Ερώτηση για σωστή τοποθέτηση τζακιου La nordica

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #116887 από Gdevil
Εδώ φαίνεται τι έπρεπε να είχε αφαιρεθεί

Αυτό που στο σχέδιο του μάνουαλ το έχει σημειώσει ώς Β1 στην δικιά σου φώτο είναι ήδη βγαλμένο.
Αυτά που φαίνονται ως Β δέν είναι.
Και όπως εξηγάει το μάνουαλ ΜΟΝΟ το Β1 αφαιρείται σε περίπτωση που θα βάλει κάποιος μοτέρ και θα έχει εξαναγκασμένο εξαερισμο
προσωπικά εμένα αυτό με κάνει και απορώ...
Ο εγκαταστάτης σου είχε βγάλει το Β1? Το μαγαζί που το αγόρασες? Και γιατί ?


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Συνημμένα:
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #116894 από Gdevil
Ελκυσμός
Κάπου μέσα στο μάνουαλ επίσης λέει για τον ελκυσμό.
Αν ξεπερνάς λέει τα 17pa τότε θες ρυθμιστή ελκυσμού (draught regulator)
εδώ στο φόρουμ θα δείς αν κάνεις αναζήτηση για tigex
εδώ το site τους
www.spx.com/en/tigerholm/pd-mp-draught-stabiliser-tigex25/
Επίσης υπάρχει και ρυθμιστής της kratki.
Τηλεφωνάς και ρωτάς.
ανοίγματα
στο κεφάλαιο 7 στο μάνουαλ γράφει για τα ανοίγματα όσον αφορά την κυκλοφορία του αέρα
μιλάει ξεκάθαρα για τα ανοίγματα των περσίδων καθαρά και όχι μαζί με τους αγωγούς.
και λέει ότι κάτω θέλει άνοιγμα χαμηλά (από τον εσωτερικό χώρο) 600 cm2 και επάνω 800 cm2.

Δυστυχώς οι έλληνες μεταφραστές ξέχασαν να σου βάλουν αυτό το σχήμα



που υπάρχει στο ξένο μάνουαλ για να βγάλεις και εσύ μία άκρη. Κατέβασε λοιπόν το ξένο μάνουαλ από εδώ
www.lanordica-extraflame.com/en/manuals_m25



Πάντως γράφει πως αν χρησιμοποιείς φυσική συναγωγή δλδ δεν έχεις βεντιλατέρ πρέπει να κάνεις ένα άνοιγμα 300 cm2 στον εξωτερικό τοίχο (δεν λέει τίποτα για να βάλεις σωλήνα και να την οδηγήσεις κάπου ούτε πως κάπου "κουμπώνει" αυτή η σωλήνα.
ΑΑΑΑΑαααν είχες μοτέρ τότε θα έπρεπε σε αυτό το μοτέρ να συνδέσεις μία σωλήνα από μέσα και μία από έξω και επίσης να πάρεις μία σωλήνα που να ξεκινάει με άνοιγμα 150cm2 (δλδ φ130) και να την κουμπώσεις πάνω στο ένα στρογγυλό που έχει η εστία σου το οποίο είναι φ100

Τι νόημα βγάζω εγώ από αυτά και τι θα έκανα?
ΣΙΓΟΥΡΑ θα κούμπωνα στο στρόγυλο μία σωλήνα (όπως το έκανες και εσύ)
Αυτό είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για τον αέρα καύσης
αν έβαζα μοτέρ θα του έδινα και εσωτερική και εξωτερική παροχή.
αν δεν έβαζα μοτέρ θα έκανα την τρύπα όπως εσύ.
ΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΌΜΟΥΝ να ξαναβγάλω την εστία μου (όπως μου φαίνεται ότι θα κάνεις ) ΘΑ ΕΒΑΖΑ ΜΟΤΕΡ
:lol: ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΡΑΖΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ και λέει να μη βγουν αν χρησιμοποιήσουμε βεντιλατέρ.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Συνημμένα:
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #116903 από Gdevil
κάτι άλλο που στο ελληνικό μάνουαλ δε θα βρείς είναι το παρακάτω
ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο GDEVIL ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ ΦΩΤΙΑ...
:woohoo: :lol: :huh: :cheer: :) B)
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΝΟΥΑΛ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΕΞΗΓΗΜΕΝΟ
και ναι όντως εννοεί να στοιβάξεις ένα κάρρο ξύλα μέσα στην εστία σου, τα μεγάλα να είναι κάτω και όσο ανεβαίνεις προς τα επάνω να βάζεις μικρότερα ξύλα, να τα έχεις πολύ σφιχτά μεταξύ τους και να βάλεις τέρμα επάνω προσάναμμα και να δώσεις φωτιά από τέρμα επάνω.
σου τονίζει να μη βάλεις άλλα ξύλα για 6 έως 8 ώρες.
επίσης λέει να μην κλείσεις τον πρωτογενή αέρα.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΣΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΞΥΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.
χαααχαχαχαχαχαχαχαχαχ






Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Συνημμένα:
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #116925 από panosv
Φίλε Gdevil ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις αν και με στεναχώρησες λιγάκι εκεί που είπες οτι μάλλον δε θα γλιτώσω το άνοιγμα της γυψοσανίδας :)
Σχετικά με τα ανοίγματα, το Β1 για κάποιο λόγο έλειπε και δεν έχω ιδέα γιατί. Πάντως το τζάκι όπως ήρθε δε το είχε από την αρχή.
Το θέμα είναι οτι ιδανικά θα προτιμούσα φυσική ροή οπότε σκέφτομαι να ανοίξα τα άλλα δύο ανοίγματα. Αν υπάρχει κάποιος λόγος να αλλάξω γνώμη και να βάλω μοτέρ και μετά προφανώς να κλείσω τα ανοίγματα στο μέλλον παρακαλώ να μου πείτε γιατί είμαι έτοιμος να τα ξηλώσω.
Επίσης, ξέρει κάποιος ΠΩΣ ξηλώνονται αυτά? Θέλει κόψιμο η λαμαρίνα? Γίνεται από πάνω? Τα τραβάς ας πούμε με μια πένσα και είναι "κομμένα" από πριν οπότε δεν είναι δύσκολο?
Σχετικά με τις περσίδες τώρα. Σκέφτομαι να αφήσω την έξω ως έχει δηλαδή να πηγαίνει με σπιραλ στη μία εισαγωγή και να έχει ακόμα μισή περσίδα δηλαδή περίπου 200 τετραγωνικά εκατοστά αν θυμάμαι καλά να παίρνει ελεύθερα από έξω. Την εσωτερική ως έχει που είναι 10χ30.
Να ανοίξω και άλλη μια εσωτερική από την άλλη μεριά κάτω δεξιά (να είναι και συμμετρικά) για περισσότερη εισαγωγή από μέσα ή δε χρειάζεται? Και επίσης να ανοίξω παραπάνω τις επάνω περσίδες? Εννοώ τις μπροστινές γιατι η μια τέρμα επάνω που έψω για εκτόνωση στο παταράκι μου φαίνεται αρκετή (10χ30) αφού εκεί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ροή.
Τέλος στο πρώτο ποστ είχα γράψει οτι το παταράκι επάνω έχει γίνει με πετροβάμβακα που είναι επενδυμένος στη κάτω μεριά που είναι το τζάκι αλλά στην επάνω πορος το ταβάνι όχι. Δηλαδή αν ανοίξω την τέρμα επάνω αριστερά περσίδα εκτόνωσης βλέπω στο κάτω μέρος πετροβάμβακα. Δεδομένου οτι εκεί είναι ένα κλειστό πατάρι και δεν έχει κάποια έίσοδο αέρα να έχει συνεχή ροή, πιστεύετε οτι είναι πρόβλημα και επικίνδυνο που έχει μείνει έτσι με τον πετροβάμβακα ή δε πειράζει?
Παιδιά βοήθεια να κάνω οτι γίνεται γρήγορα γιατι αρχίζουν τα κρύα.
Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για τις απαντήσεις.
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by panosv.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #116932 από Στελιος1
Gdevil θα το δοκιμασω τον χειμωνα (και περσι το εκανα αλλα αργουσε πολυ να παρει μπρος η φωτια κ εγω βιαζομουν γιατι τ τζακι ανναβε καποιες ωρες μονο, ενω εφετος θα καιει 24ωρο), αν βαλεις μπροστα απο αυτον τ ογκο των ξυλων κ ενα παραπετασμα απο διπλη λαμαρινα με 2 εκ διαφορα αναμεσα τους ως προς το υψος (εξηγω, ενα ''π'' απο λαμαρινα με την προς εσενα πλευρα 20 εκ υψος πχ, 2 εκ προς την φωτια και 22 εκ προς τα κατω απο την πλευρα της φωτιας.. Αμεσως μετα τα 2 εκ διακενου θελει τρυπες ωστε να βγαινει ο αερας προς την φωτια. Τα 2 εκ διαφορα ειναι για να ρουφα απο εμπρος αερα αναμεσα στ 2 λαμαρινες το παραπετασμα) θα χορτασεις να βλεπεις δευτερογενη! Οι διαστασεις ειναι ενδεικτικες, σημασια εχει να ειναι η κατασκευη αυτη πανω απο τα ξυλα σε υψος. Ε τωρα μολις καταλαβα οτι τα μπερδεψα τελειως και θα μπερδεψω κ εσας.. Διορθωνω-συμπληρωνω.. ολο αυτο να ειναι σηκωμενο κατα 2 εκ, δηλαδη 2 εκ σηκωμενη η μεσα πλευρα του ''π'' απο το δαπεδο ωστε να βρισκει αερα η βαση της φωτιας και 4 εκ απο το δαπεδο η εμπρος πλευρα του ωστε να ρουφα αερα αναμεσα στο σαντουιτς ο οποιος εκει πυρωνει για την δευτερογενη.
Ετσι καπως δουλευει ενα σουπρα (ειναι χωνευτο στην βαση της εστιας και υπολογισμενο φυσικα) που δειχνετε σε βιντεο εσεις με τα Κεβο.
Το κακο ειναι οτι πυρωνει τοσο πολυ που δεν αντεχει καμια λαμαρινα για καιρο, θελει πυροτουβλα η σαμοτ κτλ και γινεται ογκωδες και βαρυ σαν αξεσουαρ τζακιου, αλλιως ακομα και τα ανοιχτα τζακια επανακαυση θα εκαναν ετσι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #116936 από Gdevil

panosv έγραψε: .....
Σχετικά με τις περσίδες τώρα. Σκέφτομαι να αφήσω την έξω ως έχει δηλαδή να πηγαίνει με σπιραλ στη μία εισαγωγή και να έχει ακόμα μισή περσίδα δηλαδή περίπου 200 τετραγωνικά εκατοστά αν θυμάμαι καλά να παίρνει ελεύθερα από έξω.

Αν παραμείνεις τελικά με φυσική ροή τότε ναι. Εγώ προσωπικά πάντως αυτό το εξωτερικό άνοιγμα που δεν πάει για αέρα καύσης θα του έβαζα περσίδα που να μπορεί να κλείνει. Και δοκιμάζοντας πόσο χρειάζεται να είναι ανοιχτό στο τέλος θα κατέληγα να το κλείσω εντελώς.

panosv έγραψε: .....
Την εσωτερική ως έχει που είναι 10χ30. Να ανοίξω και άλλη μια εσωτερική από την άλλη μεριά κάτω δεξιά (να είναι και συμμετρικά) για περισσότερη εισαγωγή από μέσα ή δε χρειάζεται? Και επίσης να ανοίξω παραπάνω τις επάνω περσίδες? Εννοώ τις μπροστινές γιατι η μια τέρμα επάνω που έψω για εκτόνωση στο παταράκι μου φαίνεται αρκετή (10χ30) αφού εκεί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ροή.
...

Για να μη σε μπερδεύουν οι αγωγοί ξέχνα τους.
Πές πως δεν υπάρχουν ή πως δεν βγαίνουν εκεί που τους έβγαλε ο μάστοράς σου.
Τώρα λοιπόν έχεις μία φούσκα που χρειάζεται
600 cm2 κάτω και 800 cm2 επάνω.
καθαρά.
και λέω καθαρά γιατί οι περσίδες κόβουν αυτό το άνοιγμα. Τα λαμάκια που έχουν κόβουν. Επίσης το γύρω γύρω της περσίδα πάλι κόβει άνοιγμα.
ΑΡΑ χρειάζεσαι άνοιγμα στην φούσκα κάτω (σύμφωνα με τις περσίδες που έχω εγώ σου γράφω) 750 και πάνω 1000 cm2. Για να είσαι σίγουρος αν βάλεις περσίδες που ρυθμίζονται βάλε άλλο ένα 10% και αν χρειαστεί κλείνεις λίγο την περσίδα. Το πολύ γίνεται λίγο. Το λίγο για να γίνει πολύ θέλει νέα ανοίγματα.....
.
.
Πάμε τώρα στους αγωγούς.
Στο ερώτημά σου αν είναι καλύτερα να είναι φυσική ή βεβιασμένης ροής προσωπικά θα απαντούσα βεβιασμένης.
Και αυτό γιατί τον ρυθμίζεις όσο θές.
Και επίσης πάς τους αεραγωγούς όπου θές. (με την φυσική μπορείς μέχρι 2 μέτρα χωρίς γωνίες)
Το θέμα με τους αγωγούς όμως είναι ότι βγάζουν θόρυβο. Θόρυβο εσωτερικά από την σωλήνα που τον ακούς στο στόμιο απορρόφησης ή στο στόμιο εξόδου. Οχι θόρυβο στην διαδρομή της σωλήνας. Θόρυβο στην διαδρομή ίσως ακούσεις στις γωνίες αλλά και πάλι θα είναι πολύ λίγος σχετικά με τον θόρυβο που βγαίνει στα στόμια.
Το μοτέρ μπορεί να μη σου βγάλει θόρυβο αλλά θόρυβος βγαίνει λόγω της κίνησης πολλών κυβικών σε μικρό αγωγό.
ααααααν λοιπόν βάλεις τελικά μοτέρ τότε έχεις να σκεφτείς πολλά.
πχ βάζεις και το μοτέρ έξω. (και τραβάς αέρα με αγωγό στην είσοδο του μοτερ από μέσα. όπως επίσης και αγωγό από την έξοδο του μοτέρ πάνω στην εστία. απλά το μοτέρ το έχεις έξω. (πάει λοιπόν ο θόρυβος του μοτέρ και είναι και επισκέψιμο και επιδιορθώσιμο το μοτέρ.)
Για τους αγωγούς ανεβαίνεις 2 μεγέθοι από ότι σου βγάζει το μοτέρ αν βάλεις εύκαμπτο ή 1 μέγεθος αν βάλεις λείο
δλδ Αν σου βγάζει φ100 βάζεις φ150 εύκαμπτους ή φ120 λείους.

panosv έγραψε: Φίλε Gdevil ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις αν και με στεναχώρησες λιγάκι εκεί που είπες οτι μάλλον δε θα γλιτώσω το άνοιγμα της γυψοσανίδας :)
Σχετικά με τα ανοίγματα, το Β1 για κάποιο λόγο έλειπε και δεν έχω ιδέα γιατί. Πάντως το τζάκι όπως ήρθε δε το είχε από την αρχή.
Το θέμα είναι οτι ιδανικά θα προτιμούσα φυσική ροή οπότε σκέφτομαι να ανοίξα τα άλλα δύο ανοίγματα. Αν υπάρχει κάποιος λόγος να αλλάξω γνώμη και να βάλω μοτέρ και μετά προφανώς να κλείσω τα ανοίγματα στο μέλλον παρακαλώ να μου πείτε γιατί είμαι έτοιμος να τα ξηλώσω.
....

Αν καταφέρεις να πείσεις τον μάστορα ή τον πωλητή σου ότι σου έκαναν παπαριά και δεν τους πληρώσεις για το ράβε ξήλωνε τότε είσαι καλά.
Σχετικά με το Β1 που έλλειπε στο έγραψα πριν ότι δε μου αρέσει. Να σου πώ ακριβώς τι δε μου αρέσει. Μήπως η εστία σου ήταν χρησιμοποιημένη. Αν δε σου έβγαλε μυρωδιές στα πρώτα ανάμματα τότε είναι και δεύτερη ένδειξη ότι μάλλον έχει ξαναανάψει. Σε καμμιά έκθεση πχ? Αυτό πάντως είναι κάτι που μπορεί να το χρησιμοποιήσεις πάντως ώστε να πετύχεις να μη πληρώσεις το ράβε ξήλωνε.
Όσο το γιατί θα προτιμούσες φυσική ροή δε το καταλαβαίνω.
Εχεις μία εστία που μπορεί να σου βγάλει ζέστη από δύο αγωγούς και να τους πάς όπου θες μέσα στο σπίτι σου και επίσης να σου ζεστάνει μέσω της φούσκας τον χώρο που βρίσκεται.
Εσύ όπως το έχεις τώρα τοποθετημένο σου βγάζει όλη τη ζέστη στο σαλόνι σου.
Ε, προσωπικά το βρίσκω λάθος.


αυτάαααααααααααα
:)
Ελπίζω να μη σε ζαλίζω αλλά να σε βοηθάω...


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.115 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ