Τζάκια Ενεργειακά

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18141 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Kostakis έγραψε:

Kostakis έγραψε: Γεια και χαρά σε όλους!

Είμαι νέος στο forum. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας σχετικά με το θέμα "τζάκι".

Αγοράσαμε σπίτι με την σύζυγό μου και θέλουμε να βάλουμε τζάκι ενεργειακό-αερόθερμο. Ενώ είμαστε στην αρχή του ψαξίματος μας προβλημάτισε το κυριότερο: η εστία.

Το πρώτο κατάστημα μας μίλησε για εστία με κεραμική επένδυση.
Στο επόμενο κατάστημα μας μίλησαν για μαντέμι και στο τρίτο για εστία από χάλυβα.

Δεν ξέρουμε τα + και τα - του κάθε υλικού, δεν ξέρουμε που να καταλήξουμε. Μας έχουν μπερδέψει, ο καθένας θέλει να πουλήσει το δικό του φυσικά ενώ κανείς δε μας μίλησε ξεκάθαρα για τα μείον της εστίας που δεν προωθεί ο ίδιος.

Μπορείτε να με βοηθήσετε; Να με διαφωτίσετε; Τι να επιλέξουμε;

Σας ευχαριστώ!




Εκτός από "ξεμάλλιασμα" παίζουν και πληροφορίες στο forum??? :dry: :( :ohmy:


Και τα τρία υλικά έχουν εφαρμογές σε τζάκια και μάλιστα πετυχημένες. Τώρα, σαν καλύτερο υλικό για εστίες, είναι το μαντέμι. Μεγαλύτερη αντοχή και μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Αν ο κατασκευαστής θέλει να γλυτώσει πάχος μαντεμιού, βάζει κεραμικά.

Εσένα πάντως σε ενδιαφέρει κυρίως η ισχύς που χρειάζεσαι για το σπίτι σου και κατόπιν να βγεις στην γύρα για να βρεις τζάκι που να δίνει 70+ απόδοση. Γραπτώς. Και όχι από βουλγαρικό ίδρυμα, εκεί βγάζουν κάτι 85+ ελαφρά την καρδία, που απλά δεν ισχύουν. Ούτε οι ισχύς είναι πραγματικές, σου δηλώνουν πόσο θερμική ενέργεια του ξύλου μπορεί να κάψει το τζάκι, όχι πόση θα καταλήξει πραγματικά στον χώρο.

Από ότι φαίνεται δεν διάβασες όλο το τόπικ από την αρχή. Ξεκίνα τώρα και θα σου λυθούν αρκετές απορίες. Μετά, σοφότερος, ξαναρώτα ότι απορία σου έχει μείνει...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18142 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

michalisgr έγραψε: Ολοι εσεις οι σχετικοι με τα τζακια....!!! :silly: :blink: :blush: :oops: :woohoo:


Ποσο m³/h ειναι καλο ναχει το μοτερ που θα αγορασω;;; το σπιτι μου ειναι 110 τετραγωνικα!


Και δυό τουρμπίνες από 747 να βάλεις, το pantherm την ίδια ζέστη θα βγάλει. Δεν ορίζει το βεντιλατέρ την ζέστη. Αν φυσάς πχ 100 κυβικά την ώρα και βγάζει αέρα 100 βαθμών, όταν φυσήξεις 200, θα βγάλει 50 βαθμούς. Η ενέργεια που θα πάρεις είναι η ίδια.

Αυτό που θέλουμε, είναι να μην ακούγεται σαν τρελό στην νορμάλ ταχύτητα λειτουργίας. Στο 1/3 έως 1/2 της παροχής του δηλαδή. Βάλε ένα 400-500 κυβικά και νομίζω είσαι εντάξει, θα έχεις 70-80 βαθμούς στο 1/2 της ταχύτητας, δεν περιμένω από το Pantherm να βγάλει παραπάνω...
Last edit: 11 Χρόνια 9 Μήνες πριν by Asteris.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18145 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

nkpanda έγραψε: Γεια σας. Παρακολουθώ το Forum , έχω διαβάσει τα περισσότερα θέματα και νομίζω ότι έχω μάθει αρκετά πράγματα. Η πληρφόρηση που δίνετε όλοι με τις γνώσεις σας είναι πολύ σημαντική.

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με την εισαγωγή εξωτερικού αέρα για την καύση. Το τζάκι είναι παλαιό πέτρινο κτιστό ( 1880) και αναγκαστικά θα μπει κασέτα. Η πλευρά στην οποία βρίσκεται είναι 200 cm κάτω από το έδαφος.

Η εστία ( La Nordica 70 CRYSTAL) θα τοποθετηθεί σε βάση 50 cm πάνω από το δάπεδο. Τον αέρα το θέλει από κάτω και στις προδιαγραφές απαιτείται διατομή 120 cm. Υπάρχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη με αγωγό διατομής φ160 η Φ180 πίσω από την εστία από ύψος 200 cm θα κατέβει προς τα κάτω και μετά από 180 cm θα πάρει μια στροφή προς τα πάνω ώστε το στόμιο εξόδου να βρεθεί κάτω από την εστία. ( θα έχει επιπλέον και μήκος 60 cm για την οριζόντια εισαγωγή από των εξωτερικό χώρο του τοίχου). - Επισυνάπτεται σχετικό (ο Θεός να το κάνει) σκίτσο .

Η δεύτερη ( το έδαφος που βρίσκεται το σπίτι είναι επικλινές ) από τα πλάγια με παραλληλόγραμμο αγωγό διατομής 15Χ10 που θα κινηθεί σε ύψος 40 cm στους εσωτερικούς τοίχους και με συνολικό μήκος 410 cm και τρεις γωνίες θα βρεθεί κάτω από την εστία.

Η πρώτη λύση για μένα από πλευράς εμφάνισης και κατασκευής είναι προτιμότερη.
Βέβαια το ζήτημα είναι αν λειτουργικά στέκει. Θα είναι αγωγός εισαγωγής φρέσκου αέρα η θα λειτουργεί σαν μια δεύτερη καμινάδα, θα ζεσταίνει τα πουλιά και ο απαιτούμενος αέρας θα μπαίνει από χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα; (Με κίνδυνο καπνίσματος από την υποπίεση, του ψυχρού ρεύματος αέρα που θα κατευθύνεται προς την εστία και πιθανής ανάγκης για κάποιο ανοικτό παράθυρο )

Θα ήθελα την γνώμη σας και μάλιστα αν υπάρχει εμπειρία από παρόμοια λειτουργία θα μου ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζω την πραγματική κατάσταση.

Σας ευχαριστώ.


Η πρώτη λύση, όσο θα δουλεύει το τζάκι και αν το υπόλοιπο σπίτι είναι σφραγισμένο, θα φέρνει κρύο αέρα στην εστία. Το βράδυ όμως που θα σβήνει, θα φέρνει μέσα κρύο αέρα. Θα πρέπει να βάλετε ένα κλαπέτο με ντίζα, να το ανοιγοκλείνετε από μέσα από το σπίτι και να το κλείνετε το βράδυ. Η δεύτερη λύση στο ίδιο ύψος, δεν φέρνει κρύο, ούτε το βράδυ.

Αν το σπίτι έχει κάποιες χαραμάδες, μπορείτε και να μην βάλετε καθόλου εισαγωγή, το τζάκι θα τραβάει μόνο του από τον χώρο. Με κόστος λίγο παραπάνω ροή κρύου αέρα από τις χαραμάδες.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18171 από JimG
Απαντήθηκε από JimG στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Asteris έγραψε: @JimG

Άλλο πράμα να ρίξεις 5 κιλά ξύλα μέσα σε μιά εστία και άλλο το αν θα καταφέρει να τα κάψει μέσα σε μιά ώρα. Η Nordica θα μπορούσε, αφού έχει τέτοια δυνατότητα, να δώσει μιά ονομαστική ισχύ στα 9kW όπως κάνει και να δώσει και μιά Max στα 15-16, ώστε να μας πιστοποιεί ότι μπορεί να κάψει τέτοια ποσότητα. Έχει κάψει κανείς σε Nordica 5 κιλά ξύλο, να μας ενημερώσει αν όντως γίνεται να δουλέψει διπλή ισχύ? Επίσης, θα αντέξει συνέχεια σε τέτοια ισχύ, ή θα πιτσικάρει και μετά δεν θα καλύπτουν εγγύηση?

Η εξήγηση που δίνεις για τους ρύπους δεκτή, έτσι είναι, οι βόρειοι επιδοτούν την δευτερογενή καύση. Το Invicta παρεπιπτόντως δίνουν ρύπους μέσα στο pdf. 14kW ισχύ, 0.238% διοξείδιο και 74% απόδοση. Από ισχύ και απόδοση, μπορείς να βρεις την κατανάλωση. 14 / 4.2 / 0.74 = 4.5 κιλά στην μέγιστη ισχή. Στην ισχύ της Nordica δίνει 2.9 κιλά κατανάλωση.

Αρκετοί κατασκευαστές δεν δίνουν κατανάλωση για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι μη γνώστες πελάτες, δεν μπορούν να κρίνουν ανάμεσα σε δύο τζάκια μόνο από την κατανάλωση. Το έχει πει και κάποιος εδώ μέσα παλιότερα, ότι το Nordica έχει ελάχιστη κατανάλωση. Επειδή αναφέρεται στην κατανάλωση των 9kW. Δεν είναι σαν τα αυτοκίητα που η κατανάλωση είναι τυποποιημένη στα 90χαω. Στα τζάκια αναφέρεται στην κατανάλωση στην μέγιστη ισχύ, οπότε όσα τζάκια είναι μικρής ισχύος, δείχνουν να έχουν "πλασματική" πολύ μικρή κατανάλωση. Άλλωστε αν πχ βάλεις και το Nordica να κάψει στα 14kW, θα έχει 4 κιλά κατανάλωση, όχι 2.6 ....


Αγαπητέ Αστέρη.

Δέν νομίζω οτι το ζητούμενο μας είναι να καταφέρουμε να κάψουμε 5 κιλα ξυλο την ωρα. Αυτο ηταν απλά ενα παράδειγμα για να καταλάβει ο κόσμος πως γίνονται οι μετρήσεις και οχι για να πείσω τον κόσμο να καιει έναν Αμαζόνιο ανα σεζόν.... δεν συμφέρει άλλωστε.
Τα 2,6 κιλα ανα ωρα που δίνει η νορτικα είναι η χρυση τομη σχέσης απόδοσης/κατανάλωσης/ρύπων.

Όσο για το εαν αντέξουν τα μέταλα σε συνεχείς τετοιες θερμοκρασίες δεν είμαι σε θεση να απαντήσω κατι τετοιο για κανένα απο τα 3 μηχανακια για τα οποια μιλάμε. Δεν θα ηταν σωστο άλλωστε να υποστηριξω κατι το οποιο δεν έχω δοκιμάσει.

Για να πω την άποψη μου πάντως (χωρίς να ειναι τεκμηριωμένη) τα μέταλα δυσκολα θα πιτσικάρουν (οχι μονο της νορτικα αλλα και της palazzeti και των περισσοτερων αξιολογων εταιριων διότι χρησιμοποιούν ποιοτικά υλικα και έχουν καλη συναρμολόγιση με τις κατάλληλες ανοχές). Εαν παρουσιαστει κάποιο πρόβλημα αυτο θα είναι πιο πιθανον να παρουσιαστει στα βεντιλατερ τα οποια ειναι πολύ κοντα στον χωρο κάυσης και μπορει ν αρπαξει κανενα ρουλεμαν κατι το οποιο ομως απο οσο ξέρω καλύπτεται απο την εγγυηση στις περισσοτερες εταιρίες.

Για να μήν υπάρξει καμια παρεξήγηση δεν παίρνω το μέρος κάποιας συγκεκριμένης εταιρίας απλα προσπαθω να εξηγήσω τον τρόπο με τον οποιο βγαίνουν οι μετρήσεις για να αρχίσει λίγο να ενημερώνεται ο κοσμος γιατι ολοι κοιτανε τα kw και τιποτε άλλο. Ειναι σαν να πηγαίνουμε ν αγοράσουμε αμαξι να ψάχνουμε κατι με υποδύναμη μεγαλη χωρις να κοιταμε καταναλωση, ποιοτητα κατασκευης κλπ.

Απο κεί και πέρα εφ όσων ο τελικός καταναλωτής είναι πλέον ενημερωμένος μπορεί να κρίνει απο μόνος του.

Γιατι κακα τα ψέματα οι περισσότεροι δεν είναι ενημερωμένοι.
Last edit: 11 Χρόνια 9 Μήνες πριν by JimG.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18174 από χρηστος8
Απαντήθηκε από χρηστος8 στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
[quote="JimG"

Για να μήν υπάρξει καμια παρεξήγηση δεν παίρνω το μέρος κάποιας συγκεκριμένης εταιρίας απλα προσπαθω να εξηγήσω τον τρόπο με τον οποιο βγαίνουν οι μετρήσεις για να αρχίσει λίγο να ενημερώνεται ο κοσμος γιατι ολοι κοιτανε τα kw και τιποτε άλλο. Ειναι σαν να πηγαίνουμε ν αγοράσουμε αμαξι να ψάχνουμε κατι με υποδύναμη μεγαλη χωρις να κοιταμε καταναλωση, ποιοτητα κατασκευης κλπ.

Απο κεί και πέρα εφ όσων ο τελικός καταναλωτής είναι πλέον ενημερωμένος μπορεί να κρίνει απο μόνος του.

Γιατι κακα τα ψέματα οι περισσότεροι δεν είναι ενημερωμένοι.[/quote]







Αγαπητε Δημητρη απο τα ποσταρισματα σου... δεν μπορεσα να καταλαβω πως ενας υποψηφιος αγοραστης τζακιου επιλεγει το τζακι του σωστα.
Θεωρεις την επιλογη ενος τζακιου Ελληνικου χωρις τα απαραιτητα πιστοποιητικα ΕΝ 13229 ασφαλη επιλογη;;;
Επειδη πριν μερικους μηνες βρεθηκα σε αναλογη θεση... να επιλεξω μεταξυ των πολλων Ελληνικων τζακιων αγνωστων λοιπων χαρακτηριστικων η των επωνυμων με ΕΝ 13229, αναγραφομενη καταναλωση ανα ωρα, βαθμο αποδοσης, και λοιπα χαρακτηριστικα ειμαι σιγουρος οτι εκανα το σωστο.
Ναι πηρα ενα τζακι καταρχην φτηνο, που κανει τιμια αυτα που υποσχεται...και παραπανω απο αυτα που περιμενα μπορω να πω.
Η γνωμη μου ειναι οτι απλα τζακι σαν το ΙΝΒΙΚΤΑ που εβαλα χαλαει την πιατσα σε καποιους που θελουν να πουλησουν πανακριβα και χωρις να υποσχονται θερμανση παρα μονο λαγους με πετραχηλια.



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18186 από nkpanda
Απαντήθηκε από nkpanda στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Asteris έγραψε:

nkpanda έγραψε: Γεια σας. Παρακολουθώ το Forum , έχω διαβάσει τα περισσότερα θέματα και νομίζω ότι έχω μάθει αρκετά πράγματα. Η πληρφόρηση που δίνετε όλοι με τις γνώσεις σας είναι πολύ σημαντική.

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με την εισαγωγή εξωτερικού αέρα για την καύση. Το τζάκι είναι παλαιό πέτρινο κτιστό ( 1880) και αναγκαστικά θα μπει κασέτα. Η πλευρά στην οποία βρίσκεται είναι 200 cm κάτω από το έδαφος.

Η εστία ( La Nordica 70 CRYSTAL) θα τοποθετηθεί σε βάση 50 cm πάνω από το δάπεδο. Τον αέρα το θέλει από κάτω και στις προδιαγραφές απαιτείται διατομή 120 cm. Υπάρχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη με αγωγό διατομής φ160 η Φ180 πίσω από την εστία από ύψος 200 cm θα κατέβει προς τα κάτω και μετά από 180 cm θα πάρει μια στροφή προς τα πάνω ώστε το στόμιο εξόδου να βρεθεί κάτω από την εστία. ( θα έχει επιπλέον και μήκος 60 cm για την οριζόντια εισαγωγή από των εξωτερικό χώρο του τοίχου). - Επισυνάπτεται σχετικό (ο Θεός να το κάνει) σκίτσο .

Η δεύτερη ( το έδαφος που βρίσκεται το σπίτι είναι επικλινές ) από τα πλάγια με παραλληλόγραμμο αγωγό διατομής 15Χ10 που θα κινηθεί σε ύψος 40 cm στους εσωτερικούς τοίχους και με συνολικό μήκος 410 cm και τρεις γωνίες θα βρεθεί κάτω από την εστία.

Η πρώτη λύση για μένα από πλευράς εμφάνισης και κατασκευής είναι προτιμότερη.
Βέβαια το ζήτημα είναι αν λειτουργικά στέκει. Θα είναι αγωγός εισαγωγής φρέσκου αέρα η θα λειτουργεί σαν μια δεύτερη καμινάδα, θα ζεσταίνει τα πουλιά και ο απαιτούμενος αέρας θα μπαίνει από χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα; (Με κίνδυνο καπνίσματος από την υποπίεση, του ψυχρού ρεύματος αέρα που θα κατευθύνεται προς την εστία και πιθανής ανάγκης για κάποιο ανοικτό παράθυρο )

Θα ήθελα την γνώμη σας και μάλιστα αν υπάρχει εμπειρία από παρόμοια λειτουργία θα μου ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζω την πραγματική κατάσταση.

Σας ευχαριστώ.


Η πρώτη λύση, όσο θα δουλεύει το τζάκι και αν το υπόλοιπο σπίτι είναι σφραγισμένο, θα φέρνει κρύο αέρα στην εστία. Το βράδυ όμως που θα σβήνει, θα φέρνει μέσα κρύο αέρα. Θα πρέπει να βάλετε ένα κλαπέτο με ντίζα, να το ανοιγοκλείνετε από μέσα από το σπίτι και να το κλείνετε το βράδυ. Η δεύτερη λύση στο ίδιο ύψος, δεν φέρνει κρύο, ούτε το βράδυ.

Αν το σπίτι έχει κάποιες χαραμάδες, μπορείτε και να μην βάλετε καθόλου εισαγωγή, το τζάκι θα τραβάει μόνο του από τον χώρο. Με κόστος λίγο παραπάνω ροή κρύου αέρα από τις χαραμάδες.




@Asteris σε ευχαριστώ.

Νομίζω οτι η δεύτερη λύση, παρά την όποια χωροταξική επιβάρυνση, φαίνεται να προσφέρει πιο αξιόπιστη λειτουργικότητα. Το σπίτι δεν σφραγίζει αλλά πιστεύω οτι η ύπαρξη της εισαγωγής
θα μειώσει τη ανεπιθύμητη ροή απο τις χαραμάδες. ( Για το συμβατικό τζάκι μου έχει μείνει το
"μπρός πύρα (δηλαδη ζέστη απο την εστία του τζακιού) και πισω κλαδευτήρα ( ειδος μαχαιριού)"
απο τα κρύα ρεύματα απο τις χαραμάδες που θέριζαν τις πλάτες αυτών που καθόντουσαν μπροστά
στο τζάκι και που το έλεγαν πολύ συχνά οι παππούδες). Και πάλι σε ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.556 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ