Για τις τιμές Φυσικού Αερίου

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #104169 από dimlyk
Ακόμη μια ευρωπαϊκή εταιρεία θα λάβει επιστροφές από τη ρωσική Gazprom μετά από προσφυγή της στη διαιτησία. Η γερμανική RWE, ανακοίνωσε εχθές ότι δικαιώθηκε από τη διεθνή διαιτησία στην οποία προσέφυγε κατά της ρωσικής Gazprom, ζητώντας ανατιμολόγηση και χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο που αγόραζε από το Μάιο του 2010.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, καθώς η ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο εκτελεστικός της αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, πουλά στην Ελλάδα το αέριο με τιμές υψηλότερες 30% και πλέον από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας, η απόφαση της διαιτησίας που την δικαιώνει, προβλέπει την τροποποίηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να λαμβάνει υπ΄όψιν δείκτες για τις τιμές φυσικού αερίου στην ελεύθερη αγορά (gas market indexation) και όχι αποκλειστικά τις τιμές του αργού και των προϊόντων πετρελαίου.

Ως γνωστόν οι φόρμουλες για τα μακροχρόνια συμβόλαια που προωθούσε η Gazprom ήταν απόλυτα προσαρμοσμένες στις τιμές των υγρών καυσίμων, κάτι που συνεχίζει να ισχύει και στις συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ.

Παρ΄ότι η RWE δεν ανακοίνωσε το ποσό που θα της επιστραφεί, ανάλυση της Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της εταιρείας κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος για την εταιρεία θα είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Gazprom Τo 2012 επέστρεψε στους ευρωπαίους πελάτες της ποσά ύψους 3,3 δισ. δολαρίων (περίπου 2,5 δις. ευρώ), ενώ για το 2013 οι επιστροφές σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ θα είναι στα επίπεδα των 800 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΠΑ, η διοίκησή της μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις Μεντβέντεφ για την τιμολογιακή πολιτική στην Ευρώπη και το «καπέλο» του 30% στις ελληνικές τιμές, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική εταιρεία για μείωση των τιμών.

Ωστόσο από όλους τους παράγοντες της αγοράς οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν θιγεί και κινδυνεύουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος, καλείται η ΔΕΠΑ να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, όπως έχει δικαίωμα, προκειμένου να επιτύχει τις μειώσεις που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Gazprom μέσω διαπραγματεύσεων.



Πηγή: Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE προσέφυγε εναντίον της Gazprom γιατί πουλούσε ακριβό φυσικό αέριο και κέρδισε
πηγη
iefimerida.gr


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Last edit: 10 Χρόνια 9 Μήνες πριν by jnet.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #104174 από Stavrax
Απαντήθηκε από Stavrax στο θέμα Για τις τιμές Φυσικού Αερίου

Μέρος του μηνύματος είναι κρυμμένο για τους επισκέπτες. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να το δείτε.


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #104176 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Για τις τιμές Φυσικού Αερίου
αυτο που θα ειχε περισσοτερο ενδιαφερον θα ηταν να μαθαιναμε αν αυτα τα χρηματα επισταγηκαν στους καταναλωτες :evil: η εστω αν μειωθηκε η τιμη του μετα την νεα τιμη που υποθετω θα προμηθευονται πλεον .


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 9 Μήνες πριν #104179 από john88s
Απαντήθηκε από john88s στο θέμα Για τις τιμές Φυσικού Αερίου
Για αυτό πέλλετ. Να μην εξαρτάσαι από τον Ρώσο και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Πας στο εργοστάσιο της γειτονιάς σου και φορτώνεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ