Πρόβλημα με τζάκι που καπνίζει

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125037 από zourlas
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά,
Θα ήθελα την βοήθεια σας στο πρόβλημα καπνίσματος της απλής μαντεμένιας εστίας μου.
Το σπίτι βρίσκετε στον πρώτο όροφο διπλοκατοικίας. Η καμινάδα είναι εξωτερική, 6 μέτρα ύψους, μονωμένη με διατομή 250/300 και μπαίνει στο σπίτι για να συνδεθεί με την εστία με δυο 45ο γωνιές. Το καπέλο είναι απλό αντιανεμικό. Η καμινάδα περνά την κορυφή της σκεπής κατά 50cm περίπου, με το κοντινότερο ψηλό κτίριο στα 14 μέτρα μακριά. Η εστία παίρνει αέρα από εξωτερική τρύπα φ100. Το τζάκι όταν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο στον χώρο δεν καπνίζει. Μόλις κλείσει το παράθυρο ακόμα και μετά από 1-2 ώρες καύσης, καπνίζει. Το πρόβλημα επιδεινώνετε με την χρήση του αποροφητήρα στην κουζίνα. Ο Τζακάς που το έβαλε δεν έχει να μου προτείνει λύση και ισχυρίζεται ότι τυχόν ψήλωμα της καμινάδας ή το μεγάλωμα της εξωτερικής τρύπας δεν θα λύσει το πρόβλημα και μπορεί να το επιδεινώσει.
Η εστία είναι αυτή 90cm www.superkamin.gr/proionta/mantemenia.html

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125039 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Πρόβλημα με τζάκι που καπνίζει
καλως ηρθες και καλη χρονια
η χρηση αποροφητηρα απαγορευεται :)
δοκιμασε ομως να κλεισεις μερικα η στο συνολο του τον εξωτερικο αερα αυτο το φ100 δηλ
αυτο ειναι ενα ημιμετρο που ισως σ ανακουφισει
μονιμοτερες λυσεις περιμενε απ τα τζακοφιλα μελη του φορουμ :)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125043 από degeor
Απαντήθηκε από degeor στο θέμα Πρόβλημα με τζάκι που καπνίζει
Καταρχήν καλή χρονιά σε όλους.
zourlas, θα σου πω πως είχα λύσει παρόμοιο πρόβλημα αφού δοκίμασα πάρα πολλά πράγματα χωρίς αποτέλεσμα σε τζάκι superkamin το κ4 γωνιακό. Έκλεισα με μια λαμαρίνα την τρύπα στο σχαράκι της στάχτης και άνοιξα μία νέα τρύπα πάνω στο πυρότουβλο (ανάμεσα μαντέμι και μάρμαρο) και βγήκα στο κενό χώρο κάτω από την εστία για να τραβάει αέρα μακριά από την φωτιά από την Φ100 εξωτερικού αέρα, επίσης έκλεισα ένα μέρος της ανοικτής γωνίας. Τη τρύπα την άνοιξα με πολλαπλές τρύπες με τρυπάνι . Το έκανα αυτό γιατί ο αέρας που έμπαινε από το σχαράκι ήταν με μεγάλη ταχύτητα και ανακάτευε την φωτιά και κάπνιζε, τώρα σε εσένα δεν ξέρω αν θα δουλέψει απλά σου ανφέρω τι είχα κάνει εγώ. Δες το και σε φώτο εδώ:
imageshack.us/photo/my-images/26/img1326tm.jpg/

Ένας άγνωστος, είναι ένας φίλος που δεν έχεις γνωρίσει ακόμα !!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125089 από Στελιος1
Καλη χρονια!
Το τζακι σου ειναι τεραστιο και σιγουρα 10αρα τρυπα για αερα δεν φτανει, αλλα μαλλον δεν εχει και περσιδα ελευθερης ροης επανω ε? Εναν τροπο σου εδειξε ο ντετζεορ. Αν δεν γινεται κατι τετοιο μεγαλωσε την εξω τρυπα και βαλε και μια σχαρα για τα ξυλα, θα βοηθησει αν καινε πιο ψηλα και επισης ο αερας θα σπαει καπως πριν τα βρει. Παντως θελει και δυνατη φωτια για να δουλευει καλα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125118 από Gdevil
Απαντήθηκε από Gdevil στο θέμα Πρόβλημα με τζάκι που καπνίζει
Είναι κάποιος άρρωστος.
Ο οργανισμός το πρώτο που κάνει είναι να ανεβάσει πυρετό.
Του δίνουμε μία ασπιρίνη και πέφτει ο πυρετός.
Όχι απλώς δεν κάναμε κάτι καλό αλλά αντίθετα δώσαμε την ψευδαίσθηση στο ασθενή ότι όλα είναι μία χαρα και μπορεί να συνεχίσει χωρίς να κάνει κάτι για την αρρώστια (πέρα από το ότι ο πυρετός είναι κάτι που ο οργανισμός το κάνει για να καταπολεμήσει την αρρώστια...)
.
.
.

Προσπαθείς να ζεστάνεις ένα σπίτι με ανοιχτό τζάκι....
Εχεις κάνει την πιο λάθος επιλογή.
Το τζάκι σου στο φωνάζει.
Τραβάει τόσο πολύ (ζεστό) αέρα μέσα από το σπίτι σου που μόνο άμα έχεις ένα ανοιχτό παράθυρο για να βάζεις (κρύο) αέρα μέσα στο σπίτι σου (πέρα από την μόνιμα ανοιχτή τρύπα Φ100 που έχεις) μπορεί να δουλεύει σωστά.
Αλλά ας πούμε ότι επιλέγεις να μην ακούς το τζάκι σου που σου φωνάζει ότι όσο πιο πολλά ξύλα καις τόσο πιο πολύ κρυώνεις το σπίτι σου.
Ας πούμε για το πως θα λύσεις το θέμα το καπνίσματος.
(το οποίο δεν σημαίνει ότι με το που θα λυθεί θα πάψει το σπίτι σου να κρυώνει από το ανοιχτό τζάκι που έχεις βάλει... Απλά θα λυθεί το θέμα του καπνίσματος...Εδώ ξαναδιάβασε αυτό που έγραψα στην αρχή για την ασπιρίνη....)

Καταρχήν αυτό που σου έγραψε ο dimlyk προσωπικά το βρίσκω λάθος. (το να περιορίσεις την Φ100).
Και λέω ότι είναι λάθος να περιορίσεις την Φ100 γιατί από ότι γράφεις καταλαβαίνω ότι έχεις ένα πολύ καλά σφραγισμένο με κουφώματα σπίτι μέσα στο οποίο το ανοιχτό σου τζάκι δεν βρίσκει όσο αέρα διώχνει από την καμινάδα. Όταν ανοίξεις κάποιο παράθυρο ξαναμπαίνει αέρας μέσα στο σπίτι και σταματάει το κάπνισμα. Αρα θέλεις παραπάνω διατομή και όχι μικρότερη.
(dimlyk μιας και θεωρώ ότι έχεις πολλές γνώσεις αν θέλεις εξήγησε λίγο γιατί θεωρείς ότι περιορίζοντας την Φ100 θα δεί λύση στο θέμα του καπνίσματος)
Το άλλο που σου έγραψε ο dimlyk με τον απορροφητήρα είναι πολύ σωστό.

Ας πάμε στο γιατί αυτό που σου έγραψε ο degeor ίσως αποτελεί μία λύση.
Αν κόψεις τον αέρα κάτω από τα ξύλα τότε αυτά θα σταματήσουν να καίγονται γρήγορα. Το τζάκι θα βγάζει λιγότερη ζέστη. Λιγότερη ζέστη σημαίνει λιγότερη έξοδος ζεστού αέρα από το σαλόνι σου προς την καμινάδα. Αρα λιγότερη ανάγκη για κρύο αέρα να μπεί μέσα στο σπίτι σου. Ετσι ίσως η Φ100 να είναι αρκετή και να μη χρειάζεται να ανοίγεις και παράθυρο.

Αν κάνεις αυτό που λέει ο Stelios1 με την σχάρα ίσως πάλι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα το καπνίσματος.
Αυτή η λύση τώρα θα προέρχεται από το ότι τώρα τα ξύλα σου θα καίγονται μερικά εκατοστά πιο ψηλά. Αρα ο καπνός ίσως να προλαβαίνει να φεύγει απο την καμινάδα.
Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχες αν το άνοιγμα του τζακιού σου το έκανες (με μία προσθήκη) μικρότερο καθύψος
Δλδ αν έβαζες κάτι τέτοιο
κάνε αναζήτηση για smoke guard
Να γράψω εδώ ότι η λύση της σχάρας είναι μάλλον καλλίτερη γιατί και θα καίγονται πιο ψηλά τα ξύλα αλλά και θα καίγονται καλλίτερα παράγοντας λιγότερο καπνό.

ΥΓ πάντως επιμένω πως αν θές να ζεσταθείς με ανοιχτό τζάκι τότε το καλλίτερο που έχεις να κάνεις είναι να ταπώσεις την καμινάδα του και να βάλεις μέσα διακοσμητικά κεριά.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 10 Χρόνια 3 Μήνες πριν by PRIMUS 45.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125261 από Στελιος1
Βαζοντας σχαρα ειναι σαν να μειωνεται αντιστοιχα το καθαρο υψος της εστιας, επισης θα διασπαται καπως το ρευμα του αερα τροφοδοσιας. Αλλα δειχνει μονο του, αερα θελει και η 10αρα με τ απλη λογικη δεν ειναι μικρη, πολλα κυβικα χωρουν να περασουν αλλα θα εχουν φορα! Γ αυτο αφηνουμε μεγαλες τρυπες, ε αυτες οι μεγαλες τρυπες θελουν κ αντιστοιχο ανοιγμα απο μεσα και το κουτακι της σταχτης δεν φτανει και αν τυχον φτανει.. βουλωνει. Ενα 14αρι σπιραλ συνδεδεμμενο με αντιστοιχη τρυπα εξω και μεσα ψηλα ωστε να μην νιωθεις το ρευμα αερα θα εστρωνε τα παντα. Αλλα οπως ειπε κ ο Ντιβαηλ δεν αξιζει, εκτος και αν το θες μονο για γουστο και σου χαλλαει το γουστο σου! Τοτε κανε αυτα και θα στρωσει.
Ειμαστε ολοι προχειροι, δεν μιλαμε σωστα, λεμε πχ αποδοση εννοωντας τον βαθμο αποδοσης (αποδοση ειναι τι θα σου αποδωσει-δωσει! σε θερμιδες ασχετως του τι θα σου φαει σε ξυλα. Αποδοση ειναι το να πει καποιος οτι αυτο τ τζακι ειναι τοσα κιλοβατ πχ, αλλα αυτο απο μονο του δεν λεει τιποτα). Το τζακι λοιπον αυτο εχει σιγουρα αποδοση 2-8 κιλοβατ, απωλειες 2-4 κιλοβατ και ΒΑΘΜΟ αποδοσης 10-20% που αυτο σημαινει οτι θα δωσει ζεστη οσο 3-4 σομπιτσες αλογονου και την μιση θα την πεταξει εξω λογω καπνοδοχου την οποια απωλεια οι σομπιτσες αλογονου δεν εχουν. Προτεινω λοιπον να μιλαμε πιο σωστα οσοι τα καταλαβαινουμε αυτα ωστε σιγα σιγα να τα καταλαβουν κ οι υπολοιποι.
Τα παραπανω δεν αφορουν κατι που λεχθηκε εδω, απλα τωρα μου ηρθαν να τα πω. Αλλο αποδοση=ισχυς και αλλο βαθμος αποδοσης=οκονομια η σπαταλη.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": liakjim

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.066 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ