Πατεντα-Μετατροπη τζακιου σε αεροθερμο Λαρισα

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #127232 από Stavrax
Στέλιο θέλεις να κάνουμε ένα νέο θέμα, όπου θα μεταφερθούν τα σχετικά μηνύματα, για την κατασκευή σου και να μην χαθεί μέσα στο συγκεκριμένο νήμα?


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Στελιος1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #127300 από kiko73
Φιλε Gdevil αρχικα θελω να σε ευχαριστησω που με βοηθας με την κατασκευη,απαντας στις ερωτησεις μου και μου δινεις τα ''φωτα'' σου!!!

Gdevil έγραψε: kiko73,
Α)
O αέρας καύσης ΠΡΕΠΕΙ να είναι από έξω. Αν δεν τον δώσεις εσύ από έξω τότε το τζάκι θα έχει πρόβλημα με τον ελκυσμό (αν έχεις καλά κουφώματα) ή αν δεν έχεις καλά κουφώματα τότε αυτά θα μπάζουν για να αναπληρώνουν τον αέρα που θα φεύγει από το σαλόνι σου και θα πηγαίνει στην εστία σου.
Οπότε προσωπικά θα σου έλεγα να εκμεταλευτείς την πολύ μεγάλη τρύπα που έχεις στο κέντρο ώστε να δώσεις εκεί αέρα καύσης με άλλο αγωγό (στον οποίο θα προσαρμόσεις τάμπερ ελέγχου με ντίζα). Δλδ κάνε τον πάτο όπως τον έχεις φανταστεί αλλά άσε πχ όλο το πίσω μέρος (αν φαντάζομαι καλά 5 εκατοστά επί 30 θα είναι) διαμπερές και δώσε από αυτό το άνοιγμα αέρα καύσης
Εννοώ δώσε αέρα καύσης από εδώ (αφού βάλεις και σχάρα για τα μεγάλα κομάτια καρβουνιάς)



Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα σου πέφτουν και στάχτες κάτω από αυτή την τρύπα.
Οπότε θα πρέπει να κάνεις και σταχτοδοχείο από κάτω (και θα ρουφάς την στάχτη με σκούπα στάχτης)
Αερα καυσης δεν μπορω να δωσω απ εξω για ειδικους λογους.Η σκεψη μου ειναι να δωσω αυτον τον αερα μεσα απο το σπιτι με τρυπες στην πορτα και στο πλαινο της κατασκευης.Οποτε αν μπορεις πες μου σε ποια σημεια ειναι καλυτερο να υπαρχουν οι τρυπες ωστε να υπαρχει το δυνατον καλυτερη ροη αερα.
Β) Αέρας που πηγαίνει στο αερόθερμο.
Αν κάθε ώρα που θα δουλεύεις την εστία βάζεις μέσα στο σπίτι 500 κυβικά αυτά δεν πρέπει απο κάπου να φύγουν έξω από το σπίτι? Δλδ κάθε ώρα θα φεύγουν 500 κυβικά ζεστού αέρα. Οχι και ότι καλίτερο όταν εσύ προσπαθείς να ζεστάνεις τον αέρα και καταλήγεις τον ζεστό αέρα να τον πετάς στα περιστέρια.
Οπότε χωρίς αγωγούς (δεν είπε η "ανωτέρα αρχή" όχι στις περσίδες... :lol: ;) αυτό που έχεις να κάνεις είναι το εξής. Μία περσίδα διαστάσεων 20 χ 40 πχ σαν αυτές



στον τοίχο κάπου χαμηλά και δίπλα στο τζάκι. Αυτη η περσίδα θα καταλήγει απο έξω στην είσοδο του μοτέρ.
Θα τραβάς λοιπόν κρύο αέρα από το σαλόνι και θα τον ξαναστέλνεις στο σαλόνι ζεστό από το αερόθερμο.
(αυτές οι περσίδες που βλέπεις δεν είναι καλά φτιαγμένες. Θέλει σε βάθος πχ 30 εκατοστών να καταλήξει "κώνικα" από παραλληλόγραμμο σε στρόγγυλο. επίσης η διάσταση χρειάζεται να είναι μεγάλη γιατί στην περσίδα θα προσαρμόσεις και φίλτρο σκόνης)
Αυτη η ιδεα του ανακυκλουμενου αερα μ αρεσει πολυ!Προς το παρον ομως δεν θα το κανω γιατι εχω υποσχεθει οτι δεν θα κανω ουτε τρυπες ουτε μερεμετια.Ας κυλησει φετος η χρονια ετσι...και του χρονου θα γινει οπωσδηποτε!

Γ) λαμάκια εξωτερικά
εννοώ κάτι τέτοιο (δες το πάνω και το πλαινό της παρακάτω εστίας) ώστε να αυξήσεις την επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας.



Εσύ έτσι πρέπει να κάνεις το έξω μέρος από τον πάτο της κατασκευής σου
(άραγε ίσως και γιατί όχι και το μέσα από την πάνω μεριά???... απορώ τώρα που γράφω...)
Αν καταλαβα καλα εννοεις στο εσωτερικου του κουτιου του πατου σωστα;Ετσι ομως δεν θα περιοριζεται η ποσοτητα και η δυναμη του αερα που θα κυκλοφορει;Τα λαμακια που ειχα προτεινει εγω για να επιβραδυνεται ο αερας και να ζεσταινεται δεν θα κανουν την ιδια δουλεια;
Δ) Σχάρα
Αν τελικά δώσεις αέρα καύσης από εκεί που σου γράφω και κολλήσεις και λάμες καλό θα είναι αυτές τις λάμες να τις κολλήσεις έτσι ώστε να δημιουργήσεις μία "σχάρα" που θα επιτρέπει τον αέρα καύσης να πηγαίνει όπου θα υπάρχει ξύλο που καίγεται. Αν δεν κολλήσεις λάμες τότε θα δείς αργότερα ότι θα χρειαστείς σχάρα γιατί τα ξύλα δεν μπορούν να καούν μέσα στην στάχτη.

ε) ΚΌΦΤΡΑ
Αν δεν βάλεις εναλλάκτη στα καυσαέρια μία κόφτρα θα σου δώσει πολύ σοβαρή θερμότητα στο αερόθερμό σου γιατί θα καταφέρεις να περιορίσεις την ΜΕΓΑΛΗ διαφυγή θερμότητας προς τα επάνω.
Και αυτή θα πρέπει να είναι μετακινούμενη και 2 κομματιών.
(σκέψου ότι υπάρχει και το καθάρισμα της καμινάδας αλλά θέλεις να μπορείς να έχεις και έλεγχο του πόσο κενό θα αφήνεις.)
Σκεφτομαι να βαλω μια λαμαρινα 20χ30 εκ. στο πισω μερος πανω απο τις σωληνες ωστε να παιζει το ρολο της κοφτρας.

ΣΤ) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΜΙΟΥ
Η εστία σου είχε φτιαχτεί για να δουλεύει με ανοιχτή είσοδο αέρα.
Εσύ με το που θα την κλείσεις θα ανεβάσεις ΠΟΛΥ την θερμοκρασία μέσα στον θάλαμο.
Το μαντέμι σου ίσως δεν αντέξει.
Σκέψου ή βερμικουλίτη ή πλάκες πυρότουβλο να κολληθούν μέσα στην εστία στα πλαινά και στο πίσω μέρος. Πιθανώς να χρειαστει να ντύσεις με βερμικουλίτη και τον θόλο επάνω όπου θα υπάρχει μεγάλη θερμότητα ειδικά αν δεν βάλεις κόφτρα.
Αυτο με το μαντεμι εχεις δικαιο αλλα βλεποντας και κανοντας...

Ζ) Δευτερογενής καύση
Ααααααν θέλεις να κάνεις δευτερογενή καύση και αααααν φέρεις αέρα καύσης από εκεί που σου λέω τότε ο caftis μπορεί να σου εξηγήσει πως θα κάνεις από την ίδια παροχή να έχεις δευτερογενή καύση.
(εγώ δστχώς ακόμα δεν το έχω καταφέρει :( )

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #127302 από kiko73
Παρθηκε η αποφαση οι σωληνες να ειναι τουμποσωληνες 1 ιντσας και παχους 3,3mm.
Σκεφτομαι να βαλω 8-10 σωληνες.
Το κουτι του πατου θα εχει διαστασεις 70x50x3 εκ.(δεν ξερω ακομα αν θα βαλω λαμακια εσωτερικα ωστε να κανει μεγαλυτερη διαδρομη ο αερας πριν φθασει στις σωληνες)
Ο αερας θα ερχεται εξωτερικος με ευκαμπτο σωληνα αλουμινιου φ120 και τρυπα φ120 στον πατο του κουτιου οπως φαινεται στη φωτο παραπανω.
Πως μπορω να υπολογισω τον αερα που μπορει να περασει μεσα απο την κατασκευη στην ωρα και κατ επεκταση τι μοτερ ειναι ιδανικοτερο;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #127305 από liakjim
Μη βάλείς λαμάκια. Οι σωλήνες φτάνουν.
Βεντιλατέρ θα έβαζα το πολύ 500m3/hr αλλά με ποτενσιόμετρο ή ρυθμιστή.
Αφού θα βάζεις μόνο αέρα από έξω , τα πολλά κυβικά δεν έχουν νόημα.

Παρουσίαση εγκατάστασης τζακιού εδώ -> www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=57920&Itemid=384

Ορθός Τρόπος Δοκιμής Τύπων Μπρικέτας εδώ -> www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=58124&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #127372 από Gdevil

kiko73 έγραψε: Παρθηκε η αποφαση οι σωληνες να ειναι τουμποσωληνες 1 ιντσας και παχους 3,3mm.
Σκεφτομαι να βαλω 8-10 σωληνες.
Το κουτι του πατου θα εχει διαστασεις 70x50x3 εκ.(δεν ξερω ακομα αν θα βαλω λαμακια εσωτερικα ωστε να κανει μεγαλυτερη διαδρομη ο αερας πριν φθασει στις σωληνες)
Ο αερας θα ερχεται εξωτερικος με ευκαμπτο σωληνα αλουμινιου φ120 και τρυπα φ120 στον πατο του κουτιου οπως φαινεται στη φωτο παραπανω.
Πως μπορω να υπολογισω τον αερα που μπορει να περασει μεσα απο την κατασκευη στην ωρα και κατ επεκταση τι μοτερ ειναι ιδανικοτερο;

Ας πούμε ότι θα βάλεις 10 σωλήνες μίας ίντσας. (2,54 cm)
πάχος 3,3 mm
Αρα καθαρή ακτίνα εσωτερικά : 1,237 εκατοστά
Διατομή : 4,8 cm^2
10 σωλήνες δίνουν συνολική διατομή 48 τετρ εκατοστά. Δλδ λίγο λιγότερο από μία Φ80
Αν διάλεγες 8 σωλήνες 1+1/4 αυτές δίνουν διατομή λίγο λιγότερο από μία Φ90
Αν διάλεγες 10 σωλήνες 1+1/4 ίντσας αυτές δίνουν διατομή λίγο λιγότερο από μία Φ100

Τι μέγεθος μοτέρ θα βάλεις εξαρτάται επίσης από το τι θέλεις να ζεστάνεις.
Για να ζεστάνεις γύρω στα 100 τετραγωνικά χρειάζεσαι μοτέρ 400άρι έως 600άρι
400άρι θα δουλέψει καλά με τις 10 μίας ίντσας. 500άρι με τις 8 1+1/4. 600άρι με τις 10 1+1/4
Αν διαλέξεις μοτέρ 4 πόλων θα είναι μεν αθόρυβο αλλά θα έχει πτώση των κυβικών λόγω της στατικής πίεσης (μιας και ο αέρας δε θα κινηθεί σε μία μεγάλη σωλήνα αλλά σε πολλές μικρότερες και επίσης θα κάνει και 3 στροφές)
Οπότε το διαταύτα είναι αυτό που σου έγραψα πριν...
Τουλάχιστον 8 σωλήνες 1+1/4
Τουλάχιστον μοτέρ 600 κυβικά.
:)


ΥΓ μιας και αντιλαμβάνομαι ότι και για τον αέρα καύσης θα προχωρήσεις όπως είχες σχεδιάσει να σου πώ να ανοίξεις τις τρύπες που λες σε δεύτερη φάση. Σε πρώτη φάση άναψέ το αερόθερμο χωρίς να κάνεις καμμία τρύπα. όλο και θα έχεις κενά στην εφαρμογή και ο χώρος του σαλονιού σου θα είναι μονίμως σε υπερπίεση (λόγω του ότι θα βάζεις μόνιμα αέρα από έξω). Οπότε στην εστία σου θα μπαίνει αέρας. Αααααααν δεις ότι δεν αρκεί τότε κάνε τις τρύπες που λές. (και μετά αφού τις κάνεις θα δείς ότι είχα δίκιο που σου έλεγα να τον στείλεις τον αέρα καύσης στο κέντρο και να μην τραβάς αέρα από έξω αλλά από περσίδα :) )


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #127498 από kiko73





Φτιαξαμε σημερα τον πατο του τζακιου με λιγα λαμακια εσωτερικα ετσι απλα για να κανει μερικες διαδρομες ο αερας.
Τρυπησαμε την προσοψη με 8 τρυπες μπροστα και 2 στο πλαι.
Καναμε και 10 τρυπες στο πισω μερος του πατου κοντα-κοντα η μια στην αλλη(στη φωτο ειναι 7 αλλα εγιναν και οι αλλες 3).
Μετα ομως σταματησαμε γιατι οπως διαπιστωσαμε...(εκ των υστερων)ηταν πολυ δυσκολο να κολλησουμε τις καθετες με τις οριζοντιες τουμποσωληνες επειδη οι τρυπες της κατασκευης δεν ειναι ευθυγραμμισμενες.Εννοω τις κατω του πατου με τις πανω της προσοψης ωστε να κανουν ενα γαμα.
Μετα απο αρκετη σκεψη καταληξαμε οτι πρεπει να φτιαξουμε ενα ορθογωνιο κολεκτερ,ενα ορθογωνιο κουτι δηλαδη με διασταση 80x5x5 ή 80x10x10.
Ετσι αντι να κολλησουμε τις σωληνες στην συμβολη τους(πραγμα πολυ δυσκολο)θα ανοιξουμε τρυπες στο κολεκτερ 10 απο κατω και 10 απο μπροστα και θα τις κολλησουμε πανω στο κολεκτερ καθετα και οριζοντια.
Εχετε να προτεινετε κατι διαφορετικο;
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.138 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ