Κατασκευή παραδοσιακού ξυλόφουρνου
- jnet
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
stergiosbik έγραψε: Mastora αν μπλεξεις με τον ξυλοφουρνο υπαρχει κ αυτην η λυση.
(Στην ουσια ενας φορητος φουρνος ειναι που χρησιμοποιουσαν παλια οι κτηνοτροφοι λογω συχνων μετακινησεων)
Την γαστρα εννοω κ οχι τα υπολοιπα.Μηχανισμοι,μπαρμπεκιου.
Θα φτιαχνεις φαγητα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.Οπως εγω οταν παω στο χωριο.
Θα βρεις κ ενα μπακιρενιο ταψι(να ειναι γανωμενο ομως ε; ) κ θα τρως ανωτερα κ απο προεδρος!
Στεργιο δεν το επιασα. Βάζεις δηλαδη σε ενα γανωμένο ταψί επάνω την θράκα και μετα το οποίο ψησιμο βαζεις απο κάτω από το ταψί την γάστρα και ψηνεις εκεί με την βοηθεια της ζέστης που είναι στην θράκα πανω από το ταψι?
Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ragavelas
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
- Δημοσιεύσεις: 182
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 20
Έτσι από κάτω το ταψί ζεσταίνεται με την στάχτη και από πάνω με τη γάστρα. Ο λόγος που η γάστρα είναι σκεπασμένη με στάχτη είναι για να κρατάει τη θερμότητα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stergiosbik
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
- Δημοσιεύσεις: 3304
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 576
Μετα θα βαλεις το ταψι.
Το ταψι δεν θ ακουμπαει στα καρβουνα.Θα εχει αερα απο τα καρβουνα(καλα ειναι να κανεις μια κατασκευη απο σιδερο-πυροστια-που θα παταει πανω το ταψι.Τριγωνικη ,τετραγωνη,στρογγυλη αρκει να παταει καλα το ταψι για να μην τουμπαρει)
Απο πανω θα βαλεις την γαστρα κ θα την καλυψεις με καρβουνα.
Μεχρι να παρεις τον αερα θα χρειαστει λιγος χρονος αλλα το φαγητο που θα φτιαχνεις μετα ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!
Εγγυημενο εδω κ καποιες εκατονταδες χρονια!!!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- DOOM_NX
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
- Bad Sector
- Δημοσιεύσεις: 4316
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 477
Αν και απ'ό,τι μαθαίνω δεν πρέπει να έμενε μόνο στα λόγια, η μάνα μου, τουλάχιστον, πρέπει να το είχε νιώσει
Πάντως, πλέον δε χρησιμοποιούμε χάλκινα σκεύη. Τα έχουμε όλα κρατημένα και γανωμένα, αλλά κρεμασμένα.
Από τη γάστρα έχω φάει πολύ ωραίο σπιτικό ψωμί εκτός από πίτες και φαγητά.
Παλιότερα άναβαν με κότσιαλα, βουνιές, ξυλαράκια, ό,τι είχαν. Φέτος δοκίμασε η μάνα μου να βάλει πέλλετ και το παράκανε με την ποσότητα και κάηκε λίγο η πρώτη πίτα. Αλλά εντυπωσιάστηκε από τη θερμότητα και κρατάει μόνιμα ένα τσουβαλάκι δίπλα στο μπουχαρί (= κάτι σαν ανοιχτό τζάκι).
Τέλος, το χειμώνα είναι όλα τα λεφτά να βάζεις γάστρα γιατί απολαμβάνεις και τη ζέστη της φλόγας
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Stavrax
- Αποσυνδεμένος
- Moderator
- Foyer Invicta 700 Prisma+Heat Exchanger
- Δημοσιεύσεις: 2023
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 442
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stergiosbik
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
- Δημοσιεύσεις: 3304
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 576
Γιωργο αυτο βρηκα προχειρο.Παναγιωτη εσυ που εισαι "χακερας" βρες κανενα καλυτερο βιντεο η φωτο γιατι εγω....
Βεβαια το μεγεθος της γαστρας στο βιντεο ειναι λιγο μεγαλο αλλα η ιδεα ειναι ακριβως η ιδια.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.