Επιλογή βεντιλατέρ: πόσα m3/h; (@Gdevil)

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #81900 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Επιλογή βεντιλατέρ: πόσα m3/h; (@Gdevil)

Gdevil έγραψε: Εχω την εντύπωση ότι άλλο μήκος κύματος έχει η ακτινοβολία των 25 βαθμών και άλλο η ακτινοβολία των όσων βαθμων αναπτύσονται μεσα σε ένα τζάκι.
Περι FIR - NIR δεν έχω ιδέα. Μόνο το εφ αι αρ Αθηνών έχω ακουστά :cheer:

Αέρας στο 99% των περιπτώσεων πηγαίνει από τον χώρο προς την εστία και όχι ανάποδα.

Να το πώ αλλιώς.
Οι ανοιχτές εστίες ζεσταίνουν τον χώρο με ακτινοβολία. Οχι με ροή αέρα. Πχ μία φωτιά έξω στην άμμο το καλοκαίρι. Σε ζεσταίνει χωρίς να υπάρχει ροή αέρα. Είναι λόγω ακτινοβολίας. Και όσο μεγαλύτερη η φωτιά και η θερμοκρασία που αναπτύσεται τόσο περισσότερη και η ακτινοβολία. (για την ακρίβεια η διαφορα θερμοκρασίας εις την 4ή δύναμη)
Αυτή την ακτινοβολία την αισθάνεσαι όταν ανοίγεις την πόρτα.
Οταν την κλείνεις την χάνεις.
Τότε έχεις μόνο το re-radiation της πόρτας και των μετάλλων τα οποία κοιτάζουν προς τον χώρο.
Καθώς όμως αυτά έχουν μικρότερη θερμοκρασία από την ίδια την φωτιά η ακτινοβολία τους είναι μικρότερη.

Μια φωτιά δεν εκμπέμπει ακτινοβολία μόνο σε ένα μήκος κύματος. Πιθανότατα στο τζάκι σου να χάνεις ένα μέρος Far-Infrared ακτινοβολίας από το τζάμι. Δε σημαίνει όμως ότι τη χάνεις όλη. Αν θες να το τεστάρεις θα χρειαστεί να κάτσεις κοντά στο τζάκι και πίσω από κάποιο αντικείμενο που μπλοκάρει την ακτινοβολία. Αν με το που το αφαιρέσεις αρχίσεις να νιώθεις τη ζέστη, τότε το τζάμι σου δε μπλοκάρει ακτινοβολία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #81901 από alex_nous
Απαντήθηκε από alex_nous στο θέμα Επιλογή βεντιλατέρ: πόσα m3/h; (@Gdevil)
Καταρχήν σ'ευχαριστώ που προσπαθείς να βοηθήσεις!
α)Αέρα παίρνει και από μέσα και από έξω
β) και γ) Το σπίτι είναι ισόγειο (ημιυπόγειο μισό μέτρο κάτω καλύτερα) και πρώτος όροφος. Από πάνω μου έχει διαμέρισμα (της αδελφής μου) που θερμαίνεται ξεχωριστά φυσικά. Το σπίτι είναι 3ετίας με DOW πεντάρι. Ανάμεσα στα πατώματα (πλάκες) δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται μόνωση, αν ναι είναι η ίδια.
δ) Σπάνια, μόνο όταν το πλακώσω στις μπρικέτες και έχω πάνω από 100 βαθμούς ώρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στον κάτω χώρο να ανέβει πολύ. Τότε μόνο φτάνει να είναι υψηλότερη από του πάνω ορόφου και κατεβαίνοντας να αισθάνεσαι την ζέστη.

Τα α) και β) που λες παρακάτω σίγουρα έχουν μια λογική και είναι πιθανό να ισχύουν.
Στη φούσκα μου έχω θυρίδα επισκέψεως και μάλιστα μεγάλη και μπορώ να πω πως οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκεί σε νορμάλ λειτουργία είναι ανάξιες λόγου κατά την εκτίμησή μου.

Τέλος να προσθέσω για την απόδοση του συγκεκριμένου τζακιού ότι απέχει πολύ από τα γραφόμενα. Για να το αντιληφθείς αρκεί να σου πω πως το ίδιο τζάκι στο διπλανό ολόιδιο σπίτι του κουνιάδου μου, χωρίς να έχει τραβήξει αεραγωγούς στον κάτω όροφο και με το διαμέρισμα από πάνω του κενό, δεν μπορεί να ζεστάνει ούτε τα 62τμ του ορόφου!
Για τους συγκεκριμένους υπολογισμούς ή πολύ ικανός ή πολύ τυχερός είσαι. Εγώ πάντως θα σου πρότεινα χωρίς να αμφιβάλω για την ικανότητά σου, να παίξεις και κανένα τζόκερ, μια και τα χαρακτηριστικά του Starfire απέχουν από την πραγματικότητα! :lol:
Και πάλι σ'ευχαριστώ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.051 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ