Θέμα τύχης… ή πώς εξοικονομήθηκαν 2700€ σε τζάκι

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #86966 από Asteris
Και οι κασέτες το ίδιο ζόρι θα τραβήξουν άμα πέσει το ρεύμα. Από το να κλείσεις τον αέρα, μέχρι το να πέσει η θερμοκρασία μέσω φυσικής ροής, μπορεί να περάσει και ένα μισάωρο. Δες τον θάλαμο της Invicta, που έβαλε ο pontios74 πιό πάνω. Αν είναι τόσος ο δικός σου, τότε δεν έχεις θέμα ούτε χωρίς ρεύμα. Αρκεί το πλένουμ να επιτρέπει την ροή αέρα και χωρίς την λειτουργία του μοτέρ.

Το αν θα κρατήσει πολλά χρόνια η εστία σου, εξαρτάται εν συνόλω από το τι θερμοκρασίες αέρα βγάζει. Αν βγάζει πάνω από 120-130 βαθμούς, τότε δουλεύει ζορισμένο και δεν δροσίζεται αρκετά και καλό είναι να το εκτονώσεις ακόμα λίγο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #86969 από GT
@ Gdevil

Πιστεύω θα σε ενδιέφερε να διαβάσεις το θέμα Πως κάνουμε παραθέσεις . ;)


Ακόμα στα πετρέλαια...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #86970 από Makron
Ναι Αστέρη η φωτογραφία που ανέβασε ο pontios74 πιο πάνω μοιάζει αρκετά με την κατασκευή στο foyer μου. Και όπως είχα πει η φυσική ροή ανεβάζει ταχύτατα τον αέρα στους αεραγωγούς. Άρα να μην ανησυχώ αφού δεν το αφήνω να πιάνει μεγάλες θερμοκρασίες εφ' όσον δεν χρειάζεται κιόλας κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #87162 από Makron

Makron έγραψε:
Μια απάντηση εκκρεμεί στον aithio αλλά όχι από εμένα γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι ρωτάει όσο αφορά την κατασκευή, γιατί τα υπόλοιπα δεν εξυπηρετούν την ουσία του θέματος.

aithio έγραψε: Και σας ρωτάω ακόμα. Αν τρυπήσει ένας τέτοιος εναλλάκτης είτε από υγροποίηση είτε από κακή συγκόλληση θα διοχετεύονται καυσαέρια και ιδίως μονοξείδια στους εσωτερικούς χώρους διαμονής;
Αν η απάντηση είναι ναι τότε τι συζητάμε τώρα....


Ουσιαστικά δεν μπορώ να καταλάβω ποια σχέση υπάρχει μεταξύ καυσαερίων στο τζάκι που φεύγουν από την καμινάδα και εναλλάκτη ακόμη και αν τρυπήσει ο τελευταίος. Και εναλλάκτη εννοεί αυτό που αποκαλώ θερμοθάλαμο επάνω από την εστία ή την κατασκευή γύρω από το μαντέμι; Αλλά ας απαντήσει σε αυτά κάποιος έμπειρος.


Ο aithio έκανε την παραπάνω ερώτηση. Προσπάθησα αυτές τις ημέρες να το ψάξω και διάβασα ένα σωρό σελίδες στο φόρουμ αλλά πάλι δεν βρήκα κάτι σχετικό και συνεχίζω να μην καταλαβαίνω την ερώτησή του, αν μπορεί δηλαδή να υπάρξει πρόβλημα και αν έχουν σχέση τα καυσαέρια που φεύγουν από την καμινάδα με τον εναλλάκτη, ακόμη και αν τρυπήσει ο τελευταίος.

Τσάμπα ανησυχώ;
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Makron.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #87168 από Stavrax
Στην κατασκευή σου ο εναλλάκτης δεν έχει άμεση σχέση με τα καυσαέρια, καθώς δεν περικλείει την καμινάδα. Για να είσαι σίγουρος όμως, καλό θα ήταν να προμηθευτείς έναν ανιχνευτή μονοξειδίου. Είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα για όλους όσους έχουν καύση εντός του σπιτιού τους.


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Makron

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #87225 από Gdevil

GT έγραψε: @ Gdevil

Πιστεύω θα σε ενδιέφερε να διαβάσεις το θέμα Πως κάνουμε παραθέσεις . ;)

Το έχω το θέμα.. :cheer: Απλά σε αυτό το νήμα έσβησα πολλά πράγματα από το αρχικό κείμενο ώστε να εστιάσω σε μερικά πράγματα που αφορούσαν καθαρά το κατασκευαστικό κομμάτι.
Και συνεχίζω (πάλι περιορίζοντας τα κομμάτια που αποκόπτω ώστε να μήν χάσω την μπάλα.. :cheer: :cheer: )

Σου είχα γράψει

Gdevil έγραψε: ...
5) Η καμινάδα έχει στηριχτεί κάπου? Στις φώτο δε φαίνεται. Επίσης τα ενώματα έγιναν με σφικτήρες ή με σιλικόνη και ταινία?
6) Οι αεραγωγοί είναι πολύ κοντά στην καμινάδα. Μαζί με την μόνωσή τους φαντάζομαι σχεδόν την ακουμπάν. Αυτό δεν είναι πρόβλημα?

Makron έγραψε: ...
Ο αέρας είναι πολύ ζεστός στα δωμάτια αλλά το σαλόνι με αυτό τον τρόπο δεν καλύπτεται από την ζέστη έχοντας περίπου 3-4 βαθμούς χαμηλότερα από τα δωμάτια. Είναι λοιπόν κρύο. Ο λόγος είναι ότι όλες οι σχισμές εξαγωγής του τζακιού προς το σαλόνι είχαν κλείσει για να διοχετευθεί ο αέρας στα δωμάτια κάτω και επάνω. Μόνο η ζέστη ακτινοβολίας από το τζάμι του δεν φτάνει για τον χώρο. Έτσι επάνω από το τζάκι μέσα στην καμινάδα έφτιαξε ο τεχνικός μία "φούσκα" αν την λέω σωστά και καμία σχέση δεν έχει με μετοχές. Δηλαδή ένα θερμοθάλαμο που ζεσταίνεται από την ζέστη που αναδύει το μεταλλικό μπουρί εξαγωγής του καπνού. Ο σκοπός είναι να ζεστάνει τον ενιαίο χώρο σαλόνι-κουζίνα αποκλειστικά. Τα τοιχώματα του θερμοθάλαμου ντύθηκαν και αυτά με πετροβάμβακα υψηλών θερμοκρασιών και ανοίχτηκε μια τρύπα εισαγωγής και μία εξαγωγής ψηλότερα. Η θερμοκρασία που μαζεύεται εκεί έχει φτάσει έως και 240 βαθμούς στην κορυφή. Συνήθως είναι στους 100-140. Η απαγωγή της θερμότητας γίνεται με ένα μικρότερο σχεδόν αθόρυβο μοτέρ που τοποθετήθηκε στην τρύπα εξόδου αέρα που είναι ψηλότερα. Χρειαζόταν ένα μεταλλικό μοτέρ υψηλών θερμοκρασιών και χρησιμοποίησα ένα για 100 βαθμούς 160m/3 με θόρυβο περίπου 40dΒ στην μάξιμουμ σκάλα. Φαίνεται να αντέχει τις θερμοκρασίες και βγάζει συνήθως στην έξοδό του αέρα 70-100 βαθμούς. Η θερμοκρασία αυτή είναι αρκετή για να ζεστάνει τον χώρο σαλόνι-κουζίνα και σε 90 λεπτά ανεβάζει 4 βαθμούς πηγαίνοντας για παράδειγμα από τους 18 στους 22. Τα μοτέρ και τα δύο ενώθηκαν στον ροοστάτη FC-810 και ξεκινούν μαζί αφού οι θερμοκρασίες στην εξαγωγή σωλήνων –φούσκας είναι παρόμοιες.


9) Η περσίδα εξαγωγής νομίζω έπρεπε να είναι πολύ πιο ψηλά. Επίσης αυτό το 240 και το 140 είναι πάρα πολύ και θα μειόνωνταν αν η περσίδα ήταν πιο ψηλά. Ακόμα σκέψου τι θα γίνει σε διακοπή ρεύματος την μέρα που θα έχεις μπουμπουνίσει το τζάκι και θα γίνει διακοπη της ΔΕΗ. Τι θερμοκρασία θα σηκωθεί μέσα στην φούσκα. Και αυτό το θέμα νομίζω πως καλό είναι να το συζητήσουμε λίγο. Αφού εκανες θερμοθαλαμο τελικά γιατί να μην έχει τα ανοίγματα και τα πλεονεκτήματα της φυσικής ροής και έγινε με ανοίγματα και χρήση βεντιλατέρ?


Και είχες απαντήσει

Makron έγραψε: ...
5) Τι εννοείς αν έχει στηριχτεί; Λίγες λεπτομέρειες;

6) νομίζω δεν είναι πρόβλημα γιατί αν δεν κάνω λάθος μέσα στην φούσκα δεν είναι μονωμένοι και επίσης να πω ότι περνάνε μέσα από τον θερμοθάλαμο της φούσκας (φούσκα είναι το σωστό που ονομάζουμε το τριγωνικό κομμάτι επάνω από την εστία; )

8 ) Ναι. Την πρώτη ημέρα το δούλεψα χωρίς το μοτέρ γιατί δεν το είχαμε παραλάβει. Έτσι η ζέστη προερχόταν καθαρά από τον εξωτερικό αέρα που περνούσε ανάμεσα στο μαντέμι και την λαμαρίνα και συνέχιζε στους 2 αεραγωγούς. Επειδή ο επάνω ήταν πιο μακρύς και πιο ψηλά υποθέτω ότι γι αυτό όλη η ζέστη ανέβαινε επάνω. Το ότι δεν μπορούσα να βάλω το χέρι μου μπροστά από τον αεραγωγό κυριολεκτώ. Μου εξήγησε ότι όταν μπει το μοτέρ και οι περσίδες τύπου βαλβίδας θα εξομοιωθούν οι θερμοκρασίες, όπως και έγινε.

9) Σωστές ερωτήσεις. Προς το παρόν αυτό που είχα την εντύπωση είναι ότι όσο πιο ψηλά γίνει η έξοδος τόσο και πιο ζεστός ο αέρας. Γιατί θα μειωνόταν αν η περσίδα ήταν πιο ψηλά;

Να πω επίσης ότι στην αρχή για αρκετές ημέρες δούλευε με φυσική ροή. Αλλά αργεί να ζεστάνει. Πιστεύω ότι ίσως να έχει μείνει και κάποιο κενό και υπάρχει απώλεια προς τα επάνω. Αυτό όλο άλλαξε όταν πρόσθεσα το μικρό μοτεράκι. Αλλά θέλω όλο αυτό να το ξανασυζητήσουμε.

Σχολίων συνέχεια
5) Στις φώτο δεν είδα κάποια στηρίγματα. Και επειδή νομίζω πως η καμινάδα δεν πρέπει όλο το βάρος να το μεταφέρει στην εστία γιαυτό σου έγραψα αυτό το σχόλιο. Ανά διαστήματα μπαίνουν κάτι στηρίγματα όπως αυτό
www.google.gr/search?q=%CF%83%CF%84%CE%B...d%253D48%3B230%3B164
Βάλε στο θείο γούγκλη να ψάξει για "στηρίγματα καμινάδας" και δες τις εικόνες. Εχει διάφορους τύπους και τιμές

6) Φούσκα: Κατασκευή από γυψοσανίδα ή τουβλο που ξεκινάει πάνω από την εστία και φτάνει μέχρι το ταβάνι.
Μεταλικός θερμοθάλαμος. : Αυτό που έφτιαξε ο μάστορας ή μπορούσες να αγοράσεις πιθανών και "εγκλωβίζει" την εστία ώστε να πάρουμε την θερμότητα από 2 ή περισσότερες τρύπες από το πάνω μέρος.
Θερμοθάλαμος: Κατασκευή που περιλαμβάνει το να "ντύσουμε" με μονωτικά την φούσκα και τους τοίχους και να ανοίξουμε ανοίγματα για είσοδο και έξοδο αέρα. Ετσι εκμεταλευόμαστε την θερμότητα που αφήνει μία εστία. Αυτό που φαίνεται εδώ (σε αυτή την φώτο δεν υπάρχουν ακόμα τα ανοίγματα) www.energ.gr/j15/index.php?option=com_ku...=53&view=topic#18337
Οπότε, δεν θα έχεις πρόβλημα ΑΝ οι αγωγοί σου είναι από υλικό που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες. Η καμινάδα μπορεί να πιάσει μεγάλη θερμοκρασία ειδικά σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Αν οι αγωγοί σου δεν είναι για υψηλές θερμοκρασίες και είναι αγωγοί που χρησιμοποιούν στους εξαεριστήρες κουζίνας πιθανών να έχεις πρόβλημα γιατί εκτός από την ζέστη του μεταλικού θερμοθαλάμου έχουν και την ζέστη επειδή είναι πάρα πολύ κοντά στην καμινάδα. Αυτό που σου λέω το είδες και μόνος σου. Στην απάντησή σου νο 8 γράφεις στην έξοδο πόσο ζέστη είχες όταν το δούλευες χωρίς μοτέρ. Φαντάσου πόσο ζεστός ήταν ο αεραγωγός σου στο σημείο που ξεκινάει.

9) Οταν μέσα στην φούσκα έχουμε κάνει θερμοθάλαμο τότε "παγιδεύουμε" θερμότητα. Αυτή την θερμότητα πολλά μέλη την έχουν πάρει χωρίς μοτέρ. Ανοίγοντας κατάληλου μεγέθους άνοιγμα χαμηλά (κάτω από την εστία) και κατάλληλου μεγέθους άνοιγμα ψηλά (περίπου 30 εκατοστά από την οροφή) Ετσι καθώς ο αέρας μπαίνει κρύος, ζεσταίνεται και αποκτά ροή και βγαίνει ζεστός από επάνω. Αυτό είναι η θέρμανση με φυσική ροή.
Εσύ έκανες ένα άνοιγμα από την μία πλευρά και ένα άλλο περίπου 30 εκατοστά από την άλλη. Και έβαλες ένα μοτέρ να φυσάει προς τα έξω τον ζεστό αέρα. Αλλά ζεστός αέρας πηγαίνει και προς τα επάνω μέσα στην φούσκα. Από εκεί δεν τον παίρνεις. Εγκλωβίζεται εκεί. Ετσι το πάνω μέρος της φούσκα σου ζεσταίνεται πάρα πολύ. Και εσύ χάνεις γιατί δεν παίρνεις θερμότητα και η φούσκα και το ταβάνι σου ζορίζονται γιατί θερμαίνονται άσκοπα.
Γιαυτό σου έγραψα πως αν την εξαγωγή την έκανες πιο ψηλά θα ήταν καλύτερα. Ισως θα ήταν ακόμα καλύτερα αν άφηνες 2 ανοίγματα για είσοδο. Ενα από την μία πλευρά (όπως έχεις) και ένα από την άλλη (πιο κάτω από εκεί που τώρα έχεις την έξοδο).
Το σωστότερο βέβαια θα ήταν η είσοδος του αέρα να είναι κάτω από την εστία.
Δες πχ εδώ πως το έκανε ο stavrax
www.energ.gr/j15/index.php?option=com_ku...8&id=48511&Itemid=53

Μα θα μου πείς, εγώ την ζέστη από την εστία την παίρνω από τον μεταλικό θερμοθάλαμο. Τι νόημα θα είχε να έχω ανοίγματα κάτω από την εστία?
Εγώ όμως νομίζω πως δεν παίρνεις όλη την ζέστη που σου βγάζει η εστία σου από τον μεταλικό θερμοθάλαμο που έκανες. Και αυτό γιατί μόνο η ζέστη της καμινάδας (χωρίς εναλάκτη) δεν μπορεί να σου ζεστάνει το σαλόνι σου. Δλδ αρκετή ζέστη φεύγει από τον θερμοθάλαμο και μαζί με την ζέστη που παίρνεις από την καμινάδα ζεσταίνεις το σαλόνι.

Ολα όσα σου γράφω αξιολόγησέ τα, δες τι σου γράφουν και άλλα μέλη με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, βάλε και τα ενδεχόμενα της διακοπής ρεύματος (ή σκέψου την χρήση σωστού ups) και θα δείς ότι εάν κάνεις σωστά ανοίγματα κάτω από την εστία και ψηλά πάνω στην φούσκα σου θα είναι για καλό. Το δε μοτέρ που έχεις για το σαλόνι αυτό που θα κάνει θα είναι να σου βγάζει λίγο πιο γρήγορα την ζέστη από το αν δε το είχες καθόλου.
Παρεπιπτόντως αυτό το μοτέρ σίγουρα θα αντέξει μέσα στις θερμοκρασίες που βρίσκεται???

Τέλος να σου γράψω κάτι άλλο που παρατήρησα.
Δεν έχεις βάλει περσίδες στα δωμάτια για να φεύγει ο κρύος αέρας.
Μόνο στέλνεις ζεστό.
Καλό θα ήταν κάπου χαμηλά να βάλεις περσίδες ώστε να φεύγει το κρύο.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Gdevil.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GT, liakjim, Makron

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.093 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ