Τα πολύ ξερά ξύλα τελικά κάνουν την μεγάλη διαφορά

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #139608 από Argyrispro
Εδώ και 10 ημέρες έχω ανάψει τον ξυλολέβητα μου και ακόμα είμαι σε φάση δοκιμών και πειραματισμών. Ο λέβητας ειναι πυρολητικός (το αναφέρω για την συνέχεια).

Σήμερα αναψα τον λέβητα και έβαλα μερικά κομμάτια παλέτας για την οποία είχα ακούσει ότι κάνει πολύ καλή φλόγα. Πέρα απο τα κομμάτια παλέτας έβαλα και καταξέρα ξύλα 1-4 cm πάχος, πολύ λεπτά δηλαδή τα οποία ειναι 5+ χρόνια στα όρια του σάπιου (να ειναι καλά το βουνό που έκανα επίσκεψη για να τα βρώ). Το αποτέλεσμα και η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες ημέρες ήταν αισθητή παρότι τα ξύλα που έχω ειναι κομμένα απο 10 μέχρι 20 μήνες, ξερά δηλαδή ή τουλάχιστον όχι χλωρά.

Άναψα κατά τις 5 το απόγευμα και το γέμισα (το γέμισμα ειναι σχετικό, γιατί τα κενά ήταν πολύ μεγάλα λόγω του σχήματος και των εξογκωμάτων των ξύλων) όπως είπα με κομμάτια απο παλέτες και λεπτά τέτοια ξύλα, 2.30 ώρες μετά το νερό στους 78 βαθμούς και μέσα γεμάτο ζωντανά κάρβουνα που θα κρατούσαν τουλάχιστον 1 ώρα ακόμα το νερό μέχρι τους 65 βαθμούς. Έριξα μερικά ξύλα πιο χλωρά αυτή τη φορά και το νερό έφτασε γρήγορα τους 80 όπου και σταμάτησε να δουλεύει το καζάνι.

Η θεωρία δηλαδή περί πολύ ξερών ξύλων και μείωσης της κατανάλωσης ειναι γεγονός. Τα ίδια ξύλα σε ανοικτό τζάκι θα είχαν καεί σε 30 λεπτά το πολύ (μπροστά πύρα και πίσω κλαδευτήρα). Το δύσκολο ειναι πώς για να έχεις τέτοια ξύλα σε πιο χοντρές διαστάσεις απο 6-10 cm που ειναι το ιδανικό πάχος θέλεις τουλάχιστον 2 χρόνια και ο προγραμματισμός αρκετά δύσκολος ακόμα και αν έχεις δικά σου ξυλα.

Έφτιαξα αυτό το θέμα διότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου(κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας) θεωρεί ξερά ξύλα τα ξύλα που ειναι 4-5 μήνες κομμένα επειδή απο έξω έχουν αρχίσει και μαυρίζουν ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό κόσμου θεωρεί πώς τα πολύ ξερά ξύλα θα καούν παρα πολύ γρήγορα ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, καθώς η καύση πέρα του ότι ειναι ελεγχόμενη, η ενέργεια που βγάζουν κατά την καύση μεταδίδεται στο νερό και δεν πάει χαμένη όπως σε μια ανοικτή εστία. Όσοι ενδιαφέρεστε δηλαδή για λέβητα ξύλου μην ακούτε τις φήμες ότι τα ξερά ξύλα καίγονται γρήγορα, ούτε ότι ξερό ξύλο ειναι το ξύλο που ειναι κομμένο 6 μήνες.

Τέλος με τα πολύ ξερά ξύλα κρατάτε τον λέβητα σας πεντακάθαρο απο πίσσα (χρειάζεται και τρίωδη που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο για τις μεγάλες συγκεντρώσεις πίσσας), θέλετε λιγότερο καθάρισμα, καίτε λιγότερο και ο λέβητας σας θα κρατήσει περισσότερα χρόνια καθώς ως γνωστών η πίσσα έχει διαβρωτική συμπεριφορά. Μέχρι ώρας ο λέβητας ειναι πεντακάθαρος απο πίσσα, ωστόσο όποτε καίω λίγο πιο χλωρά ξύλα (8-10 μηνών π.χ) την άλλη μέρα βλέπω σε ορισμένα σημεία μικρή συγκέντρωση πίσσας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #139665 από spartah3ad
Ο συνδιασμός με μπρικετα πιστεύω ισοσταθμιζει την συνολική υγρασία της καύσιμης ύλης.

Η θέρμανση με ξύλο είναι ο πιο υγιεινός τρόπος θέρμανσης(;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #139719 από Argyrispro
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μπρικέτα για να σου πώ, αλλά σίγουρα απο ξύλα με υγρασία πάνω απο 30% όπως τα περισσότερα που πουλούν ίσως η μπρικέτα ΑΝ και έχει τσιμπημένη τιμή να αξίζει τελικά. Σίγουρα βέβαια θα παίζει ρόλο και η ποιότητα της μπρικέτας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #139724 από theoilia
Αν εννοείς ότι και ξύλινες παλέτες στον λέβητα σου φαντάζομαι πως ξέρεις ότι δεν είναι ότι καλύτερο για σένα και τους γύρω σου...

φέτος καίμε πετρέλαιο...


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #139728 από burnit40
αν δοκιμασεις μπριγγετα δεν θα ξανακαψεις ξυλα.οσο για τις παλλετες ειναι το καλυτερο προσανναμα κ δεν βλαπτει κανεναν γιατι ειναι λευκα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #139732 από electron
@burnit40,
Οι παλέτες έχουν υποστεί χημική επίστρωση με κάποιο βερνίκι για να αντέχουν στην υγρασία να κρατανε το σχήμα τους και να αντέχουν και στις οποίες καταπονήσεις όποτε δεν είναι και τοσο "αθώες" κατά την καύση όσο νομίζεις.. Σίγουρα όμως είναι πιο "αθώες" από το να καις πχ νοβοπαν, και αλλα διάφορα βαμμενα ξυλα οπως κάσες, παράθυρα, επιπλα κλπ.


"Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα..."
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"κάτοχος Mavil Primus 25"

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.072 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ