Κουφώματα: Θερμομόνωση & Εξοικονόμηση Ενέργειας

Περισσότερα
8 Χρόνια 11 Μήνες πριν #147088 από woodenframes
Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει το μεγάλο ζητούμενο. Όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να είναι όσο το κόστος παραγωγής της ενέργειας παραμένει υψηλό και όσο τα αποθέματα των φυσικών πόρων από τον πλανήτη, από τα οποία εξαρτάται η παραγωγή της ενέργειας, μειώνονται δραματικά.
Για το λόγο αυτό τα οργανωμένα κράτη και οι φορείς τους, επενδύουν σε συστήματα και μεθόδους, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την αύξηση της παραγωγής της ενέργειας, αλλά με την σωστή διαχείριση της και την μείωση των απωλειών της. Κάτω από αυτό το πρίσμα, παράλληλα με τους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών, γίνεται σημαντική και η φιλοσοφία σχεδιασμού των κτιρίων.
Η μείωση των απωλειών των κτιρίων σε επίπεδο πόλεων η και χωρών, αποκτά μέγιστη σημασία αφού με παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν, με τα κουφώματα , την θερμομόνωση του δώματος, στέγης και εξωτερικών τοίχων, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων (θέρμανσης, κλιματισμού, φωτισμού κτλ.) η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει στο 50%.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ενέργειας χάνεται από τα κουφώματα παλιάς τεχνολογίας. Έτσι η αντικατάστασή τους με ενεργειακά κουφώματα είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη, καθώς σύμφωνα με μελέτες, τα θερμομονωτικά κουφώματα μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας έως και 10%.
Το παραπάνω αποτέλεσμα εξαρτάται από το υλικό κατασκευής των κουφωμάτων ( ξύλινα κουφώματα , pvc, ή κουφώματα αλουμινίου), από την τυπολογία τους (όπως, συρόμενα, ανοιγόμενα με θερμοδιακοπή) και από τους υαλοπίνακες που τα εξοπλίζουν. Συμφώνα με τα παραπάνω, τα πιστοποιημένα κουφώματα χαρακτηρίζονται από τους συντελεστές θερμοπερατότητας Uf(frame) για το υλικό της κάσας και Ug(glass) για την υάλωση αντίστοιχα. Έτσι προκύπτει ο συνολικός συντελεστής του κουφώματος Uw(window) σε w/m2k. Έχουμε λοιπόν ότι:
Χαμηλός συντελεστής Uw = ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα για τις νεόδμητες κατασκευές, η θερμομόνωση ως ένα κατώτατο όριο είναι επιβεβλημένη από την νομοθεσία, μέσα από τον πολεοδομικό κανονισμό. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα οφέλη που αποκομίζουμε από την αντικατάσταση των κουφωμάτων και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις σχετικά με την μόνωση στις παλαιότερες κατασκευές, είναι αναμφισβήτητα.
Ο χρόνος απόσβεσης της δαπάνης για βελτίωση της μόνωσης εξαρτάται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την θέση του κτιρίου (απαιτούμενη διαφορά θερμοκρασίας καθώς και διάρκεια της απαίτησης), την χρήση του κτιρίου (είδος κατοικίας, επαγγελματικός χώρος κ.ά) και στην περίπτωση αντικατάστασης κουφωμάτων, από την διαφορά της απόδοσης των παλαιών κουφωμάτων με τα νέα.
Τέλος στον συσχετισμό μεταξύ εξοικονόμηση ενέργειας και υλικών κατασκευής των κουφωμάτων, υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να συνυπολογιστούν και οι παράγοντες συλλογής και επεξεργασίας των πρώτων υλών παραγωγής, καθώς και η σχέση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά την παραγωγή τους, με αυτών που αποφεύγονται εξαιτίας της χρήσης των προϊόντων θερμομόνωσης. Για παράδειγμα η συνολική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή ενός μέτρου προφίλ ξύλινου κουφώματος είναι μικρότερη από την συνολική απαιτουμένη ενέργεια για την εξόρυξη, την επεξεργασία και τη διέλαση αντίστοιχου αλουμινίου κ.ο.κ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 1 Μήνας πριν #152473 από elgreco
Γεια σε όλους!
Θα ήθελα εάν μπορειτε να μου πείτε εμπειρίες απο κουφώματα pvc που μπορεί να έχετε αλλάξει πρόσφατα. Αν μπορείτε να αναφέρετε μάρκα, τύπος, κόστος ή οτιδήποτε ενδιαφέρον στοιχείο.
Ενδιαφερόμαι να τοποθετήσω, και βλέπω κάποιες αποκλίσεις για παρόμοια προϊόντα.
Επίσης θα ήθελα να ξέρω εάν αξίζει να πληρώσεις κάτι παραπάνω για γνωστά ονόματα όπως κομερλινκγ.
Εχει εμπειρία κανείς απο σαλαμαντερ? την έχετε ακουστά?
Μένω περίπου 150 μέτρα απο τη θάλασσα αλλα τα παράθυρα δεν ειναι πολυ εκτεθειμένα.
Σας ευχαριστω πολυ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 1 Μήνας πριν #152477 από etsa67
Όλα καλά με τη θεμομόνωση (θερμοπρόσωπση) κτηρίων και παράθυρα pvc.
Ο Χειμώνας όμως πού είναι?
Έχει να ανάψει η θέρμανσή μου τουλάχιστον 5 ημέρες.
Σκεφτόμουν τη θερμοπρόσωπση αυτή τη χρονιά αλλά με τόσα χρήματα?
Η διαφορά θερμοκρασίας μειώθηκε κατά τους 3 c τα τελευταία 10 χρόνια και από τους 12c που ήταν σαν μέση ελάχιστη τον χειμώνα έγινε σταδιακά στους 10-9c. Πολλές φορές η θέρμανση πάνω απο το 45% η θέρμανση δεν ανάβει καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρα παρά μόνο το βράδυ και το πρωί.
Να φανταστείτε ότι λόγω και της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπετει στους τοίχους θερμαίνουν το εσωτερικό και αυτή η θερμότητα μένει για πολύ.
Τί να΄πούμε τώρα μειώθηκε και η δουλκειά μου στο 25%.εξαιτείας της Κλιματικής αλλαγής.
Ποιά θερμομόνωση Χειμώνα θέλουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χειμώνα που είσαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Στάθης Μηχανολόγος Μηχανικός

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 1 Μήνας πριν #152488 από elgreco
Και μια κουβέντα για τα κουφώματά σας????? :cheer:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ