Εκμετάλλευση ζεστού αέρα που εγκλωβίζεται στο ταβάνι

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #142325 από Gdevil
Και όμως. Με τον ζεστό αέρα μεταφέρεται και ενέργεια.
Απλά εγώ έγραψα ακριβώς πόση ενέργεια θα μεταφερθεί με δεδομένη διαφορά θερμοκρασίας και δεδομένα κυβικά αέρα.
Και δεν είναι λίγη. Εστω και 1,5 kwh να μεταφερθεί δεν είναι λίγο.
Ενα 9άρι κλιματιστικό πχ έχει 9000 btu. δλδ 2,5 kwh. Τόση ενέργεια δίνει σε έναν χώρο. (άσχετα αν καταναλώνει 3 ή 4 ή 5 φορές λιγότερο). Και το κάνει δημιουργώντας ρεύμα αέρα. Και δεν έχουν και μικρές παροχές τα κλιματιστικά. Και ένα 9άρι κλιματιστικό μπορεί να το κάνει ένα δωμάτιο φούρνο αν δουλεύει συνεχώς στο φούλ (προσδίδοντας δλδ συνεχώς 2,5 kwh).

Και επίσης είναι και ένας άλλος παράγοντας που αν τον λάβει κανείς υπόψιν του τότε θα σκεφτεί να προχωρήσει στο εγχείρημα του να τραβάει ζεστό αέρα από έναν χώρο και να τον σμπρώχνει σε έναν άλλον.
ο ζεστός αέρας που υπάρχει στο ταβάνι του ζεστού χώρου ουσιαστικά ζεσταίνει τον από πάνω όροφο.
Είναι απώλειες από το σπίτι μας λοιπόν.
Αν την θερμοκρασία του ταβανιού μας την ρίξουμε τότε ρίχνουμε και τις απώλειες.

@panosv
Αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω είναι γιατί θέλεις να ζεστάνεις τον διάδρομο και όχι τα δωμάτια (τα οποία επίσης δεν έχω καταλάβει πόσα και που είναι)
Τι εννοώ...
Ακόμα και τον διάδρομο να ζεστάνεις (που εμένα μου φαίνεται πιο απλό να κάνεις μία ηχομονωμένη κατασκευή με γυψοσανίδα πχ και να μοιάζει με ηχείο :woohoo: να βάλεις μέσα το μοτέρ, να το στηρίξεις στο δοκάρι σου από την μερια του σαλονιού και να τραβάς από εκεί αέρα, να ανοίξεις μία τρύπα κάτω από την κατασκευή και να σμπρώχνεις ζεστό αέρα στον διάδρομο) πάλι τα δωμάτια πως θα ζεσταθούν?
Αν καταλάβαινα που είναι τα δωμάτια θα σου έγραφα τις σκέψεις μου αλλά δεν το κατάλαβα...
Πάντως αφού γράφεις πως έχεις πολύ ζέστη στο σαλόνι σου νομίζω πως αυτό που πρέπει να δοκιμάσεις είναι να στείλεις με αγωγό (έστω και πρόχειρα για την δοκιμή σου) αέρα από το ζεστό ταβάνι του σαλονιού σου κατευθείαν μέσα σε ένα δωμάτιο. Με την ανοιχτή πόρτα του δωματίου και του διαδρόμου ο κρύος αέρας θα επιστρέψει στο σαλόνι.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #142330 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Γιώργο,

πιο πρίν έγραψες ότι γτια τη μέιωση θορύβου, ρειάζεται μόνωση στις γωνίες. Τι ακριβώς εννοείς?

Μπορείς να δείξεις μια φωτό από την ηχοπαγίδα σου?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #142332 από panosv
Gdevil δε θέλω να ζεστάνω τον διάδρομο. Θέλω όπως έχω πει να αποσυμφορήσω το σαλόνι που όταν τσιτώνω το τζάκι γίνεται αφόρητο και ακριβώς δίπλα στο διάδρομο λόγω διαφοράς νοιώθεις ψύχρα. Να μοιράσω κάπως τη ζέστη θέλω. Μα καλά δεν έχεις καταλάβει ακόμα το επιστημονικό μου σχεδιάγραμμα εδω? Λοιπόν το ανεβάζω πάλι βάζοντας αριθμούς στις πόρτες.
Το νούμερο 2 είναι μπάνιο και το 3 κρεββατοκαμαρα. Αυτα τα δυο είναι σχεδόν απέναντι από τη πόρτα του σαλονιού και περίμενα να ζεσταίονονται κάπως αλλα δε πάει και τίποτα αξιόλογο. Έχω ξαναπει οτι μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση οτι μπορεί να στέκεσαι στο διάδρομο μπροστά στη πόρτα του σαλονιού και να νοιώθεις να έρχεται απίστευτη ζέστη αλλά η θερμοκρασία στα απεάντι δωμάτια να ανεβαίνει πραγματικά με αμελητέο ρυθμό.
Τα 1 και 4 είναι δωμάτια και το 5 μικρό μπάνιο. Επειδή κατα μήκος του σαλονιού υπάρχει δοκάρι το μοναδικό σημείο που μπορώ να ανοίξω είναι εκεί που γράφω "πιθανό άνοιγμα". Τελικά σκοπός δεν είναι να ζεστάνω το διάδρομο αλλά να μεταφέρω ζέστη στο διάδρομο και αφού δω τι ποσό μεταφέρεται με΄τα να κάνω άνοιγματα και προς τα δωμάτια. Απλά επειδή δε θέλω να ανοίξω ιστορίες χωρίς λόγο το πάω σιγά σιγά κάνοντας πειράματα. Για αυτό θα ξακινήσω με το μοτερ και το σπιράλ να περάσω ζεστό αέρα από το ταβάνι του σαλονιού στο διάδρομο ή και απ'ευθείας στο δωμάτιο να δω τι θα κάνει.
Συνημμένα:
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by panosv.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #142339 από Gdevil

ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ έγραψε: Γιώργο,

πιο πρίν έγραψες ότι γτια τη μέιωση θορύβου, ρειάζεται μόνωση στις γωνίες. Τι ακριβώς εννοείς?

Μπορείς να δείξεις μια φωτό από την ηχοπαγίδα σου?


Περί ηχοπαγίδων και θορύβων τα λέγαμε εδώ

Περί μόνωσης γωνιών σε λείους αγωγούς.
Σε λείο αγωγό ο εσωτερικός θόρυβος είναι αρκετά πιο περιορισμένος από ότι στα σπιράλ.
Στις γωνίες όμως βγαίνει θόρυβος εξωτερικά. (ας πούμε πως χτυπάει ο αέρας την γωνία και αυτή τραντάζεται και δημιουργεί θόρυβο). Οπότε σε λείους αγωγούς ενώ μεν στα ευθύγραμμα κομμάτια τους δεν βγαίνει κάποιος θόρυβος στις γωνίες τους χρειάζεται κάποια ηχομόνωση από έξω.

Και ας γράψω και κάτι ακόμα περί θόρυβου που ανακάλυψα μόλις χτες.
Με τσάτιζε ο θόρυβος από τον απορροφητήρα της κουζίνας.
Έχω κάτι τέτοιο . 600 με 800 κυβικά πρέπει να τραβάει. Τόσα τραβάω και για το τζάκι μου εγώ και θόρυβο ρουφήγματος δεν έχω σχεδόν καθόλου.
Πίστευα λοιπόν πως ο θόρυβος είναι από το μοτέρ. Σκεφτόμουν δεν θα βάλαν κανά καλό μοτέρ και βγάζει θόρυβο. Βγάζω λοιπόν το κομμάτι το μεταλλικό πάνω από τον απορροφητήρα και το ντύνω με πετροβάμβακα γύρω γύρω και το ξαναβάζω.
Αποτέλεσμα?
Μηδέν (ή σχεδόν) εις το πηλίκο.
Βρε να πάρει λέω.....
Τελικά διαπιστώνω πως ο θόρυβος είναι από την αναρρόφηση.
Όπως δλδ το μοτέρ τραβάει αέρα έχει πολύ περιορισμένο χώρο ο αέρας για να πάει στο μοτέρ. Μετά τα φίλτρα στενεύει πολύ. Και δημιουργεί θόρυβο.
Το μοτέρ τελικά ούτε που ακούγεται. Αυτό που ακούγεται είναι ο αέρας που "τρέχει" να φτάσει στο μοτέρ.

Γιαυτό λέω. Ο θόρυβος εξαλείφεται αν δώσουμε στον αέρα που θέλουμε να ρουφήξουμε ή/και να σμπρώξουμε μεγαλύτερης διάστασης αγωγό. Τότε δεν "ζορίζεται". Αν δεν μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερης διάστασης αγωγό (όπως εγώ πχ που ουσιαστικά τον μείωσα με τις "μπούκες" που έκανα) τότε μία πολύ καλή λύση και ειδικά στην είσοδο είναι ένα κάδρο (ή ένας καθρέφτης ή κάτι διακοσμητικό πχ) το οποίο δεν θα είναι καρφωμένος στον τοίχο αλλά θα προεξέχει πχ 5 εκατοστά. Το κάνουμε αυτό το κάδρο μεγαλύτερο από το άνοιγμά μας, του κολλάμε στην πίσω επιφάνεια ρικοφόν και τώρα ο ήχος ρουφήγματος μειώθηκε γιατί πλέον δεν ακούμε τον αέρα που "ορμάει" μέσα στον αγωγό από το άνοιγμα. Πλέον το άνοιγμα εμείς δεν το βλέπουμε αλλά ο αέρας εισέρχεται σε αυτό καθώς το "κάδρο" μας δεν το καρφώσαμε στον τοίχο αλλά προεξέχει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στις εξαγωγές αν δε μας απασχολεί να διώξουμε μακριά τον ζεστό αέρα.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #142340 από Gdevil
@Panosv
To κατάλαβα τώρα το διάγραμμα... :)
Αλλα η απορία μου πλέον είναι η εξής.

Με όποιον τρόπο πες μεταφέρεις την ζέστη μέχρι και τον διάδρομο.
Ας πούμε πχ ότι δεν είχες καθόλου ούτε δοκάρι ούτε τοίχο μέχρι τα δωμάτιά σου
(παρεπιπτόντως και έχει σημασία που το ρωτάω. Όλο το γκρι στο σχέδιό σου είναι τοίχος ή γυψοσανίδα? και αν είναι τοίχος τι πάχος έχει? και αυτός ο τοίχος είναι ακριβώς κάτω από το δοκάρι? εκτός απο το σημείο που περιγράφεις στην κουζίνα?)
Αν λοιπον ήταν ενιαίος ο χώρος μέχρι και τα δωμάτια σου πως θα ζεσταίνονταν αυτά?
Πως δηλαδή η ζέστη θα μπει τελικά μέσα τα δωμάτια?
Ο μόνος τρόπος για να μπει είναι απο κάποιο άνοιγμα.
ΑΡΑ αν δεν βάλεις ένα μοτέρ σε κάθε δωμάτιο για να βάζεις ζεστό αέρα και δεν κάνεις και μία τρύπα για να βγαίνει ο κρύος αέρας τότε πρέπει όλα τα δωμάτια να έχουν μόνιμα ανοιχτές πόρτες.
Αυτό όμως δεν γίνεται νομίζω αλλά και να γίνονταν θα είχε πολύ μικρό ώφελος γιατί είναι αρκετά απομακρυσμένα από την πηγή θέρμανσης σου. Πρέπει με κάποιο τρόπο είτε να βάλεις ζεστό αέρα μέσα στο δωμάτιο είτε να διώξεις κρύο αέρα (και ο αέρας που φεύγει θα αναπληρωθεί με ζεστό).
Στα γράφω αυτά για να κάνεις και την εξής δοκιμή
Βάλε το μοτέρ στο πάτωμα του δωματίου που είναι ακριβώς απέναντι από την πόρτα του διαδρόμου.
Να φυσάει κρύο αέρα από το δωμάτιο προς την πόρτα (η οποία θα πρέπει να είναι ανοιχτή).
Και όλα τα άλλα δωμάτια να έχουν κλειστές πόρτες
Αν έχεις καλά παράθυρα στο δωμάτιο αυτό τότε αναγκαστικά θα μπεί μέσα αέρας ο οποίος θα έρθει από το σαλόνι.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #142342 από dimlyk
γιωργο ,,,αυτο που λες να διωξει κρυο αερα απ το δωματιο δεν παιζει ...κι ο λογος ειναι οτι ο αερα που θα μπει στο δωματιο θα ειναι ο πιο κοντινος ...δηλ απ τον διαδρομο ...αρα πολυ χαμηλοτερης θερμοκρασιας...φυσικα καποτα ιδανικα θα υπαρξει εξισωση των θερμοκρασιων αλλα αυτο θα παρει παρα πολυ ωρα ...το τελικο αποτελεσμα θα ειναι φυσικα το ιδιο ...οτροπος και ο χρονος αλλαζει συν μια παραμετρο σημαντικη που ειπες καπου παραπανω ...οτι δηλ οσο πιο πολυ μενει ο θερμος αερας στο ταβανι τοσο μεγαλωνουν οι απωλειες ....

για την ηχομονωση ...συμφωνω γενικα εκτος απο το σημειο που αναφερεις να μπει καποιος "πινακας" στην εξοδο ...εκει θελει προσοχη γιατι ο αερας χτυπωντας πανω στον πινακα δημιουργει αντισταση στην ροη αρα πρακτικα μπορει να μειωσει την παροχη


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.094 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ