειστά τότε μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα για μυρωδιές στον όροφο.

3. Για αποφυγή τοποθέτησης του δοχείου αδράνειας (λόγω χώρου και κόστους) (κάτι για το οποίο τον προκαλούσα με διάφορα επιχειρήματα τα οποία διάβασα στο φόρουμ) ο τζακάς προτείνει τη χρήση τριοδικής βαλβίδας, mixing valve και μια σειρά από βυθιζόμενους θερμοστάτες για τη σωστή διαχείριση της συντονισμένης λειτουργίας του τζακιού/λέβητα και του λέβητα/αερίου, ώστε όταν λειτουργεί το τζάκι να μειώνεται μέχρι εντελώς η χρήση του λέβητα/αερίου. Προαπαιτούμενο για να δουλέψει χωρίς κανένα κίνδυνο η συγκεκριμένη πρόταση είναι η διασωλήνωση/σχεδιασμός να γίνει με ανοικτό κύκλωμα ώστε πάντα να μπορεί να κυκλοφορεί το νερό στις διασωληνώσεις διαμέσου του τζακιού και του λέβητα/αερίου. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό δοχείο νερού να τοποθετηθεί στο ψηλότερο σημείο του σπιτιού για να καταλήγει εκεί νερό σε περίπτωση που υπερθερμάνει το τζάκι. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν βυθισμένοι θερμοστάτες με μπάζερ οι οποίοι θα ειδοποιούν στην περίπτωση υπέρβασης κάποιας θερμοκρασίας του τζακιού. Ο υδραυλικός/μηχανολόγος θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό και δεν μειονεκτεί σε σύγκριση με κάποια άλλη λύση.

Το μέγεθος του σπιτιού είναι 265τμ (ισόγειο 145τμ, όροφος 120τμ). Δυστυχώς ο αρχιτέκτονας δεν θεωρεί πως υπάρχει αλλού χώρος να τοποθετηθεί το τζάκι.

Με αυτά τι θα λέγατε;

Παύλος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #97894 από dimlyk
για το υψος της καμιναδας δεν θα επιμεινω μια και εκ των υστερων και του αποτελεσματος οπως εσυ θα το βιωσεις ειναι σχετικα ευκολο να γινουν και εκ των υστερων παρεμβασεις .

για το ανοιχτο δοχειο διαστολης κατα τα ελληνικα τουλαχιστον "ωσ ειθισται" ειναι απαραιτητο για λογους ασφαλειας και δεν εχει καμμια σχεη με το ανακατμα των 2 μορφων θερμνασης ....δηλ και μονο τζακι υδραυλικο να εβαζες αυτο θα επρεπε να το βαλεις μαζι με ολα τα αλλα συστηματα ασφαλειας που απαιτουνται .
επιπλεον το δοχειο αδρανειας ...αν και οι τζακδες το αποφευγουν γι διαφορους λογους ...σε καποιες χωρες επιβαλλεται στην καυση ξυλου. αλλα κι οπως εγραψα παραπανω προσφερει και καποια οικονομια σε καποιες περιπτωσεις σημαντικη.
τα υπαλοιπα θα μου επιτρεψεις να μην τα καταλαβαινω ,,,και ειδικα αυτα τα μπαζερ που αν τυχει και σφυριξουν δεν ξερω τι θα προλαβεις να κανεις :)
με συγχωρεις αλλα αυτα τα θεωρω κομπογιαννιτικα .
μια και δεν θες να βαλεις το δοχειο θα σου προτεινα κατ ελαχιστο να ζητησεις να σου σχεδιασουν το συστημα αυτοματισμου στο χαρτι (κι οχι στα λογια) και μετα να το ελεγξει καποιος σχετικος μηχανολογος .


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spsafe

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #97905 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Εκτιμώ ότι η κουβέντα δεν έχει νόημα. Και εξηγώ.

Ο άνθρωπος είναι στην Κύπρο. Συνεπώς, βάζει ενδοδαπέδια.....

Αλήθεια, στην Κύπρο χρειάζεστε θέρμανση? χεχεχε

Οπότε, για να μην τα πολυλογούμε, βάζει μια Α/Θ που με θερμοκρασίες Κύπρου θα έχει μόνιμα COP πάνω από 3, και είναι άρχοντας. Ούτε τζάκια αερόθερμα ή υδραυλικά, ούτε ξύλα, ούτε pellets, ούτε φουγάρα, ούτε δοχεία αδρανείας, ούτε τίποτα....

Μια καλή Α/Θ και ΤΕΛΟΣ !!!! Και την έχει και για δροσισμό στο πάτωμα, μαζί βέβαια με F/C.

Φίλε Κύπριε... η ψύjη πρέπει να σε προβληματίζει, όχι η θέρμανση. Και κάτι άλλο...
Σχετικά με το αρχιτεκτονικό του σπιτιού σου: Προσοxή στη ΘΕΡΜΟμόνωση, στα κουφώματα, στα τζάμια.
Έχεις τόσες ανοικτές απιφάνειες, που αν δεν τις προσέξεις, θα το πουλήσεις στο τέλος το σπίτι.
Δε θα μπορείς να ζήσεις μέσα.

Οπότε κουφώματα με πολύ καλό Uf, τζάμια με το καλύτερο δυνατό Ug, αν μπορείς βάλε με 2 κενά, δηλαδή τζάμι/κενό αέρα/τζάμι/κενό αέρα/τζάμι. Το τζάμι αυτό, με ένα καλό εξωτερικό τζάμι μαλακής επίστρωσης, π.χ. SaintGobain Planistar Lite, πετυχαίνει άνετα Ug=1.1 W/m2/oK με αέρα. Οπότε δε χρειάζεται να βάλεις argon ή krypton, που γενικά με τον καιρό χάνονται, και δεν μπορείς να τα συμπληρώσεις. Κόστος, περίπου 80 euro/m2.

Και φυσικά, να μην ξεχάσω τις σκιάσεις και τον αερισμό. Προσοχή, να πετυχαίνεις σκιάσεις το καλοκαίρι (μπροστά από τα ανοίγματα), είτε με προβόλους, ή με δέντρα.. με κάποιον τρόπο τέλος πάντων. Γιατί και το καλύτερο κούφωμα, αν το βαράει ο ήλιος, θα σε κάνει θερμοκήπιο.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΒΑΣΙΚΟ: Θυσίασε ότι χρειάζεται από αρχιτεκτονικής άποψης, προκειμένου να έχεις ένα ευχάριστο σπίτι ως προς τη διαμονή. Όταν είσαι μέσα στο σπίτι, δεν το βλέπεις από έξω. Δεν βλέπεις το αρχιτεκτονικό του. Το βλέπουν οι άλλοι. Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν ότι κατεβάσει το κεφάλι τους, και δεν τους νοιάζει, διότι απλά δε μένουν αυτοί μέσα. Αυτούς σωστά τους ενδιαφέρει μόνο το φαίνεσθαι και όχι το πως το ζεις το σπίτι. Ε.... Για το δικό σου σπίτι μιλάμε, και όχι του αρχιτέκτονα, εσύ θα ζεις μέσα, όχι ο calatrava ;)

Και αν θέλει να βλέπει φλόγα, ας βάλει ένα βιοαιθανόλης για το χάζι.....

Αυτά τα ολίγα..... και αποφεύγει και το αρχιτεκτονικό πρόβλημα της καμινάδας. Για το οποίο πρόβλημα, μπορώ να σας φωτογραφήσω ... τουλάχιστον 3 λύσεις........ με καλό σχετικά οπτικό αποτέλεσμα.

Αν το θελήσετε, την Παρασκευή που θα περάσω από τα εν λόγω σημεία, φωτογραφίζω και σας τα δείχνω.
Last edit: 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spsafe

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #97910 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Και για να μην κατηγορηθώ ότι δε δίνω στοιχεία, ή ότι μιλάω χωρίς στοιχεία/αριθμούς προσθέτω:

Στο δικό μου σπίτι στα Χανιά (μαιζονέτα, 200μ2, καλά κουφώματα/μονώσεις), κατανάλωσα από 1 Δεκ. έως 31 Μαρ. 2700 kWh (χωριστός μετρητής), 21οC σε όλο το σπίτι/24h που με 0.20E που μου κοστίζει η kWh συνολικά (εργοταξιακό), είναι 540Ε. Χωρίς νυχτερινό, με Α/Θ που δεν είναι και από τις κορυφαίες.

Αν βάλουμε λοιπόν και το Νοέμβρη, τότε στο περίπου είναι συνολικά, 650Ε. Λογικό κόστος θα έλεγα.

Στην Κύπρο λοιπόν, με έστω λίγο μεγαλύτερο σπίτι αλλά μεγαλύτερες θερμοκρασίες, εκτιμώ ότι 600Ε τον φτάνουν. Και αν βάλει και μια ΚΑΛΑ ΚΑΛΗ Α/Θ, με μεγαλύτερο COP, μπορεί να πάει και στα 550Ε.

Βάζοντας λοιπόν, τζάκι αερόθερμο ή νερού (5000 εστία, καμινάδα, εγκατάσταση, γυψοσανίδες) + δοχείο αδρανείας (2500) + εγκατάσταση (1500) χρειάζεται ψιλά χοντρά, 8000Ε επιπλέον. Και επειδή δε θα καίει το τζάκι συνεχώς, άντε να μειώσει το ρεύμα από τα 550Ε στα 150Ε

Προκύπτει λοιπόν ότι χρειάζεται (8000/400)=20 χρόνια για απόσβεση, χωρίς φθορές/βλάβες/συντήρηση.
Και ΔΕΝ υπολογίσαμε τα ξύλα, τις στάχτες, την κάπνα, το κουβάλημα, το στοίβαγμα, τα υγρά ξύλα, κλπ.

Δε νομίζω ότι αξίζει.....
Last edit: 11 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios, spsafe

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ