Υγροποίηση

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #39230 από Panos
Απαντήθηκε από Panos στο θέμα Απ: Υγροποίηση
τι γίνετε ρε παιδιά με τις ρυθμίσεις, γιατί την δικιά μου σόμπα λέβητας την ρυθμίσατε στους 230 βαθμούς θερμοκρασία καυσαερίων? πρέπει να την ανεβάσω ή να την κατεβάσω για καλύτερη απόδοση?

MZach έγραψε:

GT έγραψε:

MZach έγραψε: Εγώ που έχω ανάμικτα ξύλα με 20%-40% υγρασία και δεν έχω μονώσει το μπουρί που περνάει μέσα από τη στέγη και δεν μαυρίζει το τζάμι γιατί τραβάει πολύ η καμινάδα. Άρα ο ελκυσμός είναι πολύ σημαντικός.


Να υποθέσω ότι έχεις φθηνή σόμπα που δε σφραγίζει και πολύ καλά? Ή κάνω λάθος?


Φθηνή ναι, έχω αυτήν www.westbywoodburners.com/Manufacturer/A...Black/132-50031.html αλλά έχει πιστοποίηση για την απόδοσή της και δεν καίει ανεξέλεγκτα γιατί αν κλείσω και το δευτερογενή και δεν έχει καλή θράκα σχεδόν σβήνει η φλόγα. Αν έχει καλή θράκα μπορεί να συντηρηθεί με τον τριτογενή για λίγο. Με συντηρητική καύση καίει περίπου 1,5 κιλό/ώρα (έχω ζυγίσει τα ξύλα για 10ωρη καύση) που αντιστοιχεί στην ονομαστική της ισχύ 6 KW. Θερμοκρασία καυσαερίων λέει στους 270C και έχω 6 μέτρο κάθετο μπουρί Φ150, 2,5 μ στο σπίτι, 2,5 μέσα στην όχι μονωμένη στέγη και 1μ απέξω. Νόμιζα θα βάζαμε μονωμένο στη στέγη αλλά ο μάστορας άλλαξε γνώμη, είπε ότι θα τα μονώσει με πετροβάμβακα αν χρεαιστεί. Για να δούμε στα κρύα. Το μπουρί στην στέγη καίει πάντως οπότε είμαστε προς στιγμήν πάνω από 50C. Θα πάρω θερμόμετρο να μετρήσω θερμοκρασίες στα μπουριά να δούμε πως πάμε. Οπωσδήποτε η υγροποίηση μας απασχολεί γιατί είναι και κάθετο το μπουρί μην τρέχουν μέσα στη σόμπα τα ζουμιά και μας σβήνουν τη φλόγα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #47846 από MZach
Απαντήθηκε από MZach στο θέμα Απ: Υγροποίηση
Αφού εμφανίστηκαν υγροποιήσεις στο μπουρί μέσα στο σπίτι το θέμα της μόνωσης της καμινάδας δεν παίρνει άλλη αναβολή. Ο λόγος θεωρώ ότι ήταν ατελής καύση που συνέβη λόγω έλλειψης αέρα αφού η σχάρα στην ξυλόσομπα είχε μπουκώσει από ένα στρώμα κάρβουνου και δεν τράβαγε.

Για να σας ξαναθυμίσω έχουμε αμόνωτο μπουρί μέσα από στέγη και σκεφτόμαστε να το "χτίσουμε" εξωτερικά με στοιχεία καμινάδας και ενδιάμεσα να βάλουμε πετροβάμβακα. Ερώτηση, να χτίσουμε τα στοιχεία και να βγάλουμε την καμινάδα έξω από τη στέγη ή απλώς να τοποθετήσουμε τα στοιχεία μόνο εσωτερικά της στέγης το ένα πάνω στο άλλο μέχρι τα κεραμίδια και να τα σταθεροποιήσουμε με μπετόβεργες και έξω από τη στέγη αφήνουμε το αμόνωτο μπουρί περίπου 1,20μ; Βασικά αν τη χτίσουμε δεν θα έχουμε πρόσβαση στο μπουρί εσωτερικά της, αν δεν τη χτίσουμε τη λύνουμε όποτε έχουμε θέμα και φτάνουμε στο μπουρί. Σε περίπτωση φωτιάς στο μπουρί η μη κτιστή καμινάδα προσφέρει αρκετή ασφάλεια; Το 1,20μ μπουρί έξω από τη στέγη να το κοντύνουμε κατά 0,5 μέτρο δηλ. στο 0,70μ να βγαίνουν πιο γρήγορα έξω τα καυσαέρια;

Μετά τις υγροποιήσεις που ήταν μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία, άνοιξα τη σόμπα και έβγαλα τον ανακλαστήρα μήπως είχαν υαλοποιηθεί εκεί υγροποιήσεις και μύριζαν άσχημα γιατί είχαν υαλοποιηθεί στο τζάμι της σόμπας και ανησύχησα. Ευτυχώς ήταν καθαρός, δεν είχε ούτε κάπνα και έριξα μια ματιά και στο μπουρί μέσα από τη σόμπα και μου φάνηκε εντάξει, είχε ελάχιστη μόνο κάπνα.

Από εδώ και πέρα προσέχουμε να καίμε ενεργητικά με λίγο πρωτογενή αέρα και όχι μόνο με τον αέρα της υαλοκουρτίνας και να συντηρούμε την καύση των καυσαερίων με αρκετή φλόγα ιδίως όταν βάζουμε καινούριο ξύλο. Το βράδυ δεν θα βάζουμε ξύλο γιατί μπορεί να το γυρίσει σε ατελή. Βασικά παρατήρησα ότι αν δεν προσέχεις τη φωτιά να δώσεις λίγο αέρα όταν χρειάζεται, συσσωρεύεται το κάρβουνο και τη μπουκώνει. Με πιο ενεργητικό κάψιμο είδα ότι έχουμε πρώτα από όλα λιγότερο κάρβουνο και λιγότερη στάχτη και δεν μπουκώνει αλλά γενικά θέλει λίγη φροντίδα η φωτιά. Επίσης θα προμηθευτούμε βούρτσα για καθάρισμα και θερμόμετρο για το μπουρί.

Διάβασα τρομακτικά πράγματα για το κρεόζωτο και ότι βασικά είναι πρόβλημα των ενεργειακών σομπών όπου έχουμε κοντρόλ του αέρα. Με τις παλιές σόμπες που καίγαν αναλόγως με το πόσο ξύλο έβαζες ήταν λιγότερο πρόβλημα. Όπως διάβασα σε αμερικάνικο σάιτ, το '70 όταν εμφανίστηκαν οι στεγανές σόμπες ο κόσμος γέμιζε τη σόμπα το βράδυ με ξύλα, χαμήλωνε τον αέρα και πήγαινε για ύπνο χωρίς να χρειάζεται να τη φορτώσει μέσα στη νύχτα όπως έκανε πριν και ναι μεν ξύπναγε το πρωί σε ζεστό σπίτι αλλά χωρίς να το ξέρει και σε μία καμινάδα γεμάτη κρεόζωτο.
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by MZach.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #48733 από MZach
Απαντήθηκε από MZach στο θέμα Απ: Υγροποίηση
Μήπως έγραψα πολλά και δεν διαβάζονται; Μόνο η ερώτηση λοιπόν:

Σκεφτόμαστε να "χτίσουμε" εξωτερικά το αμόνωτο μπουρί μέσα στη στέγη με στοιχεία καμινάδας και ενδιάμεσα να βάλουμε πετροβάμβακα. Ερώτηση, να χτίσουμε τα στοιχεία και να βγάλουμε χτιστή καμινάδα έξω από τη στέγη ή απλώς να τοποθετήσουμε τα στοιχεία μόνο εσωτερικά της στέγης το ένα πάνω στο άλλο μέχρι τα κεραμίδια και να τα σταθεροποιήσουμε με μπετόβεργες και έξω από τη στέγη αφήνουμε το αμόνωτο μπουρί περίπου 1,20μ;

Βασικά αν τη χτίσουμε δεν θα έχουμε πρόσβαση στο μπουρί εσωτερικά της, αν δεν τη χτίσουμε τη λύνουμε όποτε έχουμε θέμα και φτάνουμε στο μπουρί. Σε περίπτωση φωτιάς στο μπουρί η μη κτιστή καμινάδα προσφέρει αρκετή ασφάλεια; Το 1,20μ μπουρί έξω από τη στέγη να το κοντύνουμε κατά 0,5 μέτρο δηλ. στο 0,70μ να βγαίνουν πιο γρήγορα έξω τα καυσαέρια;

Καμιά ιδέα; Γιατί θα έρθει ο μάστορας και θα αυτοσχεδιάσει πάλι όπως με το αμόνωτο μπουρί μέσα στη στέγη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #48739 από ELECTRICALCHIEF
Απαντήθηκε από ELECTRICALCHIEF στο θέμα Απ: Υγροποίηση
το μπουρι θα παει μεχρι το καπελο,
η μονωση θα παει μεχρι το καπελο.
Αρα χτίζεις/στερεωνεις μεχρι το καπέλο.
Οτιδηποτε λιγοτερο μονο μειονεκτηματα θα φερει, ενω αυτή η εφσρμογξη το μονο μειονεκτημα εχει την επιπλεον εργασια και κοστος. :silly:

la nordica svezia
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": MZach

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #50755 από MZach
Απαντήθηκε από MZach στο θέμα Απ: Υγροποίηση
Nαι τελικά εκεί καταλήγω και εγώ, να γλυτώσουμε από τις υγροποιήσεις αλλά και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε το μάστορα. Να δούμε το κόστος τώρα.

Ουσιαστικά τώρα που την καίμε με λίγο πρωτογενή αέρα και δεν καίει τη νύχτα δεν κάνει υγροποιήσεις στα μπουριά μέσα στη στέγη αλλά με πιο κρύο καιρό δεν μπορεί να αποφευχθεί και μόνο η καμινάδα θα δώσει οριστική λύση.
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by MZach.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #56093 από petrosp13
Απαντήθηκε από petrosp13 στο θέμα Απ: Υγροποίηση
Πόσο φυσιολογικές είναι οι έντονες υγροποιήσεις σε καμινάδα λέβητα πέλλετ αυτές τις μέρες που έχει κρύο;
Ακούω συνεχώς στάλες να πέφτουν. Είναι τόσο κακός ο ελκυσμός;
Ευτυχώς υπάρχει ταυ και τα νερά καταλήγουν σε κουβά
6 μέτρα καμινάδα
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by petrosp13.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ