Tι κάνει μια σόμπα αποδοτική;

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #44214 από Falun
Καλημέρα παιδιά,

Είμαι κάτοχος μιας Thorma Falun εδω και 3 χρονια (πριν γίνουν τόσο της μόδας οι σόμπες κλπ)

Οταν την αγορασα, ηθελα να παρω μια καλη σομπα και ας κοστιζε λιγο παραπανω.

Την εχω δουλεψει σε δυο σπτια στην Αττικη με ΄΄φτωχη μονωση'' και εχω καψει μεσα της περι τους τρεις τονους ξυλα.

Ομορφη σομπα, δε λεω και με καλα ''τεχνικα΄΄ χαρακτηριστηκα αλλα τελικα, που ειναι η τεχνολογια ? :cheer: 100 κιλα σιδηρο ειναι κολλημενα μεταξυ τους.Οταν την πηρα, διαβαζα για πρωτογενη,δευτερογενη,τεταρτογενη καυση κλπ , ποσοστο αποδοσης 83% κλπ κλπ. H σομπα εχει εισαγωγη αερα απο πισω και ενα μονο λεβιε μπροστα για τη ρυθμιση του αερα. ΔΕΝ μπορει να ζεστανει αρκετα 60 τμ ενιαιων χωρων (περιοχη Ραφηνας) με τιποτε και εχω καψει ολα τα ειδη ξυλου ή μπρικετας...η εγκατασταση ειναι ιδανικη, χωρις οριζοντια τμηματα στα μπουρια.

Τεσπα, τη δουλεια μου την κανω (αν και νομιζω πως οι αεροθερμες πελετ σομπες ειναι πολυ καλυτερη επενδυση απο μια καλη - αλλα απλη- ξυλοσομπα) ...θα ηθελα να ρωτησω :

Ποια ειναι τελικα η φοβερη τεχνολογια πισω απο μια σομπα ξυλου που να την καθιστα ''ενεργειακη'' ? οκ, ειναι ο σχεδιασμος (που ευκολα αντιγραφεται χωρις να ανεβαινει το κοστος κατασκευης)...προσοχη : δεν αναφερομαι στις διαφορες ακριβων και φθηνων ξυλοσομπων (οπου εκει η μαρκα, το design, η αντοχη των υλικων στο χρονο ειναι παραγοντες σημαντικοι) αλλα στην αποδοτικοτητα αυτη, καθεαυτη...
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #44248 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Απ: Tι κάνει μια σόμπα αποδοτική
ο σχεδιασμος της διαδρομης των καυσαεριων ...αλλα οχι και φοβερη τεχνολογια ... υπερτιμημενη τεχνολογια θα την ονομαζα


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Falun

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #44250 από stergiosbik
Απαντήθηκε από stergiosbik στο θέμα Απ: Tι κάνει μια σόμπα αποδοτική
Τα ξερα ξυλα πρωτα απ ολα μηπως? ;)

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #44377 από grizos
Απαντήθηκε από grizos στο θέμα Απ: Tι κάνει μια σόμπα αποδοτική;
Καλό χειμώνα και από μένα, αυτό που κάνει μια σόμπα η ένα τζάκι "ενεργειακό" είναι η κατασκευή και ο τρόπος που λειτουργεί. Για να καεί η καύσιμη ύλη χρειάζονται 3 προυποθέσεις.
1)καύσιμη ύλη
2)οξυγόνο ( υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα)
3)θερμοκρασία ( πάνω από κάποιο σημείο)
Όταν κάτι από τα παραπάνω δεν υπάρχει απλά δεν έχουμε καύση.Τα λέω αυτά για να καταλάβουμε την βασική αρχή της καύσης,επίσης όταν κάτι από αυτά δεν έχει την σωστή "τιμή" η καύση δεν είναι τέλεια......
Αυτό προσπαθεί να πετύχει η θα έπρεπε να προσπαθεί ο κάθε κατασκευαστής και στην συνέχεια ο κάθε χρήστης ( την τέλεια καύση).
Θα προσπαθήσω περιληπτικά αν και το θέμα είναι μεγάλο να απαντήσω σε αυτό που ρώτησες.

Ποια ειναι τελικα η φοβερη τεχνολογια πισω απο μια σομπα ξυλου που να την καθιστα ''ενεργειακη''

Δεν είναι τελικά και τόσο "φοβερή" η τεχνολογία πίσω από μια "ενεργειακή" ξυλόσομπα αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και θα ξεκινήσω με την ίδια σειρά όπως ποιο πάνω.
1 ) η καύσιμη ύλη.Όσο ποιο καλό και στεγνό ξύλο τόσο το καλύτερο (( σε αυτό ο κατασκευαστής δεν μπορεί να κάνει κάτι ( μικρή υγρασία το πιο σημαντικό) άρα είναι θέμα του χρήστη )
2) οξυγόνο για την καύση ....εδώ μιλάμε για τον αέρα που εισέρχεται στον θάλαμο καύσης και λογικά είναι α) πρωτογενής , δλδ ο αέρας που έρχεται από χαμηλά , β)δευτερογενής ( συνήθως κάποιες μικρές τρύπες στο 60% του ύψους του θαλάμου καύσης ( πιθανώς να έχει και τριτογενή και αέρα για να μην θαμπώνει το τζάμι αλλά αυτό δεν μας απασχολεί εδώ).Εδώ λοιπόν είναι θέμα κατασκευαστή δλδ αν έχει θυρίδες για πρωτογενή κ.λ.π. αέρα , πόση καλή στεγανότητα έχουν και πόσο εύκολο και πρακτικό είναι να ρυθμιστούν .Τεράστια σημασία έχει επίσης ο αέρας να πάει εκεί που θέλουμε και στην ποσότητα που θέλουμε αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει η στεγανοποίηση της πόρτας και του δοχείου στάχτης να είναι άψογη......
3) θερμοκρασία ..ο κατασκευαστής και ο χρήστης προσπαθεί να έχει την θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης όσο το δυνατό ποιο υψηλή ( ο κατασκευαστής μονώνοντας τον θάλαμο με πυρότουβλα βερμικουλίτη η αν κρίνει αρκετό σκέτο μαντέμι και ο χρήστης με το να μην αφήνει πολύ περισσότερο αέρα από όσο χρειάζεται για την καύση ( ο πολύς αέρας κρυώνει την φωτιά)....
Ότι είπα μέχρι εδώ αναφέρεται στην "τέλεια καύση"
Απο εκεί και πέρα αν πετύχουμε μια καλή καύση το θέμα είναι να πάρουμε την ζέστη στον χώρο μας, αλλά και αυτό το κομμάτι είναι και θέμα κατασκευαστή όπως λέει και ο dimlyk (ο σχεδιασμος της διαδρομης των καυσαεριων ...αλλα οχι και φοβερη τεχνολογια ... υπερτιμημενη τεχνολογια θα την ονομαζα) αλλά και θέμα χρήστη δλδ αν ο δαιμόνιος Έλληνας ανοίξει τέρμα τους ανέμους λολ ( αέρηδες ) και καταφέρει να κάψει μια μπρικέτα ενός κιλού σε 20 λεπτά απλά θα πετάξει την ζέστη στο περιβάλλον απο το μπουρί και εκεί δεν φταίει η σόμπα .....................
το μυστικό είναι η φλόγα να καίει γλυκά με λίγο πρωτογενή και όλο τον δευτερογενή ( μέχρι να ζεσταθεί βέβαια όλος ο πρωτογενής ανοιχτός τέρμα)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX, Falun

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #44669 από Falun
Απαντήθηκε από Falun στο θέμα Απ: Tι κάνει μια σόμπα αποδοτική;
Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Προσωπικα, απογοητευτικα λιγο απο τη γενικοτερη αποδοση της σομπας.Η πλακα ειναι πως οι σομπαδες μου ελεγαν να παρω μικροτερη σομπα για τα -τοτε- τετραγωνικα μου γιατι ...θα ηταν ανυποφορη η ζεστη σε τοσο μικρο χωρο (οταν την αγορασα, ηθελα να ζεσταινει χωρους 32 τμ χ 3,20 μ υψος) :lol: :lol:

Τη δουλεψα και με εξωτερικη εισαγωγη αερα και χωρις (τα ιδια αποτελεσματα) και οπως ειπα, εχω καψει τα παντα (απο ελια παλαιωμενη μεχρι Αυστριακες μπρικετες).

Συντομα, θα γινει το τελικο τεστ αφου στο νεο σπιτι θα μπει σε σαλονι 70 τμ τελεια μονωμενο με διπλα τζαμια και οροφους πανω-κατω ...θα βαλω θερμομετρο σε διαφορα σημεια του σαλονιου πριν και μετα τη σομπα για να δουμε τι κανει τελικα η Falun μας.

Το συμπερασμα μου παντως ειναι πως αν καποιος θελει απλη ξυλοσομπα, καλυτερα φθηνη (400-500 ευρω) και ας εχει μικροτερη ονομαστικη αποδοση απο καποιες ακριβες και ''πιστοποιημενες''. Αν προκειται να παει παραπανω σε χρηματα (οπως εγω με τη Falun) , καλυτερα pelletσομπα ...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": μανολης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #44827 από ELECTRICALCHIEF
Κοιτα, η falun μπορει να ειναι πιστοποιημενη αλλά δεν ειναι και καμια γαμαου σομπα.
Μπορει κατι να κανεις λάθος ή να περιμενεις περισοτερα απο αυτα που η σομπα μπορει να δωσει και αγορασες. Εσυ αγορασες μια ταπεινη μεν σωστη σομπα δε με πιστοποιησης και καλη κατασκευη. Για δες λιγο και τις prity πχ...

Το να δωσει καποιος 400-500 ευρο αντι για περισοτερα( αραγε ποσα) για να εχει λιγο λιγοτερη ονομαστικη αποδοση δεν τη συμμεριζομαι.
Και μαρτυρας μου η δικια μου B)
Επιπλεον, ισως αντι για 900-1000 να δωσει καποιος 400-600 να εχει αξία. Αλλα δεν συγκρινετε μια σομπα που κοστιζει κοντα 2000 χιλιαρικα και περισσοτερα με μια αναλογης νοοτροπιας ( πχ ξυλοσομπα αεροθερρμη) με μια στη 1/3 ΄1/4 της τιμης.
Εγω 1650 εδωσα και σε μονωμενο σπίτι καθε μερα με εκπλησει με την αποδοση της.

la nordica svezia

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ